Logo bg white

Praktische reisinformatie Antarctica

Ligging

Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Qua grootte staat het continent op de vijfde plaats, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het continent wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. De afstand tussen Zuid-Amerika en Antarctica is ca. 1.000 km en ligt hiermee het dichts bij de zuidpool.

Blank

Reisdocumenten

Voor Antarctica zelf heeft u geen visum nodig en volstaat uw paspoort. Alle door Tico aangeboden cruises vertrekken vanuit de Argentijnse stad Ushuaia en de Chileense havenstad Punta Arenas. Voor beide landen is geen visum nodig en heeft u enkel een geldig Nederlands paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Indien u in het bezit bent van een andere nationaliteit, raden wij u aan contact op te nemen met de ambassade van het desbetreffende land.

Kleding

Gedurende de maanden november t/m maart varieert de temperatuur op Antarctica tussen de -5°C tot +5°C. Dit is wellicht een stuk hoger dan u zou verwachten, maar de gevoelstemperatuur wordt op Antarctica bepaald door de wind. Hoe harder de wind waait over het gletsjerijs, hoe kouder het kan aanvoelen. Het dragen van een windjack is dan ook cruciaal, de winddichtheid van uw jas is zelfs nog belangrijker dan de dikte. Op de expeditiecruises van Quark Expeditions krijgt u een parka bij de start van de cruise welke u kunt gebruiken en mee naar huis mag nemen aan het einde van de cruise. Tijdens alle cruises krijgt u laarzen uitgereikt bij inscheping die u kunt gebruiken tijdens de cruise (deze krijgt u in bruikleen).

Zaken die u zelf dient mee te nemen en die niet mogen ontbreken in de eigen bagage zijn:

 • foto apparatuur
 • een skibroek
 • een wind- en waterdichte broek
 • eventueel een paar wandelschoenen met goed profiel
 • een warme trui (bij voorkeur hooggesloten om de hals)
 • een warme muts, sjaal en twee paar handschoenen
 • enkele paren warme sokken


Het is zeer aan te raden om vele lagen over elkaar te dragen. Dit garandeert de meeste warmte en het meeste comfort tijdens de reis. Indien het warmer wordt, kunt u altijd enkele lagen uittrekken. Na het boeken van de cruise ontvangt u uitgebreide informatie en een geadviseerde paklijst.

Expeditie cruises

De expeditieschepen die worden gebruikt voor de Antarctica Cruises zijn van alle gemakken voorzien en hebben altijd privé faciliteiten (douche en toilet). De schepen hebben 'stabilizers' om ervoor te zorgen dat ook van ruwere zee zo min mogelijk last wordt ondervonden. Omdat het programma en de excursies afhankelijk zijn van de weer- en ijs omstandigheden zijn vooraf geen exacte dag-tot-dag programma’s bekend voor de verschillende reizen. De globale route is uiteraard bekend en kunt u terugvinden bij de uitgebreid beschreven reizen. Aan boord zal een team van poolspecialisten u informeren over de excursies die gemaakt zullen worden en interessante lezingen geven over de gebieden. Bij sommige vertrekken is het mogelijk een Adventure excursie bij te boeken zoals kajakken of camping. Bent u geïnteresseerd in een bepaalde cruise, dan kunt u de beschikbaarheid en de definitieve reissom bij ons opvragen (alle online tarieven zijn indicatief).

Blank

M/V Hebridean Sky

De Hebridean Sky (voorheen Sea Explorer) is gebouwd in 1992 en heeft in 2016 zeer volledige renovatie ondergaan. Het is sindsdien een van de meest comfortabele expeditieschepen waarmee u Antarctica kunt verkennen. De Hebridean Sky vervoert maximaal 71 passagiers per cruise welke kunnen verblijven in een van de 48 comfortabele suites. Iedere suite heeft een eigen zithoek, badkamer, groot raam en 2 bedden die op verzoek samengevoegd kunnen worden tot een queen size bed. Naast u ruime suite kunt u gebruik maken van de lounge, bibliotheek, presentatie lounge, dining, buiten café, gym en de lift. Met 10 zodiac boten worden de excursies soepel en professioneel uitgevoerd.

Specificaties van de hutten:

 • Triple suite (2 stuks) ca. 21 m2, met raam en zithoek. De triple suites bieden een sofa bed, geschikt voor iemand van maximaal 1,70 m.
 • Window suite (15 stuks) ca. 21 m2, met raam en zithoek
 • Promenade suite (13 stuks) ca. 20 m2, met raam en zithoek
 • Deluxe suite (2 stuks) ca. 22 m2, met meerdere ramen en zithoek
 • Veranda suite (8 stuks) ca. 24 m2, met eigen balkon en zithoek
 • Penthouse suite (5 stuks) ca. 30 m2, met eigen balkon en zithoek
 • Single suite (2 stuks) ca. 22 m2, met raam en zithoek
 • Owners suite (1 suite) ca. 34 m2, 2-kamer suite met zitkamer, balkon en slaapkamer
Blank

M/V Ocean Nova

De Ocean Nova is een modern en comfortabel expeditieschip. Gebouwd in 1992 in Denemarken met het doel de wateren van Groenland te bevaren. In 2006 is het schip volledig onder handen genomen en sindsdien doet ze (onder andere) dienst als expeditieschip in de wateren van Antarctica. De Ocean Nova heeft capaciteit voor 67 passagiers. Naast de observation lounge met grote ramen en vele zitjes biedt het schip een kleine gym, een bibliotheek en comfortabele dining. Met 7 zodiac boten worden de excursies soepel en professioneel uitgevoerd. Alle 37 hutten aan boord hebben een raam, een bureautje met stoel, kledingkast, een eigen badkamer met douche en een zelf te bedienen verwarming in de hut.

Specificaties van de hutten:

 • 1-persoons hut (5 stuks) ca. 8 m2
 • 2-persoons hut (28 stuks) ca. 10 m2
 • 3-persoons hut (4 stuks) ca. 14 m2
Blank

M/V Ortelius

De Ortelius (in 1989 genaamd “Marina Svetaeva”) is oorspronkelijk gebouwd voor de Russische Academie der Wetenschappen. Enkele jaren geleden is het schip onder een andere vlag gaan varen en hernoemd naar de Nederlands/Vlaamse cartograaf Abraham Ortelius. Het schip heeft de hoogste ijs-klasse notificatie en vaart onder de Cypriotische vlag. De Ortelius is een degelijk expeditieschip en zeer geschikt voor expedities naar de poolgebieden. Het schip biedt plaats aan 116 passagiers verdeeld over 53 hutten met ieder een eigen douche en toilet.

Het schip beschikt over een bar, een ruimte waar lezingen worden gegeven en veel ruimte op het buitendek waar u kunt genieten van de prachtige uitzichten. Met 10 Zodiac boten aan boord is het mogelijk om landingen te maken op plekken die normaal gesproken volledig onbereikbaar zijn. Aan boord zijn 52 crewleden die ervoor zorgen dat u een onvergetelijke reis krijgt. Daarnaast is er altijd een dokter aan boord.

Blank

M/V Plancius

De Plancius is gebouwd in 1976 als onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine en had als naam “Hr. Ms. Tydeman”. De Plancius heeft tot 2004 voor de Nederlandse Marine gevaren en is hierna overgenomen door Oceanwide Expeditions. Het schip is volledig onder handen genomen zodat er nu ruimte is voor 116 passagiers verdeeld over 53 hutten, ieder met een eigen douche en toilet. Het schip biedt de nodige comfort aan boord met onder andere een restaurant en een ruime ‘observation lounge’ inclusief bar waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht.

De Plancius heeft 10 Zodiac boten aan boord waardoor het mogelijk is landingen te maken op plekken die normaal gesproken volledig onbereikbaar zijn. Iedere dag staan er 47 crewleden tot uw beschikking die ervoor zorgen dat u een onvergetelijke excursie krijgt op dit prachtige deel van de wereld. Daarnaast is er altijd een dokter aan boord.

De Plancius biedt 6 verschillende hutten aan:

 • 4-persoons hut met porthole
 • 3-persoons hut met porthole
 • 2-persoons twin hut met porthole
 • 2-persoons twin window hut
 • 2-persoons twin deluxe hut
 • 2-persoons superieure hut
Blank

BAE-146

Tijdens een Antarctica Air Cruise vliegt u vanuit Punta Arenas naar Antarctica. U vliegt met een BAE-146 toestel. De geschiedenis van de BAE-146 voert terug tot het jaar 1973 toen voor het eerst gestart werd met de ontwikkeling. De BAE-146 is gebouwd in het Verenigd Koninkrijk door British Aerospace, wat later onderdeel werd van BAE Systems. Het toestel is met zijn vier motoren goed uitgerust voor het vliegen op luchthavens met korte start- en landingsbanen, dit maakt de BAE-146 uitermate geschikt voor het vliegen op Antarctica!


Specificaties van het vliegtuig:

 • Model: BAE 146-200
 • Capaciteit: 71 passagiers
 • Lengte: 28,22 meter
 • Vleugelbreedte: 26,34 meter
 • Motoren: 4 turbofans (Honeywell ALF 502R-5)
 • Snelheid: 750 km/u
Blank

Taal

Antarctica wordt niet permanent bewoond en heeft geen steden of dorpen door de extreme klimatologische omstandigheden. Aan de randen van het continent liggen slechts enkele onderzoeksstations. Er is dan ook geen officiële taal op Antarctica. De voertaal aan boord van de cruises is Engels. De expeditieteams en crew bestaan vaak uit een zeer internationaal gezelschap en zorgen ervoor dat de cruise zo comfortabel en interessant mogelijk verloopt. Met de bemanning van het schip waarop u verblijft kunt u dus prima met het Engels uit de voeten.

Tijdsverschil

Op het Antarctisch schiereiland is het 4 uur vroeger in dan in onze Nederlandse winter en 5 uur vroeger in onze zomer.

Cruise met of zonder vluchten

Op de website vindt u de beschrijvingen en prijzen van de mogelijke Arctic expeditie cruises. De prijzen zijn exclusief vluchten vanuit Nederland of extra overnachtingen. U kunt echter op verzoek een vluchtarrangement Argentinië of vluchtarrangement Chili (eventueel inclusief overnachtingen) bij Tico boeken.

Het is niet mogelijk vanuit Nederland direct naar Ushuaia in Argentinië te vliegen, u vliegt altijd met een overstap op Buenos Aires naar deze zuidelijkste stad van het land. Wanneer uw cruise vertrekt vanuit Punta Arenas in Chili, vliegt u met een overstap in Santiago de Chile.

Single reizigers

Het is in veel gevallen niet noodzakelijk de (kostbare) toeslag voor een 1-persoonskajuit te betalen. Wanneer u als single reiziger en kajuit ‘op indeling’ aanvraagt, kan doorgaans een kajuit geboekt worden waar u zult verblijven met een internationale reiziger van hetzelfde geslacht.

Kinderen

Uiteraard zijn ook kinderen welkom aan boord van de verschillende cruises naar Antarctica. De meeste schepen hanteren echter wel een minimum leeftijd van 3 jaar i.v.m. de veiligheid.

Betalingsmogelijkheden

Aan boord: bij inscheping wordt er voor iedere hut een rekening geopend waarop persoonlijke uitgaven worden geregistreerd. In principe zijn alle zaken als maaltijden en excursies inbegrepen. Andere kosten (waaronder o.a. drankjes, fooien en extra aankopen aan boord) kunt u aan het einde van de reis betalen met contant geld of creditcard. Tijdens uw verblijf in Ushuaia of Punta Arenas kunt u betalen met de lokale valuta.

Internet & mobiel bellen

U reist naar het zuidelijkste continent ter wereld en de communicatiemogelijkheden zijn hier logischerwijs zeer beperkt. Aan boord van sommige expeditieschepen is het mogelijk om via de satelliet te bellen en (tegen kosten) eenvoudige e-mails te versturen. Indien gewenst kan hiervan gebruik worden gemaakt. Houdt u er rekening mee dat u op Antarctica geen mobiel bereik heeft. Er is echter altijd een satelliettelefoon aan boord aanwezig.

Blank

Gezondheid

Wanneer u de tocht naar Antarctica wilt maken, dient in redelijke conditie te zijn en te beschikken over een goede gezondheid. Houd er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en specifieke medische hulp niet altijd voorhanden is. Er is een dokter aan boord, echter is dit geen specialist en is er geen ziekenhuis. Evacuaties per helikopter zijn niet altijd mogelijk (helikopters kunnen maar komen tot aan de South Shetland eilanden) en vliegtuigen kunnen zeker niet overal landen. Eventuele evacuaties zijn hierdoor zeer prijzig. Zorg dat u goed verzekerd op reis gaat! Tico kan indien nodig een reisverzekering voor u afsluiten. Houd er tevens rekening mee dat u voor de inbegrepen dagelijkse zodiac excursies in staat moet zijn om van het schip in een deinende zodiac te stappen. De grond op het vasteland van Antarctica is vaak oneffen en glad. Het is goed voor vertrek eventueel uw huisarts te raadplegen over de mee te nemen medicatie. Aan boord van het schip is altijd een arts aanwezig die u kan assisteren, mocht dit nodig zijn.

Vaccinaties en/of malaria profylaxen zijn in principe niet nodig voor een bezoek aan Antarctica. Adviezen omtrent aanbevolen vaccinaties voor Argentinië of Chili zijn uiteraard ook van toepassing. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie dan ook graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Indien u snel last heeft van zeeziekte, is het goed reisziekte tabletten mee te nemen op reis. De oversteek van Ushuaia naar het Antarctisch schiereiland over de zogenaamde Drake Passage duurt twee dagen en de zee kan hier erg ruw zijn. Mogelijk heeft u geluk en ervaart u een Drake Lake met rustig weer en weinig golven. Alle schepen waarmee wordt gevaren beschikken over de zogenaamde ‘stabilizers’ om het schip zoveel mogelijk in balans te houden bij extreme weersomstandigheden.

Eten en drinken

De maaltijden aan boord worden bereid door internationaal keukenpersoneel en zijn over het algemeen uitgebreid en voedzaam (hoe luxe de maaltijden zijn is afhankelijk van uw keuze in schip). Bij de meeste expeditiecruises zijn de drankjes (m.u.v. koffie en thee) niet inbegrepen en dient u deze aan het einde van de cruise af te rekenen. Indien u specifieke dieetwensen heeft of last heeft van bepaalde allergieën, dient u dit uiterlijk 1 maand voor vertrek aan Tico door te geven zodat wij uw voorkeur kunnen doorgeven. De kosten van de drankjes bedragen aan boord ca. US$ 2 voor frisdrank en zijn vanaf ca. US$ 4 per glas voor bier en wijn.

Fooien

In de reissom voor de Antarctica cruises zijn geen fooien inbegrepen. Het personeel aan boord van de expeditieschepen werkt hard en fooien worden uiteraard erg op prijs gesteld. Het geven van de fooi is uiteraard niet verplicht. U kunt van tevoren alvast een contact bedrag meebrengen of kunt aan het einde van de reis een bedrag toevoegen op de rekening.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2017 - Privé-reizen op maat