Logo bg white

Praktische reisinformatie Antarctica

Ligging

Antarctica is het continent rond de zuidpool van de aarde. Qua grootte staat het continent op de vijfde plaats, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het continent wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. De afstand tussen Zuid-Amerika en Antarctica is ca. 1.000 km en ligt hiermee het dichts bij de zuidpool.

Blank

Reisdocumenten

Voor Antarctica zelf heeft u geen visum nodig en volstaat uw paspoort. Alle door Tico aangeboden cruises vertrekken vanuit de Argentijnse stad Ushuaia en de Chileense havenstad Punta Arenas. Voor beide landen is geen visum nodig en heeft u enkel een geldig Nederlands of Belgisch paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Indien u in het bezit bent van een andere nationaliteit, raden wij u aan contact op te nemen met de ambassade van het desbetreffende land.

Kleding

Gedurende de maanden november t/m maart varieert de temperatuur op Antarctica tussen de -5°C tot +5°C. Dit is wellicht hoger dan u zou verwachten, maar de gevoelstemperatuur wordt op Antarctica vooral bepaald door de wind. Hoe harder de wind waait over het gletsjerijs, hoe kouder het kan aanvoelen. Het dragen van een windjack is dan ook cruciaal, de winddichtheid van uw jas is zelfs nog belangrijker dan de dikte. Op de expeditiecruises van Quark Expeditions krijgt u een parka bij de start van de cruise welke u kunt gebruiken en mee naar huis mag nemen aan het einde van de cruise. Tijdens alle cruises krijgt u laarzen uitgereikt bij inscheping die u kunt gebruiken tijdens de cruise (deze krijgt u in bruikleen).

Het is zeer aan te raden om vele lagen over elkaar te dragen. Dit garandeert de meeste warmte en het meeste comfort tijdens de reis. Indien het warmer wordt, kunt u altijd enkele lagen uittrekken. Na het boeken van de cruise ontvangt u uitgebreide informatie en een geadviseerde paklijst.Expeditieschepen

Alle Antarctica cruises die u op de Tico website kunt terugvinden worden uitgevoerd door onze partner Quark Expeditions. De schepen die door Quark worden ingezet voor de schitterende cruiseprogramma's zijn kleinschalig, luxe en comfortabel. De hutten zijn van alle gemakken voorzien en hebben altijd privé faciliteiten (een eigen douche en toilet). De schepen hebben 'stabilizers' om ervoor te zorgen dat ook van ruwere zee zo min mogelijk last wordt ondervonden. Meer informatie over de schepen die worden ingezet voor de cruises naar Antarctica vindt u in de onderstaande informatie en brochures.

Blank

Ultramarine

De Ultramarine is het nieuwste en meest luxe schip in de Quark Expeditions vloot.

Dit ultramoderne schip is zeer luxe en beschikt over prachtige openbare ruimtes, de ruimste suites en veel buitenruimtes vanuit waar u kunt genieten van de natuur en dieren. Door de zodiac-hangar en de 4 inschepingspunten kunnen gasten sneller en veiliger in en uit de 20 zodiacs van de Ultramarine stappen. De 102 hutten zijn verdeeld over 4 verdiepingen en in totaal 9 verschillende type hutten. De Explorer Suite is met zijn 26,5 m2 de kleinste hut. Tot de gezamenlijke ruimtes behoren het Balena restaurant, het casual restaurant Bistro 487, theater/lounge ruimte 'Ambassadors', Panorama Lounge, Ready rooms, sauna, steam room, fitness Center en Studio.

De Ultramarine is uitgerust met 2 x tweemotorige helikopters, waardoor prachtige helikopter trips mogelijk zijn. Haar Micro Auto Gasification System (MAGS) is het toonaangevende systeem dat afval omzet in energie op de locatie waar het wordt gegenereerd. MAG's elimineert de milieu-impact van afvaltransport.

 • Maximaal aantal gasten: 199
 • Personeel en bemanning: 140World Explorer

Ook de World Explorer is een luxe boot met enkel suites met privé balkons.

De World Explorer is een van de snelste Quark Expeditions schepen en telt zes niveaus. Zowel de hutten als gezamenlijke ruimtes zijn ruim opgezet. Alle 86 hutten liggen op dek 5 en 6. De Veranda Suite is met zijn ca. 20 m2 de kleinste van de 6 verschillende type hutten. Aan boord vindt u daarnaast een Polar Boutique Shop, auditorium in theaterstijl, Explorer Lounge, restaurant, Observatielounge, L'Occitane Spa, Sauna, verwarmd buiten zwembad, gym en bibliotheek. Op dek 8 ligt tevens een outdoor track. Het schip beschikt over twee ultramoderne Rolls Royce hybride-elektrische motoren, waardoor de milieu-impact op de poolgebieden aanzienlijk wordt verminderd. Dankzij het Micro Auto Gasification System (MAGS) wordt afval omzet in energie en wordt de milieu-impact dus aanzienlijk vermindert.

 • Maximaal aantal gasten: 172
 • Personeel en bemanning: 125 - 130


Ocean Adventurer

De Ocean Adventurer is een charmant en intiem schip voor maximaal 128 passagiers.

Een paar jaar geleden onderging Ocean Adventurer een renovatie van meerdere miljoenen dollars. Sinds deze verbouwing heeft het schip een eigentijdse look and feel, de badkamers zijn vernieuwd en de gezamenlijke ruimtes zijn gerenoveerd en er zijn grote technische verbeteringen, zoal de twee nieuwe Rolls Royce-motoren, die het brandstofverbruik verhogen en de ecologische voetafdruk minimaliseren. Er zijn 65 hutten, verdeeld over 8 verschillende typen. De hutten beginnen vanaf 11 m2. Aan boord bevindt zich daarnaast een gym, auditorium in theaterstijl, Dining room, de Clipper Club eetruimte, Polar Boutique Shop en de bibliotheek. Geniet van de ruime buitendeks, vele gezellige plekken om te socializen aan boord en de buitenjacuzzi.


 • Maximaal aantal gasten: 128
 • Personeel en bemanning: 87
Blank

BAE-146

Tijdens een Antarctica Air Cruise vliegt u vanuit Punta Arenas naar Antarctica. U vliegt doorgaans met een BAE-146 toestel. De geschiedenis van de BAE-146 voert terug tot het jaar 1973 toen voor het eerst gestart werd met de ontwikkeling. De BAE-146 is gebouwd in het Verenigd Koninkrijk door British Aerospace, wat later onderdeel werd van BAE Systems. Het toestel is met zijn vier motoren goed uitgerust voor het vliegen op luchthavens met korte start- en landingsbanen, dit maakt de BAE-146 uitermate geschikt voor het vliegen op Antarctica!


Specificaties van het vliegtuig:

 • Model: BAE 146-200
 • Capaciteit: 71 passagiers
 • Lengte: 28,22 meter
 • Vleugelbreedte: 26,34 meter
 • Motoren: 4 turbofans (Honeywell ALF 502R-5)
 • Snelheid: 750 km/u
Blank

Taal

Antarctica wordt niet permanent bewoond en heeft geen steden of dorpen door de extreme klimatologische omstandigheden. Aan de randen van het continent liggen slechts enkele onderzoeksstations. Er is dan ook geen officiële taal op Antarctica. De voertaal aan boord van de cruises is Engels. De expeditieteams en crew bestaan vaak uit een zeer internationaal gezelschap en zorgen ervoor dat de cruise zo comfortabel en interessant mogelijk verloopt. Met de bemanning van het schip waarop u verblijft kunt u dus prima met het Engels uit de voeten.

Tijdsverschil

Op het Antarctisch schiereiland is het 4 uur vroeger in dan in onze Nederlandse winter en 5 uur vroeger in onze zomer.

Cruise met of zonder vluchten

Op de website vindt u de beschrijvingen en prijzen van de mogelijke Arctic expeditie cruises. De prijzen zijn exclusief vluchten vanuit Nederland of extra overnachtingen. U kunt echter op verzoek altijd bijpassende vluchten en eventueel aanvullende arrangementen bij Tico boeken.

Het is niet mogelijk vanuit Nederland direct naar Ushuaia in Argentinië te vliegen, u vliegt altijd met een overstap op Buenos Aires naar deze zuidelijkste stad van het land. Wanneer uw cruise vertrekt vanuit Punta Arenas in Chili, vliegt u met een overstap in Santiago de Chile.

Single reizigers

Het is in veel gevallen niet noodzakelijk de (kostbare) toeslag voor een 1-persoonskajuit te betalen. Wanneer u als single reiziger en kajuit ‘op indeling’ aanvraagt, kan doorgaans een kajuit geboekt worden waar u zult verblijven met een internationale reiziger van hetzelfde geslacht.

Kinderen

Uiteraard zijn ook kinderen welkom aan boord van de verschillende cruises naar Antarctica. De meeste schepen hanteren echter wel een minimum leeftijd van 3 jaar i.v.m. de veiligheid.

Betalingsmogelijkheden

Aan boord: bij inscheping wordt er voor iedere hut een rekening geopend waarop persoonlijke uitgaven worden geregistreerd. In principe zijn alle zaken als maaltijden en excursies inbegrepen. Andere kosten (waaronder o.a. drankjes, fooien en extra aankopen aan boord) kunt u aan het einde van de reis betalen met contant geld of creditcard. Tijdens uw verblijf in Ushuaia of Punta Arenas kunt u betalen met de lokale valuta.

Internet & mobiel bellen

U reist naar het zuidelijkste continent ter wereld en de communicatiemogelijkheden zijn hier logischerwijs zeer beperkt. Aan boord van sommige expeditieschepen is het mogelijk om via de satelliet te bellen en (tegen betaling) eenvoudige e-mails te versturen. Indien gewenst kan hiervan gebruik worden gemaakt. Houdt u er rekening mee dat u op Antarctica geen mobiel bereik heeft. Er is echter altijd een satelliettelefoon aan boord aanwezig.

Blank

Gezondheid

Wanneer u de tocht naar Antarctica wilt maken, dient u in redelijke conditie te zijn en te beschikken over een goede gezondheid. Houd er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en specifieke medische hulp niet altijd voorhanden is. Er is een dokter aan boord, echter is dit geen specialist en is er geen ziekenhuis. Evacuaties per helikopter zijn niet altijd mogelijk (helikopters kunnen maar komen tot aan de South Shetland eilanden) en vliegtuigen kunnen zeker niet overal landen. Eventuele evacuaties zijn hierdoor zeer prijzig. Zorg dat u goed verzekerd op reis gaat! Tico kan indien nodig een reisverzekering voor u afsluiten. Houdt u er tevens rekening mee dat u voor de inbegrepen dagelijkse zodiac excursies in staat moet zijn om van het schip in een deinende zodiac te stappen. De grond op het vasteland van Antarctica is vaak oneffen en glad. Het is goed voor vertrek eventueel uw huisarts te raadplegen over de mee te nemen medicatie. Aan boord van het schip is altijd een arts aanwezig die u kan assisteren, mocht dit nodig zijn.

Vaccinaties en/of malaria profylaxen zijn in principe niet nodig voor een bezoek aan Antarctica. Adviezen omtrent aanbevolen vaccinaties voor Argentinië of Chili zijn uiteraard ook van toepassing. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie dan ook graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Indien u snel last heeft van zeeziekte, is het goed reisziekte tabletten mee te nemen op reis. De oversteek van Ushuaia naar het Antarctisch schiereiland over de zogenaamde Drake Passage duurt twee dagen en de zee kan hier erg ruw zijn. Mogelijk heeft u geluk en ervaart u een Drake Lake met rustig weer en weinig golven. Alle schepen waarmee wordt gevaren beschikken over de zogenaamde ‘stabilizers’ om het schip zoveel mogelijk in balans te houden bij extreme weersomstandigheden.

Eten en drinken

De maaltijden aan boord worden bereid door internationaal keukenpersoneel en zijn uitgebreid en voedzaam. Indien u specifieke dieetwensen heeft of last heeft van bepaalde allergieën, dient u dit direct na boeking aan Tico door te geven zodat wij uw voorkeur kunnen doorgeven aan Quark Expeditions.

Fooien

In de reissom voor de Antarctica cruises zijn geen fooien inbegrepen. Het personeel aan boord van de expeditieschepen werkt hard en fooien worden uiteraard erg op prijs gesteld. Het geven van de fooi is uiteraard niet verplicht. U kunt van tevoren alvast een contact bedrag meebrengen of kunt aan het einde van de reis een bedrag toevoegen op de rekening.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat