Logo bg white

Beste reistijd Antarctica

Beste reistijd Antarctica cruises

Cruises naar Antarctica vinden alleen plaats in de maanden november tot en met maart, de zomermaanden van Antarctica. Het is dan het warmst (rond het vriespunt) en de dagen zijn lang waardoor het bijna de hele dag licht is. Ook zijn de zeeën in deze periode zo goed als vrij van ijs.

De temperatuur in deze periode is minder extreem dan u wellicht zult denken. Temperaturen variëren van -5°C tot +2°C. Alleen in november en maart ligt de temperatuur iets lager. De daadwerkelijke gevoelstemperatuur wordt vooral bepaald door de wind. Hoe harder de wind, hoe kouder het kan aanvoelen. Het dragen van een windjack is dan ook cruciaal, de winddichtheid van uw jas is zelfs nog belangrijker dan de dikte.

De maand waarin u Antarctica bezoekt, bepaalt in grote mate wat u gaat zien en doen. De onderstaande informatie zal helpen bij het selecteren van de juiste maand!

  • Sneeuwlandschap en ijsbergen. Vanaf oktober tot en met medio december ontwaakt het het Antarctisch Schiereiland uit haar winterslaap. In deze periode is Antarctica op zijn witst door de besneeuwde landschappen en zijn de ijsbergen het grootst.
  • Pinguïns. Vanaf november tot medio december is het broedseizoen van de pinguïns. Ze maken elkaar het hof en pinguïnkolonies zijn op hun grootst. Vanaf medio december tot medio februari zijn de meeste baby pinguïns te zien. Einde van het seizoen zijn de kolonies steeds minder groot en zijn de pinguïn chicks vaak al het nest uit.
  • Walvissen. Vanaf medio december tot medio februari arriveren de bultrugwalvissen doorgaans in de wateren rondom Antarctica. U kunt bultrug-, minke- en killerwhales (Orka's) zien. De maanden februari en maart zijn daarom de beste maanden voor het zien van walvissen.
Blank

November

In november begint het voorjaar op Antarctica en worden de temperaturen steeds aangenamer. Doordat het ijs smelt, vormen zich spectaculaire landschappen en sculpturen. De eerste zeeolifanten, -honden, -luipaarden en robben komen tevoorschijn op de drijvende stukken ijs en genieten van de eerste zonnestralen. In deze maand zijn prachtige ijsbergen te zien en begint daarnaast het broedseizoen voor de pinguïns. Ze maken versieren elkaar en gaan op zoek naar een nestplaats.

Als u kiest voor een cruise die Antarctica met South Goergia en de Falklandeilanden combineert, dan ziet u de zeeolifanten en pinguïns elkaar het hof maken, en het is het begin van het paarseizoen voor pinguïns. Op de subantarctische eilanden staan in november prachtige lentebloemen.

December & januari

December en januari zijn wat ons betreft de beste maanden voor een bezoek aan Antarctica. In deze zomermaanden zijn de temperaturen het prettigst en zijn de dagen heerlijk lang (met 22 tot 24 uur per dag licht). De zeeleeuwen zullen hun eerste jongen krijgen. Het broedseizoen van de pinguïns loopt van november tot medio december op het Antarctisch Schiereiland en u kunt vanaf eind december / begin januari al de eerste pinguïns uit zien komen. Het krioelt van het dierenleven in deze maanden! In deze maanden zijn de kolonies met pinguïns het grootst en ziet u veel kleintjes. Vanaf medio december komen de eerste walvissen aan in het gebied en heeft u kans deze indrukwekkende beesten te zien!

Houdt u er rekening mee dat december en januari de duurdere, populaire maanden zijn. Zowel cruises als de vluchtprijzen naar Argentinië en/of Chili zijn populair en daardoor kostbaarder. Vroeg boeken kan zorgen voor betere tarieven.

Blank

Februari & maart

In het najaar nemen de temperaturen weer af en beginnen de meeste jonge pinguïns op eigen benen te staan en volgen hun eerste zwem-en duiklessen. De kolonies pinguïns zijn daardoor minder groot in deze maanden. In deze maanden is de kans dat u walvissen (met soorten als bultrug, dwergvinvis en orka's) ziet het grootst. Er deze maanden ziet u veel pelsrobben met hun pups. De schepen kunnen deze maanden verder varen omdat het zee-ijs verder is gesmolten. Deze maanden zijn dan ook het beste voor de Crossing the Circle cruises. In South Goergia zijn in februari de broedplaatsen van albatrossen te bezoeken (deze zijn tijdens het broedseizoen gesloten voor bezoek). Doordat de dagen korter worden, kunt u genieten van fraaie felgekleurde zonsondergangen.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat