Logo bg white

Duurzaam reizen

Als organisator van uw reis hebben (en voelen) wij de verantwoordelijkheid uw reis zo verantwoord en duurzaam mogelijk te realiseren. Samen met onze partners wereldwijd kijken we dan ook hoe we zowel onze bestemmingen als onze reizen zelf kunnen verduurzamen.

Duurzaam reizen

Sinds 2021 zijn we actief op zoek naar mogelijkheden om onze reizen te verduurzamen op de best mogelijke manier. We besteden meer aandacht aan het vergroten van de positieve uitwerking en het verkleinen van de negatieve uitwerking van iedere reis. Zonder in te leveren op de luxe ervaring, streven we naar beter, mooier en duurzamer reizen.

Blank

Onze focus en actiepunten

Het jaar 2021 is het startpunt geweest van onze duurzame reis en we zullen ons op dit gebied de komende jaren verder gaan ontwikkelen.

Het vergroten van de positieve invloed


We besteden meer aandacht aan de accommodaties, excursies en leveranciers die we gebruiken en aanbieden. Welke accommodaties zijn niet alleen heel mooi en uniek, maar hebben ook een duurzame focus? Kunnen we excursies aanbieden waarin je niet alleen een fantastische ervaring opdoet, maar de bestemming ook een beetje mooier achterlaat? Welke accommodaties bieden niet alleen een fantastisch verblijf, maar zijn in handen van de lokale bevolking en bieden de hele gemeenschap een betere toekomst? Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's (People, Planet & Profit) op het gebied van duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, hebben bij ons beslist een streepje voor.

Reizen in een positiever daglicht


Toerisme komt vaak negatief in het nieuws door de vervuilende en belastende vliegreizen die vaak onderdeel zijn van een reis. We zijn ons zeer bewust van de invloed van vluchten en stellen waar mogelijk de minst belastende vluchten voor. Voor het reizen binnen Europa is vervoer per trein en/of auto vaak een goed alternatief voor een vervuilende vlucht. Reizen heeft naast negatieve impact ook een positieve invloed op de wereld. Wereldwijd komt 10% van de werkgelegenheid voort uit toerisme. Het zorgt in veel landen voor economische welvaart en daardoor voor een betere levensstandaard en beter onderwijs. Beter onderwijs zorgt er doorgaans weer voor dat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen en dat gezinnen minder groot zijn. Een ander positief effect van toerisme is de bescherming van de natuur en het dierenleven, bijvoorbeeld door het betalen van entreegelden. Regelmatig worden in onze Afrikaanse bestemmingen natuurgebieden beschermd en het onderhoud betaald uit de inkomsten uit toerisme. Wij vinden het belangrijk dat toerisme goed wordt gereguleerd en bijdraagt aan het behoud en verbetering van de bestemming.

Het verkleinen van de negatieve impact


We spannen ons daarnaast in om de negatieve impact van reizen zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door beter te letten op de keuze voor een luchtvaartmaatschappij en de (meest efficiënte) route die wordt gevlogen. Door te kiezen voor de meest efficiënte vluchten, houden we de uitstoot van de vluchten binnen een reis zo klein mogelijk. Binnenlands worden vluchten in principe zo veel mogelijk vermeden. Daarnaast zijn er zeer populaire plaatsen of maanden in het jaar waarin we klanten beter kunnen adviseren niet af te reizen. Door hier beter naar te kijken kunnen we invloed uitoefenen op het spreiden van toerisme en overtoerisme tegengaan.

Blank

Onze acties:


  • Sinds 1 juli 2021 voegen wij voor alle reizen een CO2-compensatie toe.
  • Sinds 1 juli 2021 reserveert Tico een vrijwillige bijdrage (t.w.v. € 25 per vertrekkende klant) wat zal worden besteed aan de ontwikkeling van de wereld, of dit nu ter verbetering van het milieu, of de levensomstandigheden van de mensen is.

Gesteunde doelen sinds 2021


Voor iedere vertrokken reiziger sinds 1 juli 2021 doneert Tico Reizen een bedrag van € 25 aan een door ons zelf geselecteerd goed doel. Hieronder treft u een overzicht van de donaties per jaar:


  • 2021: Green Destinations. Een in Nederland opgerichte organisatie die zich wereldwijd inzet voor de verduurzaming van toeristische bestemmingen.
  • 2022: Ontwikkelingshulp Myanmar. Een bijzonder en zeer efficiënt initiatief in Myanmar van onze lokale partner om lokale families te voorzien van voedsel.
  • 2023: Ontwikkelingshulp Myanmar. Onze donatie gaat ook dit jaar weer naar onze partner in Myanmar die waterputten slaat in de meest afgelegen gebieden en lokale families voorziet van schoon water, voedsel én professionele psychische begeleiding.
Blank

Better Holidays


Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mens, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen nú bijzonder is, maar ook de volgende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om reizen waarbij men geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor een betere wereld en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkeling op de bestemming. Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de bestemming wonen.

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT (Defence for children) in de bestrijding van seksueel kindermisbruik in vakantielanden. Wij vragen u alert te zijn en (vermoedens van) seksueel misbruik direct online te melden op de website Dontlookaway.nl.

Blank

Transport


Bij onze bestemmingen binnen Europa is het soms mogelijk de heen- en terugreis af te leggen per auto of trein. Onze verre bestemmingen zijn vaak alleen goed te bereiken per vliegtuig, waardoor de CO2-uitstoot van de reis significant wordt vergroot. Het is mogelijk om deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, door op zoek te gaan naar de minst vervuilende directe vluchten en door op de bestemming zelf zo min mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Gelukkig zijn zowel op onze Europese als verre bestemmingen ter plaatse vaak prachtige mogelijkheden per (elektrische of hybride!) huurauto en trein te reizen.

Treinreizen

Wanneer de mogelijkheden er zijn, stellen we onze reizigers binnen Europa voor om de heen- en/of de terugreis per trein af te leggen. Er moet vaak wat meer tijd gereserveerd worden voor het reizen per trein, maar deze manier van reizen kent ook vele voordelen. Zo hoeft er vaak niet ingecheckt te worden, is er veel bewegingsvrijheid en kunt u onderweg genieten van het veranderende landschap. Daarnaast zit u in een trein vaak comfortabeler dan aan boord van een vliegtuig. Europa kent ambitieuze plannen de treinrails onderling beter met elkaar te verbinden waardoor er de komende jaren hopelijk mooie ontwikkelingen zichtbaar zullen zijn.

Blank

Vervoer per (huur)auto

Bij diverse Tico bestemmingen binnen Europa kunt u de heen- en terugreis per auto afleggen. Dit is altijd duurzamer dan de afstand af te leggen per vliegtuig. Ook kunt u tijdens de rondreis zelf - wanneer mogelijk - vliegreizen vermijden en rondreizen met een (huur)auto. Elektrische auto’s zijn nog op weinig bestemmingen beschikbaar in de verhuur, maar als er hybride of elektrische huurauto's beschikbaar zijn en de bestemming leent zich ook al goed voor het rijden met dit type voertuig, dan bieden we deze mogelijkheid graag aan.

Vliegreizen

Zijn alle vliegreizen vervuilend en slecht voor het milieu? In het kort is het antwoord hierop helaas: JA. Gemiddeld genomen wordt 80% van de CO2-uitstoot van een reis veroorzaakt door de vliegreizen. Als vliegreizen voorkomen kunnen worden, heeft dit dus altijd de voorkeur. Daarnaast is het goed om vliegen te bewaren voor langere reizen. Vlieg liever 1 x per jaar om een prachtige en lange verre reis te maken, dan 2 x voor een kortere reis.

Wanneer een vlucht niet voorkomen kan worden, kan gekozen worden voor de minst vervuilende optie. Over het algemeen is een directe vlucht de meest duurzame optie. Echter is dit wel afhankelijk van het type vliegtuig en of er onderweg niet een strategisch gelegen tussenstop mogelijk is. Ook kan de keuze voor de luchtvaartmaatschappij en het type toestel groot verschil uitmaken. We zien dat luchtvaartmaatschappijen zich steeds vaker bezighouden met onderstaande zaken:

  1. het aanbieden van (mogelijkheden tot) compensatie van de CO2-uitstoot.
  2. onderzoek hoe er efficiënter met de brandstof kan worden gevlogen. Dan kan bijvoorbeeld middels een nieuwe vloot. Zuinige vliegtuigen zorgen voor minder energie- en brandstofverbruik, betere luchtfiltersystemen en vaak een beter ruimtegebruik en daarmee minder uitstoot.
  3. onderzoek naar en investeringen in de ontwikkeling van het vliegen op tweede generatie biobrandstoffen (zoals gebruikt frituurvet).
  4. daarnaast houden steeds meer luchtvaartmaatschappijen zich bezig met het verminderen én recyclen van afval.


Sinds 1 juli 2021 nodigen we onze reizigers uit om de CO2-uitstoot van de reis te compenseren. Deze CO2-compensatie compenseert niet alleen de uitstoot van de vluchten, maar ook van al het overige transport op de bestemming, excursies en de accommodaties die onderdeel uitmaken van de reis. We werken met een vast bedrag per reis en compenseren voor intercontinentale reizen 5 ton aan CO2-uitstoot (€ 50 per reiziger). Voor reizen binnen Europa wordt standaard 2 ton aan CO2-uitstoot gecompenseerd (€ 20 per reiziger). Deze bedragen worden geïnvesteerd in Gold Standard projecten, die voldoen aan een internationaal geaccepteerde standaard en zijn zeer transparant.

Het plannen van de reis

Bij het plannen van uw reis kunt u de volgende zaken in overweging nemen die een directe invloed hebben op de duurzaamheid van uw reis.

Reisduur, periode & route


Reisduur


De impact van reizen kan worden verkleind door in plaats van meerdere (korte) vliegvakanties, bijvoorbeeld één langere reis te maken. Wanneer we de uitstoot berekenen van 2 kortere vliegvakanties en deze vergelijken met de uitstoot van 1 lange vérre reis van 3 weken of langer, dan komt de lange reis beduidend beter uit de bus. Een lange reis is dus beter voor het milieu dan vele kortere reisjes en bovendien kunt u - met meer reisdagen tot uw beschikking - ook gemakkelijker kiezen voor een wat langer verblijf op iedere bestemming. Hierdoor wordt het reistempo rustiger en kunt u in de omgeving ook de onontdekte plekken ontdekken.

Periode


Vrijwel iedere Tico-bestemming kent een hoogseizoen: weken of maanden waarin het land het meest wordt bezocht. Het hoogseizoen wordt vaak veroorzaakt door schoolvakanties en de periode met (doorgaans) het beste weer. Wanneer u de mogelijkheid heeft, verdient het de aanbeveling te reizen buiten het hoogseizoen. Niet alleen zorgt dit vaak voor een rustiger en meer ontspannen bezoek, ook is de beschikbaarheid van vluchten en accommodaties beter en zijn vaak beduidend lagere tarieven van toepassing. Voor de bestemming zelf is het uiteraard ook veel prettiger om verspreid over het hele jaar bezoekers te ontvangen. Toerisme is dan ook niet langer zeer seizoensgebonden en biedt een stabiel inkomen gedurende het hele jaar.

Reisroute


Kies het land en de te bezoeken plaatsen op uw bestemming zorgvuldig uit voor de meest authentieke ervaring. De bekende plekken kent iedereen in een land, maar soms heeft een dorp of stad ernaast meer te bieden dan de bekende plekken. Hierdoor voorkomt u overtoerisme op de drukste plekken van een land.

Accommodaties

Wij zijn altijd op zoek naar unieke en bijzondere accommodaties. Verblijven die daadwerkelijk bijdragen aan de beleving, of dit nu een zeer luxueus en uniek design hotel in een grote stad of een exclusieve en kleinschalige lodge in een afgelegen gebied is. De focus ligt op bijzondere accommodaties die het goed doen op het gebied van duurzaamheid. Bij deze accommodaties gaat het verder dan het hergebruiken van handdoeken maar wordt bijvoorbeeld regenwater gebruikt om de tuinen groen te houden. De accommodaties zijn bij voorkeur in handen (of in beheer) van lokalen. De focus ligt in dat geval op het verbeteren van de levensstandaard van de lokale gemeenschap door middel van toerisme. Er is bijvoorbeeld een actief beleid om banen te creëren in de naburige gemeenschappen, lokale start-ups worden aangemoedigd en er wordt qua inrichting en maaltijden zo veel mogelijk gewerkt met lokale producten en ingrediënten. Tico zal zoveel mogelijk accommodaties aanbieden die hun uiterste best doen om een positieve impact te genereren. Deze accommodaties worden aangeduid met dit symbool: Blank

Excursies

Onder een duurzame excursie of ervaring verstaan we een activiteit waarbij rekening wordt gehouden met mens, dier, natuur en milieu. De inkomsten horen zo veel mogelijk bij de lokale bevolking terecht te komen waardoor er lokaal geprofiteerd wordt van het toerisme in het gebied. Zo komen niet alleen de lasten (zoals drukte en vervuiling), maar ook de lusten (werkgelegenheid en inkomsten) lokaal terecht. Er zijn steeds meer initiatieven om met name de werkgelegenheid voor vrouwen te vergroten. Dit zorgt voor een positieve invloed op de samenleving. Vrouwen beginnen hierdoor later aan kinderen en gezinnen blijven kleiner en leven in grotere welvaart. Wij kunnen hier invloed op uitoefenen door bv. voor de uitvoering van een reis of specifieke excursie naar vrouwelijke gidsen te vragen.

Bij Tico Reizen worden geen dieronvriendelijke excursies aangeboden. Door geen dieronvriendelijke excursies (zoals ritjes op olifanten, bezoeken aan knuffelfarms of zwemmen met dolfijnen) aan te bieden hopen wij bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit type excursies. In de onderwaterwereld is het belangrijk dat het koraal niet wordt aangeraakt en ook zeer zeker niet wordt afgebroken tijdens het snorkelen of duiken. Tot slot worden er in het buitenland nog veel souvenirs aangeboden die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Wij wijzen al onze reizigers erop dergelijke souvenirs vooral niet te kopen.

Blank

Tijdens de reis

Ook tijdens de reis zelf kunt u bijdragen aan duurzaamheid en bewuste keuzes maken op het gebied van mens en milieu. Kiest u wanneer u uit eten gaat bv. voor een goed, lokaal restaurant wat wellicht bekend staat om de bereiding met verse, lokale ingrediënten uit de regio. Met het drinken van bijvoorbeeld een lokaal drankje wordt de economie meer gestimuleerd dan wanneer u alleen uit het buitenland geïmporteerde merken bestelt. En tot slot kan met relatief kleine inspanningen zo veel mogelijk plastic, water en energie bespaard worden.

Energie en water besparen

Onderstaand hebben we enkele tips verzameld voor het besparen van energie en water:

1. Thuis


Is er niemand thuis gedurende uw reis? U kunt een aantal kleine checks doen voordat u de deur achter zich dichttrekt en een fantastische zorgeloze reis tegemoet gaat. Zo kunt u erop letten dat ongebruikte apparaten uit staan (dus niet in de stand-by modus), en bij voorkeur ontkoppeld zijn van het stroom. Mocht u graag een lamp willen laten branden, dan kan een timer uitkomst bieden.

2. Het verlaten van uw kamer tijdens de reis


Voordat u uw hotelkamer verlaat tijdens uw reis, kunt u het licht, de televisie en de airconditioning uitschakelen. Soms gaat dit automatisch, maar dit is niet altijd het geval. Zo valt de airconditioning vaak buiten de apparaten die automatisch uitgeschakeld worden. Uw kamer zal bij terugkomst snel weer op temperatuur zijn door het activeren van de airconditioning welke hierdoor niet de hele dag aan hoeft te blijven staan. U kunt eventueel ook bij de receptie vragen of ze de airconditioning ongeveer een half uur voor uw geplande terugkomst weer aanzetten.

3. Watergebruik


Om het watergebruik te verminderen op de bestemming kunt u besluiten minder lang te douchen en (ook al zien de baden er vaak schitterend uit) een bad over te slaan.

4. Het gebruik van handdoeken


De meeste hotels vragen u er al naar middels het bekende bordje in de badkamer. Legt u de handdoeken op de grond, dan zullen ze worden vervangen. Hangt u de handdoeken op, dan kunt u ze nog een keer gebruiken. Het hergebruik van handdoeken scheelt water, tijd en kosten voor de accommodatie.

5. Oplaadbare batterijen


Mocht u gedurende uw reis gebruik moeten maken van batterijen, overweeg dan om oplaadbare batterijen aan te schaffen. Het gebruik van deze batterijen is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van wegwerpbatterijen. Ze zijn in aanschaf wellicht iets kostbaarder, maar gaan vele malen langer mee. Ook zijn er veel apparaten op de markt die op zonne-energie werken.

Blank

Plastic

Hieronder vindt u enkele tips waarmee u uw gebruik van plastic op reis op een gemakkelijke manier significant kunt verminderen:

1. Neem een herbruikbare fles mee


Een plastic wegwerp waterflesje is op reis zo gekocht, maar u kunt net zo gemakkelijk uw eigen herbruikbare fles meenemen vanuit huis. Met uw eigen herbruikbare fles kunt u daarnaast de gratis plastic waterflesjes (die regelmatig klaarstaan op uw hotelkamer) laten staan. In veel hotels wordt de mogelijkheid geboden om uw fles te laten vullen. U kunt gebruik maken van de Refill-my- Bottle app waarop u het dichtstbijzijnde vulpunt kunt opzoeken.

Water-to-Go heeft daarnaast een mooi concept ontwikkeld waarmee zelfs alle soorten leidingwater wordt gereinigd van alle onzuiverheden. De filter in de Water-to-Go fles zorgt ervoor dat u overal ter wereld veilig drinkwater heeft.

2. Neem een herbruikbare tas mee


Ondertussen bent u het misschien al gewend om boodschappen te halen met uw eigen tas of dat u moet betalen voor een plastic tasje. In het buitenland is dit helaas nog niet overal het geval. Vaak krijgt u voor de kleinste boodschappen een plastic tas mee. U kunt plastic tassen voorkomen door een herbruikbare linnen tas mee te nemen op reis. Het voordeel hiervan is dat deze vaak ook nog eens steviger is dan de plastic tas die u op reis ontvangt. Van Tico ontvangt u bij uw reisdocumenten een exemplaar cadeau welke u mee kunt nemen op reis!

3. Vervang het plastic rietje


Bij veel van uw drankjes wordt standaard een plastic rietje mee geserveerd. Deze rietjes worden slechts korte tijd gebruikt en daarna weggegooid. U kunt ervoor kiezen om geen rietje te gebruiken, maar tegenwoordig zijn er ook mooie alternatieven voor het plastic rietje, zoals een herbruikbaar metalen exemplaar of een gemaakt van bamboe.

4. Gebruik geen amenities in uw kamer


In de meeste (veelal luxe) hotels ligt in de badkamer een prachtige set 'amenities' - bestaande uit kleine verpakkingen met shampoo, conditioner, douchegel, zeep en wattenstaafjes - voor u klaar. Deze producten zijn veelal voorzien van een (plastic) verpakking, welke - wanneer aangebroken - na uw verblijf allemaal direct in de prullenbak terechtkomen. U kunt er ook voor kiezen om eigen shampoo en douchegel mee te nemen wellicht in vaste vorm. Ook een stukje handzeep in een blikje is een uitstekende en makkelijke vervanging van het gebruik van de losse zeepjes.

Blank

Intern

Ook binnen onze interne bedrijfsvoering vinden wij het belangrijk dat duurzaamheid - waar mogelijk - wordt doorgevoerd.

Team en bedrijfsvoering


Ons kantoor


Ons kantoor in het centrum van Amsterdam is uitstekend te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Niemand van ons team komt dan ook met de auto.

Onze eigen reisbewegingen


Als organisatie zijn wij regelmatig te vinden op internationale beurzen. We ontmoeten er onze partners en leggen er nieuwe contacten; dit alles om onze diensten én onze naamsbekendheid bij leveranciers te vergroten. Internationale beurzen welke binnen een straal van 750km van Nederland worden georganiseerd, bezoeken wij - indien mogelijk - alleen nog maar per trein. Wanneer het reizen per trein voor onze inspectiereizen ook tot de mogelijkheden behoort, zullen we hier de voorkeur aan geven.

Papierbesparing


Wij printen zo min mogelijk en hebben ook de communicatie naar klanten toe zo veel mogelijk gedigitaliseerd. Zo worden alleen nog de reisbescheiden geprint en verstuurd per post. De rest van het proces (van offerte tot aan de factuur) vindt digitaal plaats.

Duurzaam inspireren


Door middel van onze nieuwsbrieven, website, blogs en persoonlijk advies informeren wij u graag over de doorvoering van duurzaamheid in onze reizen. Op onze website en de speciaal op maat gemaakte reisvoorstellen kunt u door middel van het wereldbolletje duidelijk zien welke accommodaties of excursies duurzaam zijn Blank.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat