Logo bg white

Duurzaam reizen

Als organisator van uw reis hebben (en voelen) wij de verantwoordelijkheid uw reis zo verantwoord en duurzaam mogelijk te realiseren. Samen met onze partners wereldwijd kijken we dan ook hoe we zowel onze bestemmingen als onze reizen zelf kunnen verduurzamen.

Duurzaam reizen

Terwijl we de afgelopen jaren druk bezig waren met een groeiend aantal klanten en reizen, kwam hier begin 2020 geleden abrupt een einde aan. En al stelt de coronapandemie ons allemaal voor uitdagingen, toch zagen wij als kleine reisorganisatie ook de unieke kansen die deze tijd ons heeft geboden en nog altijd biedt. Door de vrij gekomen tijd konden we interne processen optimaliseren én goed stilstaan bij de reizen die we aanbieden. Wat kan er beter, mooier en duurzamer?

Het verduurzamen van onze reizen


We hebben naar kansen gekeken om onze reizen te verduurzamen op de best mogelijke manier. Ons doel is om de komende jaren meer aandacht te hebben voor het vergroten van de positieve uitwerking en het verkleinen van de negatieve uitwerking van iedere reis. Zonder in te leveren op de luxe ervaring, streven we naar beter, mooier en duurzamer reizen.

Blank

Onze focus en actiepunten

Het jaar 2021 is het startpunt geweest van onze duurzame reis en we hopen ons op dit gebied de komende jaren verder te gaan ontwikkelen.

Het vergroten van de positieve invloed


We zullen meer aandacht gaan besteden aan de accommodaties, excursies en leveranciers die we gebruiken en aanbieden. Welke accommodaties zijn niet alleen schitterend en uniek, maar hebben ook een duurzame focus? Kunnen we excursies aanbieden waarin je niet alleen een fantastische ervaring opdoet, maar de bestemming ook een beetje mooier achterlaat? Welke accommodaties bieden niet alleen een fantastisch verblijf, maar zijn in handen van lokalen en bieden de hele gemeenschap een betere toekomst? Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's (People, Planet & Profit) op het gebied van duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen bij voorkeur opgenomen worden in ons aanbod.

Reizen in een positiever daglicht


Toerisme komt vaak negatief in het nieuws door de vervuilende en belastende invloed van vliegreizen. Reizen heeft echter ook positieve invloed op de wereld. Wereldwijd komt 10% van de werkgelegenheid voort uit toerisme. Het zorgt in veel landen voor economische welvaart en daardoor voor een betere levensstandaard en beter onderwijs. Beter onderwijs zorgt er doorgaans voor dat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen en dat gezinnen minder groot zijn. Een ander positief effect van toerisme is de bescherming van de natuur en wildlife, bijvoorbeeld door het betalen van entreegelden. Regelmatig worden in onze Afrikaanse bestemmingen natuurgebieden beschermd en het onderhoud betaald uit toeristische inkomsten. Wij vinden het belangrijk dat toerisme goed wordt gereguleerd en bijdraagt aan het behoud en verbetering van de bestemming.

Het verkleinen van de negatieve impact


We zullen ons daarnaast inspannen de negatieve impact van reizen zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door beter te letten op de luchtvaartmaatschappij en route die we gebruiken in reisprogramma's. Op die manier zullen we onze klanten trajecten aanbieden die de uitstoot van de vliegreizen zo klein mogelijk houden. Binnenlands worden vluchten zo veel mogelijk vermeden. Daarnaast zijn er zeer populaire plaatsen of maanden in het jaar waarin we klanten beter kunnen adviseren niet af te reizen. Door hier beter naar te kijken kunnen we invloed uitoefenen op het spreiden van toerisme en overtoerisme tegengaan.

Blank

nze actiepunten voor 2021


 • Eind 2021 hebben we ons aangesloten bij Travelife. Travelife helpt reisorganisaties over de hele wereld om de sociale, economische en ecologische impact te verbeteren.
 • Het aanbod duurzame accommodaties en tours wordt uitgebreid.
 • Op de website wordt duidelijk herkenbaar wat de duurzame keuzes zijn per bestemming middels een wereldbol icoontje. Wanneer deze achter een accommodatie of tour staat, betekent het dat dit reisonderdeel goed is voor mens, milieu en/of planeet Blank.
 • Sinds 1 juli 2021 voegen wij voor alle reizen een CO2-compensatie toe.
 • Sinds 1 juli 2021 betalen wij een vrijwillige bijdrage (t.w.v. € 25 per vertrekkende klant) aan een bedrijf wat zich inzet voor de ontwikkeling van biobrandstof.
Blank

Better Holidays


Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen nu bijzonder is, maar straks ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij men geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de bestemming wonen.

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT (Defence for children) in de bestrijding van seksueel kindermisbruik in vakantielanden. Wij vragen u alert te zijn en (vermoedens van) seksueel misbruik direct online te melden op www.dontlookaway.nl.

Blank

Transport naar en op de bestemming

Verre bestemmingen zijn vaak alleen goed te bereiken per vliegtuig, waardoor de CO2-uitstoot van uw reis significant wordt vergroot. Het is mogelijk om deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, door op zoek te gaan naar de minst vervuilende manier van vliegen en door op de bestemming zelf zo min mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. • Sinds 1 juli 2021 nodigen wij al onze klanten uit om de CO2- uitstoot van een geboekte reis te compenseren. Deze compensatie wordt verzorgd door volledig gecertificeerde Gold Standard projecten.


 • Daarnaast draagt ook Tico zelf een steentje bij door per vertrekkende reiziger vanaf 1 juli 2021 een vrijwillige bijdrage t.w.v. € 25 te doneren voor de ontwikkeling van biobrandstof.

Vliegreizen

Zijn alle vliegreizen vervuilend en slecht voor het milieu? In het kort is het antwoord hier helaas op: ja. Gemiddeld genomen wordt 80% van de CO uitstoot van een reis veroorzaakt door de vliegreizen. Als vliegreizen voorkomen kunnen worden, heeft dit dus altijd de voorkeur. Daarnaast is het goed om vliegen te bewaren voor langere reizen. Vlieg liever 1 x per jaar om een prachtige en lange verre reis te maken, dan 2 x voor een kortere reis.

Wanneer een vlucht niet voorkomen kan worden, kan gekozen worden voor de minst vervuilende optie. Over het algemeen is een directe vlucht de meest duurzame optie. Echter is dit wel afhankelijk van het type vliegtuig en of er onderweg niet een strategisch gelegen tussenstop mogelijk is. Ook kan de keuze voor de luchtvaartmaatschappij en type toestel groot verschil uitmaken. We zien dat luchtvaartmaatschappijen zich steeds vaker bezighouden met onderstaande zaken:

 1. het aanbieden van (mogelijkheden tot) compensatie van de CO₂ uitstoot.
 2. onderzoek hoe er brandstofefficiënter gevlogen kan worden. Dan kan bijvoorbeeld middels een nieuwe vloot. Zuinige vliegtuigen zorgen voor minder energie- en brandstofverbruik, betere luchtfiltersystemen en vaak een beter ruimtegebruik en daarmee minder uitstoot.
 3. onderzoek naar en investeringen in de ontwikkeling van SAF (sustainable aviation fuel). Door met biobrandstoffen te vliegen, wordt het gebruik van fossiele brandstoffen en de gehele koolstofemissie verminderd.
 4. daarnaast houden steeds meer luchtvaartmaatschappijen zich bezig met het verminderen en recyclen van afval.


Op dit moment lopen KLM en Lufthansa enigszins voorop in de duurzame ontwikkelingen van Europese airlines. Ze hebben de jongste vloot, investeren het meest in biobrandstof en laten initiatieven zien voor het recyclen van afval. We hopen indrukwekkende verbeteringen te gaan zien bij luchtvaartmaatschappijen de komende jaren. Sinds 1 juli 2021 leggen wij onszelf een vrijwillige CO₂-taks op per vertrekkende reiziger. Dit geld wordt besteed aan onderzoek naar biobrandstof.

Sinds 1 juli 2021 nodigen we Tico reizigers uit de CO₂ uitstoot van de reis te compenseren. De CO₂ compensatie vergoed niet alleen de uitstoot van de vluchten, maar ook van de transfers, lokaal vervoer, excursies en accommodaties die onderdeel uitmaken van uw reis. We werken met een vast bedrag per reis en compenseren voor intercontinentale reizen 5 ton aan CO₂ uitstoot (€ 50 per reiziger). Voor Europa reizen wordt er standaard 2 ton aan CO₂ uitstoot gecompenseerd (€ 20 per reiziger). Deze bedragen worden geïnvesteerd in Gold Standard projecten, die voldoen aan een internationaal geaccepteerde standaard en zijn zeer transparant.

Vervoer per (huur)auto

Bij Europa reizen kunt u de heen- en terugreis per auto afleggen. Dit is duurzamer dan de afstand af te leggen per vliegtuig. Ook kunt u tijdens de rondreis zelf - wanneer mogelijk - vliegreizen vermijden en rondreizen met een (huur)auto. Elektrische auto’s zijn nog op weinig bestemmingen beschikbaar in de verhuur, maar als er hybride of elektrische huurauto's beschikbaar zijn, bieden we deze graag aan.

Treinreizen naar of op de bestemming

We nodigen onze klanten die een reis binnen Europa willen maken uit, te kijken naar de mogelijkheid om de heen- en terugreis af te leggen per trein. Er moet vaak wat meer tijd gereserveerd worden voor het reizen per trein, maar deze manier van reizen kent ook voordelen. Zo hoeft er niet ingecheckt te worden, bent u vrijer tijdens de reis, kunt u genieten van het veranderende landschap onderweg en zit u vaak comfortabeler dan aan boord van een vliegtuig. Europa kent ambitieuze plannen de treinrails onderling beter aan elkaar te verbinden waardoor er komende jaren hopelijk mooie ontwikkelingen zichtbaar zijn.

Blank

Het plannen van de reis

Bij het plannen van uw reis kunt u enkele zaken in overweging nemen die een directe invloed hebben op de duurzaamheid van uw reis.

Reisduur, periode & route

Reisduur

De impact van uw reizen kan worden verkleind door in plaats van meerdere (korte) vliegvakanties, één langere reis te maken. In plaats van 2 keer een reis van 2 weken te maken, kan gezien de uitstoot beter gekozen worden voor één reis van 3 weken of langer. Dit is beter voor het milieu en bovendien kunt u - met meer reisdagen tot uw beschikking - ook gemakkelijker kiezen voor een wat langer verblijf op iedere bestemming. Hierdoor wordt het reistempo rustiger en kunt u in de omgeving ook de onontdekte plekken ontdekken.

Periode

Vrijwel iedere Tico bestemming kent een hoogseizoen: weken of maanden waarin het land het meest wordt bezocht. Het hoogseizoen wordt vaak veroorzaakt door schoolvakanties en de periode met (doorgaans) het beste weer. Wanneer u de mogelijkheid heeft, verdient het de aanbeveling te reizen buiten het hoogseizoen. Niet alleen zorgt dit vaak voor een rustiger en meer ontspannen bezoek, ook is de beschikbaarheid van vluchten en accommodaties beter en zijn lagere tarieven van toepassing. Op de bestemming zelf is het uiteraard prettig bezoekers zo veel mogelijk verspreid over het gehele jaar te kunnen verwelkomen.


Reisroute

Kies het land en en de te bezoeken plaatsen op uw bestemming zorgvuldig uit voor de meest authentieke ervaring. De bekende plekken kent iedereen in een land, maar soms heeft een dorp of stad ernaast meer te bieden dan de bekende plekken. Hierdoor voorkomt u over toerisme op de drukste plekken van een land.

Accommodaties

Tico Reizen is altijd opzoek naar unieke kleinschalige boutiquehotels. De focus ligt op favoriete luxe accommodaties die het goed doen op het gebied van duurzaamheid. Bij deze accommodaties gaat het verder dan handdoeken hergebruiken, zo wordt bijvoorbeeld regenwater gebruikt om de tuinen groen te houden. De accommodaties zijn bij voorkeur social sustainable en in handen van lokale mensen. De focus ligt in dat geval op het verbeteren van de levensstandaard van locals door middel van toerisme: er geldt bijvoorbeeld een strikt beleid om banen te creëren in de naburige gemeenschappen, lokale start-ups worden aangemoedigd en er wordt qua inrichting en maaltijden zo veel mogelijk gewerkt met lokale ingrediënten. Tico Reizen zal zoveel mogelijk unieke accommodaties aanbieden die proberen een positieve impact te genereren door middel van toerisme.

Excursies

Bij een duurzame excursie wordt er rekening gehouden met mens, dier, natuur en milieu. De inkomsten horen zo veel mogelijk bij de lokale bevolking terecht te komen waardoor er lokaal geprofiteerd wordt van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (zoals drukte en vervuiling), maar ook de lusten (werkgelegenheid en inkomsten) bij hen terecht. Er zijn steeds meer initiatieven om met name de werkgelegenheid voor vrouwen te vergroten, dit zorgt voor een positieve invloed op de samenleving. Vrouwen beginnen hierdoor later aan kinderen en gezinnen blijven kleiner en leven in grotere welvaart. Wij kunnen hier invloed op uitoefenen door bij de uitvoering van een excursie naar vrouwelijke gidsen te vragen.

Bij Tico Reizen worden geen dieronvriendelijke excursies aangeboden. Door geen dieronvriendelijke excursies (zoals ritjes op olifanten, bezoeken aan knuffelfarms of zwemmen met dolfijnen) aan te bieden hopen wij bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. In de onderwaterwereld is het belangrijk dat het koraal niet wordt aangeraakt en ook zeer zeker niet wordt afgebroken tijdens het snorkelen of duiken. Tot slot worden er in het buitenland nog veel souvenirs aangeboden die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Soms is het moeilijk te onderscheiden, twijfelt u, dan kunt u het altijd even navragen of opzoeken op het internet.

Blank

Tijdens de reis

Ook tijdens de reis zelf kunt u bijdragen aan duurzaamheid en bewuste keuzes maken op het gebied van mens en milieu. Wanneer u uit eten gaat kunt u kiezen voor een goed, lokaal restaurant en zo min mogelijk vlees eten. Met het drinken van bijvoorbeeld een lokaal drankje wordt de economie meer gestimuleerd dan door uit het buitenland geïmporteerde merken te bestellen. En tot slot kan met relatief kleine inspanningen zo veel mogelijk plastic, water en energie bespaard worden.

Energie en water besparen

Onderstaand hebben we enkele tips verzameld voor het besparen van energie en water:

1. Thuis

Is er niemand thuis gedurende uw reis? U kunt een aantal kleine checks doen voordat u de deur achter zich dichttrekt en een fantastische zorgeloze reis tegemoet gaat. Zo kunt u erop letten dat ongebruikte apparaten uit staan (dus niet in de stand-by modus), en bij voorkeur ontkoppelt zijn van het stroom. Mocht u graag een lamp willen laten branden, dan kan een tijdklok uitkomst bieden.

2. Het verlaten van uw kamer tijdens de reis

Voordat u uw hotelkamer verlaat tijdens uw reis, kunt u het licht, de televisie en de airconditioning uitschakelen. Soms gaat dit automatisch, maar dit is niet altijd het geval. Zo valt de de airconditioning vaak buiten deze apparaten die automatisch uitgeschakeld worden. Uw kamer zal bij terugkomst snel weer op temperatuur zijn door het activeren van de airconditioning en heeft hierdoor niet de gehele dag aan hoeven staan. Eventueel zou u ook aan de receptie kunnen vragen de airconditioning aan te zetten, een half uur voor uw terugkomst.

3. Watergebruik

Om het watergebruik te verminderen op de bestemming kunt u besluiten minder lang te douchen en (ook al zien de baden er vaak schitterend uit) een bad over te slaan.

4. Handdoeken gebruik

In hotels wordt er vaak aan u gevraagd of u de handdoek zou willen ophangen, zodat ze niet elke dag vervangen hoeven te worden. Dit scheelt werk en kosten voor de accommodatie en is daarnaast ook beter voor het milieu.

5. Oplaadbare batterijen

Mocht u gedurende uw reis gebruik maken van batterijen is het goed om gebruik te maken van oplaadbare batterijen. Het gebruik van deze batterijen is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van wegwerp batterijen. Ook zijn er veel apparaten op de markt die op zonneenergie werken.

Blank

Plastic

Zowel reizigers als lokale bevolking moeten verantwoord omgaan met plastic om mooie plekken te behouden. Hieronder staan handige tips beschreven waarmee u uw plastic gebruik op reis kunt verminderen:

1. Neem een herbruikbare fles mee

Een plastic wegwerp waterflesje is op reis zo gekocht, maar u kunt net zo gemakkelijk uw eigen herbruikbare fles meenemen vanuit huis. Met uw eigen herbruikbare fles kunt u daarnaast de gratis plastic waterflesjes (die regelmatig klaarstaan op uw hotelkamer) laten staan. Bij veel refill stations in lokale hotels en restaurants kunt u gemakkelijk uw fles laten navullen. U kunt gebruik maken van de app Refill waarop u het dichtstbijzijnde refill punt kunt zien.

Water-to-Go heeft daarnaast een mooi concept ontwikkeld waarmee zelfs alle soorten leidingwater wordt gereinigd van alle onzuiverheden. De filter in de Water-to-Go fles zorgt ervoor dat u veilig drinkwater heeft overal ter wereld.

2. Neem een herbruikbare linnen tas mee

Ondertussen bent u het misschien al gewend om boodschappen te halen met uw eigen tas of dat u moet betalen voor een plastic tasje. In het buitenland is dit helaas nog niet overal het geval. Vaak krijgt u voor de kleinste boodschappen een plastic tas mee. U kunt plastic tassen voorkomen door een herbruikbare linnen tas mee te nemen op reis. Het voordeel hiervan is dat deze vaak ook nog eens steviger is dan de plastic tas die u op reis ontvangt.


3. Vervang het plastic rietje

Bij veel van uw drankjes wordt standaard een plastic rietje mee geserveerd. Deze rietjes worden slechts een paar seconden gebruikt en daarna weggegooid. U kunt ervoor kiezen om geen rietje te gebruiken, maar tegenwoordig zijn er ook mooie alternatieven voor het plastic rietje, zoals een herbruikbare metalen rietje of een rietje gemaakt van bamboe. Deze kunt u makkelijk in uw tas stoppen en bij u dragen.


4. Gebruik geen mini verpakkingen in uw kamer


In veel accommodaties liggen nog altijd een kleine verpakking met shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes voor u klaar. Deze producten zijn allemaal voorzien van een (plastic) verpakking, welke na allemaal direct na uw verblijf in de prullenbak terechtkomen. U kunt er ook voor kiezen om uw eigen vertrouwde shampoo en douchegel mee te nemen. Ook een handzeep in blikje is een uitstekende en makkelijke vervanging van het gebruik van de losse zeepjes.

Intern

Ook binnen intern is het belangrijk ervoor te zorgen dat duurzaamheid doorgevoerd wordt in de bedrijfsvoering.

Team en bedrijfsvoering


 • Kantoor. Dankzij de prachtige locatie in het centrum van Amsterdam is het kantoor van Tico makkelijk te bereiken voor het hele team. Niemand komt met de auto naar kantoor, iedereen komt met de fiets of de trein naar kantoor. Daarnaast is er ook altijd een mogelijkheid tot thuiswerken.


 • Zakenreizen. Als organisatie zijn wij regelmatig te vinden op beurzen en vinden wij het belangrijk dat er inspectiereizen worden uitgevoerd. Beurzen binnen 750 km van Amsterdam zullen wij in de toekomst enkel bezoeken met de trein. Ook zullen wij dit, waar mogelijk, doorvoeren bij de inspectiereizen die door onze reisspecialisten worden uitgevoerd.


 • Zoekmachine Ecosia. Om tot mooie reizen te komen wordt er veel gewerkt met zoekmachines. Intern maakt het hele team gebruik van de zoekmachine Ecosia. Met de winst die deze zoekmachine maakt planten zij bomen op de plek waar ze het hardst nodig zijn over bijna de hele wereld.


 • Paperless Office. Wij printen zo min mogelijk en hebben ook de communicatie naar klanten toe zo veel mogelijk gedigitaliseerd. Zo printen wij enkel de reisbescheiden. De rest van het proces (van offerte tot aan de factuur) vindt digitaal plaats.


 • Duurzaam inspireren. Door middel van onze website, blogs en persoonlijk advies informeren en inspireren wij u graag over de doorvoering van duurzaamheid in onze reizen. Op onze website kunt u duidelijk zien welke accommodatie of excursie duurzaam is door de wereldbol die is opgenomen in het dagprogramma Blank.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2017 - Privé-reizen op maat