Logo bg white

Praktische informatie Arctic cruises

Ligging

Met het noordpoolgebied wordt meestal het hele gebied ten noorden van de Noordpoolcirkel bedoeld (66° 33’NB). De geografische noordpool is het meest noordelijke puntje van de aarde, gelegen in de Noordelijke IJszee (90° NB). De noordpool en het omliggende gebied bestaat uit een enorme oppervlakte pakijs. In tegenstelling tot Antarctica is dit geen landijs, maar zeeijs. Halverwege het vasteland van Noorwegen en de Noordpool bevindt zich de archipel Svalbard waar Spitsbergen een onderdeel van is. Spitsbergen (het grootste eiland), Nordaustlandet, Edgeoya en Bjornoya zijn de hoofdeilanden van de archipel welke zich op iets minder dan 650 km ten noorden van het vasteland van Noorwegen bevindt.

Blank

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Spitsbergen (onderdeel van Noorwegen) heeft u geen visum nodig en volstaat een geldig Nederlands of Belgisch paspoort. Het document moet echter wel geldig zijn tot en met de dag van vertrek uit Noorwegen. Indien u in het bezit bent van een andere nationaliteit, raden wij u aan contact op te nemen met de ambassade. Ook voor een bezoek aan IJsland is geen visum nodig. Uw paspoort dient wel minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek. Voor het bezoek aan de Noordpool heeft u een visum voor Rusland nodig en een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst. U dient zelf zorg te dragen voor de visum en kunt dit bij de Russische ambassade aanvragen (kosten ca. € 35 per persoon).

Expeditie Cruises

Onze cruises worden uitgevoerd door Quark Expeditions, een zeer professionele organisatie die al vele tientallen jaren grote speler is op het gebied van poolreizen. Quark Expeditions biedt luxe schepen en veel comfort aan boord. Omdat het programma en de excursies altijd afhankelijk zijn van de weer- en ijs omstandigheden, zijn vooraf geen gegarandeerde dag-tot-dag programma’s bekend voor de verschillende reizen. De globale route is uiteraard bekend en kunt u terugvinden bij de uitgebreid beschreven reizen. Aan boord zal een team van poolkenners u informeren over de excursies die gemaakt zullen worden en interessante lezingen geven over de gebieden.

Blank

Overige passagiers

Passagiers zijn meestal tussen de 30 en 70 jaar oud - een meerderheid gewoonlijk tussen de 45 en 65 jaar. De expedities trekken reizigers van over de hele wereld aan, dus op alle reizen zijn er reizigers met verschillende nationaliteiten aan boord. De passagiers hebben doorgaans allen een sterke interesse in de natuur en het verlangen om afgelegen gebieden te verkennen!

Single reizigers

Het is in veel gevallen niet noodzakelijk de (kostbare) toeslag voor een 1-persoonskajuit te betalen. Wanneer u als single reiziger een hut ‘op indeling’ aanvraagt, kan in veel gevallen een hut geboekt worden waar u zult verblijven met een internationale reiziger van hetzelfde geslacht.

Adventure Options

Op sommige cruises is het mogelijk te Adventure Options toe te voegen, nóg specialere excursies dan alle reeds inbegrepen cruises en wandelingen. Kajakken en kamperen zijn voorbeelden van geweldige en unieke mogelijkheden!

Blank

Kleding

Tijdens de maanden dat het Arctische cruise seizoen duurt (van mei tot september) varieert de temperatuur op Spitsbergen tussen de 0°C en de 6°C. Dit is wellicht wat hoger dan u zou verwachten. Echter wordt de gevoelstemperatuur voor een groot gedeelte bepaald door de wind en kan het behoorlijk koud aanvoelen. Het dragen van een windjack is dan ook cruciaal, de winddichtheid van uw jas is zelfs nog belangrijker dan de dikte. In plaats van een of enkele dikke truien is het aan te raden veel laagjes te dragen. Wanneer u meerdere laagjes kleding over elkaar draagt, dient u er wel voor te zorgen dat de buitenste lagen wind- en waterdicht zijn. Dit garandeert de meeste warmte en het meeste comfort tijdens de reis. Indien het warmer wordt, kunt u altijd enkele lagen uittrekken. Wij raden aan in ieder geval de volgende zaken mee te nemen:

  • Waterdichte (ademende) buitenkleding (jas en broek). Dit is ook belangrijk in de zodiac tegen zoutwater spray.
  • Handen en voeten droog te houden door middel van goede, liefst waterdichte handschoenen en waterdichte geïsoleerde laarzen (beschikbaar aan boord van de Plancius en Ortelius).
  • Een warme sjaal en muts te dragen.
  • Te kleden in meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag, zoals skikleding. Meerdere laagjes geven meer isolatie en tijdens wandelingen kan er ook weer een laagje uitgetrokken worden zodat er niet onnodig gezweet wordt.
  • Katoenen kleding zoals normale T-shirts en jeans worden afgeraden omdat katoen in een koude omgeving de eigenschap heeft snel nat en koud te worden en ook te blijven. Gebruik daarom slechts thermisch ondergoed van kunststof of Merino wol.


Meer informatie over geschikte kleding en een paklijst staan in de expeditie handleiding die u van Tico Reizen ontvangt na het boeken.

Eten en drinken

De maaltijden aan boord worden bereid door internationaal keukenpersoneel en zijn over het algemeen uitgebreid en voedzaam (hoe luxe de maaltijden zijn is afhankelijk van uw keuze in schip). Bij de expeditiecruises zijn naast de maaltijden en een snack, koffie en thee inbegrepen. Indien u specifieke dieetwensen heeft of last heeft van bepaalde allergieën, dient u dit uiterlijk 1 maand voor vertrek aan Tico door te geven zodat wij uw voorkeur kunnen doorgeven aan de cruisemaatschappij.

Blank

Taal

De voertaal aan boord van de cruises is Engels. Bij sommige cruises wordt (tevens) Duits gesproken. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden! De expeditieteams en crew bestaan vaak uit een zeer internationaal gezelschap en zorgen ervoor dat de cruise zo comfortabel en interessant mogelijk verloopt.

Cruise met of zonder vluchten

Op de website vindt u de beschrijvingen en prijzen van de mogelijke Arctic expeditie cruises. De prijzen zijn exclusief vluchten en eventuele extra overnachtingen. U kunt echter op verzoek extra vluchten en/of overnachtingen bij Tico bijboeken.

Kinderen

Ook kinderen zijn welkom aan boord van de verschillende cruises naar de Arctic. Op aanvraag kunt u deelnemen aan deze cruise met kinderen onder 16 jaar oud. Tarieven op aanvraag.

Veiligheid

Alle expeditie cruises zijn ontwikkeld en worden uitgevoerd met de veiligheid in het achterhoofd. Passagiers zijn echter zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid aan boord en tijdens de excursies en wandelingen. Er zijn reddingsvesten beschikbaar in iedere hut. Aan het begin van een reis zal er een verplichte ‘lifeboat drill’ oftewel sloepenrol worden gegeven. Ook gedurende de reis kunnen er door de Kapitein verplicht gestelde veiligheidsoefeningen, zoals brandoefeningen worden uitgevoerd, dit wordt altijd vooraf aangekondigd. Zoals op alle schepen kunnen ook onze schepen rollen en stampen in de golven, houd hier rekening mee. Wanneer schepen door ijs navigeren kunnen er plotselinge koers en snelheidsveranderingen plaatsvinden en kan het schip overhellen.

  • Gebruik de reling om aan vast te houden wanneer dit nodig is, speciaal op trappen, ladders en de ‘gangway’ naar de Zodiac.
  • Pas op bij het lopen over het open dek, het kan er glad zijn door ijsvorming en regen. Pas op bij het naar buiten gaan, de deuren hebben vaak een hoge opstap.
  • Pas op bij het passeren van deuropeningen in de gangen en in de hut: plaats geen handen op randen van deuren en deurposten omdat deuren door plotselinge bewegingen van het schip onverwacht dicht kunnen slaan en de handen en vingers ernstig kunnen verwonden.
  • Denk eraan bij het over het schip lopen: één hand voor jezelf en één voor het schip.


Op alle excursies gaan meerdere leden van de expeditiestaf mee. Uiteraard worden alle tours professioneel begeleid en is de staf volledig getraind te opereren in deze gebieden.

Blank

Betalingsmogelijkheden

Aan boord: Bij inscheping wordt er voor iedere hut een rekening geopend waarop persoonlijke uitgaven worden geregistreerd. In principe zijn alle zaken als maaltijden en excursies inbegrepen. Andere kosten (waaronder o.a. drankjes, fooien en aankopen aan boord) kunt u aan het einde van de reis betalen met Euro's of per creditcard. Tijdens uw verblijf in Longyearbyen of Oslo (bij een eventueel langer verblijf) kunt u betalen met de lokale valuta. Voor de actuele koers verwijzen we u graag door naar: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de ‘FXCheatSheet’).

Internet & mobiel bellen

U reist naar de meest noordelijke gebieden ter wereld en de communicatiemogelijkheden zijn hier dan ook logischerwijs beperkter. Aan boord van sommige expeditieschepen is het echter mogelijk om via de satelliet te bellen en zeer basic e-mails te versturen. Dit is overigens geen standaard internet en is prijzig. Wanneer het thuisfront u wil bereiken (alleen in geval van nood), raden wij aan contact op te nemen met de contactgegevens die u van Tico Reizen ontvangt bij uw uitgebreide reisbescheiden.

Gezondheid

Wanneer u de tocht naar de Arctic wilt maken, dient in redelijke conditie te zijn en te beschikken over een goede gezondheid. Houd er rekening mee dat u in een afgelegen gebied reist en specifieke medische hulp niet altijd (direct) voorhanden is. Er is vaak een dokter aan boord, echter is dit geen specialist en is er geen ziekenhuis. Eventuele noodzakelijke evacuaties zijn zeer prijzig, zorg er daarom voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Tico kan indien nodig een reisverzekering voor u afsluiten. Houd er tevens rekening mee dat u voor de inbegrepen dagelijkse zodiac excursies in staat moet zijn om van het schip in een deinende zodiac te stappen. De grond op het vasteland is vaak oneffen en glad.

Voor vertrek dient u aan te geven of u in goede gezondheid verkeerd en of er geen medische reden is om deze reis niet te mogen maken.Vaccinaties zijn in principe niet nodig voor een bezoek aan de Arctic. Omdat adviezen omtrent benodigde vaccinaties regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts. Indien u snel last heeft van zeeziekte, is het goed reisziekte tabletten mee te nemen in uw reisapotheek, want op sommige stukken kan de zee ruw zijn. U kunt bij uw huisarts of apotheek informeren naar de mogelijkheden. De schepen waarmee wordt gevaren beschikken doorgaans over de zogenaamde ‘stabilizers’ om het schip zoveel mogelijk in balans te houden bij een ruwere zee.

Tijdverschil

- Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen (Spitsbergen) en Nederland
- In Moermansk (Rusland) is het 3 uur later dan in Nederland
- In Reykjavik (IJsland) is het 1 uur eerder dan in Nederland

Fooien

In de reissom voor de Arctic cruises zijn geen fooien inbegrepen. In principe ontvangt het personeel aan boord van de expeditieschepen een salaris, echter wordt een groot gedeelte van deze inkomsten bepaald door de ontvangen fooien. Het geven van de fooi is niet verplicht, maar het wordt uiteraard erg op prijs gesteld.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat