Logo bg white

Praktische informatie Zuid-Afrika

Praktische informatie

Op deze pagina treft u een overzicht aan van de prachtige informatie die u kunt gebruiken ter voorbereiding op uw reis naar Zuid-Afrika

Ligging

Zuid-Afrika is een republiek gelegen in de zuidelijkste punt van het continent Afrika. Het land is ca. 30 x zo groot als Nederland en grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Binnen de Zuid-Afrikaanse grenzen liggen de koninkrijken Swaziland en Lesotho. De westkust van Zuid-Afrika ligt aan de Atlantische Oceaan, de oostkust aan de Indische Oceaan.

Blank

Reisdocumenten

Voor uw verblijf in Zuid-Afrika heeft u geen visum nodig wanneer uw reis minder dan 90 dagen duurt. Wel moet uw paspoort nog minimaal 30 dagen geldig zijn aan het einde van uw vakantie door Zuid-Afrika.

Wanneer u met kinderen onder de 18 jaar reist en via Zuid-Afrika naar Botswana vliegt, is het verplicht te reizen met een officieel geboortecertificaat van het kind.

Reizen met kinderen

Zuid-Afrika is een fantastische reisbestemming voor het hele gezin! Reist u met kinderen onder de 18 jaar? Dan is het belangrijk een origineel geboortebewijs mee te nemen. Sinds 1 juni 2015 zijn de regels voor reizen met kinderen onder de 18 jaar namelijk aangescherpt. De regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. De regels gelden ook als u met kinderen op doorreis bent via Zuid-Afrika.

Kijk voor meer informatie op de Engelstalige websites van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Blank

Tijdverschil

In onze zomertijd is er geen tijdverschil met Zuid-Afrika. In onze wintertijd is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Er is dus geen sprake van een jetlag bij de vluchten Zuid-Afrika – Nederland en v.v.

Vluchten naar Zuid-Afrika

Met KLM vliegt u vanuit Amsterdam met een directe vlucht in 11,5 uur naar Kaapstad of in 11 uur Johannesburg. Deze vluchten vinden dagelijks plaats.

Blank

Vervoer

Wanneer u kiest voor een georganiseerde Zuid-Afrika reis bij Tico, heeft u de keuze tussen de verschillende type auto’s, treinen en binnenlandse vluchten. Het wegennetwerk in Zuid-Afrika is goed. De snelwegen zijn over het algemeen goed onderhouden en de alles staat duidelijk in het Engels en meestal tevens in het Afrikaans aangegeven. Het is belangrijk de maximale snelheid te respecteren, want verkeersovertredingen worden in Zuid-Afrika zwaar bestraft. Het is overigens niet nodig een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende.

In sommige gevallen is het aantrekkelijk voor lange trajecten een binnenlandse vlucht te nemen. Er zijn diverse betrouwbare aanbieders die de lange afstanden aanzienlijk kunnen verkorten. Wij verwerken uiteraard de mooiste verbindingen in onze reisprogramma's.

Het is ook mogelijk te reizen per trein. Met de bekende ‘Blue Train’ reist u in ca. 24 uur van Pretoria naar Kaapstad en v.v. en doorkruist u het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap.

Blank

Taal

Er zijn 11 officiële talen in Zuid-Afrika. Engels is de taal van de regering en wordt bijna overal in het land gesproken. De andere talen zijn Afrikaans, Ndebele, Noordelijk Sotho, Zuidelijk Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe.

Valuta

De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand. Voor de actuele koers verwijzen wij u graag naar: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de ‘FXCheatSheet’).

Blank

Betalingsmogelijkheden

Pinnen is mogelijk in alle grote plaatsen. Ook creditcards zoals Visa, Mastercard en eventueel American Express worden in alle grote steden geaccepteerd. Contant geld opnemen met een creditcard is veel moeilijker en kan veel tijd kosten. Vergeet u niet ook de pincode van uw creditcard mee te nemen op reis.

Elektriciteit

Het voltage in Zuid-Afrika wisselt van plaats tot plaats. In Pretoria heeft men 250 Volt, de meeste andere plaatsen hebben 220 Volt, incidenteel kunt u nog 110 Volt tegen komen. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker nodig. In Nederland is deze stekker niet gemakkelijk te krijgen, maar op de luchthaven van aankomst en in de lokale supermarkten is deze stekker echter eenvoudig te kopen. Het is dus niet nodig om een universeelstekker mee te nemen vanuit Nederland.

Internet

Bij zo goed als alle accommodaties is het mogelijk gebruik te maken van het internet. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype, FaceTime en WhatsApp).

Veilig op reis

Een reis door Zuid-Afrika zal in de overgrote meerderheid van de gevallen zonder problemen verlopen. Het is echter verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen zodat u deze kans nog eens extra vergroot. Heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen voorzichtigheid geboden. Dit geldt met name voor stedelijke binnenwijken en townships. Zorg ervoor dat u op deze plaatsen niet met opvallende sieraden loopt of uw camera in het zicht draagt. Zorg dat u overdag geld pint en kleine hoeveelheden contant geld bij u draagt. Let vooral op uw eigendommen tijdens een bezoek aan Kaapstad en Johannesburg en gebruik vooral uw gezond verstand. Voor extra informatie over de nodige voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen, verwijzen we u graag naar de site Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U vindt hier informatie over zaken waar u ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof en medische voorzieningen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar een DTP vaccinatie wordt doorgaans aangeraden. Een vaccinatie tegen gele koorts is voor Zuid-Afrika alleen verplicht wanneer u in de 7 dagen voorafgaand een bezoek heeft gebracht aan een gele koorts land. Malariatabletten worden in de periode september t/m mei voor het Krugerpark en Swaziland aanbevolen. Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Fooien

Een fooi is in Zuid-Afrika nooit verplicht, maar wordt uiteraard enorm gewaardeerd. In restaurants is het gebruikelijk 10% van de rekening te geven voor goede service en 15-20% voor uitstekende service. U hoeft niet zelf te tanken bij de benzinestations, de bediendes ontvangen daarvoor graag een paar Rand fooi als ze u bedienen en bijvoorbeeld uw voorruit schoonmaken. Soms zullen ze ook aanbieden de bandendruk, olie of water te controleren. In de meeste straten van onze steden treft uw parkeerwachten aan. Ze verwachten wat fooi bij terugkomst. U kunt her en der minder officiële parkeerwachten tegenkomen en ook hier is het de moeite waard hen een Rand fooi te geven. Hotelportiers krijgen een paar Rand fooi per koffer, net als het huishoudelijk personeel van het hotel. In game lodges is het gebruikelijk een fooi aan de ranger te geven en iets achter te laten voor het minder zichtbare personeel zoals tuinlieden, schoonmakers, koks etc.

Blank

Kleding

Afhankelijk van de periode waarin u reist, kan het erg warm zijn in Zuid-Afrika. In dat geval is luchtige kleding aan te bevelen. In de woestijnen kan in de wintermaanden (mei tot en met augustus) nachtvorst optreden. Het is in deze periode dan ook noodzakelijk om warme kleding mee te nemen. Reist u in de zomermaanden, dan is warme kleding niet nodig.

Religie

Het geloof speelt voor de meeste mensen in Zuid-Afrika een grote rol. De godsdienst is voor veel mensen een steunpilaar in hun leven. Naast het christendom, dat vertegenwoordigt wordt door een ruime meerderheid van de zwarte en blanke bevolking, is de invloed van inheemse, eeuwenoude geloven nog ruim vertegenwoordigt.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat