Logo bg white

Beste reistijd Zuid-Afrika per regio

Als Afrika reizen specialist kunnen wij zeggen dat de beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika de herfst (maart – april) en de lente (september – oktober) is, maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde geschikt voor een reis.

Beste reistijd Zuid-Afrika

De beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika is in principe het gehele jaar door. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons, tijdens onze zomer is het dus winter in Zuid-Afrika.

Wat voor de beste reistijd is voor een vakantie naar Zuid-Afrika hangt af van de wensen en de te bezoeken gebieden. Wanneer u een reis maakt waarin meerdere gebieden worden gecombineerd zijn de maanden april, september en oktober aan te raden. Onderstaand volgt een uitleg per maand.

Blank

Zuidwest Zuid-Afrika

September t/m april

De beste reistijd voor een vakantie in het zuidwesten van Zuid-Afrika is de herfst (maart en april) en lente (september, oktober en november). In deze maanden zijn temperaturen aangenaam en is het niet te druk.

Vanaf medio december t/m februari zijn de temperaturen hoger en is het drukker door de vakanties. Van september t/m april is het echter heerlijk vertoeven in het zuidwesten van het land. Daarom zullen wij het zeker niet af raden om in deze periode te reizen.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 27 27 26 24 20 18 18 18 19 22 24 25
mm 16 15 22 50 90 100 90 80 50 40 25 20

Beste reistijd Noordoost Zuid-Afrika

april - mei & september - oktober

De zachte wintermaanden in Zuid-Afrika zijn het beste reistijd voor een bezoek aan het noordoosten van het land. Met name in de maanden april, mei, september en oktober zijn het beste. In deze maanden regent het weinig en zijn temperaturen aangenaam.

In september worden veel jongen geboren, dus in september en oktober kunnen veel kleintjes worden gespot.

Van november t/m maart is het warmer en vochtiger waardoor de begroeiing dichter is er veel water te vinden is door de wilde dieren. Dit kan het zicht op de dieren beperken tijdens safari’s.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 25 25 24 20 19 15 15 18 21 24 25 25
mm 150 130 110 50 25 5 10 10 25 65 125 140

Januari

Zuid-Afrika in Januari

In Zuid-Afrika in januari is het warm en droog in de West-Kaap provincie. Bezoeken aan Kaapstad en de Garden Route kunnen uitstekend worden gemaakt in deze maand. Januari is een populaire maand voor een bezoek aan Zuid-Afrika en accommodaties zijn daardoor sneller volgeboekt. In het noordoosten van het land is het ook warm, maar zonnige dagen worden afgewisseld met regenbuien. Tijdens safari's kan het lastiger zijn wild te spotten omdat de begroeiing dik is dieren volop water vinden.

Februari

Zuid-Afrika in februari

Indien u Zuid-Afrika in februari wens te bezoeken houdt u er dan rekening mee dat dit een van de heetste maanden voor de West-Kaap is. In deze provincie valt er deze maand weinig regen. Februari is een populaire maand voor een bezoek aan Zuid-Afrika en accommodaties zijn daardoor sneller volgeboekt. In het noordoosten van het land is het warm en valt er veel regen. Tijdens safari's zal het lastiger zijn wild te spotten omdat de begroeiing dik is en dieren volop water kunnen vinden.

Blank

Maart

Zuid-Afrika in maart

Bent u van plan om in maart op vakantie te gaan naar Zuid-Afrika? Dan kunt u er rekening mee houden dat maart een perfecte, zomerse maand is voor een bezoek aan de West-Kaap. Voor het noordoosten van het land is het een overgangsmaand naar de drogere winter.

Maart is in Zuid-Afrika een mooie maand voor een bezoek aan zowel de West-Kaap als het (noord)oosten van het land. Het is overal warm en de regenval in het noorden neemt af. Tijdens safari's kan het nog wel lastiger zijn wild te spotten omdat de begroeiing dik is en dieren zo aan het einde van het regenseizoen nog volop water kunnen vinden.

April

Zuid-Afrika in April

Indien u in april op vakantie wenst te gaan naar Zuid-Afrika dan is dit een prachtige maand om zowel het zuidwesten als het noordoosten te bezoeken. In de West-Kaap is het wat minder heet dan de maanden ervoor en er valt af en toe een verkoelende bui. In het noordoosten valt er vanaf deze maand veel minder regen en is het overdag gemiddeld 20 graden. Begin april is het door binnenlandse vakanties wel drukker op de stranden en in de parken.

Mei

Zuid-Afrika in Mei

Ook mei is een goede maand voor een bezoek aan Zuid-Afrika. De warmste (en daarmee ook drukste) maanden zijn voorbij, terwijl het weer overal aangenaam is. Wel regent het steeds meer in de West-Kaap vanaf deze maand. De temperaturen in het noordoosten en zuidwesten zijn gemiddeld 20 graden. Tijdens vroege ochtenddrives kan het fris zijn en ook 's avonds koelt het wat sneller af, maar de begroeiing is veel minder waardoor de safari's doorgaans erg goed zijn! Mei is dan ook een goede maand voor een vakantie naar Zuid-Afrika.

Blank

Juni

Zuid-Afrika in juni

Juni is een echte wintermaand in Zuid-Afrika met de laagste temperaturen van het jaar. Het blijft overdag mild met 15 - 18 graden, maar 's avonds koelt het flink af. In het noordoosten valt de minste regen en zijn safari's goed. In het Zuidwesten valt er een natte deken over de provincie. We raden het niet af om in juni naar Zuid-Afrika te reizen, echter is het dus niet een van de beste maanden.

Juli

Zuid-Afrika in juli

Wanneer enkel een bezoek aan het noordoosten op het programma staat is juli een goede maand voor een bezoek. In deze maanden is het droog, maar uiteraard wel koeler (gemiddeld overdag 15 graden). Door de droogte is game viewing uitstekend in deze maand. In de West-Kaap is het koel en regent het regelmatig. In juli komen de eerste zuidkaper walvissen (southern right whales) aan bij Hermanus en Plettenberg Bay. Indien u zich dus voornamelijk concentreert op het noordoosten dan is Zuid-Afrika prachtig voor een vakantie in juli.

Augustus

Zuid-Afrika in augustus

In augustus wordt het lente in Zuid-Afrika. In het noordoosten beginnen temperaturen weer wat te stijgen (overdag gemiddelden van 18 graden) en is de regenval nog minimaal. Door de droogte is game viewing uitstekend in deze maand en met name de provincie KwaZulu Natal is perfect te bezoeken in augustus door aangename temperaturen.

In de West-Kaap en Noord-Kaap is het nog koel en regenachtig maar begint het bloeiseizoen wat voor prachtige, kleurrijke velden bloemen zorgt.

Augustus is een goede maand voor het spotten van zuidkaper walvissen (southern right whales) bij Hermanus en Plettenberg Bay.

In het algemeen geldt dus dat augustus een prachtige maand voor een vakantie naar Zuid-Afrika met bijvoorbeeld de gehele familie.

Blank

September

Zuid-Afrika in september

Het is lente in Zuid-Afrika in september en de temperaturen beginnen overal te stijgen. In het noordoosten zijn de temperaturen al heel aangenaam (gemiddeld overdag 22 graden) en valt er nog een minimale hoeveelheid regen. Veel dieren krijgen kleintjes deze maand. In het zuidwesten valt er veel minder regen dan de maanden ervoor en zijn de temperaturen overdag gemiddeld 20 graden. September is een perfecte maand wanneer deze gebieden worden gecombineerd in een rondreis Zuid-Afrika.

De bloemenvelden aan de westkust zijn deze maand prachtig (Springbok, West Coast National Park bij Paternoster zijn aanraders in september!).

September is een goede maand voor het spotten van zuidkaper walvissen (southern right whales) bij Hermanus en Plettenberg.

Wij kunnen een vakantie naar Zuid-Afrika in september van harte aanbevelen!

Blank

Oktober

Zuid-Afrika in oktober

Oktober is een prachtige maand voor een bezoek aan zowel het zuidwesten als het noordoosten van Zuid-Afrika. Temperaturen worden steeds warmer en er valt relatief weinig regen in beide gebieden.

Er zijn nog mooie bloemenvelden te vinden in oktober aan de westkust.

Oktober is een goede maand voor het spotten van zuidkaper walvissen (southern right whales) bij Hermanus en Plettenberg.

Ook voor oktober geldt dus dat het een prachtige maand is voor een vakantie naar Zuid-Afrika.

November

Zuid-Afrika in November

In november wordt het warmer in Zuid-AFrika. De West-Kaap is perfect te bezoeken in november met heerlijke aangename temperaturen (gemiddeld 25 graden overdag) en weinig regen.

In het noordoosten begint in de KwaZulu Natal provincie en bij Kruger het regenseizoen. Door de regenval wordt de begroeiing dikker en is er meer water te vinden voor de dieren, hierdoor wordt het lastiger wild te spotten.

Dit is de laatste maand waarin zuidkaper walvissen zich nabij de kust van Hermanus en Plettenberg bevinden. Doorgaans vertrekken ze eind november met hun jongen weer richting Antarctica. In november kunnen bultrug walvissen (humpback whales) gezien worden.


December

Zuid-Afrika in december

De eerste weken van december zijn perfect voor een vakantie naar het zuidwesten van Zuid-Afrika. Temperaturen zijn aangenaam met ca. 25 graden overdag en er valt weinig regen. Tussen kerst en oud en nieuw is het extreem druk in Kaapstad en omgeving. In deze periode zijn de hoogste tarieven van toepassing en loopt beschikbaarheid snel terug. Wij raden u aan zo vroeg mogelijk van tevoren te boeken!

In het noordoosten van Zuid-Afrika valt veel regen in december. Hierdoor is de begroeiing dikker en is het lastiger wild te spotten tijdens game drives.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat