Logo bg white

Ligging van Peru

Peru is het op twee na grootste land in Zuid-Amerika en ligt aan de westkust van dit continent. Peru wordt begrensd door Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De langste grens is echter die met de kust van de Stille Oceaan. De oppervlakte van Peru bedraagt ongeveer 1.285.000 km² en is daarmee ruim 30 keer groter dan Nederland. De hoofdstad Lima is gelegen aan de kust en telt ruim 7 miljoen inwoners.

Blank

Tijdsverschil

In de Nederlandse winter is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland. In de Nederlandse zomer bedraagt het tijdsverschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Peru heeft u een geldig (Nederlands óf Belgisch) paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na uitreis. Daarbij dient het paspoort nog minstens 2 lege pagina’s te hebben. Er is geen visum nodig voor een bezoek aan Peru als u in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort.

Blank

Taal

De officiële voertaal in Peru is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak Quechua of Aymara. In afgelegen gebieden kan het dan ook voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt. Gedurende de laatste jaren heeft Peru zich ontwikkeld tot belangrijke toeristische bestemming. Engels wordt dan ook in de meeste hotels, restaurants en bij belangrijke bezienswaardigheden gesproken.

Houdt u er wel rekening mee dat men in de kleine(re) dorpje vaak géén Engels spreekt. Het is dan ook altijd aan te bevelen om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Men stelt dit altijd zeer op prijs en dit opent natuurlijk altijd deuren naar bijzondere ervaringen!

Klimaat

Het klimaat is per streek verschillend vanwege de uitgestrektheid van het land. Voor meer informatie over het klimaat, de beste reistijd per regio, gemiddelde temperaturen per maand en regenval, verwijzen wij u graag door naar onze 'Beste reistijd Peru' pagina

Geldzaken

De lokale munteenheid van Peru is de Nuevo Sol (PES). Voor de actuele koers verwijzen wij u graag door naar de website van Oanda. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis.

Gaat u op vakantie naar Peru, dan kunt u bij een aantal grote banken met uw Nederlandse bankpas geld pinnen. Tegenwoordig kan ook vrijwel overal met creditcard betaald worden. Houdt u er wel rekening mee dat u in de kleinere winkels en op straat het beste met de lokale munt kunt betalen.

Blank

Vervoer

De wegen in Peru verkeren tegenwoordig doorgaans in goede staat, zeker in het zuidelijke deel van Peru. In Noord-Peru (o.a. in de omgeving van Chachapoyas) zijn de wegen nog altijd slecht of niet geasfalteerd. Het grote deel van de routes in onze voorbeeldreizen loopt over goede geasfalteerde wegen. Door de grillige weersomstandigheden is het wegdek echter niet altijd in optimale conditie, zeker na een langdurige periode van regen.

  • Binnenlandse vluchten: Een aantal langere trajecten worden uitgevoerd middels een binnenlandse vlucht. Dit om tijd te besparen en de reis ook niet onnodig vermoeiend te maken.
  • Trein: Een aantal trajecten in Peru kunnen per trein worden afgelegd. Er rijdt een trein van Arequipa naar Puno, uitgevoerd door de luxueuze Belmond keten. Deze zelfde trein rijdt door naar Cuzco. Ook rijdt Peru Rail over de altiplano van Puno naar Cuzco (en v.v.). Een bezoek aan Machu Picchu gaat altijd per trein vanuit Cuzco of Ollantaytambo. Tussen Cuzco en Aguas Calientes, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de beroemde Incastad, opereren dagelijks meerdere treinen per dag. Dit traject wordt uitgevoerd door Perurail en er zijn meerdere klasses (waaronder de’Expedition’, de ‘Vistadome’ en de luxueuze ‘Hiram Bingham’).
  • Privé-transport: Vaak wordt ook gebruik gemaakt van privé-transport. Indien mogelijk, kiezen we voor een auto met Spaans sprekende chauffeur. Indien gewenst, wordt een extra (Engels sprekende) gids ingezet.
Blank

Elekticiteit

De netspanning in Peru varieert van 110 tot 220 Volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland en het is dan ook verstandig om een wereldstekker mee te nemen op reis. U kunt dan probleemloos al uw apparaten aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

Zeker wanneer u naar het Amazonegebied reist, raden wij u aan een zaklantaarn mee te nemen. De stroom kan zeker nog weleens uitvallen. De meeste lodges beschikken echter over generatoren.

Mobiel bellen & internet

In principe is iedereen tegenwoordig mobiel bereikbaar in Peru. Checkt u dit echter even met uw provider. Wellicht dat u een bepaalde instelling moet wijzigen. Houdt u er sowieso rekening mee dat er extra kosten zijn verbonden aan het bereikbaar zijn in het buitenland. Kosten voor bellen, SMS en het gebruik van mobiele data liggen een stuk hoger dan wanneer u in Nederland bent. Bij aankomst in Peru dient u zich even te registreren op een netwerk.

In vrijwel alle hotels is draadloos internet (wifi) aanwezig. Meestal is het gebruik gratis, soms moet ervoor betaald worden. Checkt u dit dan ook even bij het inchecken. U krijgt dan een wachtwoord waarmee u kunt inloggen op het netwerk. U kunt zo bijvoorbeeld Skypen met het thuisfront zonder extra kosten.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, uw lokale GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Blank

Kleding

Aangeraden wordt kleding mee te nemen voor alle weertypes. Luchtige kleding volstaat aan de kustgebieden. Wanneer u het Andesgebergte aandoet in uw programma, is het raadzaam warme kleding mee te nemen. Heel belangrijk hierbij is een wind- en waterdichte jas. Het beste kunt u werken met verschillende lagen kleding, zodat u iets uit kunt trekken wanneer u het warm krijgt. Wanneer u van plan bent de Inca-trail te lopen, is het dragen van goede, ingelopen wandelschoenen onontbeerlijk. Uiteraard is in Peru (en dan vooral in Lima, Arequipa, Puno en Cuzco) echt alles te koop.

Eten en drinken

Peru beschikt over een keuken die zowel Indiaanse als Spaanse invloeden heeft. Belangrijke bestanddelen van Peruviaanse maaltijden zijn maïs, aardappel, quinoa en hete pepers. In het land worden ontzettend veel soorten aardappelen en maïs geteeld en deze ingrediënten ziet u dan ook veel terug in de gerechten.

Het water in Peru is niet drinkbaar. Er zijn echter overal flessen mineraalwater te koop.

Blank

Fooien

Een fooi geven is gebruikelijk in Peru en iedereen die u helpt, verwacht in principe daar een kleine, financiële vergoeding voor. De lonen zijn laag, dus uw fooi is meer dan welkom wanneer u tevreden bent over de service. Met name het personeel in restaurants, chauffeurs, kamermeisjes en gidsen rekenen op een fooi. Uiteraard is het geven van fooi niet verplicht wanneer u niét tevreden bent over de geboden service. Maar is de service buitengewoon, dan bent u vrij om te geven wat u wilt.

Religie

Het overgrote deel van de bevolking in Peru is Rooms-Katholiek. Van origine hebben alle inheemse stammen in Peru een ‘eigen’ religie, die vaak nog tot uiting komt in het dagelijks leven.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat