Delen

01 november 2018

Een bijzondere inspectiereis naar Zuid-Afrika

Door: Fraukje van Nes

In september 2018 bezocht reisspecialiste Fraukje het uitgestrekte Zuid-Afrika, met als doel de minder bekende gebieden van dit veelzijdige land te inspecteren. Zo bezocht zij o.a. het Marataba Reservaat, Johannesburg, het noorden van Lesotho, het Nambiti Private Game Reserve, het Coastal Forest Reserve, de Wild Coast, het Samara Private Game Reserve en het De Hoop Natuurreservaat. In deze blog leest u over haar bevindingen.

September 2018 | Reisspecialiste Fraukje reist naar Zuid-Afrika

“Afgelopen september mocht ik weer een bijzondere inspectiereis maken voor Tico en wel naar een van mijn favorieten bestemmingen: Zuid-Afrika! Tico biedt deze bestemming al vele jaren met veel plezier aan en het werd tijd om wat meer de diepte in te gaan. Het doel van deze reis was dan ook om de minder bezochte en (nog) onontdekte plekjes van Zuid-Afrika te inspecteren. En dat is geen straf! Deze reis was zonder twijfel vele malen unieker dan de reis die ik eerder naar Zuid-Afrika maakte, tijdens welke ik de welbekende hoogtepunten zoals Kaapstad, de wijnregio, de tuinroute en het Kruger National Park bezocht.


Na een nachtvlucht met Air France arriveerde ik in Johannesburg, waar ik een huurauto ophaalde en in een kleine 4 uur naar mijn eerste bestemming reed. Ik verbleef 2 dagen in het Marataba Reservaat, wat weer onderdeel is van het Marakele National Park en ik viel hier direct met mijn neus in de boter. Wat een ongelofelijk mooi gebied! En zo heerlijk rustig ook. Er zijn twee accommodaties in dit reservaat te vinden, de Marataba Safari Lodge & de Marataba Mountain Lodge. Het hoogtepunt van mijn verblijf hier was de overnachting in de Thabametsi Treehouse. Ver weg van de bewoonde wereld sliep ik in de buitenlucht in de meest luxe boomhut die je je maar voor kan stellen onder een stralende Melkweg. Veel unieker dat dit wordt het niet!


De volgende stop was Johannesburg. Deze stad heeft mij in veel opzichten positief verrast! Wanneer het aankomt op veiligheid heeft deze stad niet een hele beste reputatie, maar daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Zowel in de wijk Maboneng, als in de wijk Soweto zeiden de gidsen bijvoorbeeld dat het prima was om met je camera rond te lopen. Uiteraard moet je altijd waakzaam zijn, maar een tijdje terug zou dit niet mogelijk zijn geweest. De wijken die ik bezocht waren kleurrijk en het straatleven bruiste van deenergie!


In ca. 4 uur reed ik vervolgens de route naar het noorden van Lesotho, waar er weer een aangename verrassing op mij stond te wachten. Ik verbleef hier in de prachtige Maliba Lodge in het nog mooiere Tsehlanyane National Park. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten van deze stop, maar ik kan concluderen dat diegene die graag buiten actief is deze stop niet mag overslaan!


Het Nambiti Private Game Reserve stond vervolgens op het programma. Ik verbleef hier in het Nambiti Plains, wat een heerlijke accommodatie is in dit gunstig gelegen en (nog) redelijke onontdekte game reserve. De omgeving is prachtig én ook hier kun je de Big 5 zien. Dit park ligt precies tussen Johannesburg en Durban wat het gemakkelijk maakt om bijvoorbeeld in een dag verder te reizen naar Kaapstad.

Na weer een schitterende route, dwars door het binnenland bereikte ik het Coastal Forest Reserve, wat niet ver van de Mozambikaanse grens gelegen is. Aangezien dit gebied in best wel een uithoek van Zuid-Afrika ligt, was dit een interessante stop, omdat ik mij afvroeg of deze lange(re) reis de moeite waard is. Ik verbleef in zowel het Rocktail Camp, wat een heerlijke plek is voor o.a. duikers en in de Thonga Beach Lodge wat weer ideaal is voor families, of mensen die op zoek zijn naar rust. Zeker om een intensieve reis af te sluiten is dit gebied prachtig.


Via Durban startte ik aan de lange reis langs de Wild Coast. Het bergachtige landschap is prachtig en de unieke ronde huisjes steken mooi af tegen de ruige natuur. Af en toe passeer je een klein dorpje waar het vaak een drukte van jewelste is op straat. Het is weer een hele andere beleving dan ik elders in Zuid-Afrika heb gezien en dat maakte het interessant. Het zijn echter wel behoorlijk wat uren die afgelegd moeten worden om je volgende bestemming te bereiken en daarom is deze reis niet voor iedereen weggelegd.

Uiteindelijk bereikte ik het dorpje Chintsa, waar ik verbleef in de Prana Lodge. Wat een heerlijke plek is dit! Deze lodge ligt direct aan het strand, heeft een fijne wellness en het eten is het beste wat ik gehad heb gedurende de hele reis. Deze lodge is een absolute aanrader voor mensen die even een paar dagen helemaal niets willen tijdens hun reis.


Toen was het tijd voor mijn bezoek aan het Samara Private Game Reserve. Ik had hier erg naar uitgekeken, omdat ik de Karoo zo fantastisch mooi vind. Het verblijf in The Manor overtrof al mijn verwachtingen. Qua natuur en uitzichten was dit het hoogtepunt van mij reis! Mede door de spectaculair mooie zonsondergang voelde ik aan alles dat ik in Afrika was. Hier kom ik zeker nog een keer terug.


En toen was het einde in zicht en was het tijd voor mijn allerlaatste bestemming. Gelukkig was dit niet zomaar een bestemming en had ik hier enorm naar uitgekeken; mijn bezoek aan de Morukuru Beach Lodge! Na een prachtige reis kwam ik aan in De Hoop Nature Reserve. Weinig mensen kennen dit gebied, terwijl het maar ca. 3 uur rijden van Kaapstad vandaan ligt. Het is hier dan ook bijzonder rustig en daarmee de ideale plek om even helemaal tot rust te komen. De Morukuru Beach Lodge behoort tot een van de mooiste accommodaties die ik ooit gezien heb. De moderne kamers zijn werkelijk van alle gemakken voorzien en vanuit de ocean view kamers kun je van juni tot oktober letterlijk de walvissen vanuit het raam zien. In de maand juli schijn je er zelfs honderden tegelijk te kunnen zien! In de ochtend neemt de gids je mee op een ‘marine-excursie’ tijdens welke je op waterschoentjes de kustlijn verkent. Verder kun je hier heerlijk mountainbiken, sandboarden, snorkelen of op een nature drive. Deze plek is echt fantastisch voor families, maar ook voor koppels die op zoek zijn naar een unieke ervaring, of voor koppels die op huwelijksreis zijn!


Na mijn bezoek aan de Morukuru Beach Lodge was het weer tijd om naar huis te gaan en alles wat ik geleerd heb te verwerken in onze prachtige voorbeeldreizen op onze website. Wat een ongelofelijk mooie reis was dit. Ik heb geleerd dat Zuid-Afrika zoveel meer te bieden heeft dan de gebruikelijk highlights en ik kan dan ook iedereen aanraden die Zuid-Afrika al eens eerder bezocht, maar toen niet van de gebaande paden is gegaan, om zeker nog eens een keer terug te keren om al dit moois eens met eigen ogen te aanschouwen. Ik kan u verzekeren dat het zeer zeker de moeite waard is om Zuid-Afrika nog eens te bezoeken!”

Tijdens mijn inspectiereis heb ik verschillende video’s gemaakt om u een iets beter beeld te geven van de bestemmingen die ik bezocht heb. Mocht u het leuk vinden om vaker video’s van Tico te zien, abonneert u zich dan even op ons YouTube-kanaal!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat