Logo bg white

Praktische reisinformatie Nieuw-Zeeland

Ligging Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt ten zuidwesten van de Stille Oceaan en is dan ook het meest geïsoleerde land ter wereld. Het dichtstbijzijnde buurland (Australië) ligt op 2.000 km. afstand. Nieuw-Zeeland is opgesplitst in het Noorder- en Zuidereiland, die door de ‘Straat Cook’ van elkaar worden gescheiden.

Tijdsverschil Nieuw-Zeeland

Gedurende de Nederlandse winter is het in Nieuw-Zeeland 12 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomer is het in Nieuw-Zeeland 10 uur later. Omdat de klok niet op dezelfde dag wordt verzet, zijn er korte periodes met een tijdverschil van 11 uur.

Reisdocumenten Nieuw-Zeeland

Voor een bezoek aan Nieuw Zeeland volstaat een geldig paspoort met een minimale geldigheid van 3 maanden na thuiskomst.

Sinds 1 oktober 2019 dient u voor uw verblijf in Nieuw-Zeeland te beschikken over een NZeTA. Deze ‘Electronic Travel Authority’ kan via de NZeTA-app aangevraagd worden of online. Wanneer u dit via de application regelt, dan bedragen de kosten NZD 9 en wanneer u dit via de website aanvraagt dan bedragen de kosten NZD 12. Het downloaden van de app is gratis.

Daarnaast betalen reizigers naar Nieuw-Zeeland sinds 1 oktober 2019 een ‘International Visitor Conservation & Tourism Levy’. De kosten bedragen NZD 35. Deze inkomsten worden gebruikt om de natuur en de faciliteiten in de natuur te kunnen blijven onderhouden. U betaalt deze kosten tegelijk met uw NZeTA aanvraag.

Het is een gemakkelijk proces wat ca. 10 minuten tijd in beslag neemt.

Taal Nieuw-Zeeland

De officiële voertaal in Nieuw-Zeeland is het Engels. Wel heeft de Nieuw-Zeelander, ook wel ‘Kiwi’ genoemd, een duidelijk hoorbaar accent. Ook heeft men de Engelse taal verrijkt met enkele eigen woorden, echter is de Nieuw-Zeelander prima te verstaan.

Valuta Nieuw-Zeeland

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 cent en 1 en 2 dollar. Het papiergeld is beschikbaar in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Betalingsmogelijkheden

In Nieuw-Zeeland betaalt u met de Nieuw-Zeelandse Dollar. Indien uw bankpas beschikt over een Cirrus of Maestro logo, kunt u bij nagenoeg iedere bank pinnen. Het is dan ook handig uw lokale valuta te pinnen, in plaats van grote hoeveelheden mee te nemen vanuit Nederland. Zorg dat u, wanneer u de grote steden verlaat, altijd voldoende contant geld op zak heeft. Zeker in de Nationale Parken is er niet altijd de mogelijkheid om te pinnen. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Nieuw-Zeeland bijna overal geaccepteerd als betaalmiddel, zeker in de betere winkels, hotels en restaurants. Aangezien u een auto huurt, dient u zeker een creditcard mee te nemen. Deze is nodig voor het afschrijven van de borg.

Blank

Vervoer Nieuw-Zeeland

Het reizen per huurauto is eigenlijk de meest comfortabele manier van reizen door Nieuw-Zeeland. U heeft een internationaal rijbewijs nodig voor het rijden in Nieuw-Zeeland. De wegen zijn doorgaans van goede kwaliteit en geasfalteerd. De wegen zijn echter bochtig en voeren door heuvelachtige gebieden. Hoge snelheden zult u dan ook niet behalen. In Nieuw-Zeeland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Indien u voldoende tijd uittrekt voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland, kunt u eigenlijk alle trajecten met gemak per huurauto afleggen. Heeft u minder tijd, dan kunt u zich concentreren op óf het Noorder- óf het Zuidereiland, of gebruik maken van een binnenlandse vlucht, vaak uitgevoerd door Air New Zealand. Ook varen er diverse ferries in het land. De bekendste en belangrijkste is wellicht wel de overtocht van het Noordereiland bij Wellington naar Picton op het Zuidereiland, een tocht van ca. 3 uur.

Treinen

In verband met de zeer geringe bevolkingsdichtheid en het heuvelachtige landschap heeft Nieuw-Zeeland nooit veel spoor gehad. De minder rendabele lijnen zijn inmiddels definitief stop gezet. Er zijn echter wel enkele spectaculaire treinreizen te maken, zowel op het Noorder- als op het Zuidereiland. De ‘Northern Expolorer’ voert u van Auckland naar Wellington, een tocht van ca. 10 uur. Onderweg passeert u de magnifieke vulkaantoppen van het Tongariro National Park, kloven met woeste rivieren en heel veel agrarisch landschap. Op het Zuidereiland voert de Coastal Pacific u van Picton naar Christchurch (o.a. via Blenheim en Kaikoura), een reis van ca. 5 uur. Het is een adembenemende tocht langs de ruige kust van de Stille Oceaan. Een andere prachtige treinreis op het Zuidereiland is de ‘Tranzalpine Express’ welke Christchurch met Greymouth verbindt, een reis van ca. 4½ uur. De tocht voert u door de Zuidelijke Alpen langs een spectaculair landschap. Het voordeel van de treinreizen in Nieuw-Zeeland is dat de meeste treinstellen beschikken over extra grote ramen, ook in het dak van de trein, zodat u prachtig uitzicht heeft op de omgeving.

Blank

Elektriciteit

Het voltage in Nieuw-Zeeland ligt tussen de 230 en 240 volt. U zult dus geen enkel probleem ondervinden met uw Nederlandse apparaten. De stopcontacten zijn wél anders. U dient dan ook een wereldstekker mee te nemen. Deze zijn o.a. te koop bij de ANWB winkels.

Mobiel bellen

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Nieuw-Zeeland, dan kunt u het beste contact opnemen met uw provider. Het is afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar zult zijn in Nieuw-Zeeland.

Internet

Internet is in Nieuw-Zeeland net als in Nederland onderdeel van het dagelijkse leven. In uw hotel zal dan ook in de meeste gevallen internet aanwezig zijn. In de lobby’s van de hotels is meestal wifi aanwezig en tegenwoordig ook vaak in de kamers zelf. Het gebruik van internet in hotels is niet altijd gratis.

Veilig op reis

Nieuw-Zeeland behoort tot één van de veiligste landen ter wereld; geweldsmisdrijven komen weinig voor. Vermijd in de grotere steden de donkere straten na zonsondergang en let altijd goed op uw waardevolle spullen; laat deze nooit onbeheerd achter, ook niet in uw hotelkamer.

Het grootste ‘risico’ loopt u in de natuur. Het klimaat is dermate veranderlijk en verrast jaarlijks vele toeristen. Zorg altijd dat u voldoende kleding bij u heeft en voldoende voedsel en drinkwater wanneer u de natuur in gaat. Wanneer u op eigen gelegenheid gaat wandelen in een National Park, registreert u zich dan bij de autoriteiten, zodat men weet waar u zich kunt bevinden. Informeert u voordat u gaat wandelen in een nationaal park altijd naar de weersverwachtingen. Niet alleen de kou vergt slachtoffers, ook de zon is zeer verraderlijk. Door de zeer schone atmosfeer en de dunne ozonlaag is de zon vele malen sterker dan in Europa. Gebruikt u dan ook altijd een goede zonnebrand om u hier tegen te beschermen.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Nieuw-Zeeland heeft goede medische voorzieningen en veel ziektes komen niet voor. Specifieke vaccinaties zijn dan ook niet nodig voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland. Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Kleding

In verband met het veranderlijke klimaat op zowel het Noorder- als het Zuidereiland, dient u rekening te houden met grote temperatuurverschillen tijdens uw reis. Reist u gedurende de Nieuw-Zeelandse zomer, dan dient u rekening te houden met warme temperaturen. Voor deze dagen dient u dan ook lichte, katoenen kleding mee te nemen. Voor de koudere dagen en indien u op grote hoogte reist, dient u een goede (fleece) trui mee te nemen. Aangezien het in Nieuw-Zeeland gedurende het hele jaar door regent, biedt een water- en winddicht jack een uitkomst. Reist u gedurende de Nieuw-Zeelandse winter, neem dan vooral warme kleding mee en wellicht wat dunne kleding indien u het subtropische deel boven Auckland bezoekt (waaronder de Bay of Islands).

Blank

Eten en drinken

De keuken van Nieuw-Zeeland kent veel Britse invloeden. De traditionele ‘Fish & Chips’ is ook in Nieuw-Zeeland een nationaal gerecht. Het ontbijt bestaat vaak uit gebakken eieren met bacon en bonen in tomatensaus, toast en jam. De lunch bestaat vooral uit sandwiches. Maar ondanks het feit dat de traditionele keuken wellicht weinig spannends is, is het eten op veel plekken waanzinnig lekker en poppen de meest fantastische restaurants dan ook in een rap tempo uit de grond.

Door de aanwezigheid van vele immigranten uit Azië tref je tegenwoordig veel Polynesische en Aziatische invloeden aan in de keuken. Maar ook andere wereldkeukens zijn volop vertegenwoordigd. De kust van Nieuw-Zeeland zorgt voor de aanwezigheid van veel vis en zeevruchten in het dagelijkse dieet en ook de oneindige vruchtbare grond geeft vele groente- en fruitsoorten, waaronder uiteraard de kiwi, maar ook perziken en kersen.

Net als de Brit is de Nieuw-Zeelander dol op thee met melk. Hierin ziet u nog duidelijk de Britse invloeden. Maar ook het lokale bier is populair, evenals de lokale wijnen.

Fooien

In Nieuw-Zeeland is het geven van fooi geen gewoonte. Niet iedereen zal dan ook fooi verwachten. In restaurants en bars dient u een percentage van ca. 10% van de rekening aan te houden, mits u tevreden bent natuurlijk. Soms is de fooi reeds inbegrepen in de rekening. Controleer dit nauwkeurig. Uiteraard is het altijd leuk een fooi te geven wanneer u tevreden bent over de service. Het achterlaten van enkele Nieuw-Zeelandse dollars fooi per nacht voor het schoonmakend personeel van het hotel, of het afronden van het bedrag voor de taxichauffeur is wel gebruikelijk.

Religie

De meest voorkomende godsdienst in Nieuw-Zeeland is het Christendom. Ongeveer 40% van de bevolking hangt deze religie aan. Het resterende deel van de bevolking is óf ongelovig, Joods, Hindoe, Boeddhist of Moslim. De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori, zijn ten tijde van de missionarissen bekeerd tot vormen van het Christendom.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat