Logo bg white

Praktische reisinformatie Japan

Betalen

  • Cash: Wij raden u aan om in Japan met de lokale valuta (yen) te betalen. Cash is nog altijd een zeer gangbare manier van betalen.
  • Pinnen: In Japan zijn er in alle grotere plaatsen pinautomaten aanwezig. Het zal dan ook geen probleem zijn om contant geld op te nemen. Het is wel noodzakelijk om uw betaalpas op ‘wereldwijd’ te zetten wanneer u afreist naar Japan. De 7-Eleven winkels, welke u bijna op iedere hoek van de straat zal kunnen vinden, hebben vaak ook een pinautomaat.
  • Creditcards: Creditcards worden in Japan niet zoveel gebruikt als in Nederland. Het is dan ook niet zeer gangbaar om geld op te nemen met een creditcard en veel automaten bieden deze mogelijkheid dan ook niet. Mastercard, Visa, American Express worden het meest geaccepteerd. In de betere hotels en restaurants kunt u tegenwoordig ook prima met creditcard betalen. Om niet voor verrassingen te staan, raden wij u aan om altijd voldoende cash bij u te dragen. Vraag in een hotel, restaurant of winkel ook altijd eerst of u met creditcard kunt betalen; gaat u hier zeker niet vanuit.
Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Japan. U mag, net als in alle andere landen, geen drugs, wapens, vers fruit en groente en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Japan Customs.

Elektriciteit

In Japan hebben de stopcontacten een netspanning van 100 volt en de frequentie is 50/60 HZ. Er wordt in Japan gebruik gemaakt van type A en B stopcontacten. Wij raden u dan ook aan om een reisstekker van type A of een wereldstekker mee te nemen. Stekkers van type A passen ook in stopcontacten van type B.

Aangezien de netspanning in Japan (100 V) lager is dan in Nederland (230 V) is het ook aan te raden om een spanningsomvormer mee te nemen. Sommige apparaten laden namelijk nauwelijks (of niet op) met een lagere netspanning. Sommige apparaten hebben geen omvormer nodig. Dit geldt meestal voor opladers van tablets, laptops, camera’s en mobiele telefoons.

Feestdagen

Japanners werken veel en hebben weinig vakantie. Desondanks heeft het land een aantal nationale feestdagen die het grootste gedeelte van de bevolking viert. Wanneer u op een van deze dagen reist, houd dan rekening met grote drukte. Luchthavens, stations, attracties en accommodaties zijn drukker dan normaal. Hotelprijzen rijzen de pan uit. Al met al niet de beste periode om door Japan te reizen.

Bij het plaatsen van uw aanvraag, zullen de reisspecialisten van Tico Reizen uiteraard rekening houden met deze dagen en u, waar nodig, adviseren om uw reis iets aan te passen. Sommige reisbestemmingen, zeker op relatief korte afstand van de grotere steden, worden gedurende deze dagen namelijk écht overspoeld door nationale toeristen en zijn bijna niet toegankelijk.

Fooien

Het geven van een fooi is in Japan niet gebruikelijk en de Japanners doen het nooit. Mocht u toch een fooi willen geven, bijvoorbeeld aan uw gids, doet u het schone en ongevouwen geld dan in een envelop en geef het direct aan de gewenste persoon.

Gidsen waarderen een persoonlijkere geste enorm. Neemt u bijvoorbeeld wat lekkernijen mee vanuit huis (zoals een blik goede stroopwafels, een doos Belgische bonbons of een zak drop). Japanners zijn gek op authentieke, persoonlijke cadeaus en vinden het fijn om te merken dat u er moeite voor heeft gedaan.

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw basiszorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kleding

Japanners zijn stijlvolle mensen en u zal een Japanner dan ook zelden met een korte broek zien lopen. Zeker in de grotere steden zal u beslist opvallen wanneer u té bloot gekleed gaat, ondanks de enorme hitte.Aangezien Japan net als wij te maken heeft met 4 seizoenen welke onderling ook nog eens enorm van elkaar verschillen, dient u uw garderobe echt aan het seizoen aan te passen.  • Voor- en najaar: In de beste reismaanden maart t/m mei, oktober & november, is het klimaat doorgaans aangenaam en kunt u rekening houden met voor- en najaarstemperaturen. Het regent doorgaans ook weinig in deze maanden. U doet er goed aan om een (fleece)trui of een vest mee te nemen voor de koelere avonden.


  • Zomer: In de Japanse zomermaanden (juni t/m september) kunt u het beste luchtige, katoenen of linnen kleding meenemen, evenals een regenjas of poncho, welke beslist goed van pas zal komen. Voor de wintermaanden en de hoger gelegen gebieden raden wij u aan om warme truien en een winterjas mee te nemen. Wanneer u meer wilt weten over het klimaat in Japan, neemt u dan een kijkje op onze ‘Beste reistijd Japan’ pagina.


  • Winter: Reist u in de Japanse wintermaanden (december t/m februari), neemt u dan zeker warme truien en een goede winterjas mee. De temperaturen kunnen in deze maanden (soms met veel sneeuwval in de bergen!) een stuk lager uitvallen dan wij gewend zijn (- 20 graden celsius is niet ongewoon).
Blank

Ligging

Japan is een land gelegen in het oostelijke deel van het continent Azië. Het is een eilandstaat in de Grote Oceaan en telt 6.852 eilanden en ruim 127 miljoen inwoners. Japan is een zeer divers land met grote steden maar ook prachtige natuur. Van sneeuw in de bergen tot subtropische stranden, Japan heeft het.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Japan heeft u een geldig paspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na aankomst in het land geldig dient te zijn.

Indien u korter dan 90 dagen in Japan verblijft, heeft u geen visum nodig. U krijgt bij aankomst op de luchthaven een ‘visa on arrival’ voor 90 dagen.

Blank

Religie

Shinto en het Boeddhisme zijn de twee belangrijkste religies in Japan.

Taal

De officiële taal in Japan is het Japans en bizar genoeg wordt er in het land nog altijd weinig Engels gesproken. Op school wordt uitvoerig Engelse les gegeven, echter wordt het in de praktijk niet geoefend en beperkt het Engels zich vaak tot alleen geschrift. In de grotere steden wordt (gelukkig) steeds vaker Engels gesproken door de enorme groei van het toerisme en maakt u zich dan ook geen zorgen. In de hotels wordt vrijwel altijd Engels gesproken.

Reist u naar de binnenlanden, dan is dit minder vaak het geval en zal maar een klein deel van het personeel in hotels en restaurants u te woord kunnen staan in het Engels. Japanners waarderen het zeer wanneer u een woordje Japans spreekt.

Het Japanse schrift is voor ons geheel onleesbaar. Op de belangrijkere bus- en treinstations zijn echter de borden ook in het Engels aangegeven zodat u goed de weg zal kunnen vinden.

Tijdverschil

Tijdens onze zomer is het in Japan 7 uur later dan in Nederland. In onze winter is het tijdverschil met Japan 8 uur.

Valuta

De officiële munteenheid van Japan is de Yen (JPY). Er zijn munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 yen. Briefgeld is er in 1.000, 2.000 (zeldzaam), 5.000 en 10.000 yen.

Voor de actuele koers raden we u aan een bezoek te brengen aan de website van Oanda. Op deze site kunt u een handig overzicht uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis.

Blank

Veiligheid

Het reizen door Japan kan absoluut als zéér veilig worden ervaren. Nergens ter wereld zijn de criminaliteitscijfers zó laag als in Japan. Tokyo is de grootste én meest veilige stad ter wereld.

Echter kan het reizen door Japan natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is van een uitstekende kwaliteit, zeer efficiënt, schoon en ook nog eens voordelig.

Het uitvoerige treinennetwerk in Japan is uitstekend georganiseerd en brengt u in een mum van tijd eenvoudig van A naar B. De treinstations zijn overzichtelijk, de belangrijkste borden meestal vertaald naar het Engels zodat u moeiteloos de weg zal kunnen vinden naar het perron. Ondervindt u wel problemen, dan is er altijd een servicebalie of spoorwegmedewerker die u van dienst zal kunnen zijn. Onze lokale partner in Japan voorziet u van alle tips om het reizen met het openbaar vervoer zo eenvoudig mogelijk te maken. Het reizen per trein, bus en metro is zeer comfortabel; u hoeft dan ook alleen maar te gaan zitten op uw (meestal) vooraf gereserveerde stoel en te genieten van het uitzicht.

De kosten voor privé-transport (auto met chauffeur) zijn gigantisch in Japan en niet te vergelijken met onze andere bestemmingen in Azië. Mocht u echter toch de voorkeur hebben voor een reis onder begeleiding van een privé-chauffeur, dan horen we het natuurlijk graag. We kijken dan graag naar de mogelijkheden.

Ook zullen wij de mogelijkheden bekijken tot het maken van een mooie selfdrive door Japan, o.a. door het noordelijke eiland Hokkaido, en door de hoger gelegen gebieden van Honshu, ver verwijderd van de grote steden.


Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat