Logo bg white

Praktische reisinformatie Australië

Ligging Australië

Het land Australië ligt op het kleinste continent ter wereld: Oceanië. Het continent bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland en vele kleine eilanden en ligt ten zuidoosten van Azië. ‘Down Under’ zoals Australië ook wel wordt genoemd, is ongeveer 240 keer groter dan Nederland. Australië wordt omgeven door de Indische, de Grote en de Zuidelijke Oceaan.

Tijdsverschil Australië

Wanneer u Australië als uw reisbestemming heeft gekozen, dient u zeer zeker rekening te houden met het tijdverschil. Dit tijdsverschil tussen Nederland en Australië is lastig te bepalen aangezien het land is onderverdeeld in 3 tijdszones. Aan de Oostkust van Australië (feitelijk van Cairns tot aan Sydney) is het gedurende de Nederlandse winter 10 uur later, in de Nederlandse zomer is dit verschil 8 uur. Brisbane is weer een uitzondering op de regel; hier is het gedurende het hele jaar 9 uur later dan in Nederland.

In Adelaide en Northern Territory bevindt men zich alweer in een andere tijdzone, hier is het een half uur vroeger dan in Sydney.

In West Australië is het tijdsverschil gedurende de Nederlandse winter slechts 8 uur. In de Nederlandse zomer is dit verschil slechts 6 uur. Een handige link om het tijdsverschil te bepalen is: The World Clock.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Australië heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Tevens heeft u een zogenaamd ETA visum nodig (een Electronic Travel Authority). Tico verzorgt dit visum kosteloos voor u na definitieve bevestiging. Het ETA visum is 3 maanden geldig. Voor de aanvraag van dit visum hebben we een duidelijk leesbare kopie van uw paspoort nodig. Bij uw reisbescheiden ontvangt u van Tico een uitdraai van dit visum wat dient voor uw administratie. U bent dan namelijk digitaal geregistreerd bij de Australische immigratiedienst.

Taal

De officiële voertaal in Australië is het Engels. De Australiërs hebben een typisch accent en in de verschillende regio’s worden ook dialecten gesproken. In principe zijn de Australiërs overigens zeer goed te verstaan.

Valuta

De officiële munteenheid van Australië is de Australische dollar, aangeduid met A$. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 cent en 1 en 2 dollar. Het papiergeld is beschikbaar in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates). De laatste jaren (vanaf 2010) stijgt de Australische dollar fors in waarde waardoor reizen naar Australië voor ons Europeanen steeds minder voordelig wordt. Controleert u de huidige waarde van de dollar alvorens u besluit uw reis te boeken. De koers van de lokale munt heeft flinke invloed op uw te besteedbaar vakantiebudget.

Betalingsmogelijkheden

In Australië betaalt u met de Australische dollar. Indien uw bankpas beschikt over een Cirrus of Maestro logo kunt u bij nagenoeg iedere bank pinnen. Het is dan ook handig uw lokale valuta te pinnen, in plaats van grote hoeveelheden mee te nemen vanuit Nederland. Zorg dat u, wanneer u de grote steden verlaat, altijd voldoende contant geld op zak heeft. Zeker in de Nationale Parken zijn niet altijd mogelijkheden om te pinnen en ook kunt u er niet altijd vanuit gaan dat u bij ieder hotel kunt betalen met uw creditcard. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Australië bijna overal geaccepteerd als betaalmiddel, zeker in de betere winkels, hotels en restaurants. Aangezien u een auto huurt, dient u zeker een creditcard mee te nemen. Deze is nodig voor het afschrijven van de borg.

Vervoer in Australië

Het reizen per huurauto is eigenlijk de meest comfortabele manier van reizen door Australië. U heeft geen internationaal rijbewijs nodig voor het rijden in Australië. De wegen zijn doorgaans van goede kwaliteit en geasfalteerd. Daar waar wegen niet geasfalteerd zijn, bijvoorbeeld in Midden-Australië en de spectaculaire Gibb River Road, regelt Tico voor klanten altijd een 4WD. Het is echter nooit toegestaan om off-road te rijden. Houd er rekening mee dat men in Australië aan de linkerkant van de weg rijdt. Aangezien de afstanden in Australië soms enorm groot zijn, is het op sommige trajecten verstandig gebruik te maken van een binnenlandse vlucht. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door o.a. Qantas en Jetstar, een low-cost carrier van goede kwaliteit. Ook beschikt Australië over een zeer goed ontwikkeld en uitgebreid openbaar vervoer net, waaronder de lange afstandsbussen. Echter zijn dergelijke trajecten zeer lang. Tico kan deze tickets dan ook niet voor u organiseren. Voor informatie over treinen gaat u naar het kopje ‘treinen’.

Treinen

Reisbestemming Australië beschikt over een zeer uitgebreid spoorwegen netwerk en kent een aantal zeer indrukwekkende (meerdaagse) treinreizen. U overnacht in de trein en er zijn meerdere klassen mogelijk. De ‘Indian Pacific’ voert van Sydney naar Perth (via Adelaide) en duurt 3 dagen / 2 nachten (ca. 65 uur). De ‘Ghan’ voert van Adelaide naar Alice Springs en duurt 2 dagen / 1 nacht (ca. 20 uur) langs de uitgestrekte vlaktes van de binnenlanden. De ‘Queenlander’ gaat van Cairns naar Brisbane in 2 dagen / 1 nacht. Voor meer informatie over deze spectaculaire treinreizen en andere mogelijkheden: Australia’s Great Train Journeys.

Elektriciteit

Het voltage in Australië ligt tussen de 220 en 240 volt. U zult dus geen enkel probleem ondervinden met uw Nederlandse apparaten. De stopcontacten zijn wél anders. U dient dan ook een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen. Deze zijn o.a. te koop bij de ANWB winkels.

Mobiel bellen in Australië

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Australië, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar zult zijn in Australië.

Internet

Internet is in reisbestemming Australië net als in Nederland onderdeel van het dagelijkse leven. In uw hotel zal dan ook in de meeste gevallen internet aanwezig zijn. In de lobby’s van de grotere hotels is meestal WIFI aanwezig, en vaak loopt dit zelfs tot in de kamers. Het gebruik van het internet in hotels is meestal niet gratis. Tevens vindt u op vele plaatsen in de grote steden internetcafé’s. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype).

Veilig op reis

Reisbestemming Australië is een veilig land en u kunt hier dan ook zorgeloos zelf rondrijden met een huurauto. Echter geldt voor ieder land: houdt uw waardevolle spullen altijd uit het zicht en berg ze op in de kluis in uw hotel (indien aanwezig) of in de kluis van uw hotelreceptie. Bewaar in ieder geval uw reisdocumenten altijd op een veilige plaats.

Het is goed in gedachten te houden dat reisbestemming Australië de meest dodelijke diersoorten huisvest ter wereld. Kijk uit voor slangen en spinnen wanneer u in de vrije natuur wandelt. De kans dat u daadwerkelijk gebeten wordt is echter zeer klein, maar voorzichtigheid is zeker geboden. Zwem nooit in onbeschermde wateren, zeker in het noorden van Australië is dit zeer gevaarlijk: hier bevinden zich de zoutwaterkrokodillen.

Gedurende de Australische zomer dient u altijd een zogenaamde ‘stingersuit’ te dragen wanneer u wilt zwemmen in de zee. De zee zit in deze periode vol met miniscule box jelly fish. Dit zeer kleine dier verlamt het lichaam met soms ernstige gevolgen. Informeert u altijd bij de lokale bevolking naar de huidige stand van zaken.

De grote boosdoener in Australië is de extreem felle zon. De ozonlaag boven Australië is een stuk dunner dan in Europa en het is dan ook noodzakelijk een goede zonnebrand te gebruiken en een pet of hoed te dragen wanneer u uit de schaduw loopt.

Gezondheid

Australië heeft zeer goede medische voorzieningen en veel ziektes komen niet voor. Specifieke vaccinaties zijn dan ook niet nodig voor een bezoek aan Australië en ook malaria komt hier niet voor. Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Voor een bezoek aan Australië dient u voorbereid te zijn op grote temperatuurverschillen wanneer u meerdere regio’s bezoekt gedurende de reis. Echter hoeft dit niet te betekenen dat u met een loodzware koffer op vakantie gaat. Het beste advies is om altijd lagen te dragen, een wind/waterdicht jack mee te nemen en een warme (fleece) trui. Het meenemen van een jeans is uitstekend voor koude dagen. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat het met uitzondering van de nachten in Midden-Australië, nergens extreem koud zal worden. Wanneer u zich beperkt tot één regio, maakt u het zichzelf makkelijk. Lees de informatie rustig door onder de kopjes ‘Klimaat’ en ‘Beste reistijd per regio’.

Eten en drinken

De Australische keuken onderscheidt zich niet echt van andere keukens en heeft geen specifieke bijzondere gerechten. Echter is de ‘Aussie Barbie’, ofwel de traditionele BBQ, het meest bekend. De BBQ is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het Australische interieur en wordt standaard aangestoken tijdens vakanties of bij huwelijken, verjaardagen en andere feestelijkheden.

In de grote steden als Sydney en Melbourne waar veel immigranten wonen, is een breed scala aan restaurants te vinden waarin alle denkbare eetculturen zijn vertegenwoordigd. Iedere staat heeft ook de eigen specialiteit: Voor rotsoesters, honing en lamsvlees moet u naar New South Wales, voor zuivel naar Victoria, uitstekende zalm vindt u in Tasmanië, Queensland biedt exotisch fruit, Western Australia kaas en Northern Territory blinkt uit in bush tucker-gerechten.

Qua dranken staat Australië tegenwoordig hoog op de ranglijst van beste wijn producerende landen. Echter is voor de Ozzie zelf het bier nog altijd mateloos populair.

Openingstijden winkels

Openingstijden van winkels en banken kunnen van staat tot staat verschillen, maar over het algemeen gelden deze openingstijden: van ma t/m vrijdag zijn de winkels normaliter geopend van 09:00 – 17:30 uur. Op zaterdag sluiten de winkels iets eerder, namelijk om ca. 17:00 uur. Banken en postkantoren kennen meer beperkte openingstijden. Houd er rekening mee dat deze in de weekenden meestal gesloten zijn.

Fooien

In Australië is het geven van fooi geen gewoonte. Niet iedereen zal dan ook fooi verwachten. In restaurants en bars dient u een percentage van ca. 10% van de rekening aan te houden, mits u tevreden bent natuurlijk. Soms is de fooi reeds inbegrepen in de rekening. Controleer dit nauwkeurig. Uiteraard is het altijd leuk een fooi te geven wanneer u tevreden bent over de service. Het achterlaten van enkel Australische dollars fooi per nacht voor het schoonmakend personeel van het hotel, of het afronden van het bedrag voor de taxichauffeur is wel gebruikelijk.

Religie in Australië

Het overgrote deel van de inwoners van Australië is christen. Zo’n 75 procent van de inwoners hangt dit geloof aan, al praktiseert bijna niemand tegenwoordig nog actief de religie.

Het jodendom is ook vrij goed vertegenwoordigd in Australië. In 1844 werd de eerste synagoge gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog is het aantal joden in Australië verveelvoudigd. Tegenwoordig wint ook de Islam langzaam terrein.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2023 - Privé-reizen op maat