Logo bg white

Beste reistijd per regio

Australië ligt op het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn dus tegengesteld aan die in Europa. De zomers zijn doorgaans erg heet, de winters eigenlijk zeer mild.

Algemeen

April t/m november

Australië ligt op het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn dus tegengesteld aan die in Europa. De zomers zijn doorgaans erg heet, de winters eigenlijk zeer mild. Het is zeer lastig om een ‘beste reistijd’ voor Australië in het algemeen aan te geven, het land heeft immers meerdere klimaten door de enorme uitgestrektheid. Over het algemeen kunnen we echter de droge periode, welke loopt van de maand april t/m november, uitroepen tot de beste reistijd Australië. Echter zijn de meeste gebieden gedurende het hele jaar goed te bereizen.

Noord-Oost Australië

April t/m november

Het noordoosten van Australië kent een tropisch klimaat en kan het beste bezocht worden in de maanden april t/m november, buiten de regentijd. Gedurende de maanden december t/m maart regent het bijzonder veel en hierdoor kunnen wegen in korte tijd onbegaanbaar worden. Onder het noordoosten van Australië verstaan we het gehele gebied rondom Cairns tot aan Brisbane.

In het onderstaande schema vindt u een overzicht van de gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord-Oost Australië. De geel gemarkeerde vlakjes zijn de beste tijden om naar dit gebied te reizen.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 31 30 29 28 27 25 25 25 26 28 29 30
mm 416 421 453 248 106 63 34 35 37 46 94 194

Midden-Australië

Mei t/m augustus

Het gebied rondom Ayers Rock kent een woestijnklimaat en kan het beste bezocht worden gedurende de Australische herfst en winter, in de maanden mei t/m augustus. Het is dan overdag ook niet extreem heet, wat in de zomer wel het geval is. In de zomer kan het ook bijzonder veel regenen in deze regio. Verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn gedurende het hele jaar zeer groot.

In het onderstaande schema vindt u een overzicht van de gemiddelde temperatuur en neerslag in centraal Australië. De geel gemarkeerde vlakjes zijn de beste tijden om naar centraal Australië te reizen.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 36 35 33 28 23 21 19 23 27 31 33 35
mm 41 42 36 17 18 17 12 10 9 20 25 37

Zuid-Australië

gehele jaar

Het zuiden van het land kan eigenlijk gedurende het hele jaar goed bezocht worden. In de zomer is het zeer droog en heet in deze regio. In de winter zijn de temperaturen mild, maar is er meer kans op regen. Een reis naar Tasmanië kunt u het beste plannen in de periode november t/m maart, gedurende de Australische zomer. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam.

West-Australië

Gehele jaar

De omgeving van Perth kent zeer hete droge zomers en natte, milde winters maar kan eigenlijk gedurende het hele jaar goed bezocht worden. Het klimaat aan de westkust wordt vooral bepaald door de winden en stormen van de oceaan. Wanneer u wilt duiken of snorkelen aan de westkust, kunt u het regenseizoen beter vermijden, het water is dan erg troebel.

Het noordwesten van het land (waaronder het gebied van de Kimberleys valt en de Gibb River Road) is het beste te bereizen in het droge seizoen: de maanden april t/m oktober. De nachten zijn dan koel, en gedurende de dag is het niet overdreven heet. In de Australische zomer is het hier té heet en regent het zo hevig dat de wegen onbegaanbaar worden.

Onderstaand een overzicht van de temperaturen en neerslag in Zuidwest-Australië, regio Perth.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 32 32 30 26 22 19 18 18 20 23 26 29
mm 9 14 16 47 103 168 155 110 71 45 20 9

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat