Logo bg white

Praktische informatie

Ligging

Laos is gelegen in Zuidoost-Azië en grenst in het oosten aan Vietnam, in het zuiden aan Cambodja, in het westen aan Thailanden in het noordwesten aan Myanmar. Laos ligt ingeklemd tussen haar buurlanden en kent geen kustlijn. Laos is ongeveer 6 keer groter dan Nederland en heeft ca. 7 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomer is het in Laos 5 uur later. In onze winter bedraagt het tijdsverschil met Nederland 6 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar reisbestemming Laos heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Eveneens heeft u een visum nodig dat u eenvoudig kunt verkrijgen bij aankomst in Laos (zowel op de luchthavens van Luang Prabang, Vientiane als Pakse, als bij de meeste grensposten indien u arriveert vanuit Cambodja, Thailand of Vietnam over land). U heeft voor het verkrijgen van het visum slechts 1 pasfoto nodig en uiteraard uw paspoort met 1 lege pagina.

Het visum kost ca. US$ 35 per persoon en is maximaal 30 dagen geldig. Controleert u nauwkeurig wáár u het land binnenkomt. Bij de kleinere grensposten is het niet mogelijk een ‘visa on arrival’ te krijgen en dient u aldus voor vertrek uw visum te regelen. Nederland heeft geen ambassade van Laos; deze is gevestigd in Brussel. U dient uw visum dan ruim twee weken van tevoren aan te vragen.

Douanebepalingen

Net als in de meeste landen in Azië geldt er maar één zeer belangrijke douanebepaling: de invoer van drugs, in welke vorm dan ook is ten strengste verboden bij de wet. Verder gelden er geen specifieke afwijkende douanebepalingen. Vergeleken met de buurlanden, is de douane van Laos redelijk laks.

Taal

De officiële voertaal in reisbestemming Laos is het Laotiaans of ‘Lao’. Het Lao is nauw verwant aan het Thais en diverse Chinese dialecten gesproken in Zuid-China. Het is een taal met zes verschillende tonen, voor ons zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. In de grote steden als Luang Prabang en Vientiane, en in de toeristische centra, zult u zich redelijk met het Engels kunnen redden. In de rurale gebieden is het erg handig een klein woordje Lao te spreken; men spreekt hier nauwelijks Engels.

Valuta

De munteenheid van reisbestemming Laos is de Laotiaanse Kip (afgekort met LAK). Er zijn biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 10.000 en 20.000 Kip. Voor de actuele koers: www.oanda.com.

Betalingsmogelijkheden

Helaas is het vooralsnog niet overal mogelijk om in Laos te pinnen. In principe zou het in de grote steden (Vientiane, Luang Prabang, Pakse, Savannakhet) moeten kunnen, echter is dit per bank verschillend. U dient in ieder geval in het bezit te zijn van een betaalbas welke geschikt is voor het pinnen in het buitenland (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo, controleert u dit bij uw bank). Het is dan ook aan te raden om voldoende contant geld (bij voorkeur US dollars, of Euro’s) mee te nemen, in geval van nood. Met uw creditcard kunt u bijna nergens pinnen.

Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express zijn in Laos vrij nutteloos. Alleen in Vientiane in de grotere hotels, duurdere restaurants en exclusieve cadeauwinkels wordt de creditcard geaccepteerd als betaalmiddel. In de andere steden (ook Luang Prabang) komt u met uw creditcard echter niet ver. Houdt u bij een creditcard betaling altijd rekening met een extra 3% aan transactiekosten.

Indien u geld wilt wisselen, is het aan te raden dit altijd te doen bij de banken. Niet alleen is het veiliger, ook hanteren de banken in Laos vaak de beste wisselkoersen. Verlaat u Laos? Zorgt u er dan voor dat u voordat u het land heeft verlaten, uw resterende Kips heeft gewisseld. Buiten Laos kunt u deze nergens meer terug wisselen naar andere valuta.

Vervoer

Autohuur: Het wegennet in Laos wordt weliswaar continu verbeterd, maar is nog altijd van zeer slechte kwaliteit. De wegen zitten vol kuilen en gaten. Tico heeft dan ook besloten geen reizen op basis van self-drive autohuur aan te bieden. Er wordt gebruik gemaakt van auto’s met een privé chauffeur (en evt. een gids).

Vluchten: Laos beschikt over drie internationale luchthavens: Luang Prabang (Noord-Laos), Vientiane (Centraal-Laos) en Pakse (Zuid-Laos). In verband met de slechte infrastructuur over land is het mogelijk enkele binnenlandse vluchten in te lassen in uw reisschema. Zo kunt u bijvoorbeeld vliegen naar de buurlanden Cambodja, Thailand of Vietnam. Binnen Laos lonen de transfer over land, hoewel vaak over slechte wegen, zeker de moeite. Afstanden zijn goed te overzien en het landschap is prachtig.

Boten: De aanwezigheid van vele rivieren en kanalen maakt het transport over water nog altijd tot een populair vervoermiddel. Echter wint het transport over land sinds enkele jaren terrein door de verbetering van de infrastructuur. De machtige Mekong rivier is al van oudsher de belangrijkste waterroute van het land, en loopt van Luang Prabang naar Savannakhet.

Taxi’s: De taxi is een niet veel voorkomend concept in Laos, althans, niet zoals wij deze kennen. Wellicht vindt u in Vientiane officiële taxi’s, controleert u echter altijd of deze beschikken over een taximeter; dit is vaak niet het geval. Zo niet, spreekt u dan altijd alvorens u instapt een prijs af om problemen te voorkomen. Wel komen de zogenaamde riviertaxi’s veel voor in Laos, kleine boten die u kunt charteren voor korte afstanden over water.

In de grotere steden rijden veel tuk-tuks of jumbo’s. Deze kunt u op iedere hoek van de straat aanhouden en u dient een prijs af te spreken vóórdat u instapt. In zowel een tuk-tuk als een jumbo is plaats voor 2 passagiers. Zeker binnen de steden is dit een erg leuke en efficiënte manier van transport. Op het platteland ziet u veel ‘sawngthaew’, een vorm van openbaar vervoer. Dit zijn grote omgebouwde pick-up trucks.

Bussen: In verband met de verbetering van de infrastructuur in Laos, is het reizen per lokale bus enorm in opkomst. Vele trajecten worden reeds uitgevoerd door luxe ‘VIP’ bussen met airconditioning en toilet aan boord. Tico kan geen lokale bustickets voor u organiseren. Wanneer u dan ook wenst te reizen op basis van openbaar vervoer, dient u zelf lokaal uw bustickets te kopen.

Fietsen: Net als buurlanden Cambodja en Vietnam, is Laos een absoluut fietsland. Het huren van een fiets is een ideale manier om steden en de directe omgeving te verkennen op eigen houtje. Bij uw hotel, of bij een van de vele reisagentschappen kunt u deze typische ‘Thais-Chinese’ fietsen huren, soms voor maar een paar euro per dag.Tico heeft verschillende voorbeeldreizen op transfer-basis opgenomen met enkele trajecten over water. U reist dan met eigen auto met chauffeur (en soms ook een aparte gids). Het grote voordeel van dit transport is dat u op elke gewenste locatie een stop kunt maken en zo nog meer kunt genieten van de ritten.

Blank

Elektriciteit

In Laos is de netspanning 220 Volt. Echter heeft in Laos nog altijd ruim een derde van het land geen elektriciteit. Elektriciteit valt ook vaak onverwachts uit. Het meenemen van een zaklantaarn is dan ook zeker aan te raden. Ook raden we u aan een internationale reisstekker mee te nemen vanuit Nederland. Deze kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels.

Fotograferen

Laos is een prachtig mooi land, nog zo ongerept en de bevolking zó vriendelijk. De gemiddelde fotograaf kan hier zijn hart ophalen. Respecteert u echter altijd de prachtige lokale bevolking. Vraag altijd eerst toestemming alvorens u een foto maakt. U toont hiermee respect naar de lokale bevolking. In de meeste gevallen zal u merken dat de lokale bevolking geen enkele moeite heeft met het fotograferen. Wanneer u het vraagt, zal men hooguit nog welwillender zijn voor een foto. Het fotograferen van vliegvelden en militaire constructies is absoluut verboden.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

In het noorden en centrale gedeelte van Laos kan het gedurende onze wintermaanden (het droge seizoen) van november t/m februari erg koud worden. Reist u in deze maanden, dan is warme kleding absoluut een vereiste. Hetzelfde geldt voor de zuidelijke provincie Salavan, waar het ook erg koud kan worden. De rest van Zuid-Laos kent gedurende het hele jaar een warm tropisch klimaat. De hierbij horende hoge temperaturen en zeer hoge luchtvochtigheid maken het dragen van dunne en vooral lichte kleding zeer comfortabel. Katoen en linnen zijn zeer geschikt bij dergelijke klimatologische omstandigheden. Te blote schouders en/of blote benen worden in het hele land niet op prijs gesteld. Rokken en korte broeken kunt u het beste dragen tot op de knie uit respect voor de lokale bevolking. Regenkleding en/of paraplu zijn ook een belangrijk onderdeel van uw bagage, alsook een goede anti-muggenlotion (bij voorkeur met DEET), en een goed zonnebrandmiddel.

Eten en drinken

Net als de Cambodjaanse keuken is de Laotiaanse keuken een stuk minder bekend dan die van buurlanden Vietnam en Thailand, echt is ze niet minder smaakvol. De Laotiaanse keuken kent vele invloeden uit de Vietnamese, Chinese en Thaise keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van geurige kruiden als munt, basilicum, koriander, citroengras, limoensap en vele wortelsoorten als smaakmakers. Aangezien Laos geen kust heeft, zijn de lokale gerechten veelal gebaseerd op zoetwatervis. Zeevruchten zult u daarom weinig tegen komen in Laos. Ook eet men veel kip, eend, varken en rund, veelal gegrild, geserveerd met o.a. vissaus. Hoofdbestanddeel van iedere maaltijd is de kleefrijst, witte rijst of noedels.

Wellicht Laos’ meest populaire gerecht is ‘laap’, een soort gehaktsalade op smaak gebracht met limoensap, groene uien, knoflook, munt en pepers. Laap wordt vaak geserveerd met munt, gestoomde mangobladeren en verse kruiden. Ook ‘ping pai’, gegrilde kip gemarineerd in knoflook, koriander, pepers en vissaus is zeer populair. In verhouding met de Chinese en Vietnamese keuken, is de Laotiaanse keuken erg pittig. ’s Ochtends eet men doorgaans noedels, en u ziet dit dan ook veelvuldig op de ochtendmarkten. Ondanks het feit dat u in uw hotel wellicht goed kunt eten, raden we u aan de lokale eetstalletjes te proberen. Gaat u echter altijd daar eten, waar de meeste lokalen zitten; hier is het eten goed en vooral vers!

De koffie uit Laos is wellicht de beste koffie ter wereld en wordt dan ook veel gedronken. Men bereidt de koffie op de typische manier: de koffie wordt alvorens deze wordt geserveerd, gefilterd in een soort kleine sok en wordt vaak geserveerd met zoete gecondenseerde melk en veel suiker. Ook thee is populair in Laos. Daarnaast zijn er vele verse fruitsappen, frisdranken en bieren te verkrijgen. Bia Lao is het nationale biermerk. Ook Heineken en het Thaise Tiger Beer wordt veel verkocht. Wat betreft wijn zult u eigenlijk alleen in Vientiane aan uw trekken komen. U vindt hier in de betere restaurants prachtige Franse en Italiaanse wijnen. Doordat de belasting op alcohol lager is in Laos, is wijn minder schaars dan in de buurlanden Cambodja, Vietnam en Thailand.

Blank

Openingstijden winkels en banken

Overheidskantoren zijn normaliter geopend van maandag t/m zaterdag van 08:30 – 11:30 en van 13:00 – 17:00 uur. ’s Middags ligt het openbare leven nagenoeg stil.

Banken zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur en zijn in het weekend gesloten. Uiteraard verschilt dit per bank en per stad.

Winkels zijn doorgaans geopend van 07:00 uur ’s ochtends tot 19:00 uur ’s avonds en hetzelfde geldt voor lokale markten. Op zondag is alles gesloten in Laos, met uitzondering van de restaurants.

Fooien

Fooien zijn nooit verplicht in Laos en worden dus niet standaard inbegrepen in de rekening. Echter is het geven van fooi aan gidsen, obers in restaurants, of hotelpersoneel wel zeer gebruikelijk en wordt dit zeer gewaardeerd. Fooien zijn, net als elders ter wereld, een belangrijk deel van de inkomsten. Uiteraard is het een en ander natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid. Werd u goed bediend en bent u dus te spreken over de geboden service, dan wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u wat kleingeld achter laat (ca. 5 – 10% van de rekening). Ook het schoonmakend personeel in uw hotel zal het zeer op prijs stellen wanneer u uw waardering toont door het achterlaten van een klein bedrag op het nachtkastje. Het is immers een duidelijke blijk van uw waardering. Hetzelfde geldt uiteraard voor chauffeurs en gidsen.

Religie

Ruim 60% van de Laotianen is Theravada Boeddhist. Deze religie drukt een zware stempel op het dagelijks leven. Overal ziet u Boeddhistische tempels en monniken. Een zeer grote minderheid is Christen of Moslim.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat