Logo bg white

Praktische reisinformatie Bhutan

Betalen

Cash

Contant geld is nog altijd een zeer gangbare manier van betalen in Bhutan. U kunt uw dollars of euro's op de luchthaven, bij banken, en doorgaans ook in uw hotel omwisselen voor de lokale valuta.

Pinnen

In Bhutan zijn er in alle grotere plaatsen pinautomaten aanwezig. Houdt u er echter rekening mee dat deze niet altijd even betrouwbaar zijn en dat het daarom verstandig is om voldoende cash te hebben voor het geval het niet lukt om geld op te nemen. Het is noodzakelijk om uw betaalpas op ‘wereldwijd’ te zetten wanneer u afreist naar Bhutan.

Creditcards

Mastercard, Visa, American Express worden tegenwoordig steeds vaker geaccepteerd. In de betere hotels en restaurants kunt u dan ook prima met creditcard betalen. Om niet voor verrassingen te staan, raden wij u aan om altijd voldoende cash bij u te dragen. Vraag in een hotel, restaurant of winkel ook altijd eerst of u met creditcard kunt betalen; gaat u hier zeker niet vanuit.

Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Bhutan. U mag, net als in veel andere landen geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Elektriciteit

In Bhutan is de netspanning over het algemeen 220 Volt. Wij raden u aan een internationale reisstekker mee te nemen vanuit Nederland. Deze kunt u o.a. kopen bij de ANWB-winkels, online of op Schiphol. In de betere hotels heeft u doorgaans geen reisstekker nodig.

Eten & drinken

In Bhutan wordt er voornamelijk veel vlees, rijst, zuivel en groenten gegeven. Het nationale gericht is 'emadatse', wat een chili en kaasstoofpot is. Houd er rekening mee dat het eten in Bhutan vaak pittig is. O.a. vleesgerechten (hoofdzakelijk varken) worden rijkelijk voorzien van rode pepers. Maaltijden worden doorgaans in buffetvorm geserveerd, wat het mogelijk maakt om uit een verscheidenheid van gerechten te kiezen. Op sociale aangelegenheden krijgt u vaak 'suja' geserveerd, wat gezouten boterthee is. Het lokale biertje heet 'Chang' en de meest gedronken likeur 'arra'.

Blank

Feestdagen & festivals

Feestdagen & festivals zijn belangrijk in Bhutan en worden uitbundig gevierd. Tijdens de zogeheten Tshechu's wordt er in grote groepen gedanst in kleurrijke kleding en worden de gezichten versierd met schitterende maskers. Het is vaak een indrukwekkend gezicht en veel toeristen besluiten daarom Bhutan te bezoeken wanneer er een groot festival plaatsvindt. Het is dan meestal ook drukker in het land in deze periodes en daarom is het verstandig uw reis tijdig te plannen.

Festivals vallen ieder jaar weer op een andere dag, maar de meest vinden plaats in het voor- en najaar. Mocht u interesse hebben om Bhutan te bezoeken tijdens een van de grote festivals, dan assisteren wij u natuurlijk graag bij het kiezen van uw reisdata.

Blank

Fooien

Het geven van een fooi is natuurlijk nooit verplicht en u bent altijd vrij om zelf de hoogte van een eventuele fooi te bepalen. Vindt u het lastig om de hoogte van een fooi te bepalen dan kunt u de volgende richtlijn aanhouden:

  • € 10 per dag voor een gids
  • € 5 per dag voor uw chauffeur

Op de rekening in restaurants wordt vaak een service charge van 20% berekend. Het is niet gebruikelijk om nog extra fooi te geven.

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw basiszorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kledingadvies

Het is te adviseren om luchtige en comfortabele kleding mee te nemen. Zeker katoen, of linnen zijn perfect voor het Bhutanese klimaat. In de avonduren kan het flink afkoelen, dus een warme trui en jas zijn geen overbodige luxe. In de wintermaanden (december t/m februari) kan het zeker in de nacht afkoelen tot het vriespunt. Reist u in de zomermaanden (juni t/m augustus), dan is het verstandig om regenkleding en eventueel een paraplu mee te nemen.

Bij het betreden van een tempel of klooster dient u ervoor te zorgen dat uw schouders en benen bedekt zijn, anders zal u de toegang worden ontzegd.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Bhutan heeft u een geldig paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig dient te zijn.

Een visum is verplicht voor uw bezoek aan Bhutan. Uw visumdocumenten worden echter door Tico verzorgd. U ontvangt deze documenten zowel digitaal als per post bij uw reisbescheiden, ca. 2 weken voor vertrek.

Blank

Religie

Meer dan 75% van de bevolking praktiseert het boeddhisme en daarmee is dit de belangrijkste religie in Bhutan. De overige 25% is aanhanger van het hindoeïsme. Het hindoeïsme komt vooral veel voor in het zuiden van het land, tegen de grens met India.

Blank

Taal

De officiële taal in Bhutan is Dzongkha, wat afgeleid is van het Oud-Tibetaans. Het betekent letterlijk ‘de taal die gesproken wordt in de Dzongs, ofwel in de forten. Daarnaast worden er nog 18 andere talen gesproken. Engels is de voertaal in de scholen en communiceren met de lokale bevolking verloopt doorgaans dan ook gemakkelijk.

Tijdverschil

In onze zomer is het in Bhutan 4 uur later dan in Nederland. In de winter bedraagt het tijdverschil 5 uur.

Valuta

De ngultrum (NU) is de valuta waar in Bhutan mee betaald wordt. Een ngultrum is honderd chetrum. De ngultrum is gekoppeld aan de Indiase roepie en deze munteenheid is tevens een officieel betaalmiddel in Bhutan.

Veiligheid

Reizen door Bhutan is doorgaans zeer veilig. De criminaliteitscijfers zijn laag, al betekent dit niet dat u niet bedachtzaam moet zijn. Zorg altijd goed voor uw eigendommen en bewaar ze bij voorkeur zorgvuldig in een kluisje op uw hotelkamer.

Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Binnen Bhutan reist u ofwel per privétransport, of per binnenlandse vlucht. Houdt u er rekening mee dat u onderweg vertraging kunt oplopen. Er loop maar één hoofdweg tussen het westen en het oosten en deze weg kronkelt dwars door het Himalayagebergte. Files zijn niet ongebruikelijk. Gelukkig maakt het schitterende landschap veel goed op het moment dat u vertraging oploopt. Indien er file is, is er vaak gelegenheid om even de benen te strekken.

Indien u helemaal afreist naar Bumthang dan is het te adviseren om per binnenlandse vlucht te reizen tussen Bumthang en Paro. Dit voorkomt dat u twee keer hetzelfde traject over land reist.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat