Logo bg white

Praktische reisinformatie Sri Lanka

Betalen op Sri Lanka

  • Cash: Wij raden u aan om in Sri Lanka met de lokale valuta te betalen. US dollars worden in de betere winkels en hotels ook geaccepteerd.

  • Pinnen: Op Sri Lanka zijn in alle grotere plaatsen pinautomaten aanwezig waar u met uw betaalpas kunt pinnen bij geldautomaten. Zorgt u er wel voor dat uw betaalpassen gedeblokkeerd worden voordat u vertrekt. Zelfs in de kleinere plaatsjes is meestal wel een ATM te vinden.

  • Wisselen: Het wisselen van geld is nog altijd mogelijk bij de banken in de grotere plaatsen. U kunt dan ook Euro’s of US dollars meenemen. Houdt u er wel rekening mee dat banken vaak beperkte openingstijden hebben en dat in kleinere plaatsen vaak geen bank aanwezig is. In de hele kleine plaatsen zijn meestal geen banken aanwezig.

  • Creditcards: Creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Zeker wanneer u een Visa of Mastercard heeft, moet u hiermee op de meeste locaties (in hotels en guesthouses, bij benzinestations en restaurants) gewoon kunnen betalen.

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Sri Lanka. U mag, net als in alle andere landen, geen drugs, wapens, vers fruit en groente en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Sri Lanka Customs.

Electriciteit

Het voltage op Sri Lanka ligt tussen de 220 en 240 Volt. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen aangezien de stopcontacten afwijken van onze Europese stopcontacten. Deze zgn. ‘Wereldstekkers’ stekkers zijn onder andere te verkrijgen bij de ANWB.

Fooien

Het geven van fooi is op Sri Lanka zeer gebruikelijk, maar zeker niet verplicht.

In restaurants en bars wordt er vaak 10% op de rekening geplaatst als service charge (fooi), echter komt dit bedrag helaas zelden bij het personeel terecht. Bent u dan ook tevreden, dan is het altijd erg leuk om een fooitje achter te laten, als blijk van waardering. Ook uw chauffeur, gids, degene die met veel zorg uw bagage voor u draagt, ontvangt graag een fooi. De hoogte van deze fooi is geheel aan u en is niet bepaald.

Tijdens uw Tico reis wordt u begeleid door een Engels sprekende gids. Hij/zij zal het zeer waarderen wanneer u de inzet beloont met een fooi aan het einde van de reis. Een standaard kan hiervoor echter niet worden gegeven; het is immers een geheel vrijwillige bijdrage!

Blank

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat.

Het is wel goed om te weten dat korte broeken en rokken (waarbij de knieën niet bedekt zijn), evenals shirts waarbij uw schouders ontbloot zijn, vaak als ongepast worden beschouwd. Zeker wanneer u de binnenlanden ingaat of een bezoek brengt aan een religieuze bezienswaardigheid, zorgt u er dan voor dat u gepaste kleding draagt.

In de hoger gelegen gebieden kan het (vooral ’s avonds) behoorlijk afkoelen. Neemt u dan ook zeker iets warms mee op uw reis naar Sri Lanka (bv. een fleece). Een regenjas/poncho is aanbevolen. Het regent vrijwel het gehele jaar. Voor uw rondreis door Sri Lanka zijn een paar stevige wandelschoenen met een goed profiel aanbevolen. Neemt u daarnaast ook wat luchtiger schoeisel mee zoals een paar slippers of sandalen.

Ligging

Sri Lanka is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt ruim 22 miljoen inwoners. Ondanks dat Sri Lanka maar net iets groter is dan Nederland (1,5 keer), is het land uiterst divers.

Paspoort & visum

Voor een bezoek aan Sri Lanka heeft u een geldig paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na uitreis geldig dient te zijn.

Voor Sri Lanka heeft u ook een ETA visum (Electronic Travel Authority) nodig. De kosten voor dit visum (maximum verblijf van 30 dagen) bedragen ca. US$ 35 per persoon en dient u zelf via de officiële website van de Sri Lankaanse overheid aan te schaffen. Indien u het regelen van het visum liever uitbesteed, dan kunt u dat doen via visumbuitenland.nl.

Religie

Op Sri Lanka is circa 70% boeddhistisch. Zo’n 12% van de bevolking is Hindoeïstisch, ca. 10% Islamitisch en ca. 7% Christen.

Blank

Taal

De officiële taal op Sri Lanka is het Singalees (ofwel Sinhala) en het Tamil. Engels is echter een zeer belangrijke taal en wordt dan ook door de meeste mensen prima gesproken. Reist u echter naar de binnenlanden, dan zal men zeker niet altijd Engels spreken. Het Singalees is voor ons onleesbaar. Uiteraard wordt er in de hotels en resorts waar Tico u laat verblijven, doorgaans uitstekend Engels gesproken.

Tijdverschil

In onze zomer is het in Sri Lanka 3½ uur later dan in Nederland. In de Nederlandse winter bedraagt het tijdsverschil 4½ uur.

Valuta

De officiële munteenheid van Sri Lanka is de Rupee (LKR). Er zijn munten van 1, 2, 5 en 10. Briefgeld is er in 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rupees.

Voor de actuele koers raden we u aan een bezoek te brengen aan de website van Oanda. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat