Logo bg white

Praktische informatie Portugal

Betalen

In Portugal is de Euro (€), net als in Nederland, de nationale munteenheid. Wij raden u aan om altijd wat cash geld mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval geld op zak.

Pinnen

U kunt in het hele land in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten (ATM), te herkennen aan het MB (Multibanco) symbool. U kunt bij deze automaten meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week geld opnemen. U betaalt in principe geen transactiekosten over het gepinde bedrag. De zogenaamde multibanco’s bevinden zich meestal in de buurt van een bank of in een winkelcentrum.

Creditcard

Op steeds meer plekken in Portugal kunt u ook gewoon met creditcard betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn American Express, Visa, Mastercard, Diners Club en Maestro. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed! Hebben wij een huurauto voor u geregeld, dan is een creditcard vereist op naam van de hoofdbestuurder. Zorgt u dan ook zeker vol voldoende limiet zodat de borg hiermee gedekt kan worden.

Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Portugal. U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Drinkwater

Het kraanwater in Portugal is drinkbaar, al is het wellicht niet zo lekker als we in Nederland gewend zijn. Het bevat veel kalk en ijzer. In de supermarkten is dan ook volop mineraalwater te koop in flessen.

Blank

Duurzame keuzes

Door te reizen, kunnen we al het moois wat de wereld te bieden heeft verkennen en in ons opnemen. Om dit nu en in de toekomst te kunnen blijven doen, streven wij ernaar de komende jaren de positieve uitwerking van een reis te vergroten door steeds meer duurzame reisonderdelen aan te bieden. Dit zonder de kwaliteit en exclusiviteit uit het oog te verliezen die u van Tico Reizen gewend bent.

Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's op het gebied van duurzaamheid (People, Planet en Profit) hoog in het vaandel hebben staan, laten wij extra opvallen in ons aanbod door middel van een wereldbolletje. Blank

In ons Portugal-aanbod vindt u op dit moment de volgende duurzame keuzes terug:

Noord-Portugal

 • Porto: The Yeatman Hotel
 • Porto: Stadswandeling
 • Porto: Gastronomische wandeling
 • Porto: Portproeverij
 • Porto: Fietstocht langs de Douro
 • Douro: Six Senses Douro


Centraal-Portugal

 • Casa de São Lourenço
 • Stadswandeling Coimbra
 • Areias do Seixo aan de Atlantische kust
 • Surfles aan de Atlantische kust


Lissabon & omgeving

 • Martinhal Chiado
 • Stadswandeling
 • Kookles van de chef
 • Petiscos tour
 • Pastel de Nata workshop
 • Sublime Comporta


Alentejo

 • São Lourenço do Barrocal
 • Herdade da Malhadinha Nova
 • Kayakken bij het Alquevameer
 • Sterrenkijken


Algarve

 • Vis en zeevruchten tour in Lagos


Azoren

 • Wandeling 'Caminho dos Burros'
 • Fietstocht langs de wijngaarden
 • Wandeling bij Sete Cidades
 • Kookcursus en wandeling bij Ponta Delgada
 • Santa Barbara Eco-Beach Resort


Meer informatie over onze inspanningen de Tico reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden vindt u op de pagina 'Duurzaam reizen'.

Blank

Elektriciteit

In Portugal hebben de stopcontacten dezelfde netspanning als in Nederland (230 volt). De stopcontacten hebben twee ronde gaten, net als in Nederland. Het is dus niet nodig om een wereldstekker aan te schaffen.

Etiquette

Het is zeer gebruikelijk om mensen de hand te schudden in Portugal wanneer je elkaar niet (zo goed) kent. Ontmoeten vrienden of familie elkaar, dan is een omhelzing zeer gebruikelijk, ook voor de mannen. Vrouwen zoenen elkaar (tweemaal!) op de wang van rechts naar links. Uiteraard is dit in tijden van Covid-19 geheel anders.

Te laat komen is uit den boze in Portugal. Zorg dan ook altijd dat u op tijd komt, ook voor een restaurantreservering.

Het is respectloos om een kerk te bezoeken tijdens een mis en foto's maken tijdens een dienst is al helemaal uit den boze.

Blank

Feestdagen

In Portugal komen veel feestdagen overeen met die in Nederland, al zijn er in Portugal meer (vooral religieuze) feestdagen. Zo wordt Pasen, Pinksteren en Kerst (natuurlijk) groots gevierd, al duurt de viering minder land dan in Nederland. Op deze nationale feestdagen trekken de Portugezen er zelf ook in grote getale op uit, o.a. naar de kust. Dit kan natuurlijk lange files opleveren.

Uiteraard kijken we samen met onze partner of de feestdagen uw reisprogramma zouden kunnen verstoren en proberen we dit zoveel mogelijk te omzeilen. Al zijn overheidsinstellingen en kleine bedrijven vaak gesloten op nationale feestdagen, de grotere winkels houden de deuren gewoon geopend.

Blank

Fooien

Het geven van fooi is in Portugal niet verplicht en service is altijd inbegrepen in de prijzen. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd leuk om een fooi achter te laten. Hieronder een aantal sector-specifieke tips m.b.t. het geven van fooi in Portugal, gebaseerd op een gezelschap bestaande uit 2 personen. Deze bedragen zijn indicatief en geheel niet verplicht.

Restaurants

Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd. In een petiscos (tapas) bar is het achterlaten van een paar eenheden muntgeld al voldoende.

Gidsen

Gaat u een hele dag met een privé-gids op pad, dan kunt u denken aan een fooi van ca. € 40-60. Houd bij een halve dag rekening met ca. € 20-30.

Taxi of transfer

 • Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen.
 • Heeft Tico voor u een privé-transfer geregeld, dan kunt u een kleine fooi achterlaten. Gaat het om transport voor een halve dag, dan kunt u ca. € 10-20 aanhouden, voor een hele dag ca. € 30-50.
Blank

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kleding

Portugal is een prachtige vakantiebestemming en ondanks dat de Portugees zelf graag casual gekleed gaat, draagt hij over het algemeen een lange broek en zeker geen korte broek, behalve op het strand of binnen een vakantieresort. Kiest u voor een wat luxere lunch of diner, gaat u dan zeker smart-casual gekleed. Afhankelijk van waar u zich bevindt (aan de kust of in het binnenland) en in welk seizoen u reist, is het zeker raadzaam om een warme trui of vest mee te nemen voor in de avonduren in de zomer.

In de winter kunnen de temperaturen (vooral 's avonds) verder dalen dus neemt u dan zeker warmere kleding mee.

Blank

Klimaat

Geheel afhankelijk van wanneer u op vakantie gaat naar Portugal, en welke regio u bezoekt, kan worden gesteld dat het land het hele jaar door een grote hoeveelheid zonneschijn geniet. Portugal heeft een gematigd zeeklimaat met hete zomers en vochtige winters. Het klimaat varieert door de hoogteverschillen in het binnenland en de nabijheid van de oceaan.

In het noorden van het land is het doorgaans koeler en vochtiger dan in het zuiden. In Lissabon, Alentejo en de Algarve zijn de zomers lang en heet met temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celsius. In het noorden daarentegen loopt het kwik vaak niet veel verder op dan tot 25 graden. De winters kunnen vooral in het noorden koud zijn met veel neerslag. Voor meer informatie over de gemiddelde temperaturen en te verwachten neerslag, verwijzen wij u graag door naar onze Beste Reistijd pagina.

Blank

Ligging

Portugal ligt op het Iberisch schiereiland in het meest zuidwestelijke deel van Europa en telt ruim 10 miljoen inwoners. Het land grenst in het oosten en noorden aan het enige buurland Spanje en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan.

Portugal heeft een oppervlakte ruim twee keer groter dan Nederland en bestaat naast het vasteland, ook nog uit de eilandengroepen de Azoren en Madeira, op ca. 1.500 kilometer ten westen van Lissabon in de Atlantische Oceaan.

Het landschap van Portugal is zeer gevarieerd. Zo vindt u er een zeer brede kuststrook, een prachtig heuvelachtig binnenland en daarnaast nog bergen in het centrale deel.

Blank

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Portugal dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Geadviseerd wordt een reisdocument met een minimale geldigheid van 2 maanden na uitreis.

Het Nederlandse (en Belgische) rijbewijs is geldig in Portugal. Een internationaal rijbewijs is dus niet nodig.

Blank

Taal

De officiële taal is het Portugees. Het is een wereldtaal welke wereldwijd door meer dan 160 miljoen mensen wordt gesproken. De meeste Portugezen spreken overigens ook een aardig woordje Engels, zeker diegenen die werkzaam zijn in het toerisme.

Blank

Tijdverschil

Het is in Portugal altijd (zomer én winter) 1 uur vroeger dan in Nederland.

Op de Azoren is het 1 uur vroeger dan op het vasteland van Portugal.

Veiligheid

Portugal is een relatief veilig land. Echter kunnen er, net als andere grote steden, zakkenrollers actief zijn. Wees daarom ten alle tijden alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Blank

Zelf rijden in Portugal

Portugal is een fantastische bestemming om zelf auto te rijden en wij verzorgen dan ook heel graag een comfortabele huurauto voor u bij één van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven. De huurauto kan op- en afgeleverd worden op zowel de luchthavens van Lissabon en Porto, alsook in Faro. Drop-off kosten zijn altijd inbegrepen in onze reizen of worden expliciet gespecificeerd in de offerte.

Er wordt rechts gereden, net als in Nederland en het stuur zit dan ook aan de linkerzijde. De verkeersregels zijn in grote lijnen gelijk aan die in Nederland. Het dragen van een veiligheidsgordel is (zowel voorin áls achterin) verplicht en het gebruik van een mobiele telefoon is strafbaar. De Portugese politie controleert streng dus houdt u zich vooral aan de regels om hoge verkeersboetes (welke uiteraard geheel voor uw eigen rekening zijn) te voorkomen.

Een aantal snelwegen in Portugal hebben een tolsysteem en vaak gaat dit alleen elektronisch. Dit betekent dus dat u niet ter plaatse bij het tolhuis met (contant) geld kunt betalen maar dat uw kenteken wordt geregistreerd. Bij huurauto's wordt er vaak een systeem gebruikt waarbij de te betalen tol op uw rekening wordt gezet. Uiteraard informeren wij u over de procedure bij uw reisbescheiden.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat