Logo bg white

Beste reistijd Portugal

U kunt in principe het hele jaar door een bezoek brengen aan Portugal. In de wintermaanden december, januari en februari kunt u uw vakantiedagen het beste besteden in het zuiden (o.a. de Algarve) waarde temperaturen het hele jaar door gunstig zijn. In Centraal-Portugal kunt u in de wintermaanden evt. zelfs skieën! De hoogseizoenmaanden juli en augustus kunt u logischerwijs het beste vermijden. Het is dan erg druk en bovenal erg heet, vooral in de binnenlanden.

Algemeen

Gehele jaar

U kunt Portugal eigenlijk gedurende het hele jaar uitstekend bezoeken.

Het land heeft in het algemeen het hele jaar door aangename temperaturen in zowel het noorden als het zuiden en heeft dan ook een lang hoogseizoen, wat loopt van het voorjaar (startend in april) tot en met het najaar, eindigend in oktober. Pas vanaf de maand november start het laagseizoen, wordt het rustiger en dalen ook de prijzen enigszins.

Blank

Noord-Portugal

Maart t/m november

Het noorden van het land kan het beste in de maanden maart t/m november worden bezocht. Het is hier in verhouding het hele jaar door iets frisser dan in het zuiden van het land. Maar ook de wintermaanden zijn geschikt. De wijnhuizen zijn vrijwel allemaal open, al zal u rekening moeten houden met frisse temperaturen en een minder weelderig landschap (o.a. in de Douro-vallei).

  • Het voorjaar (april, mei, juni) en het najaar (september en oktober) zijn heerlijke seizoenen voor een bezoek aan het noorden van Portugal. De temperaturen zijn aangenaam en er valt gemiddeld niet veel regen meer. Groot voordeel is dat het nog rustig is bij de bezienswaardigheden.
  • In de zomer (juli en augustus) is het in het noorden van Portugal goed toeven terwijl het kwik in het zuiden van het land, zowel in Lissabon aan de kust áls in de binnenlanden flink stijgt. Er valt zeer weinig neerslag, maar omdat de noordelijke regio gedurende het hele jaar door meer neerslag geniet, is het ook in de zomermaanden groener dan in het zuiden. In de Douro-vallei wordt het beduidend heter dan in Porto in de zomermaanden.
  • In de winter (november t/m maart) liggen de temperaturen een stuk lager en kan het er flink regenen. In de maand december valt er (gemiddeld) jaarlijks de meeste regen.
Blank
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 13 14 16 17 19 23 25 26 25 20 16 14
mm 180 180 110 110 90 50 20 30 70 130 150 180

Zuid-Portugal

Gehele jaar

In het zuiden van Portugal is het gedurende het hele jaar beduidend warmer dan in het noorden van het land. De beste reistijd voor het zuiden van het land is dan ook het voor- en het najaar.

  • In het voorjaar (april, mei en juni) heeft u al grote kans op schitterend weer en staan veel bloemen in bloei.
  • In de zomer (juli en augustus) kan de temperatuur zowel aan de kust, als in het binnenland flink oplopen en valt er zeer weinig neerslag. Daarnaast is het dan natuurlijk bijzonder druk i.v.m. de zomervakantie.
  • In het najaar (september en oktober) daalt de temperatuur weer, maar is het nog altijd aangenaam warm. Langzaamaan valt er ook weer wat meer neerslag waardoor het landschap wat lieflijker en minder droog oogt.
  • In de winter (november t/m maart) is de temperatuur in het zuiden van Portugal nog altijd zeer aangenaam, is het beduidend rustiger bij de bezienswaardigheden en heeft ook het landschap al goed kunnen herstellen na een periode van regen. U vindt dan ook weer veel planten in bloei. In de winter zal het doorgaans wel te koud zijn om te zwemmen in de zee.
Blank
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 16 16 19 20 22 25 28 28 26 23 18 16
mm 95 87 85 60 45 18 4 5 33 75 100 97

Azoren

Mei t/m oktober

De Azoren kennen een gematigd subtropisch zeeklimaat en er is dan ook nauwelijks sprake van verschillende seizoenen. Wel valt er, in tegenstelling tot de zuidelijker gelegen Canarische eilanden waarmee de eilandengroep vaak (en onterecht!) vergeleken wordt, beduidend meer regen. De natuur is dan ook niet voor niets zó groen! De Atlantische Oceaan brengt o.a. veel luchtvochtigheid en andere invloeden; op één dag kunt u dan ook wel vier seizoenen verwachten.

De temperatuur varieert niet enorm gedurende het jaar. Toch kunt u de Azoren het beste bezoeken vanaf eind mei t/m september. Er valt dan de minste neerslag en het is er aangenaam warm.

Logischerwijs kunt u in de maanden juli en augustus meer drukte verwachten op de eilanden, al kennen de Azoren niet het massale toerisme wat wel op andere Europese eilanden te vinden is.

Walvissen spotten

Rondom de eilanden zijn wel 25 verschillende walvissoorten te vinden. Al wordt de periode april t/m oktober aangeduid als beste seizoen om walvissen te spotten, toch zijn er gedurende het hele jaar (soms wellicht wat minder) walvissen te vinden rondom de Azoren. Ieder seizoen kent weer andere soorten die migreren door het gebied.

Blank
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 17 16 17 18 19 21 24 25 24 22 19 17
mm 120 100 80 70 50 30 20 30 80 110 130 125

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat