Logo bg white

Praktische reisinformatie Brazilië

Ligging

Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld en heeft een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante kilometer en een kustlijn van bijna 8.000 kilometer. Brazilië grenst in het noorden aan Frans Guyana, Suriname, Guyana en Venezuela, in het noordwesten aan Colombia, in het westen aan Peru en Bolivia, in het zuidwesten aan Argentinië en in het zuiden aan Uruguay. In het oosten wordt Brazilië begrensd door de Atlantische Oceaan.

Blank

Tijdverschil

Brazilië kent maar liefst vier tijdzones!

Onze zomermaanden:
In het grootste deel van Brazilië is het in onze zomermaanden 5-6 uur vroeger dan in Nederland & België.

Onze wintermaanden:
Gedurende onze wintermaanden is het in vrijwel geheel Brazilië 4-5 uur vroeger dan in Nederland en België.

Alvorens u op vakantie gaat naar Brazilië, ontvangt u van Tico de juiste informatie over de tijdverschillen per regio waar u naartoe reist. Zo bent u altijd goed op de hoogte!

Reisdocumenten

Wanneer u naar Brazilië op vakantie wilt gaan, heeft u een paspoort nodig dat bij terugkeer in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. U heeft geen visum nodig indien u in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort. Bij aankomst in Brazilië ontvangt u een stempel, met een geldigheid van maximaal 90 verblijfsdagen.

Blank

Taal

Het Portugees is de nationale taal van Brazilië. Engels wordt slechts door weinigen gesproken. Daarnaast spreken Brazilianen soms Italiaans, Spaans of Duits (met name in het zuiden).

Klimaat

Het klimaat is per streek verschillend vanwege de uitgestrektheid van het land. Voor meer informatie over het klimaat, de beste reistijd per regio, gemiddelde temperaturen per maand en regenval, verwijzen wij u graag door naar onze 'Beste reistijd Brazilië' pagina


Geldzaken

De munteenheid in Brazilië is de Real. Voor de actuele koers verwijzen wij u graag door naar de website van Oanda. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis.

Gaat u op vakantie naar Brazilië, dan kunt u bij een aantal grote banken met uw Nederlandse bankpas geld pinnen. Tegenwoordig kan ook vrijwel overal met creditcard betaald worden. Houdt u er wel rekening mee dat u in de kleinere winkels en op straat het beste met de lokale munt kunt betalen.

Blank

Vervoer

De afstanden binnen Brazilië zijn enorm. Het is daarom vaak niet haalbaar om alle afstanden over land af te leggen. Meestal zijn één (of meerdere) binnenlandse vluchten wel noodzakelijk. Aangezien er veel luchtvaartmaatschappijen zijn, is er veel concurrentie wat de prijs voor een binnenlandse vlucht nog acceptabel maakt. Boek echter ruim van tevoren. Hoe later u boekt, hoe hoger de prijzen voor de binnenlandse vluchten worden.

Voor al het overige transport, maakt Tico gebruik van auto's met chauffeur. Alleen waar noodzakelijk, zal ook een lokale gids aanwezig zijn. Tico organiseert géén reizen op basis van openbaar vervoer.

Blank

Elektriciteit

De netspanning in Brazilië varieert van 110 tot 220 Volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland (type N) en het is dan ook verstandig om een wereldstekker mee te nemen op reis. U kunt dan probleemloos al uw apparaten aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

Mobiel bellen & internet

In principe is iedereen tegenwoordig mobiel bereikbaar in Brazilië. Checkt u dit echter even met uw provider. Wellicht dat u een bepaalde instelling moet wijzigen. Houdt u er sowieso rekening mee dat er extra kosten zijn verbonden aan het bereikbaar zijn in het buitenland. Kosten voor bellen, SMS en het gebruik van mobiele data liggen een stuk hoger dan wanneer u in Nederland bent. Bij aankomst in Brazilië dient u zich even te registreren op een netwerk.

In vrijwel alle hotels is draadloos internet (wifi) aanwezig. Meestal is het gebruik gratis, soms moet ervoor betaald worden. Checkt u dit dan ook even bij het inchecken. U krijgt dan een wachtwoord waarmee u kunt inloggen op het netwerk. U kunt zo bijvoorbeeld Skypen met het thuisfront zonder extra kosten.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Blank

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, uw lokale GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Tijdens uw vakantie in Brazilië kunt u het beste luchtige, katoenen kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater en regenjack, stevige (lichtgewicht) wandelschoenen en een zonnehoed. Ter voorkoming van muggenbeten in de jungle adviseren wij een lange broek en overhemd/blouse met lange mouwen.

Eten en drinken

Brazilië kent veel regionale specialiteiten. De meest traditionele gerechten zijn afgeleid van de Portugese en Afrikaanse keuken. Het nationale gerecht is ‘feijoada’, een stoofschotel van zwarte bonen, gedroogd, gerookt en gezouten vlees, chilipepers en knoflook, geserveerd met witte rijst in een soepbord. Populair in Brazilië is de ‘churrasco’, bestaande uit vlees, dat gegrild wordt op een open vuur.

Het drinken van kraanwater in Brazilië wordt afgeraden. Beter kunt u tijdens uw vakantie in Brazilië flessen mineraalwater kopen bij een supermarkt. Let ook op met groente en fruit en ijsklontjes in uw drinken. Brazilië's meest populaire cocktail is de caipirinha, een heerlijk verfrissend (alcoholisch) drankje bestaande uit limoen, suiker, cachaça en ijs.

Blank

Fooien

Het geven van fooien is in Brazilië heel gebruikelijk. Wanneer u tevreden bent met de service, kunt u een fooi geven van 10 – 15% van de totale rekening (wanneer dit nog niet opgenomen is in de rekening). Personeel dat werkzaam is in de toeristische sector ontvangt vaak een minimaal inkomen en iedere fooi wordt zeer gewaardeerd.

Religie

De meerderheid van de Braziliaanse bevolking is Rooms Katholiek. Daarnaast komen ook andere religies zoals het Protestantse, Joodse en Evangelische geloof in Brazilië voor. Religies van Afrikaanse oorsprong zijn eveneens in Brazilië vertegenwoordigd.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat