Logo bg white

Rondreis Sulawesi

18-daagse rondreis door Indonesië
Vanaf € 3.595,00 p.p.
Juni t/m oktober
Fraukje van nes
Heeft u vragen?
×

Ontdek het ongerepte Sulawesi

Verken tijdens deze rondreis Sulawesi de grote hoogtepunten van dit zeer ongerepte en wonderlijke eiland van Indonesië. Tijdens deze zeer volledige rondreis Sulawesi bezoekt u alle hoogtepunten van zowel het zuiden als het noorden. De reis start in de havenstad Makassar op Zuid-Sulawesi, van waar u met een eigen chauffeur in noordelijke richting naar Sulawesi’s meest wonderlijke bezienswaardigheid reist: Torajaland, het land van het Toraja volk met haar bijzondere huizen en nog zeer authentieke tradities. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan en de Toraja’s kennen een geheel eigen (en unieke) cultuur waarin de voorouderverering en wonderlijke dodencultuur centraal staat. Grote kans dat u aanwezig mag zijn bij een zeer traditionele begrafenis, een huwelijk of inwijding van een huis tijdens uw rondreis Sulawesi.

Indonesië-specialist Jelisa bracht in mei 2019 een bezoek aan het bijzondere eiland Sulawesi. Lees haar ervaringen nu terug in dit blog!


Bekijk het volledige reisprogramma van deze Sulawesi reis!

Vliegtuig
Over land
Boot
1
1

1: Vliegreis naar Indonesië

Vandaag gaat uw rondreis Sulawesi beginnen. ‘s Ochtends vertrekt u met een vlucht van Singapore Airlines naar Makassar, gelegen in het zuiden van het Indonesische eiland Sulawesi. U dient over te stappen in Singapore en arriveert de volgende dag rond het middaguur in Makassar.

2
2

2: Aankomst in Makassar

Aankomst in Makassar in de middag. Op de luchthaven wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent die u naar uw aangename en comfortabele hotel zal brengen. Makassar heeft niet erg veel bezienswaardigheden. Op korte afstand van uw hotel bevindt zich het Fort Rotterdam waar u even kort doorheen kunt wandelen. ’s Avonds kunt u wat eten bij de lokale vismarkt, gelegen tegenover Fort Rotterdam. U kunt hier zelf uw vers gevangen vis kiezen welke vervolgens voor u op de barbecue wordt gelegd.

  • ★★★★ Aston Makassar Hotel (1n)

Bekijk Jelisa's bezoek aan Makassar

Vismarkt Makassar

3
3

3: Makassar – Rantepao (Torajaland)

Vandaag reist u naar het magische Toraja land, een absoluut hoogtepunt van uw reis door Sulawesi. Het is een zeer lange, maar bijzonder mooie rit met spectaculaire vergezichten onderweg. De reis voert door naar het Sanggala district, gelegen in het noorden van Toraja. Alvorens u in Rantepao arriveert, kunt u uw chauffeur vragen om te stoppen bij Londa, een zeer bijzondere plaats ten zuiden van Rantepao. Hier zijn de doden op verschillende manieren begraven. Zo vindt u er een 70 meter hoge bijzettingsrots met diepe grotten waarin zich vele graven bevinden. Ook kunt u vanmiddag eventueel al een bezoek brengen aan Lemo, waar in een loodrechte grafwand met nissen grafkamers werden uitgebeiteld, prachtig versierd met houten deuren. Bij de ingang wordt u verwelkomd door levensgrote Tau Tau poppen die de wacht houden. Na deze bezoeken kunt u zich laten afzetten bij uw aangename hotel in het centrum van Rantepao. De rest van de middag bent u vrij.  • ★★★ Luta Resort Toraja (3n)
  • ★★★+ Luta Resort Toraja (3n – junior suite)

"Wij hebben een prachtige reis gehad! De reis was perfect georganiseerd: werkelijk overal zijn we uitstekend ontvangen, opgehaald en weggebracht en begeleid daar waar nodig. Ontzettend vriendelijke mensen, helemaal top."
Vaste klant Tico

Traditionele huizen in Rantepao

4
4

4 & 5: Bezoek aan Torajaland

Gedurende deze dagen van uw rondreis Sulawesi staat er een lokale Engelssprekende gids tot uw beschikking. Samen met uw gids bezoekt u gedurende deze dagen een aantal pittoreske dorpjes, gelegen te midden van een schitterend berglandschap met uitgestrekte sawa’s (rijstterrassen) met kleine paadjes. Het landschap is hier diepgroen met wuivende (bamboe-) bossen en overal boven de bomen ziet u de tongkonans (authentiek geschilderde huizen met bijzondere zadelvormige daken) uitsteken.

Uw gids zal een dag naar het noorden reizen waar het landschap een stuk bergachtiger is, en naar het zuiden, waar zich de meeste bezienswaardigheden bevinden. U kunt bijvoorbeeld het dorpje Kete Kesu, met een eeuwenoud clanhuis bezoeken. Net buiten het dorpje bevindt zich een grote grafgrot met kisten waarbij er tientallen Tau Tau poppen naar beneden kijken; dit geeft een spookachtig effect! Overleg met uw gids het programma voor deze dagen. Indien u graag wandelt, kunt u met uw gids enkele prachtige wandelingen door de rijstvelden maken.

Bekijk in deze video Jelisa's bezoek aan Torajaland


6
6

6: Rantepao – Sengkang

Er staat vandaag een lange rit zuidwaarts op het programma. U verlaat Tanah Toraja en reist door een prachtig berggebied naar Sengkang. In Sengkang, gelegen aan het Tempemeer, leeft een belangrijk gedeelte van de Buginese bevolking nog in traditionele paalwoningen. De grote moskee en vele andere islamitische gebedshuizen verspreid door de stad laten duidelijk zien dat de inwoners overwegend islamitisch zijn. Diezelfde middag staat er een mooi boottochtje onder begeleiding van een lokale gids op het programma in een typische gekleurde kano. Op het meer bevinden zich diverse drijvende vissersdorpen. Tijdens de tocht krijgt u een goed beeld van hoe hun levenswijze zich heeft aangepast aan de natuurlijke omgeving. Het meer biedt daarnaast onderdak aan diverse vogelsoorten zoals kraanvogels, reigers en aalscholvers. U overnacht in Sengkang in een eenvoudige, centraal gelegen accommodatie.  • ★★ Pondok Eka (1n)
7
7

7: Sengkang – Bira

Het gebied rondom Sengkang staat bekend om de productie van zijde. Na het ontbijt brengt u een bezoek aan een dorpje waar u het proces kunt gadeslaan hoe de cocondraden van de zijderups uiteindelijk verwerkt worden in het schitterende, felgekleurde textiel. Hierna brengt u een bezoek aan de conservatieve Kajang stam, gelegen in Tana Towa, ten zuiden van Sinjai. De Kajang leven nog altijd geheel volgens de eigen tradities en zijn pertinent tegen modernisering en vernieuwing. De Kajang zijn gekleed in het zwart aangezien zij geloven dat het leven is ontstaan in de duisternis. Ook van u wordt verwacht een zwart gewaad te dragen tijdens uw bezoek. Hierna start de doorreis naar Bira, een rit van nog eens 2 uur. In de weekenden is het ontzettend druk in Bira aangezien veel lokalen dan vanuit Bulukumba naar Bira trekken. Accommodaties en stranden zijn dan vaak vol. Wilt u echt even de rust opzoeken, dan kunt u ook kiezen voor een verblijf in het eenvoudige Bara Beach Hotel, gelegen aan het gelijknamige langgerekte witte zandstrand.  • ★★★ Anda Beach Hotel (2n)
  • ★★★+ Amatoa Resort (2n)
8
8

8: Snorkelexcursie Bira

Er staat vandaag een heerlijke boottocht naar het eiland Liukang op het programma. Na het ontbijt wordt u opgehaald voor een korte wandeling naar het strand van Bira. U stapt aan boord van een lokale vissersboot en vaart naar het nabijgelegen eiland Liukang. U bepaalt vandaag het programma. Pal voor Liukang kunt u prachtig snorkelen. Het koraal is hier zeer divers en kleurrijk en u ziet hier eveneens vele tropische vissoorten. U luncht op het eiland zelf, wat over een mooi wit zandstrand beschikt. Hierna brengt u een bezoek aan een nabijgelegen dorpje om kennis te maken met de lokale bevolking. Ook ’s middags heeft u nog de mogelijkheid om te snorkelen. In de loop van de middag wordt u terug gebracht naar uw accommodatie in Bira.

9
9

9: Bira – Malino

In de ochtend vertrekt u uit Bira en reist u naar het dorpje Malino, gelegen op ca. 850 meter boven zeeniveau aan de voet van de bergen Bawakaraeng en Lompobatang. Het is een uitermate vruchtbaar gebied en het kimaat is er, gezien de hoogte, zeer aangenaam. U verblijft hier in een kleinschalige accommodatie, gelegen temidden van de rijstterrassen, buiten Malino.

  • ★★★ Villa Tengah Sawah (2n)
10
10

10: Wandelen in de omgeving van Malino

Na het ontbijt vanaf de aangename veranda van Villa Tengah Sawah wordt u opgehaald door uw gids waarmee u er vandaag op uit trekt in de omgeving. U wandelt vandaag ca. 3-4 uur langs uitgestrekte rijstterrassen. De uitzichten onderweg zijn adembenemend mooi. Men zegt wel dat hier de mooiste (en meest symmetrische) rijstterrassen te vinden zijn van heel Sulawesi. Tijdens de wandeling passeert u kleine dorpjes waar de lokale bevolking naast uiteraard rijst nog veel andere lokale producten verbouwt als cacao, koffie, aardappelen, tomaten, kool, uien en vele fruitsoorten als appels, passievrucht en guave. Het niveau van de wandeling van vandaag kan natuurlijk worden aangepast aan uw wensen en lichamelijke conditie.

11
11

11: Malino – Manado – Tangkoko NP

U vertrekt uit Malino en reist terug naar Makassar waar u afscheid neemt van uw chauffeur en wordt afgezet op de luchthaven. U vliegt in ca. anderhalf uur naar Manado, de belangrijkste stad van het noorden van Sulawesi. Op de luchthaven wordt u opgewacht door uw (Bahasa sprekende) chauffeur die u in ca. 2 uur naar het Tangkoko National Park zal brengen, gelegen aan de oostzijde van dit gedeelte van Sulawesi. U verblijft vlakbij het vissersdorpje Batuputih, gelegen aan zee. Diezelfde middag trekt u er met een gids op uit en wandelt u ca. 2-3 uur tegen zonsondergang door het Tangkoko National Park. U gaat op zoek naar het legendarische Celebes spookdiertje wat tegen zonsondergang actief wordt.  • ★ Tangkoko Dove Villas (1n – hp)
12
12

12: Tangkoko NP – Tasikoki – Tomohon

U vertrekt pal voor zonsopgang richting Tangkoko voor een wandeling met uw gids door het regenwoud. U gaat vanochtend op zoek naar o.a. de groepen zwarte makaken en de neushoornvogels welke nesten hoog in de bomen. Hierna keert u terug naar uw accommodatie om uw bagage op te halen. Uw chauffeur brengt u vandaag naar Tomohon, ook wel de ‘bloemenstad van Sulawesi’ genoemd. Onderweg brengt u een bezoek aan het Tasikoki Wildlife Rescue Center. Het centrum werd opgericht door de Nederlander Willie Smit en is onderdeel van de Stichting Masarang. In dit gedeelte van Indonesië is de illegale handel in inheemse diersoorten een enorm probleem. Tasikoki onderschept vele dieren en vangt ze op.

Een vrijwilliger zal u een rondleiding geven en indien gewenst kunt u hier vanavond zelfs overnachten in de nette eco-lodge. Hierna vervolgt u uw reis naar Tomohon, waar verschillende bloemen zoals anjers, lelies, hibiscus en gladiolen worden geteeld. Het stadje ligt op 815 meter hoogte en kent dan ook een frisser klimaat, wat het erg geliefd maakt bij de inwoners van Manado. Zij trekken hier vooral in de weekenden naartoe om de hitte en drukte van de grote stad te ontvluchten. U verblijft in Tomohon in een sfeervol en kleinschalig hotel, gelegen te midden van de prachtige kleurrijke tuinen.

  • ★★★+ Gardenia Country Inn (2n)

Lokale markt Tomohon

13
13

13: Excursie Mahawu krater

‘s Ochtends wordt u opgehaald bij uw hotel en reist u naar de nabijgelegen krater van de actieve Mahawu vulkaan. U wandelt langs de krater en heeft prachtig uitzicht op Tomohon, de omliggende vulkaantoppen en Manado. De rest van de middag bent u vrij in Tomohon.

14
14

14: Tomohon – Manado – Siladen Island

’s Ochtends bent u nog vrij in Tomohon en kunt u rustig ontbijten en genieten van de prachtige tuinen van uw accommodatie. Hierna volgt een transfer van ca. anderhalf uur terug naar Manado waar u wordt afgezet in de haven. U reist per boot in ca. 45 minuten naar uw laatste reisdoel op Sulawesi: het prachtige eiland Siladen. U bevindt zich hier bij het Bunaken National Park, één van ’s werelds beste duik- en snorkellocaties.

U verblijft in het prachtige Siladen Island Resort en kunt hier uw reis in alle rust afsluiten.

  • ★★★★ Siladen Island Resort (3n – vp)
16
16

15 & 16: Siladen Island

Vrije dagen op het eiland Siladen. U kunt onbeperkt snorkelen bij het huisrif voor het resort of (tegen betaling) een snorkelexcursie per boot boeken bij de receptie (niet inbegrepen). Het resort beschikt over een duikschool en kan u assisteren met uw duiken op diverse locaties. Geniet de komende dagen van de rust of ga snorkelen of duiken in de prachtige wateren van het Bunaken Marine Park.

17
17

17: Siladen Island – Manado & vertrek

Na het ontbijt reist u per boot terug naar Manado waar tevens een transfer is verzorgd naar de internationale luchthaven van Manado. U vliegt met Singapore Airlines terug naar Amsterdam. Uiteraard dient u weer over te stappen in Singapore.

18
18

18: Aankomst

Aankomst in Amsterdam.

Prijsindicatie voor deze rondreis Sulawesi

Voor deze 18-daagse rondreis Sulawesi dient u rekening te houden met een reissom vanaf ca. € 3.595 per persoon (bij deelname van 2 personen), op basis van verblijf in vermelde accommodaties.

Bij deze rondreis Sulawesi zijn alle vliegreizen, privé transport en hotelovernachtingen inbegrepen. De reissom is gebaseerd op laagseizoentarieven en het programma is uiteraard volledig naar wens aan te passen en uit te breiden.


Direct offerte aanvragen
Fraukje van Nes • Reisexpert Indonesië

Heeft u vragen?

Mail mij Bel mij

Wat kunt u van Tico verwachten?

De reisspecialisten van Tico hebben veel ervaring met de verzorging van reizen door deze bijzondere bestemming. Wij regelen uw transport, accommodaties en activiteiten, zodat u optimaal kunt genieten van uw rondreis Sulawesi.

Snelle service

Wij vinden het belangrijk u goed, maar ook snel van dienst te zijn. Onze reisexperts zullen persoonlijk contact met u opnemen en altijd zo spoedig mogelijk reageren op uw vragen.

Indonesië reizen op maat

Wij ontwerpen de reis geheel samen met u, gebaseerd op uw unieke wensen en voorkeur. De reis is pas perfect wanneer alle onderdelen naadloos aansluiten op uw wensen en verwachtingen.

Ultiem genieten

De reis is geboekt! U hoeft nu niets anders meer te doen dan te genieten van het prachtige Indonesië en de allermooiste locaties die we speciaal voor u hebben uitgezocht.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2023 - Privé-reizen op maat