Logo bg white

Praktische reisinformatie Chili

Ligging

Chili is 21 maal zo groot als Nederland. Het bijzonder langgerekte land is gemiddeld zo'n 188 kilometer breed en bijna 4.300 kilometer lang waardoor het vol geografische contrasten zit. Chili grenst in het noorden aan Peru en Bolivia en in het oosten aan Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte. De hoofdstad is Santiago de Chile, het parlement zetelt in Valparaíso.

Blank

Tijdsverschil

Als het bij ons zomertijd is, is het in in het grootste deel van Chili 6 uur vroeger. In onze wintertijd is het tijdsverschil slechts 4 uur. In de Magallanes regio in het zuidelijkste puntje van het land is het in onze zomertijd 5 uur vroeger en in onze wintertijd 4 uur.

Wanneer u Paaseiland bezoekt, geldt in onze zomertijd een tijdsverschil van 8 uur. In onze wintertijd is het 6 uur vroeger op Paaseiland.

Reisdocumenten

Voor een reis door Chili heeft u geen visum nodig. Wel dient u te beschikken over een geldig Nederlands/Belgisch paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer in eigen land. Bij aankomst krijgt u een stempel in het paspoort die goed is voor 90 dagen verblijf en ontvangt u tevens een geprint papiertje, de 'Tarjeta unica migratoria' van de PDI (Policía de Investigaciones), waaruit blijkt dat u als toerist in het land bent. U dient dit kaartje goed te bewaren en dient dit vaak bij accommodaties te laten zien om zo geen belasting te hoeven betalen.

Voor een bezoek aan Paaseiland moet u zich ongeveer twee weken voor aankomst online registeren. De bevestiging dat u na de registratie ontvangt dient u ofwel geprint mee te nemen, of te bewaren op de mobiele telefoon.

Blank

Douanebepalingen

Het is verboden planten, fruit en kaas mee te nemen naar Chili. U dient dus goed op te letten of u dergelijke producten bij u draagt bij binnenkomst in het land. Er wordt bij de grens doorgaans zeer streng op gecontroleerd.

Vluchten naar Chili

KLM vliegt het hele jaar door één keer per dag vanuit Amsterdam naar Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. Het toestel maakt onderweg een korte tussenstop in Buenos Aires waarbij u het toestel doorgaans wel even moet verlaten, maar niet over hoeft te stappen op een ander toestel.

Vervoer

Onze Chili reizen zijn op individuele basis waarbij gebruik wordt gemaakt van privétransfers en/of een huurauto. Voor de lange afstanden worden binnenlandse vluchten geboekt.

Zelf rijden in Chili is een heerlijke manier om te genieten van de gevarieerde natuur, vriendelijke mensen, prachtige koloniale steden en authentieke regio’s. De infrastructuur in Chili is bijzonder goed. De wegen zijn overzichtelijk, veelal geasfalteerd en bevatten een heldere bewegwijzering. Vooral in de regio’s Noord-Chili, Centraal-Chili en in het merendistrict is dit het geval. Sommige wegen zijn voorzien van gravel (in Torres del Paine en delen in het noorden van Chili). Onverharde wegen komen nog voor aan de Carretera Austral (ten zuiden van het merendistrict). U dient hier rekening te houden met langere reistijden omdat u uw snelheid dient aan te passen aan de conditie van de wegen.

Blank

Taal

De voertaal in Chili is Spaans. In Zuid-Amerika wijkt het Chileens het meest af van het originele Castilliaans. Het is wat moeilijker te verstaan en wordt wat sneller uitgesproken. In de Chileense taal komen verder veel woorden voor uit het Engels, Duits, Italiaans en uit verschillende inheemse talen.

Klimaat & beste reistijd

Doordat Chili een lang uitgestrekt land is, zijn er veel verschillende soorten klimaten te vinden. In het noorden overheerst het woestijnklimaat, een mediterraan klimaat is te vinden in het midden van Chili, in de Andes heerst een bergklimaat met veel sneeuw en op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. De beste reistijd voor een bezoek aan Chili is november tot en met maart. Op de beste reistijd per regio pagina vindt u meer informatie over de beste reistijd per gebied.

Betalingsmogelijkheden

De officiële munteenheid is de Chileense Peso. Wij raden u aan bij voorkeur met de lokale valuta te betalen in Chili. Pinnen kan vrijwel overal, in ieder geval op de luchthavens en in alle steden. Restaurants en hotels accepteren doorgaans creditcards. Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Chili breed geaccepteerd als betaalmiddel. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. In de natuurparken, zoals Torres del Paine, zijn geen banken of pinautomaten aanwezig. De Amerikaanse dollar wordt op veel plekken geaccepteerd, maar wij raden u aan bij voorkeur met de lokale valuta te betalen om ongunstige wisselkoersen te voorkomen.

Eten en drinken

De Chileense keuken is beïnvloed door Franse, Spaanse en Indiaanse gerechten. Chili verbouwt zelf veel voedingsmiddelen en heeft daardoor een gevarieerde keuken. Er zijn niet veel typisch Chileense gerechten, maar wel heeft iedere streek zijn eigen lokale specialiteiten. Chileense wijngaarden hebben door hun gunstige ligging veel zonne-uren. Er komen dan ook vele uitstekende wijnen uit Chili!

Blank

Electriciteit

Het voltage in Chili is 220 Volt. U heeft een wereldstekker nodig omdat de stekkers van uw apparaten niet in alle stopcontacten zullen passen.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Chili is een erg veilig land, maar ook hier geldt dat u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. U vindt hier informatie over zaken waar u ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit (met name in de grotere steden zoals Santiago de Chile), de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten. Zorg dat u overdag geld pint en kleine hoeveelheden contant geld bij u draagt.

Gezondheid

Adviezen omtrent vaccinaties en malariatabletten wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropen-centrum en/of uw huisarts.

Hoogteziekte

Wanneer u in Chili boven de 2.500 meter hoogte komt, bestaat de kans op hoogteziekte. Hoog­te­ziekte treedt doorgaans binnen 24 tot 72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte en hoofdpijn vormt het belang­rijkste symp­toom. Wij zorgen er bij het samenstellen van een reis altijd voor dat de opbouw rustig is, zodat u goed kunt wennen aan de hoogte.

Blank

Kleding

Voor een bezoek aan Chili heeft u zowel zomer- als winterkleding nodig. Lichte kleding voor in de zomermaanden, de Atacama woestijn en aan de kust; warme kleding voor een bezoek aan de Altiplano (4.000 tot 5.000 meter hoogte), de Andes, Patagonië en Vuurland, waar de temperaturen door de zuidelijke ligging het gehele jaar laag zijn en waar het ’s nachts kan vriezen. Bij een bezoek aan Patagonië en Vuurland mag een wind- en waterdichte jas niet ontbreken en is het verstandig vooral laagjes kleding te dragen in plaats van één dikke jas of (fleece)trui.

De Chilenen zelf kleden zich verzorgd en mannen dragen in de stad doorgaans geen korte broek.

Fooien in Chili

In restaurants en cafés is een fooi van 10 - 15% gebruikelijk wanneer u tevreden bent over de service. Bij verblijf in een hotel is het gebruikelijk het personeel dat assisteert met de bagage en de kamer schoonmaakt van een kleine fooi te voorzien. Bij een taxichauffeur wordt het bedrag doorgaans afgerond naar boven.

Religie in Chili

80% van de Chilenen is rooms-katholiek. De kerk speelt een grote rol bij de opvoeding en in het onderwijs, maar steeds minder mensen gaan met regelmaat naar de kerk.

Blank

Verzekeringen

Zorgt u ervoor dat u goed verzekerd op reis gaat? Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat