Logo bg white

Praktische reisinformatie Chili

Ligging

Chili is 21 maal zo groot als Nederland. Chili wordt ook wel schoenveterland genoemd en zit vol geografische contrasten. Chili grenst in het noorden aan Peru en Bolivia en in het oosten aan Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte. De hoofdstad is Santiago, het parlement zetelt in Valparaíso.

Blank

Tijdsverschil

Als het bij ons zomertijd is, is het in Chili 6 uur vroeger. In onze wintertijd is het tijdsverschil slechts 4 uur.

Wanneer u Paaseiland bezoekt, geldt in onze zomertijd een tijdsverschil van 8 uur. In onze wintertijd is het 6 uur vroeger op Paaseiland.

Reisdocumenten

Voor een reis door Chili heeft u geen visum nodig. Wel dient u te beschikken over een geldig Nederlands/Belgisch paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer in eigen land. Bij aankomst krijgt u een stempel in het paspoort die goed is voor 90 dagen verblijf en ontvangt u tevens een geprint papiertje, de 'Tarjeta unica migratoria' van de PDI (Policía de Investigaciones), waaruit blijkt dat u als toerist in het land bent. U dient dit kaartje goed te bewaren en dient dit vaak bij accommodaties te laten zien om zo geen belasting te hoeven betalen.

Douanebepalingen

Het is verboden planten, fruit en kaas mee te nemen naar Chili. U dient dus goed op te letten of u dergelijke producten bij u draagt bij binnenkomst in het land. Er wordt bij de grens doorgaans zeer streng op gecontroleerd.

Vluchten naar Chili

Met KLM Royal Dutch Airlines vliegt u 3 keer per week vanuit Amsterdam naar Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. Het toestel maakt onderweg een korte tussenstop in Buenos Aires waarbij u het toestel doorgaans wel even moet verlaten, maar niet over hoeft te stappen op een ander toestel.

Met Air France kunt u dagelijks vanuit Amsterdam naar Santiago vliegen middels een overstap in Parijs.

Vervoer

U kunt op verschillende manieren door Chili reizen. Chili heeft een uitgebreid openbaar vervoer netwerk, maar het reizen over land betekent automatisch dat u erg lang onderweg bent. Tussen de meeste bestemmingen plannen wij daarom binnenlandse vluchten voor u in. Mooie trajecten die de moeite waard zijn kunt u prachtig met een huurauto verkennen. Op een aantal trajecten is een bus of een boottocht een fantastisch alternatief!

Blank

Infrastructuur

Zelf rijden in Chili is een heerlijke manier om te genieten van de gevarieerde natuur, vriendelijke mensen, prachtige koloniale steden en authentieke regio’s. De infrastructuur in Chili is bijzonder goed. De wegen zijn overzichtelijk, veelal geasfalteerd en bevatten een heldere bewegwijzering. Vooral in de regio’s Noord Chili, Centraal Chili en in het merendistrict is dit het geval. Sommige wegen zijn voorzien van gravel (in Torres del Paine en delen in het noorden van Chili). Onverharde wegen komen nog voor in de regio Carretera Austral (ten zuiden van het merendistrict). U dient hier rekening te houden met langere reistijden omdat u uw snelheid dient aan te passen aan de conditie van de wegen.

Gesproken talen in Chili

De voertaal in Chili is Spaans. In Zuid-Amerika wijkt het Chileens het meest af van het originele Castilliaans. Het is wat moeilijker te verstaan en wordt wat sneller uitgesproken. In de Chileense taal komen verder veel woorden voor uit het Engels, Duits, Italiaans en uit verschillende inheemse talen.

Klimaat & beste reistijd

Doordat Chili een lang uitgestrekt land is, zijn er veel verschillende soorten klimaten te vinden. In het noorden overheerst het woestijnklimaat, een mediterraan klimaat is te vinden in het midden van Chili, in de Andes heerst een bergklimaat met veel sneeuw en op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. De beste reistijd voor een bezoek aan Chili is november tot en met maart. Op de beste reistijd per regio pagina vindt u meer informatie over de beste reistijd per gebied.

Valuta

De officiële munteenheid is de Chileense Peso. Voor de actuele koers verwijzen wij u graag naar de site van Oanda. Op deze website kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers, die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij ‘Travel Exchange Rates‘).

Betalingsmogelijkheden

Wij raden u aan bij voorkeur met de lokale valuta te betalen in Chili. Pinnen kan vrijwel overal, in ieder geval op de luchthavens en in alle steden. Restaurants en hotels accepteren doorgaans creditcards. Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Chili breed geaccepteerd als betaalmiddel. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. In de natuurparken, zoals Torres del Paine, zijn geen banken of pinautomaten aanwezig. De Amerikaanse dollar wordt op veel plekken geaccepteerd, maar wij raden u aan bij voorkeur met de lokale valuta te betalen om ongunstige wisselkoersen te voorkomen.

Eten en drinken

De Chileense keuken is beïnvloed door Franse, Spaanse en Indiaanse gerechten. Chili verbouwt zelf veel voedingsmiddelen en heeft daardoor een gevarieerde keuken. Er zijn niet veel typisch Chileense gerechten, maar wel heeft iedere streek zijn eigen lokale specialiteiten. Chileense wijngaarden hebben door hun gunstige ligging veel zonne-uren. Er komen dan ook vele uitstekende wijnen uit Chili!

Blank

Electriciteit

Het voltage in Chili is 220 Volt. U heeft een wereldstekker nodig omdat de stekkers van uw apparaten niet in alle stopcontacten zullen passen.

Internet

Zo goed als alle hotels in Chili bieden wifi. Dit zal zeker niet altijd in uw kamer zijn, maar doorgaans wel in algemene ruimtes zoals bij de receptie. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via FaceTime en Skype).

Mobiel bellen in Chili

Of u met uw mobiel kunt bellen vanuit Chili, hangt af van uw toestel en abonnement. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Chili, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. U kunt bij uw provider navragen of u mobiel bereikbaar zult zijn in Chili en wat de kosten zijn voor bellen en gebeld worden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Chili is een erg veilig land, maar ook hier geldt dat u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. U vindt hier informatie over zaken waar u ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit (met name in de grotere steden zoals Santiago de Chile), de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten. Zorg dat u overdag geld pint en kleine hoeveelheden contant geld bij u draagt.

Gezondheid

Vaccinaties

Voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties verwijzen wij u graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts. Voor een vakantie in Chili zijn op dit moment naar wij weten geen inentingen verplicht. Inentingen tegen DTP en Hepatitis A worden echter wel aanbevolen.

Hoogteziekte

Wanneer u in Chili boven de 2500 meter hoogte komt, bestaat de kans op hoogteziekte. Hoog­te­ziekte treedt doorgaans binnen 24 tot 72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte en hoofdpijn vormt het belang­rijkste symp­toom. Wij zorgen er bij het samenstellen van een reis altijd voor dat de opbouw rustig is, zodat u goed kunt wennen aan de hoogte.

Kleding tijdens uw Chili reis

Voor een bezoek aan Chili heeft u zowel zomer- als winterkleding nodig. Lichte kleding voor in de zomermaanden, de Atacama woestijn en aan de kust; warme kleding voor een bezoek aan de Altiplano (4.000 tot 5.000 meter hoogte), de Andes, Patagonië en Vuurland, waar de temperaturen door de zuidelijke ligging het gehele jaar laag zijn en waar het ’s nachts kan vriezen. Bij een bezoek aan Patagonië en Vuurland mag een wind- en waterdichte jas niet ontbreken en is het verstandig vooral laagjes kleding te dragen in plaats van één dikke jas of (fleece)trui.

De Chilenen zelf kleden zich verzorgd en mannen dragen in de stad doorgaans geen korte broek.

Openingstijden winkels

Winkels zijn over het algemeen dagelijks van 10.00 tot 13.00 uur en 15.00 tot 20.00 uur open. Grote supermarkten zijn de gehele dag geopend van 08.30 tot 21.00 of 22.00 uur. Winkelcentra zijn open van 11.00 tot 21.00 of 22.00 uur. Banken in Santiago en provincies zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. ’s Middags zijn de banken gesloten voor het publiek. Wisselkantoren zijn ’s middags ook open tussen 15.00 en 18.00 uur.

Fooien in Chili

In restaurants en cafés is een fooi van 10 - 15% gebruikelijk wanneer u tevreden bent over de service. Bij verblijf in een hotel is het gebruikelijk het personeel dat assisteert met de bagage en de kamer schoonmaakt van een kleine fooi te voorzien. Bij een taxichauffeur wordt het bedrag doorgaans afgerond naar boven.

Religie in Chili

80% van de Chilenen is rooms-katholiek. De kerk speelt een grote rol bij de opvoeding en in het onderwijs, maar steeds minder mensen gaan met regelmaat naar de kerk.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2023 - Privé-reizen op maat