Logo bg white

Praktische reisinformatie Ecuador

Praktische informatie over reisbestemming Ecuador.

Ligging

Ecuador dankt zijn naam aan de ligging aan de evenaar. Ecuador is ongeveer 7 maal zo groot als Nederland, maar is hiermee alsnog één van de kleinste landen van Zuid-Amerika. Ecuador, is het meest westelijk gelegen land van de Andeslanden. Door het Andesgebergte is Ecuador verdeeld in drie zeer verschillende landschappen: de kustvlakte (Costa), het Andesgebergte (Sierra) en het tropisch regenwoud (Oriente). Ecuador grenst aan Peru, Colombia en de Grote Oceaan.

Tijdsverschil

In Ecuador is het 6 uur vroeger dan in Nederland, in onze zomertijd is het 7 uur vroeger.

Reisdocumenten

Met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort is het niet nodig om een visum aan te vragen. Wel is het belangrijk dat uw paspoort 6 maanden geldig is na terugkomst en dat u een retourticket kunt laten zien. Bij aankomst krijgt u automatisch toestemming om drie maanden in het land te verblijven.

Taal

De officiële voertaal in Ecuador is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak Quechua. In de echte afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt. Het Engels wordt in restaurants en hotels vaak redelijk gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Klimaat

De geografische ligging van Ecuador (direct op de evenaar) zorgt voor het nagenoeg ontbreken van echte seizoenen. Wel kent het land de nodige klimaatverschillen als gevolg van de variatie in landschappen. De nachten van de Andes kunnen bijvoorbeeld erg koud zijn in tegenstelling tot het kustgebied. De kustgebieden en de Sierra kennen wel een soort seizoenen, namelijk droog/koel en nat/warm. De golfstromen in de Stille oceaan zijn hiervoor verantwoordelijk. In de regenwouden valt het hele jaar door veel neerslag.

Beste reistijd vaste land

Het weer in Ecuador is zeer wisselvallig en er valt eigenlijk weinig te zeggen over een beste of slechtste reistijd. De meeste regen valt in Ecuador tussen januari en april. Hoewel u het hele jaar door in Ecuador kunt reizen, wordt de periode van juni tot en met september over het algemeen gezien als de beste reistijd. In deze periode is het meestal droog in de Andes en niet te warm in het kustgebied. Wat betreft het weer, kan er in Ecuador in ieder geval het hele jaar gereisd worden.

Beste reistijd Galápagos

Hoewel u het hele jaar door de Galápagos eilanden kunt bezoeken, is er toch een kleine variatie in het klimaat per periode. De Galapagos Eilanden kennen twee verschillende seizoenen; het warme van januari t/m april (ca. 26°C) en het koele van mei t/m december (ca. 23°C).

Valuta

Het geldige betaalmiddel in Ecuador is de Amerikaanse Dollar. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de “FXCheatSheet”).

Betalingsmogelijkheden

Euro’s kunnen in Amerikaanse Dollars gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren. Pinnen kan in Ecuador op veel plekken. In elk geval op luchthavens en in alle steden. Zorg wel dat u altijd wat reservegeld contant op zak heeft. Creditcards zijn in Ecuador geaccepteerd als betaalmiddel.

Vervoer

Het busnet in Ecuador is uitgebreid en verbindt alle belangrijke plaatsen met elkaar. Tico biedt echter enkel rondreizen aan op basis van privétransport. Taxi’s zijn volop in Ecuador te vinden en zijn over het algemeen betrouwbaar. Ze zijn voorzien van een meter of u kunt van te voren een ritprijs afspreken. De trein wordt in Ecuador meer gezien als een toeristische attractie dan als een vervoersmiddel.

Elektriciteit

Het voltage in Ecuador is 110 Volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Mobiel bellen

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Ecuador, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider hoe goed u mobiel bereikbaar zult zijn in Ecuador.

Internet

Natuurlijk vindt u in Ecuador ook internetcafés. In de grote steden zijn ze overal te vinden voor redelijk goedkope tarieven. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype).

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Door het wisselende klimaat heeft u verschillende kleding nog. Voor overdag luchtige katoenen kleding en voor ’s avonds in de bergen, wanneer het behoorlijk kan afkoelen, is een warme trui aan te bevelen. Een regenjas behoort ook tot de standaarduitrusting. In verband met de muggen in de jungle is lichte kleding belangrijk en een shirt met lange mouwen en lange broek. Bergschoenen zijn aan te bevelen.

Eten en drinken

In Ecuador eet men voornamelijk veel rijst, aardappelen, pasta, kip en koolsoorten. Bekende gerechten zijn Arroz con Pollo (rijst met kip), Lomo saltado (in ui en tomaat gebakken rundvlees met rijst) en Churrasco (rundvlees met spiegelei), maar er zijn ook meer typische en voor ons bijzondere gerechten zoals varkensvlees van het spit, ceviche (soort soep van rauwe vis of garnalen) en natuurlijk de Andes Delicatesse: cuy!

Openingstijden winkels

Grote winkels zijn dagelijks open van 10.00 u tot 23.00 u. Kleine winkels zijn alleen doordeweeks geopend van 8.00u tot 18.00 u. Banken zijn op werkdagen open van 9.00 u tot 13.30 u.

Fooien

In restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en andere dienstverleners, is 10% fooi gebruikelijk als je tevreden bent over de service.

Religie

95% van de bewoners van Ecuador is Rooms-katholiek.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat