Logo bg white

Praktische reisinformatie Argentinië

Ligging

Argentinië is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en is meer dan 80 maal zo groot dan Nederland en 83 maal zo groot dan België. Het noordwesten van Argentinië grenst aan Chili en Bolivia, met het Andesgebergte aan de Chileense kant en de Altiplano aan de Boliviaanse kant. Het noordoosten grenst aan Paraguay en Brazilië.

Blank

Tijdsverschil

In Argentinië is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil 4 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Argentinië heeft u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort geen visum nodig. Wel moet uw paspoort na terugkeer in Nederland of België minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst krijgt u een stempel in het paspoort en een toeristenkaart die goed is voor een verblijf van 90 dagen.

Vluchten naar Argentinië

U kunt met een directe KLM vlucht in ca. 14 uur van Amsterdam naar Buenos Aires vliegen. Ook is het mogelijk met een overstap in Brazilië uw reis in Puert Iguazú te beginnen of te eindigen.

Blank

Vervoer

U kunt op verschillende manieren door Argentinië reizen. Door de grote afstanden is vaak een binnenlandse vlucht aan te raden. Argentinië heeft een heel uitgebreid openbaar vervoernetwerk, maar het reizen over land betekent bijna in alle gevallen lang onderweg zijn. Tussen de diverse bestemmingen plannen wij daarom binnenlandse vluchten voor u in. Op een aantal trajecten is de bus echter wel een goede optie en wij zullen in dit geval dan ook een busrit opnemen

Treinen

Er rijden helaas geen treinen door Argentinië, behalve 'El Tren a las Nubes', de ‘trein naar de wolken’, een beroemde toeristische route welke start vanaf San Antonio de los Cobres in de provincie Salta.

Taal

De voertaal in Argentinië is Spaans. Vanwege de Italiaanse achtergrond van veel Argentijnen kunt u op sommige plekken ook Italiaans horen en in sommige gebieden worden nog inheemse talen gesproken. Engels wordt weinig gesproken in Argentinië.

Klimaat

Argentinië is gelegen op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen dus omgekeerd. In januari is het op zijn warmst en juli is de koudste maand. Het noordelijke deel (Buenos Aires en hoger) is het hele jaar door goed te bereizen. De zuidelijke regio’s van Argentinië kennen lagere temperaturen. In de regio rond Península Valdés bereikt het kwik in de lente (oktober – november) nog 15-20°C. In Calafate en Vuurland is het alweer zo’n 5 graden kouder. Met name in het zuidelijke deel van Patagonië zijn de temperaturen onderhevig aan de grillen van het weer en kunnen bij slecht weer de temperaturen zelfs dalen tot rond het vriespunt. In het noordwesten van Argentinië dient rekening gehouden te worden met het regenseizoen dat loopt van november tot en met februari.

Blank

Betalingsmogelijkheden

Pinnen kan in Argentinië vrijwel overal. In elk geval op luchthavens en in alle steden. Ook creditcards als Visa, Mastercard, American Express worden in Argentinië geaccepteerd als betaalmiddel (maar niet overal). Zorg wel dat u altijd voldoende reservegeld contant op zak heeft want het komt regelmatig voor dat ATM machines leeg zijn. Ook is er een maximum aan het te pinnen bedrag. De Amerikaanse dollar wordt in Argentinië ruim geaccepteerd. Op Península Valdés is alleen een bank aanwezig bij het plaatsje Puerto Pirámides.

Electriciteit

Het voltage in Argentinië is 220 Volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Eten en drinken

Het drinken van kraanwater in Argentinië wordt afgeraden. Beter kunt u flessen mineraalwater kopen bij een supermarkt. De Argentijnse keuken draait voornamelijk om vlees en de Argentijnen kennen daarom ook veel verschillende vleesgerechten. Men bereidt het veelal op barbecue, grill of in de pan. Enkele bekende Argentijnse gerechten zijn empanada’s, een soort van pastei, Chimichurri, een saus van pittige kruiden die altijd bij het vlees wordt geserveerd en locro, een Indiaanse soep. Argentinië is ook een uitstekend wijnland, u kunt hier heerlijke wijnen proeven! Overdag drinkt men veel koffie en de typisch Argentijnse (kruiden)thee: maté.

Blank

Mobiel bellen?

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Argentinië, dan kunt u het beste contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar zult zijn in Argentinië.

Internet

Veruit de meeste hotels in Argentinië hebben bij de receptie of soms tot in de kamer Wi-Fi waar u gebruik van kunt maken. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype, Facetime).

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Kleding

Eigenlijk is de kledingkeuze voor Argentinië eenvoudig: u moet voor elk denkbaar weertype wat meenemen. Het weer in Patagonië is bijvoorbeeld erg onvoorspelbaar. In Buenos Aires is de kans zeer groot dat er een warme, zomerse temperatuur heerst met veel zon. Hoe verder u echter zuidwaarts reist, des te onvoorspelbaarder het weer wordt.

Er wordt niet voor niets gezegd dat je in Patagonië vier seizoenen op één dag mee kunt maken. Met name in Patagonië staat er nagenoeg altijd wind. Een windstopper is dan ook aan te raden. Laagjes kleding is voor een reis naar Argentinië ideaal aangezien de omstandigheden snel kunnen wisselen. Ook is het altijd aan te raden een regenbroek en regenjas mee te nemen

Openingstijden winkels

De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 19.30 uur. Grote winkels zijn vaak dagelijks geopend en tot laat in de avond. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak ook tussen de middag. Op zaterdag zijn de winkels vaak van 9.00 uur tot 13.00 uur geopend.

Fooien

In restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en andere dienstverleners, is 10% fooi gebruikelijk als je tevreden bent over de service.

Religie

Ruim 90% van de Argentijnse bevolking is rooms-katholiek. In sommige gebieden heeft de rooms-katholieke kerk zich aangepast aan de plaatselijke, inheemse godsdienst. Er is in Argentinië godsdienstvrijheid, de rooms-katholieke kerk is geen staatskerk.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat