Logo bg white

Praktische informatie Cambodja

Ligging

Cambodja is gelegen in het zuidwestelijke deel van Zuidoost-Azië en wordt in het noordwesten begrenst door Thailand, in het noordoosten door Laos en in het zuiden en westen door Vietnam. Het land kent slechts een klein stukje kust aan de westzijde bij de Golf van Thailand. Cambodja is 5 keer groter dan Nederland en heeft ca. 14 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomer is het in Cambodja 5 uur later. In onze winter bedraagt het tijdsverschil met Nederland 6 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Cambodja heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Eveneens heeft u een visum nodig dat u eenvoudig kunt verkrijgen bij aankomst in Cambodja (zowel op de luchthavens van Phnom Penh als Siem Reap, als bij de grensposten indien u arriveert vanuit Vietnam of Laos over land). U heeft voor het verkrijgen van het visum slechts 2 pasfoto’s nodig en uiteraard uw paspoort. Het visum kost ca. US$ 35 per persoon en is maximaal 1 maand geldig. Indien u arriveert per vliegtuig, ontvangt u het aanvraagformulier reeds in het vliegtuig en kunt u dit van tevoren invullen. De afhandeling verloopt dan snel. Indien u Cambodja binnenkomt over land, zal de wachttijd bij de grens iets langer zijn. Houd er rekening mee dat u een visumbewijs ontvangt wat vaak in het paspoort wordt geniet. Samen met de stempel vormt dit uw officiële visum. Wees dus zuinig op het visumbewijs aangezien u dit nodig heeft om het land weer te verlaten.

E-visum Cambodja:
Inmiddels is het ook mogelijk om een e-visum Cambodja (via internet) aan te vragen via de officiële website van de Cambodjaanse overheid.U heeft hier een pasfoto en een paspoortkopie voor nodig en de kosten bedragen $36 per visum.

Indien gewenst zal Tico uw visum voor u verzorgen.

Douanebepalingen

Net als in de meeste landen in Azië geldt er maar één zeer belangrijke douanebepaling: de invoer van drugs, in welke vorm dan ook is ten strengste verboden bij de wet. In Cambodja variëren de straffen voor het invoeren van drugs van enkele jaren tot zelfs de doodstraf. Tevens is het verboden om stenen of andere overblijfselen van Angkor mee naar huis te nemen. Dit wordt zeer zwaar bestraft.

Taal

De officiële voertaal in Cambodja is het Khmer en lijkt nog het meest op het Chinees. Ruim 9 miljoen inwoners van Cambodja spreken deze taal. Ook bevinden zich in Cambodja vele Chinezen en Vietnamezen waardoor ook deze twee talen veel gesproken worden.

Cambodja viel enige tijd onder het protectoraat van Frankrijk, echter zijn er tegenwoordig nog maar weinig Cambodjanen die de Franse taal beheersen. In de toeristische sector is het Engels de officiële voertaal en u zult dan ook merken dat in de toeristische centra, men voldoende Engels spreekt. In de meer rurale gebieden van het land, is dit uiteraard een stuk minder.

Blank

Valuta

De munteenheid van Cambodja is de Riel (afgekort met KHR). Er zijn biljetten van 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Riel. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Cambodja’s tweede munteenheid is de US dollar en deze wordt wellicht nog wel vaker gebruikt dan de lokale Riel. Beschadigde dollarbiljetten hoeft u niet mee te nemen, noch te ontvangen als wisselgeld bij een eventuele aankoop: ze worden nagenoeg nergens geaccepteerd. Het is zeer aan te raden om een hoeveelheid US dollars in kleine coupures mee te nemen vanuit Nederland. Ook worden er in het noorden, nabij de grens met Thailand, Thaise Baht geaccepteerd.

Betalingsmogelijkheden

Helaas is het vooralsnog niet in iedere plaats in Cambodja mogelijk om geld te pinnen. In Phnom Penh en Siem Reap vindt u echter vele pinautomaten waar u eenvoudig kunt pinnen indien u in het bezit bent van een geschikte betaalpas voor het buitenland (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo). Met uw creditcard kunt u bijna nergens pinnen. Bijzonder is echter dat de pinautomaten alleen US dollars geven. De lokale Riel wordt niet gegeven. Het is echter wel verstandig om in het bezit te zijn van ca. € 20 handgeld aan Riels voor de kleine uitgaven op bijvoorbeeld de markt, of de taxi’s. Betaalt u op straat met US dollars, dan krijgt u bijna altijd uw wisselgeld in Riels.

Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Cambodja in de betere (4-5*) hotels, luxe winkels en de duurdere restaurants geaccepteerd als betaalmiddel. Houdt u echter rekening met een extra 3% aan transactiekosten. Ook kunt u bij winkels, hotels en restaurants vaak uw Euro’s, of uiteraard uw dollars, wisselen tegen lokale Riels.

Vervoer

Autohuur: Het wegennet in Cambodja is zeer slecht onderhouden en zelf rijden wordt dan ook zeer zeker niet aangeraden. De wegen zitten vol kuilen en gaten. Tico heeft dan besloten geen reizen op basis van self-drive autohuur aan te bieden. Er wordt gebruik gemaakt van auto’s met een privé chauffeur (en evt. een gids).

Binnenlandse vluchten: In verband met de slechte infrastructuur over land is het mogelijk enkele binnenlandse vluchten in te lassen in uw reisschema. Echter is het in Cambodja zelden noodzakelijk, tenzij u natuurlijk naar buurlanden Laos, Thailand of Vietnam wenst te reizen. Er zijn dagelijks vele verbindingen.

Boten: De aanwezigheid van vele rivieren en kanalen maakt het transport over water één van de meest gebruikte middelen om van A naar B te komen. Op enkele trajecten (waaronder uiteraard Phnom Penh – Siem Reap) varen zogenaamde snelle express boten.

Taxi’s: Er zijn weinig tot geen officiële taxi’s met taximeters in Cambodja. Hooguit in de grote steden kunt u deze bestellen bij uw hotelreceptie of via reisagenten. Echter zijn deze taxi’s zeer prijzig. Veelal maakt men gebruik van de motor taxi’s, een erg handig vervoermiddel voor korte afstanden. U bent dan de duopassagier. U dient altijd vooraf een prijs af te spreken voor de rit. Indien u geen excursie heeft geboekt voor vertrek, maar een bezienswaardigheid wilt bezoeken, kunt u er ook voor kiezen een auto met chauffeur te huren voor een volle dag. Dit is in Cambodja doorgaans zeer goedkoop.

Treinen: Cambodja staat niet bekend vanwege het zeer uitgebreide en ontwikkelde treinsysteem. Zeker voor de lange afstanden is het reizen per trein niet aan te raden. Bruggen zijn vaak slecht onderhouden en vaak wordt er geen hogere snelheid bereikt dan zo’n 20 km/uur. Er zijn ook maar beperkte treintrajecten zoals Phnom Penh – Pursat – Battambang – Sisophon. Een ander traject is Phnom Penh – Kampot – Sihanoukville. Tico kan geen treintickets voor u regelen. Indien u met de trein wenst te reizen in Cambodja, kunt u deze tickets ter plaatse kopen.

Bussen: Lokale bussen rijden in Cambodja tussen de grote(re) steden alleen op geasfalteerde wegen en zijn tegenwoordig vaak uitgerust met airconditioning en een toilet aan boord. Tico kan geen lokale bustickets voor u organiseren. Wanneer u dan ook wenst te reizen op basis van openbaar vervoer, dient u zelf lokaal uw bustickets te kopen.

Fietsen & Cyclo’s: Net als Vietnam en Laos, is Cambodja een absoluut fietsland. Het huren van een fiets is een ideale manier om steden en de directe omgeving te verkennen op eigen houtje. Ook kent Cambodja de bekende cyclo’s, lokaal ook wel ‘samlor’ genoemd. Deze fietstaxi’s rijden al eeuwenlang rond.Tico heeft verschillende voorbeeldreizen op transfer-basis opgenomen met enkele trajecten over water. U reist dan met eigen auto met chauffeur (en soms ook een aparte gids). Het grote voordeel van dit transport is dat u op elke gewenste locatie een stop kunt maken en zo nog meer kunt genieten van de ritten.

Elektriciteit

In Cambodja is de netspanning 220 Volt. Wij raden u aan een internationale reisstekker mee te nemen vanuit Nederland. Deze kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels.

Mobiel bellen?

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Cambodja, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar zult zijn tijdens uw vakantie in Cambodja.

Internet

In Cambodja zijn in zowel de grote steden als Phnom Penh als Siem Reap, als de kleinere steden onderweg, vele internetcafé’s vertegenwoordigd. Zeker in de grote steden kunt u door de grote concurrentie internetten tegen zeer voordelige tarieven. Helaas heeft de vaak wisselende netspanning grote invloed op de snelheid van het internet en moet u er rekening mee houden dat de lijn nogal eens kan worden verbroken. Ook is het goed te weten dat de continu wisselende netspanning schade kan aanrichten aan uw laptop computer. Wanneer u deze wenst mee te nemen op reis, is het verstandig een adapter mee te nemen om deze netspanning onder controle te houden. Controleert u ook of uw modem werkt in Cambodja.

De hotels waar Tico mee samenwerkt beschikken meestal over internet en Wi-Fi in de lobby, en soms zelfs tot in de kamers. Soms dient u hiervoor te betalen. Informeert u over deze extra service bij de hotelreceptie of raadpleegt u de website van het desbetreffende hotel. Denkt u er ook aan dat u zeer voordelig kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype) vanuit uw vakantiebestemming.

Blank

Fotograferen

Cambodja is een adembenemend mooi land en zal de gemiddelde fotograaf doen watertanden. De bijzondere vriendelijke Khmer bevolking ziet er prachtig uit op beeld. Echter is het altijd raadzaam eerst toestemming te vragen alvorens u iemand wilt vastleggen op de gevoelige plaat. U toont hiermee respect naar de lokale bevolking. In de meeste gevallen zal u merken dat de lokale bevolking geen enkele moeite heeft met het fotograferen. Wanneer u het vraagt, zal men hooguit nog welwillender zijn voor een foto. Het fotograferen van vliegvelden en militaire constructies is absoluut verboden.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen en zeer hoge luchtvochtigheid, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel bij dergelijke temperaturen en luchtvochtigheid. Te blote schouders en/of blote benen worden niet op prijs gesteld. Rokken en korte broeken kunt u het beste dragen tot op de knie uit respect voor de lokale bevolking. Regenkleding en/of paraplu zijn ook een belangrijk onderdeel van uw bagage.

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken is wellicht minder bekend dan die van buurlanden Vietnam en Thailand, ze is zeker niet minder smaakvol en verfijnd. De Cambodjaanse keuken kent een groot aantal nationale gerechten, veelal gebaseerd op de Vietnamese, Chinese en Thaise keuken. Maar ook Indiase gerechten komen terug. De meeste overeenkomsten heeft de Cambodjaanse keuken met die van buurland Thailand, maar kent minder kruiden.

Veelal wordt gebruikt gemaakt van verse zoetwatervis uit het Tonlé Sap meer, variërend van zeer kleine visjes, tot de grotere katvissen uit de Mekong rivier. Een belangrijk basisingrediënt is de ‘prahoc’, gefermenteerde vispasta. Deze combinatie van smaken geven vele gerechten een typische Cambodjaanse twist. Bij iedere maaltijd wordt standaard rijst gegeten en een soep geserveerd zoals de ‘kyteow’, een rijstnoodle soep of ‘samlor machou banle’, een zoetzure vissoep met ananas en kruiden’. ‘Bobor’, een soort rijstepap, wordt veelal gegeten als ontbijt, lunch of diner, vaak met een stukje verse vis en een stoot gember. Door het tropische klimaat is Cambodja uiteraard een uitstekende bodem voor fruit. U vindt op lokale markten veel bananen, ananas, jackfruit, kokosnoot, rambutan, mangosteen, mango’s en de bijzonder stinkende durian.

Ondanks het feit dat u in uw hotel wellicht goed kunt eten, raden we u aan de lokale eetstalletjes te proberen. Gaat u echter altijd daar eten, waar de meeste lokalen zitten; hier is het eten goed en vooral vers! Thee is de nationale drank in Cambodja en wordt in de meeste restaurants standaard geserveerd. Ook zijn er vele verse fruitsappen, frisdranken, koffie, wijnen en bieren te verkrijgen. Angkor is het nationale biermerk, gebrouwen in de buurt van Sihanoukville. Ook het merk Lao uit buurland Laos wordt veel verkocht en uiteraard het Thaise Tiger Beer. Wat betreft wijn dient u zich hier niet al teveel van voor te stellen. De lokale Cambodjaanse wijn is doorgaans rijstwijn, is supersterk en heeft maanden gefermenteerd. Lokale rijstwijn wordt u wellicht aangeboden op bezoek bij lokale Cambodjanen en het is dan ook niet netjes deze geste af te slaan.

Blank

Openingstijden winkels en banken

De gemiddelde Cambodjaan begint zijn dag zeer vroeg in de ochtend. Staat u dan ook niet raar te kijken wanneer u om 05:30 uur in de ochtend de straten en parken ziet vullen met mensen. Overheidskantoren zijn normaliter geopend van maandag t/m zaterdag van 07:30 – 11:30 en van 14:00 – 17:00 uur. ’s Middags ligt het openbare leven nagenoeg stil.

Banken zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 15:30 uur en op zaterdagochtend tot het middaguur. Uiteraard verschilt dit per bank en per stad.

Winkels zijn doorgaans geopend van 07:00 uur ’s ochtends tot 19:00 uur ’s avonds en hetzelfde geldt voor lokale markten. Gedurende de grote landelijke feestelijkheden als o.a. het Chinese Nieuwjaar, Khmer Nieuwjaar, ligt het openbare leven nagenoeg stil en sluiten winkels en markten dagenlang de deuren.

Fooien

Fooien zijn nooit verplicht in Cambodja en worden dus niet standaard inbegrepen in de rekening. Echter is het geven van fooi aan gidsen, obers in restaurants, of hotelpersoneel wel zeer gebruikelijk en wordt dit zeer gewaardeerd. Fooien zijn, net als elders ter wereld, een belangrijk deel van de inkomsten. Uiteraard is een en ander natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid. Werd u goed bediend en bent u dus te spreken over de geboden service, dan wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u wat kleingeld achter laat (ca. 5 – 10% van de rekening). Ook het schoonmakend personeel in uw hotel zal het zeer op prijs stellen wanneer u uw waardering toont door het achterlaten van een klein bedrag op het nachtkastje. Het is immers een duidelijke blijk van uw waardering. Hetzelfde geldt uiteraard voor chauffeurs en gidsen.

Religie

De officiële godsdienst is het Boeddhisme. Ruim 95% van de Cambodjaanse bevolking is Theravada Boeddhist. Een religieuze minderheid zijn de moslims (slechts 2% van de bevolking).

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat