Delen

13 april 2018

De Gouden Rots van Myanmar

Door: Jelisa Davids

In de bergen van Myanmar ligt het pelgrimsdorpje Kinpun. Ondanks dat dit een klein dorp is, vind je er talloze restaurants, hotels en souvenirshops. Per jaar trekken duizenden boeddhisten naar deze plaats. Ook enkele westerse toeristen weten deze plek inmiddels te vinden. De reden voor hun bezoek aan deze plaats is de heilige Gouden Rots, gelegen op de top van berg Kyaiktiyo. De rots, volledig beplakt met bladgoud, is één van de meest belangrijke bedevaartsoorden in Myanmar. Voor mij een mooie reden om deze bijzondere plek te bezoeken!

Blank

De legende van de Gouden Rots

Volgens de boeddhisten was er eeuwen geleden een man, genaamd Taik Tha, die een haar van Boeddha in zijn bezit had. Hij heeft de haar aan zijn koning gegeven met het verzoek deze in een rots te verwerken die de vorm heeft van een hoofd. Samen vonden zij de perfecte plek voor de Gouden Rots, bovenop de berg Kyaiktiyo. De Gouden Rots balanceert op de rand van een 1.100 meter hoge berg en het lijkt alsof de regels van de zwaartekracht hier niet van toepassing zijn! Volgens de legende houdt de haar van Boeddha de rots in evenwicht.

Met deze legende in het achterhoofd, is het zeker niet zo gek dat de Gouden Rots voor Birmese pelgrims een hele speciale plek is die ze dan ook minstens eenmaal in hun leven willen bezoeken. Sommigen wandelen 5 uur de berg op om de rots te bereiken! Ze maken er echt een dagje uit van en nemen allerlei spullen mee de berg op. Het leek mij heel erg leuk om dit te aanschouwen en ik reisde dan ook af naar de Gouden Rots. Gelukkig kun je tegenwoordig ook per pick-up truck naar boven gereden worden. ;-)

Blank

Een bijzondere ervaring

We vertrokken vanuit Kinpun gelegen aan de voet van de berg. Vanuit hier worden er transfers verzorgd naar de top. Met zoveel mogelijk mensen word je in een omgebouwde truck gestopt, waar je kunt zitten op houten bankjes. Het is alles behalve comfortabel en tijdens de ca. 20 minuten durende rit omhoog heb ik het idee dat ik in een soort achtbaan zit. De rit voert over een slingerende bergweg met veel haarspeldbochten en bij aankomst moet ik dan ook heel even bijkomen van deze bizarre tocht. Al meteen wordt duidelijk dat deze tocht zeker de moeite waard was!

Bovenop de berg is het nog zo’n 400 meter lopen tot de Gouden Rots. Naast de rots zelf, heb je hier echt een prachtig uitzicht over de omgeving. Eenmaal aangekomen bij de Gouden Rots zie ik veel mensen bidden. Het is mooi om te zien hoe speciaal deze plek voor hen is. Bij de rots is een apart gedeelte waar (alleen mannen) de rots mogen aanraken en bladgoud op de rots mogen plakken. Helaas mocht ik hier dus niet naar binnen.

Ik wandel wat rond en zie dat de zon onder begint te gaan. De lucht kleurt roze-achtig en het zonlicht schijnt prachtig op de Gouden Rots. Het geeft de rots een mooie gloed. Langzaamaan vertrekken er steeds meer mensen en wordt het steeds rustiger. Het is dan ook heel erg rustgevend om hier te zijn en te lopen. Na nog wat genoten te hebben van het uitzicht, vertrekken we weer terug in de truck naar Kinpun.

Blank

De Gouden Rots opnemen in jouw reis door Myanmar?

De Gouden Rots is zeker een speciale plek om te bezoeken tijdens je reis door Myanmar. Vooral tijdens zonsopkomst of zonsondergang, de kleuren van de lucht hebben een prachtig effect op de rots. Het is aan te raden om een bezoek aan de Gouden Rots te combineren met een bezoek aan Hpa-An en Mawlamyine. De omgeving van Hpa-An en Mawlamyine is werkelijk waar prachtig. Voor een impressie kun je ons arrangement: Authenthiek Mon & Kajin bekijken. Ben je net zo enthousiast over Myanmar als ik? Bij Tico helpen we je graag bij het samenstellen van jouw reis door Myanmar!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat