Logo bg white

Praktische informatie Thailand

Ligging

Thailand is gelegen in Zuidoost-Azië en grenst in het noordwesten met Myanmar, in het noordoosten met Laos, in het zuidoosten aan Cambodja en in het zuiden met Maleisië. Thailand is ongeveer 12 keer groter dan Nederland en heeft ca. 69 miljoen inwoners

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomer is het in Thailand 5 uur later. In onze winter bedraagt het tijdsverschil met Nederland 6 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Thailand dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. U heeft geen apart visum nodig indien u niet langer dan 30 dagen in Thailand verblijft.

Douanebepalingen

Net als in de meeste landen in Azië geldt er maar één zeer belangrijke douanebepaling: de invoer van drugs, in welke vorm dan ook is ten strengste verboden bij de wet. Verder gelden er geen specifieke afwijkende douanebepalingen.

Taal

De officiële voertaal in Thailand is het Thais. Het Thais kent vele leenwoorden uit o.a. het Khmer en Sanskriet en kent sinds de laatste jaren ook veel leenwoorden uit het Engels. Het is een taal met 5 verschillende tonen, voor ons zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. In grote steden zoals Bangkok en Chiang Mai en in de toeristische badplaatsen kunt u zich overigens prima redden met het Engels. Uiteraard wordt het altijd gewaardeerd als u een klein woordje Thais spreekt.

Valuta

De munteenheid van Thailand is de 'Thaise Baht'. Er zijn munten van 25 en 50 "satang" en van 1,2,5 en 10 Baht, en biljetten van 10,20,50,100,500 en 1000 Baht (THB). Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Blank

Betalingsmogelijkheden

In principe kunt u in Thailand, indien u in het bezit bent van een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), bij bijna iedere bank terecht, vooral in de grotere steden en toeristische centra. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Thailand nagenoeg overal geaccepteerd als betaalmiddel, vooral in de hotels, betere winkels en restaurants.

Vervoer

In Thailand kunt u op verschillende manieren rondreizen, afhankelijk van het gebied dat u wenst te bereizen.

Autohuur:
De openbare wegen in het zuiden van Thailand zijn goede kwaliteit. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en de bewegwijzering is zowel in het Thais als in het Engels. Daarom is het zeer aan te raden te reizen op basis van uw eigen huurauto. Houdt u er rekening mee dat men in Thailand aan de linkerzijde van de weg rijdt. Indien u thuis rijdt met een GPS systeem, is het wellicht een idee deze te huren (tegen een toeslag) of te zorgen dat u uw eigen navigatie meeneemt. Zorgt u er in het laatste geval wel voor dat u een up-to-date kaart van Thailand koopt. U ontvangt van Tico tevens na definitieve boeking een duidelijke routekaart. Heeft u de voorkeur voor transport op basis van een eigen chauffeur en/of gids? Dan is dit uiteraard ook mogelijk. Informeert u bij Tico naar de mogelijkheden.

Voor overige bestemmingen in Thailand maakt Tico gebruik van privé transport met chauffeur en gids.

Binnenlandse vluchten:
Thailand is een vrij uitgestrekt land en om vanaf Bangkok over land naar het noorden of zuiden te reizen, bent u vaak al 2 dagen onderweg. Thailand telt verschillende luchthavens waardoor deze verschillende en vrij lange trajecten veelal te overbruggen zijn met binnenlandse vluchten. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vrijwel dagelijks vluchten uitvoeren.


Tuk-tuk:
In de grotere steden rijden veel tuk-tuks. Deze kunt u op iedere hoek van de straat aanhouden en u dient een prijs af te spreken vóór u instapt. In een tuk-tuk is (in principe) plaats voor 2 passagiers. Zeker binnen de steden is dit een erg leuke en efficiënte manier van transport.

Taxi's:
Binnen de steden is het zeer aan te raden om per taxi te reizen. Taxi’s in Thailand zijn goedkoop en zijn in de regel voorzien van een taximeter. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om de taxichauffeur te verzoeken deze taximeter ook te gebruiken. Is er geen taximeter aanwezig, onderhandel dan voordat u instapt over de prijs van de rit. Doet u dit na aankomst op uw bestemming, dan betaalt u altijd teveel voor de rit.

Elektriciteit

In Maleisië is de netspanning 220 Volt. Nederlandse stekkers passen vaak, echter heeft u soms een internationale reisstekker nodig vanwege andersoortige stopcontacten. Een internationale reisstekker kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat. Brengt u ook een bezoek aan het noorden zoals Chiang Mai en Chiang Rai, dan kan een (fleece) trui 's avonds nog wel eens van pas komen. Ook in de shopping malls en grote supermarkten staat de airconditioning vaak aan en kan het zeer fris zijn. Houdt u altijd uw regenkleding of een paraplu bij de hand. Te blote schouders en/of blote benen worden in het hele land niet op prijs gesteld. Rokken en korte broeken kunt u het beste dragen tot op de knie uit respect voor de lokale bevolking. Regenkleding en/of paraplu zijn ook een belangrijk onderdeel van uw bagage, alsook een goede anti-muggenlotion (bij voorkeur met DEET), en een goed zonnebrandmiddel.

Eten en drinken

Ondanks het feit dat uw hotel wellicht over een goed restaurant beschikt, kan worden gesteld dat u op straat de beste lokale gerechten kunt eten.

De Thaise keuken staat bekend als zeer verfijnd en kent een groot aantal nationale gerechten. Tevens wordt de Thaise keuken vaak gemixt met Chinese en Indiase culinaire tradities. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van noedels, curry's, exotische kruiden en heerlijke zoet-zure sauzen.

Bijna elke Thaise stad beschikt wel over één of meerdere markten waar vele eetstalletjes een culinair paradijs vormen. De Thai zijn over het algemeen erg hygienisch waardoor u met een gerust hart op straat kunt eten. Kies uiteraard wel een kraampje uit waar het druk is: dan weet u zeker dat het eten goed smaakt en dat de doorloop snel is. Het eten in deze kraampjes is erg goedkoop en het is een leuke manier om kennis te maken met de Thaise keuken en culturen.

Thaise gerechten zijn vaak gebaseerd op rijst in combinatie met kip, verse groenten en/ of vis. De echte Thaise curry's kunnen vrij pittig zijn. Als u hier niet van houdt, kunt u dit voordat u besteld aangeven zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Er zijn ook zeker mildere curries te bestellen. De bekendste gerechten zijn ongetwijfeld de groene en rode curry's (rijst gecombineerd met kip, groente en een romige curry-saus), Pad Thai (een noedel gerecht bestaande uit garnalen, taugé en cashewnoten), mango en papaya salades.

Door het tropische klimaat is Thailand uiteraard een uitstekende bodem voor fruit. U vindt op lokale markten veel bananen, ananas, watermeloen, mango, jackfruit, koksnoot, rambutan, mangosteen en de bijzonder stinkende durian. Ook de verse fruitsappen zijn een aanrader! Deze zijn overal te verkrijgen. Thailand kent geen officiele nationale drank, maar kenmerkend zijn ook verse Kokosnootmelk en Thaise ijsthee (sterke verse thee met tamarindezaadjes). Ook frisdranken, koffie, wijnen en bieren zijn overal te verkrijgen. Singha bier is het nationale biermerk, gebrouwen in de oudste brouwerij van Bangkok. Ook de merken Chang en Tiger worden veelal verkocht. Over het algemeen is Thailand geen wijnland, maar wordt dit in de luxere hotels steeds meer geserveerd.

Blank

Fooien

Fooien zijn nooit verplicht in Thailand en worden dus niet standaard inbegrepen in de rekening. Echter is het geven van fooi aan gidsen, obers in restaurants, of hotelpersoneel wel zeer gebruikelijk en wordt dit zeer gewaardeerd. Fooien zijn, net als elders ter wereld, een belangrijk deel van de inkomsten. Uiteraard is het een en ander natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid. Werd u goed bediend en bent u dus te spreken over de geboden service, dan wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u wat kleingeld achter laat (ca. 5 – 10% van de rekening). Ook het schoonmakend personeel in uw hotel zal het zeer op prijs stellen wanneer u uw waardering toont door het achterlaten van een klein bedrag op het nachtkastje. Het is immers een duidelijke blijk van uw waardering. Hetzelfde geldt uiteraard voor chauffeurs en gidsen.

Religie

Ruim 95% van de Thai is Theravada Boeddhist. Deze religie drukt een zware stempel op het dagelijks leven. Overal ziet u Boeddhistische tempels en monniken. Een zeer grote minderheid is Christen of Moslim.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat