Logo bg white

Beste reistijd Thailand

Ondanks dat Thailand het gehele jaar bezocht kan worden, is de beste reistijd voor Thailand over het algemeen van november t/m maart. Gedurende het hele jaar is de temperatuur overal rond de 30 graden.

Beste reistijd Thailand

November t/m maart

Ondanks dat Thailand het gehele jaar bezocht kan worden, is de beste reistijd voor Thailand over het algemeen van november t/m maart. Gedurende het hele jaar is de temperatuur overal rond de 30 graden, in de hogere gebieden is het wat koeler. Thailand heeft een tropisch klimaat en kent twee seizoenen: een droog seizoen en een regenseizoen. Zoals bij vele landen in Azië gaan de hoge temperaturen vaak gepaard met heftige regenbuien. De buien duren meestal niet langer dan twee uurtjes, maar zelfs in zo’n korte tijd kan er flink wat water naar beneden komen.

Blank

Noord & Centraal Thailand

Oktober t/m februari

In het noorden en het midden van Thailand loopt het droge seizoen van eind oktober t/m februari. Tijdens het droge seizoen zijn de temperaturen relatief laag waardoor de luchtvochtigheid ook een stuk lager is. In de maanden maart en mei zijn de temperaturen op zijn hoogst en vanaf mei begint dan ook officieel het regenseizoen. Houdt u er rekening mee dat er door de warmte en grote regenval sprake is van een hogere luchtvochtigheid. Vooral in de steden zoals Bangkok en Chiang Mai zult u dit goed merken.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 22 23 28 29 29 28 28 27 27 26 22 26
mm 8 6 15 45 154 136 168 228 252 132 44 15

Golf van Thailand

december t/m augustus

De beste reistijd voor dit gebied is over het algemeen van december t/m augustus. Tijdens deze periode valt er bijna geen regen en zijn de temperaturen rond de 30 graden. De oostkust van Thailand heeft drie gedefinieerde seizoenen.

Van december tot februari kunt u goed weer verwachten, met weinig of geen regen. De verfrissende winden houden de temperatuur gematigd. Vanwege de wind kan de zee soms wel wild zijn, de ideale omstandigheid voor watersportliefhebbers.

Vanaf maart beginnen de temperaturen te stijgen (gemiddelde dagelijkse temperatuur: 29- 35 graden), met de piek in april in mei. Terwijl aanvankelijk regenval onwaarschijnlijk blijft, kunt u in juni een beetje regen verwachten. Dit komt meestal voor in de vorm van een stortbui in de middag, gevolgd door meer blauwe luchten en felle zonneschijn.

Eind augustus - begin september wordt de moesson verwacht, met veel regenval en een toename van de luchtvochtigheid. De temperaturen liggen in deze periode nog steeds rond de 30 graden en u kunt zonnige periodes verwachten welke worden afgewisseld met regenachtige periodes. De regenval piekt meestal tussen oktober en november.

Een kleine uitzondering zijn de eilanden Koh Chang en Koh Kood die aan de oostkant van de Golf van Thailand liggen. Deze eilanden kennen een soortgelijke weer patroon als de eilanden langs de kust van de Andamanse Zee. Het regenseizoen duurt hier van mei tot oktober.

Blank
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 28 29 31 32 33 32 32 32 31 30 29 29
mm 90 30 30 80 160 100 12 100 130 260 430 150

Andamanse zee

November t/m april

Het droge seizoen aan de westkust van Thailand loopt van november t/m maart. Doordat het er continue waait zijn de temperaturen in dit gebied zeer aangenaam. In april begint langzaamaan het moesson seizoen, wat loopt tot aan oktober. De meeste regen kunt u verwachten in de maand september, maar dat maakt het reizen naar dit gebied tijdens deze maanden niet ongeschikt. Ook de westkust van Thailand heeft drie gedefinieerde seizoenen:

November tot april wordt door velen beschouwd als de ideale periode om naar dit gebied af te reizen. De weersomstandigheden zijn dan op hun best met een verkoelende wind die de hoge zomertemperaturen op een afstand houdt. De gemiddelde temperatuur overdag is dan comfortabel en ligt tussen de 26 en 32 graden. Dankzij het briesje ligt ook de luchtvochtigheidsgraad dan lager dan later in het jaar.

Van maart tot mei stijgen de temperaturen naarmate de wind afneemt en de luchtvochtigheid stijgt.

Voor de maanden mei tot en met oktober geldt het regenseizoen. De piek van het regenseizoen bevindt zich in de maand september. In oktober vindt er een omslag plaats en worden de dagen zonniger. Wanneer die omslag plaatsvindt is nooit te voorspellen. Buiten deze maanden zal de regen vaak in een korte maar zware buien komen, meestal in de middag. Houdt u er rekening mee dat het gedurende deze periode ook vaak bewolkt is en dat de zon zich meestal alleen 's ochtends laat zien.

Blank
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 32 33 34 33 32 32 31 31 30 31 31 31
mm 39 24 55 134 325 290 295 273 380 300 181 60

Onze reizen naar Thailand

Bent u nieuwsgierig geworden naar de reismogelijkheden in Thailand? Bekijk onze voorbeeldreizen door HIER te klikken. Laat u inspireren en neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat