Op deze pagina vindt u veel praktische informatie wat u kan helpen bij de planning van uw reis. Aangezien wij reizen verzorgen naar zowel Zweeds als Fins Lapland, is de informatie voor beide landen verwerkt.
In Finland is de Euro (€), net als in Nederland, de nationale munteenheid. Wij raden u aan om altijd wat cash geld mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval geld op zak.
In Zweden wordt de Euro niet gevoerd en wordt betaald met de Zweedse Kroon (SEK). Het is handig om voor uw vertrek een staatje uit te draaien met de relevante wisselkoers. U kunt kronen opnemen bij aankomst op de luchthaven of bv. in Stockholm.
In zowel Zweden als Finland kunt u in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten. Wel loopt het aantal pinautomaten langzaamaan terug aangezien er steeds minder behoefte is aan contant geld. Houdt u er rekening mee dat u soms transactiekosten zal moeten betalen over het gepinde bedrag. Dit verschilt per bank. In de meeste winkels kunt u gewoon pinnen met uw Nederlandse bankpas. Zorgt u er wel voor dat deze gedeblokkeerd is alvorens u op vakantie gaat zodat pintransacties buiten Nederland (wel binnen Europa) mogelijk zijn.
Vrijwel overal in zowel Zweden als Finland kunt u ook gewoon met creditcard betalen. Zeker kaarten van American Express, Visa en Mastercard worden vrijwel overal geaccepteerd. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed!
Zeker in de afgelegen lodges van Lapland (waar meestal uw maaltijden en excursies al zijn inbegrepen), kunt u de overige kosten eenvoudig met een creditcard afrekenen bij het uitchecken.
Het aantal uren daglicht varieert zo noordelijk enorm. In de wintermaanden is de hoeveelheid daglicht (net als bij ons) beperkt. Het is echter niet zo dat het maar een paar uur per dag licht is, de zon komt gewoon amper boven de horizon uit wat een prachtig mystiek beeld geeft. Het licht weerkaatst in de wintermaanden ook nog eens op de aanwezige sneeuw waardoor het buiten opvallend licht zal zijn!
In de zomermaanden (juni en juli) krijgt u te maken met de midzomernachtzon. Het wordt dan helemaal niet meer donker, zelfs niet in de late avond.
Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Zweden en Finland. U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.
Het kraanwater is in zowel Zweden als Finland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het meeste water komt uit de bergen en uit beekjes en is dan ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.
Door te reizen, kunnen we al het moois wat de wereld te bieden heeft verkennen en in ons opnemen. Om dit nu en in de toekomst te kunnen blijven doen, streven wij ernaar de komende jaren de positieve uitwerking van een reis te vergroten door steeds meer duurzame reisonderdelen aan te bieden. Dit zonder de kwaliteit en exclusiviteit uit het oog te verliezen die u van Tico Reizen gewend bent.
Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's op het gebied van duurzaamheid (People, Planet en Profit) hoog in het vaandel hebben staan, laten wij extra opvallen in ons aanbod door middel van een wereldbolletje.
In ons Lapland-aanbod vindt u op dit moment de volgende duurzame keuzes terug:
Meer informatie over onze inspanningen de Tico reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden vindt u op de pagina 'Duurzaam reizen'.
In Zweden en Finland hebben de stopcontacten dezelfde netspanning als in Nederland (230 volt). De stopcontacten hebben twee ronde gaten, net als in Nederland. Het is dus niet nodig om een wereldstekker aan te schaffen.
Het geven van fooi is in zowel Zweden als Finland niet verplicht en service is in principe altijd inbegrepen in de prijzen. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd leuk om een fooi achter te laten.
Het is niet verplicht om fooi te geven maar natuurlijk zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een fooi van ca. 5-10% zal zeer worden gewaardeerd.
Gidsen waarderen uw (extra) blijk van waardering in de vorm van een fooi enorm! Uiteraard is de hoogte van een fooi niet vast te stellen en bepaalt u uiteraard zelf wat u wilt geven.
Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.
Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.
Het is koud in Lapland in de wintermaanden, dat mag duidelijk zijn. En aangezien de meeste activiteiten ook daadwerkelijk buiten plaatsvinden, is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Pak dan ook alsof u op wintersportvakantie gaat. De volgende items mogen dan ook zeer zeker niet ontbreken in uw bagage:
De meeste lodges geven hun gasten de benodigde kledij voor het hevige winterweer of bieden de mogelijkheid om het te huren (tegen betaling). Bij inbegrepen excursies wordt ter plekke gezorgd voor het verstrekken van de benodigde skies of sneeuwschoenen. Deze hoeft u niet mee te nemen vanuit huis.
Lapland strekt zich grotendeels uit over een gebied ten noorden van de Poolcirkel en kent een landklimaat met zeer koude, droge winters en niet al te warme zomers.
In de wintermaanden (november t/m april) komt het kwik overdag zelden boven het vriespunt en vriest het standaard zeker 6 tot 12 graden. Januari en februari zijn de koudste maanden. In de nachten kunt u rekening houden met temperaturen rond de -25 graden Celsius. Sneeuw is een standaard gegeven in de winter.
De zomers zijn kort met weinig neerslag en temperaturen die zelden boven de 20 graden Celsius uitkomen.
Lapland beslaat het noordelijkste deel van Scandinavië en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het grootste gedeelte van Lapland bevindt zich daarnaast ten noorden van de Poolcirkel.
Lapland is het land van meren en water, wat natuurlijk miljoenen muggen aantrekt. De maand juli is beslist een 'muggenmaand' in Lapland.
Voor velen tot de verbeelding sprekend is toch wel het noorderlicht, ofwel 'Aurora Borealis'. Het is een magisch natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de Poolcirkel voordoet. Doordat er vanuit de zon voortdurend elektrisch geladen deeltjes (de zgn. 'zonnewinden') met een snelheid tussen de 250 en 2.500 km/uur onze atmosfeer binnen komen en in contact komen met zuurstof- en stikstofdeeltjes, ontstaat er een licht wat we met het blote oog kunnen waarnemen.
In principe is het noorderlicht op alle plekken in Lapland (maar ook bv. IJsland) te zien, echter zijn er geen garanties te geven. De omstandigheden moeten immers perfect zijn. Zo moet er geen lichtvervuiling zijn (geen omgevingslicht) en moet de nacht helder zijn. Vrijwel alle lodges bieden tochten aan in de avonduren (zowel te voet als bv. met een slede of een sneeuwscooter) waarbij u op zoek gaat naar het magische noorderlicht.
Wellicht is het u al bekend, maar het prijsniveau in de Scandinavische landen (en dus ook in Zweden en Finland) ligt een stuk hoger dan in Nederland. De prijzen voor het dagelijks leven liggen gemiddeld ca. 30% hoger dan in Nederland. Vooral prijzen voor eten & drinken en alcohol liggen fors hoger.
Voor een bezoek aan zowel Zweden als Finland dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Ook meereizende kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen reisdocument.
De inheemse bevolking van Lapland zijn de Sami (ook wel Samen genoemd). Het is een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars die van oudsher door de noordelijke regionen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland trokken. Landsgrenzen kennen ze niet; ze zijn verbonden door hun taal en diepgewortelde cultuur, tradities en gebruiken. Van oudsher volgen de Sami de jaarlijkse voedseltrek van de rendieren, die een belangrijk onderdeel vormen van het dagelijks leven. Rendieren leveren niet alleen voedsel (o.a. vlees en melk) en warmte (huid), maar trekken ook de sledes waarmee ze zich vervoerden, het typische beeld wat we kennen van Lapland.
De Sami zijn te herkennen aan hun kleurrijke kledij waarin de kleuren rood en geel volop vertegenwoordigd zijn. Er zijn in totaal nog zo'n 80.000 Sami, waarvan de meeste in Noorwegen en Zweden wonen. Het nomadische bestaan hebben ze tegenwoordig vaak opgegeven en ze wonen dan ook vaker in een vaste nederzetting. Hun 'lavvu' (tenten) zijn veelal vervangen door normale behuizing.
In Noorwegen, Zweden en Finland hebben ze zelfs een eigen parlement ('Sameting') wat inspraak heeft bij de besluitvorming van de nationale overheden bij zaken die de Samen aangaat.
De sauna is bijna niet weg te denken in het leven van de Scandinaviër. Het is heel gebruikelijk om thuis een sauna te hebben en zelfs kantoren zijn uitgerust met een sauna. Ook de hotels en lodges waar u verblijft tijdens uw reis, hebben sowieso een sauna, maar beschikken vaak over een volledige spa. Genieten geblazen dus!
Het ligt natuurlijk voor de hand; in Finland spreekt men Fins en in Zweden spreekt men Zweeds. Toch wordt de taal van de buren vaak ook gesproken. Zweeds lijkt ergens wel op het Nederlands en u zult dan ook veel woorden wel kunnen herleiden. Fins daarentegen klinkt echt beduidend anders. De traditionele bevolking van Lapland (de 'Sami' of ook 'Samen') spreken Samisch.
Daarnaast spreekt de gemiddelde Fin of Zweed ook een uitstekend woordje Engels.
Finland en Zweden zijn relatief veilige landen.
Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.
Het is wellicht niet het eerste waar u aan denkt bij Lapland, maar de zon heeft een enorme kracht, vooral in de vroege en late winter. Ook weerkaatst de aanwezige sneeuw natuurlijk het zonlicht. Neemt u dan ook zeker een goede zonnebrand mee wanneer u afreist naar Lapland.
Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.
Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.
Tico Reizen
Keizersgracht 75 I
1015 CE Amsterdam
(Bezoek op afspraak)
KvK: 34187242
BTW: NL8117.54.650.B01