Delen

29 mei 2018

Inspectiereis Myanmar, mijn hoogtepunten

Door: Jelisa Davids

Afgelopen maand mocht ik voor Tico een mooie inspectiereis maken door het authentieke Myanmar. Tijdens deze reis heb ik niet alleen de toeristische plekken zoals Bagan, het Inlemeer en Yangon bezocht, maar ben ik richting het platteland gereisd om de minder bekende plekken te ontdekken! Hieronder vind je de hoogtepunten van mijn inspectiereis door Myanmar:

Blank

Shwedagon Pagode, Yangon

De Shwedagon Pagode in Yangon is de grootste tempel en het belangrijkste bedevaartsoord in Myanmar. Voor de lokale bevolking is dit dus een hele heilige plek. Een bezoek aan de pagode mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis door Myanmar, het land van de duizenden tempels en pagodes. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze tempel bezocht en het is zeker de meest indrukwekkende tempel die ik in Myanmar heb mogen zien. Dat kwam ten eerste door de grootte van het complex, dat bestaat uit verschillende kleine tempels en pagodes waar je uren kunt ronddwalen. Daarnaast zorgden de vele kaarsjes, biddende mensen en mediterende monniken voor een magische beleving. Je kunt hier even helemaal tot rust komen en meer leren over de boeddhistische rituelen.

Samen met mijn gids bezocht ik de Shwedagon Pagode tijdens zonsondergang. Door de kleurverandering van de lucht, zie je de pagode steeds tegen een andere achtergrond. Door het bezoek in de namiddag of avond te plannen, kom je hier eigenlijk vrij weinig andere toeristen tegen (deze bezoeken de tempel vaak overdag). De Shwedagon pagode is een speciale plek en zonder twijfel een van mijn hoogtepunten tijdens mijn inspectiereis Myanmar. Voor mij was het een prachtige ervaring om de lokale bevolking hier bij elkaar te zien komen, en te zien hoe belangrijk deze plek voor hen is!

Blank

Bagan

Wanneer je door Bagan rijdt, wandelt of fietst, voelt het alsof je droomt. Om elke hoek zie je weer een andere eeuwenoude tempel of pagode (ook wel stoepa genoemd). Mijn vorige bezoek aan Bagan dateert uit 2015 en in de tussentijd is er een hevige aardbeving geweest die in 2016 een aantal gebouwen heeft beschadigd en verwoest. Vandaag de dag zie je hier nog de gevolgen van. Verschillende tempels staan in de steigers om gerenoveerd te worden.

Nadat ik de meest interessante tempels met mijn gids heb bezocht, was het aan het einde van de middag tijd om per paard en wagen de omgeving te verkennen. De rit was geweldig en zeker een van mijn hoogtepunten tijdens mijn inspectiereis Myanmar! De vriendelijke gids liet ons plekken zien waar je met de auto niet kunt komen. Het is echt net alsof je door een sprookje rijdt. De zonsondergang bekeken we vanaf een heuvel waar je uitzicht hebt op de verschillende tempels en pagodes tegen een prachtige gekleurde lucht! Ja, Bagan blijft toch een van de mooiste plekken die ik in Azië heb bezocht. :-)

Blank

Yandabo & Pan Nyo

Gelegen tussen Bagan en Mandalay liggen de dorpjes Yandabo en Pan Nyo. De rit naar Yandabo voert je deels over een onverharde weg. Over het algemeen zijn de wegen in Myanmar niet van al te beste kwaliteit en om die reden is het soms comfortabeler om per binnenlandse vlucht grote afstanden te overbruggen. Naar deze authentieke dorpjes gaan uiteraard geen vluchten en je moet er dan ook rekening mee houden dat je drie kwartier tot een uur over een zanderige hobbelweg rijdt. De rit vanuit Bagan naar Yandabo duurt in totaal 3 uur. Onderweg stoppen we bij de lokale markt van Pakkoku waar we een heel mooi beeld krijgen van het lokale leven.

Bij aankomst in Yandabo worden we afgezet bij onze accommodatie Yandabo Home, prachtig gelegen aan de rivier! Vergeleken met de primitieve omstandigheden waar de rest van het dorpje in verkeert, is Yandabo Home een oase van luxe. Het dorpje Yandabo staat bekend om het pottenbakken en iedereen in dit dorpje houdt zich hier dan ook mee bezig. Zowel de mannen als de vrouwen hebben allemaal hun eigen taken in het proces. Tijdens mijn verblijf werd ik rondgeleid door het dorpje en kreeg ik te zien hoe het pottenbakken in zijn werk gaat. Van een stuk klei tot het bakproces, ik zie het allemaal.

Iets voor zonsondergang voeren we zo’n 20 minuten met een bootje over de rivier naar het dorpje Pan Nyo. Dit dorpje staat bekend om de vele waterbuffels, er leven hier ongeveer 100 gezinnen en 300 waterbuffels. Dat betekent dat elk gezin gemiddeld 3 waterbuffels heeft! Aan het einde van de dag komen de meeste mensen van het platteland terug naar het dorpje en de buffels worden naar de rivier geleid zodat zij heerlijk kunnen zwemmen. Het is een prachtig gezicht hoe de buffels naar de rivier worden gedreven (door jong én oud!) en hoe heerlijk ze het vinden om in het water te zwemmen. Tijdens dit bezoek kun je aanschouwen hoe het leven zich aan de oevers van de rivier afspeelt. Je ziet mensen kleding wassen, buffels zwemmen, kinderen spelen en mensen zichzelf wassen in het water. Het was alsof we in een film rondliepen die zich een paar honderd jaar geleden afspeelde. Dit aanschouwen was zonder twijfel een van de hoogtepunten tijdens mijn inspectiereis Myanmar. Het was een ervaring om nooit te vergeten!

Blank

Ngapali Beach

Op ongeveer drie kwartier vliegen van Yangon aan de westkust van Myanmar ligt de luchthaven van Thandwe. Vanaf dit plaatsje is het nog ongeveer 20 minuten rijden naar de paradijselijke stranden van Ngapali. Tijdens mijn vorige reis door Myanmar ben ik niet in Ngapali geweest, ik ben dan ook erg benieuwd of deze plek écht zo mooi is als de foto’s doen lijken.

Ngapali heeft mij ontzettend verrast; wat een heerlijk en prachtig strand! Het witte zand, de blauwe zee, de palmbomen en de rust gaven mij een ultiem vakantiegevoel. De baai wordt grotendeels ingenomen door verschillende accommodaties maar door het ruime strand merk je hier weinig van. Vergeleken met de populaire stranden van buurland Thailand is Ngapali nog helemaal niet toeristisch. Er zijn een aantal kleine lokale restaurants, zowel aan het strand als aan de weg, waar je heerlijke verse visgerechten kunt eten. Het strand van Ngapali is zeker een van mijn hoogtepunten en een heerlijke afsluiter van mijn inspectiereis door Myanmar.

Wil jij ook een afwisselende reis door Myanmar maken? Bekijk onze voorbeeldreizen hier en laat het mij weten, ik assisteer je graag met het samenstellen van jouw ideale reis!

17 dagen
Vanaf € 7.110,– p.p.
Medio oktober t/m maart

Myanmar reizen | Myanmar Deluxe

Gedurende deze reis verblijft u in Tico’s speciaal geselecteerde luxe accommodaties. U bezoekt de voormalige hoofdstad Yangon, het Inlemeer, Mandalay en reist per comfortabele cruise naar het sprookjesachtige Bagan. U eindigt uw reis aan de paradijselijke stranden van Ngapali Beach.

Lees meer

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat