Delen

20 mei 2016

Het Zika-virus

Blank
Door: Gemma Hanrath

Het journaal en de kranten berichtten de afgelopen maanden over de uitbraak van het Zika-virus in diverse landen in Midden- en Zuid-Amerika. Wij als reisorganisator zijn uiteraard bezorgd over deze ontwikkelingen en begrijpen de onrust die bij reizigers is ontstaan.


Zika-virus

Het Zika-virus is iets dat we serieus moeten nemen. Daarom zet Tico de belangrijkste informatie graag voor je op een rijtje. Hiermee kunnen wij je beter informeren over de situatie op dit moment en kun je een goed doordachte keuze maken voor een volgende reisbestemming.

Zika is geen nieuw virus; het werd al in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Sindsdien woedt het virus in delen van Afrika, Azië, Micronesië en Frans-Polynesië. Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het Zika-virus in Brazilië, waarna het zich verspreid heeft over de (sub)tropische delen van omringende landen, Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied.

De belangrijkste feiten over het Zika-virus:

 • Het Zika-virus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze muskiet steekt vooral overdag en vroeg in de avond.
 • Ziekteverschijnselen treden op 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug.
 • Maar 1 op de 5 personen die besmet raakt, krijgt last van klachten.
 • Mensen die klachten ervaren herstellen bijna allemaal binnen 1 week.
 • Klachten van de Zika koorts zijn vrij mild (ze zijn vergelijkbaar met een flinke griep):
 1. acute, maar meestal niet hoge koorts
 2. niet-etterige ontsteking van het oog
 3. spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
 4. huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)en minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.
 • Een besmetting kan mogelijk leiden tot het syndroom van Guillain-Barré (dit is echter zéér zeldzaam en (nog) niet bewezen).
 • Een infectie tijdens de zwangerschap kan een verhoogde kans geven op afwijkingen voor het ongeboren kind, maar dit is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.
 • Het Zika-virus kan seksueel overdraagbaar zijn.

Voor wie is het Zika-virus gevaarlijk:

Als zwangere vrouw is het momenteel niet verstandig om een land te bezoeken waar het Zika-virus voorkomt. Maar wanneer je als vrouw niet zwanger bent en daarnaast geen plannen hebt om op korte termijn zwanger te worden, kun je op basis van alle informatie over het virus onbezorgd een reis maken naar een bestemming waar Zika voorkomt.

Wel is het altijd aan te raden DEET mee te nemen en voor extra bescherming kun je bedekkende kleding dragen. Maar vergeet niet: een mug moet eerst besmet zijn, voordat ze je kunnen besmetten.

Concluderend:

Door de berichtgeving krijg je het idee dat in heel Latijns-Amerika het Zika-virus voorkomt en dat dit een gevaar vormt voor alle bezoekers aan het gebied. Wanneer je je beschermt tegen muggenbeten, is de kans echter gering – afhankelijk welk gebied je bezoekt – dat je het virus oploopt. Zeker niet iedereen die gestoken wordt door een besmette mug, krijgt daarnaast daadwerkelijk ziekteverschijnselen. En om het RIVM te quoten: “De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild…” en “Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.” Voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden is het uiteraard een ander verhaal omdat er aanwijzingen zijn dat het virus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Mocht je je toch niet helemaal prettig voelen bij een Latijns-Amerikaanse bestemming waar het Zika-virus voorkomt, dan blijven er gelukkig genoeg mooie landen op dit continent over waar de mug niet voorkomt. Het betreft hier de hoger gelegen delen van o.a. Peru, Ecuador, Argentinië en Chili. Wij informeren je heel graag over alle schitterende reismogelijkheden!

Tico Reis Consult is als reisorganisator niet bevoegd om je te voorzien van specifieke medische adviezen. Wij verwijzen je voor de meest recente informatie dan ook heel graag door naar de lokale GGD, je huisarts of het Tropencentrum. Voor meer feitelijke informatie over Zika kun je altijd een kijkje nemen op de internetsites van het RIVM of van de GGD.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat