Delen

07 september 2020

Op vakantie in coronatijd

Blank
Door: Charissa Martens

Reisspecialiste Charissa reisde deze zomer samen met haar gezin (met het vliegtuig!) af naar onze Zuid-Europese lieveling Portugal en deelt in deze blog graag haar ervaringen.

Op 15 juni jl. stelde het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor 16 bestemmingen in Europa bij en wijzigde het van 'code oranje' (alleen noodzakelijke reizen - vakanties vallen daar niet onder) naar 'code geel' (let op: veiligheidsrisico's). Deze verandering zorgde voor een welkome versoepeling. We mochten weer op reis na maandenlang binnen onze eigen landsgrenzen te zijn gebleven.

Krijgt een bestemming een 'code geel', dan acht het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (uiteraard in samenwerking met het RIVM) het veiligheidsrisico op dit moment niet groter dan in Nederland. Een belangrijke graadmeter voor het RIVM is het reproductiegetal van het coronavirus. Stijgt het reproductiegetal op de bestemming (en stijgt dus het aantal dagelijkse besmettingen) dan kan het voorkomen dat een (deel van de) bestemming tijdelijk weer terugspringt naar 'code oranje'. Nu heeft iedereen natuurlijk een eigen afweging te maken. Waar de een het liefste thuis blijft en zeer voorzichtig is (zelfs met een supermarktbezoek), trekt de ander er, al is het met enige waakzaamheid, het liefst op uit.

Blank

De kaart met kleurcodes op 15 juni 2020 (niet meer actueel)

"Ik ben beslist van deze laatste categorie. Reizen is mijn passie en het verkennen van de wereld mijn lust en mijn leven. Reizen verrijkt. Vanaf mijn 22e verplaats ik mij als een ware globetrotter door vele landen wereldwijd en mocht ik - zowel voor Tico als privé - al vele schitterende bestemmingen afvinken van mijn bucketlist. Al is het sinds de komst van mijn twee spruiten wat rustiger geworden op reisgebied, toch ga ik als het even kan nog minstens één keer per jaar op een verre reis. In mei 2020 stond een tweede verkenning door Japan op de agenda en ik had er zóveel zin in. Het behoeft geen uitleg dat het van deze trip niet meer is gekomen. Ik heb er nog heel lang in geloofd en was zonder twijfel in het vliegtuig gestapt als de Japanners de grenzen hadden geopend. Op die bestemmingen waar ze zó goed en zorgvuldig te werk gaan, voel ik me veiliger dan op veel plekken binnen onze eigen landsgrenzen.

Mijn vakantie naar Portugal was met Kerst vorig jaar al gepland op een donkere, koude zondagmiddag. Er zat dan ook destijds geen vooruitziende blik achter. Een reis met best veel verplaatsingen binnen 2,5 week. Ik was benieuwd naar dit land wat ik eigenlijk nog niet zo goed kende, buiten enkel een kort bezoek aan de hoofdstad Lissabon een aantal jaren geleden. De maanden na de start van de coronacrisis wachtte ik dan ook enigszins ongeduldig af. Ik kon mij werkelijk niet voorstellen dat het niét door zou kunnen gaan. 'Wij gaan naar Portugal', bleef ik stellig zeggen. Maar zó enorm zeker was het allemaal niet.

En toen was het 15 juni, en kreeg Portugal die lang verwachte 'code geel'. KLM rommelde nog wat aan het vluchtenschema waardoor mijn vakantie - hoe vervelend ook - 2 dagen eerder mocht starten. Tot de dag van vertrek bleef het nog even spannend. Houdt Portugal de situatie netjes onder controle en blijft het 'code geel'?

Blank

Vliegen in coronatijd

In Nederland kennen we, buiten in het openbaar vervoer waarin ik mij zelden begeef, geen mondkapjesplicht. Ik ben het dus zeer zeker niet gewend om er eentje te dragen. En daar zag ik misschien nog wel het meeste tegenop. Logisch dat het moet; het bewaren van afstand is zowel op Schiphol als in het vliegtuig een onmogelijke opgave, maar hoe is het om er urenlang eentje te moeten dragen? Heb ik daar wel zin in? Is dat niet benauwend? Het zijn vragen die we ook van onze klanten vaak ontvangen. Ik moet zeggen dat het mij 100% is meegevallen. Was het op Schiphol nog wat onwennig, zit je eenmaal in je stoel en draagt iedereen een exemplaar, dan voelt het als 'gewoon'. Zorg dat je er eentje kiest die comfortabel is, er is inmiddels keuze genoeg!

We boarden het vliegtuig en nemen plaats. Opvallend is dat het toestel van binnen brandschoon is, zeker schoner dan ik gewend ben van vorige vluchten. Iedereen draagt een mondkapje, er wordt gevraagd om de gangpaden zoveel mogelijk vrij te houden, zoveel mogelijk te blijven zitten en de service aan boord is beperkt tot het minimum om het contact zoveel mogelijk te beperken.

De 2,5 uur durende vlucht verloopt soepel en vliegt voorbij en voordat we het in de gaten hebben start de daling alweer richting de Noord-Portugese stad Porto. Het vliegen hebben we geen van allen als hinderlijk ervaren. Ik kan mij wel voorstellen dat het bij langere (internationale en intercontinentale) vluchten - mits er budget voor is natuurlijk - juist in deze tijden heel aangenaam is om Business Class te vliegen. In de grotere toestellen heb je als passagier dan flink veel extra ruimte en privacy. Als je op tijd boekt, zijn er vaak uitstekende aanbiedingen te vinden.

Blank

Portugal en de naleving van de coronamaatregelen

Portugal leerde al vroeg in het proces van buurland Spanje hoe ze vooral niét moesten omgaan met het virus. De grenzen gingen al snel dicht en de samenleving werd vroegtijdig geheel opnieuw ingericht om de verspreiding van het virus te vertragen. De Portugese economie is kwetsbaar en enorm gebaat bij het toerisme. Het land etaleerde zich al vroeg in de wedstrijd als één van Europa's veiligste vakantiebestemmingen en de aantallen besmettingen bleven lange tijd laag, zeker in verhouding tot buurland Spanje. De overheid doet veel om de veiligheid van zowel haar burgers, als haar bezoekers te beschermen. Zo heeft het Ministerie van Volksgezondheid een zgn. 'Clean and Safe' keurmerk gelanceerd wat ondernemingen in de branche kunnen voeren wanneer zij een duidelijk protocol hebben en uitvoeren t.a.v. de hygiëne. In de praktijk is het zeer zeker geen eenvoudige opgave om dit keurmerk daadwerkelijk te krijgen, leerde ik bij aankomst in mijn werkelijk schitterende hotel in Porto. Het Yeatman is een gerenommeerd 5-sterren hotel waar het duidelijke protocol tot in de details is doorgevoerd. Kamers worden volledig gedesinfecteerd en versleuteld voor de nieuw arriverende gast. Alles valt en staat bij de hygiëne, aldus de manager. Raakt er iemand in het hotel besmet, dan moet het hotel gedurende 14 dagen de deuren sluiten. Dat kunnen ze gewoonweg niet laten gebeuren.

Daarnaast is het in alle openbare binnenruimtes (dus niet buiten op straat) te allen tijde verplicht om een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan musea, treinstations, winkels en de lobby van het hotel. Bij de ingang van vrijwel ieder openbaar pand bevindt zich een plek om de handen te desinfecteren. Het went en het is prettig. Kom je ergens binnen, dan draag je een mondkapje en desinfecteer je je handen. Iedereen doet het, en het werkt.

Blank

Conclusie

Tijdens mijn vakantie vroeg ik het mij regelmatig af. Geniet ik oprecht van deze vakantie? Zeer zeker. Voelt het minder als 'vakantie' als je een mondkapje moet dragen in een prachtig museum, bij een overdekte markt of wanneer je een restaurant binnen wandelt? Nee, beslist niet! Ik heb van de eerste dag tot de laatste dag genoten. We voelden ons fijn en 'veilig'; en doordat de heldere maatregelen daadwerkelijk tot in iedere hoek van de samenleving werden doorgevoerd én nageleefd, misschien nog wel veiliger dan thuis. Natuurlijk zijn we waakzaam, waakzamer dan tijdens eerdere reizen vóór corona. Maar eerlijk is eerlijk: niemand weet hoe lang het gaat duren en het is aan een ieder om te kiezen of je wilt wachten totdat corona écht achter ons ligt, totdat er wellicht een werkend én veilig vaccin is of dat we in de tussentijd, weliswaar wat dichterbij huis én met wat extra voorzorgsmaatregelen, op verkenning willen blijven gaan, dan maar met een paar beperkingen. Ik ga in ieder geval rustig aan uitkijken naar een volgende bestemming!"

Wilt ook ú er even tussenuit?

Uiteraard assisteren we ook u graag met de verzorging van uw vakantie. Zo lang onze prachtige bestemmingen buiten Europa nog niet toegankelijk zijn (ofwel omdat het reisadvies voorlopig op 'code oranje' blijft staan, óf omdat het land de grenzen zelf nog niet geopend heeft), laten we u natuurlijk graag kennis maken met onze nieuwste bestemmingen binnen Europa. Naast Portugal, zullen op korte termijn ook een paar andere pareltjes worden toegevoegd aan het lijstje. We selecteren onze bestemmingen met zorg en ontwikkelen ze samen met onze speciaal geselecteerde partners tot die unieke Tico reizen die u van ons gewend bent, boordevol bijzondere ervaringen en met verblijf in de mooiste en meest sfeervolle accommodaties.

Wellicht wilt u de drukke(re) steden juist vermijden tijdens uw reis, wilt u echt de wat meer afgelegen plekken in het land opzoeken en contact met andere mensen juist nu zoveel mogelijk vermijden? We kunnen een route én programma geheel op maat voor u maken en alles helemaal afstemmen op uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Vliegt u graag Business Class voor meer privacy, rijdt u het liefste zelf en overnacht u graag in zeer kleinschalige hotels of privévilla's? Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden. Dit kan zowel telefonisch als via Skype of bv. Zoom.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat