Logo bg white

Praktische informatie Botswana

Praktische informatie Botswana

Onderstaand treft u een overzicht aan van praktische informatie Botswana die u kunt gebruiken in aanloop naar of tijdens uw reis door Botswana.

Blank

Ligging van Botswana

Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. Het land wordt omringd door de landen Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië en heeft geen directe toegang tot de zee. Het centrale en zuidwestelijke deel van het land worden ingenomen door de indrukwekkende Kalahari woestijn. In het noordoosten vindt men steppe en savanne en is ook het schitterende natuurfenomeen van de Okovanga Delta te vinden is.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Botswana heeft u een geldig Nederlands of Belgisch paspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden geldig is na vertrek. Een visum is enkel een vereiste wanneer u langer dan 90 dagen in Botswana zal verblijven.

Wanneer u uw reis door Botswana combineert met een bezoek aan Victoria Falls in Zimbabwe, is wel een visum vereist. U kunt met een geldig Nederlands/Belgisch paspoort ter plekke echter gemakkelijk een visa on arrival krijgen voor ca. US$ 30 per persoon.

Wanneer u met kinderen onder de 18 jaar reist en via Zuid-Afrika naar Botswana vliegt, is het verplicht te reizen met een officieel geboortecertificaat van het kind.

Vluchten naar Botswana

Het is niet mogelijk rechtstreeks van Amsterdam naar Botswana te vliegen. Meestal vliegt u van Amsterdam naar Johannesburg en daarna door naar Maun of Kasane (of Victoria Falls in Zimbabwe). Ook is het mogelijk van Amsterdam naar Windhoek te vliegen en hierna door te vliegen naar Victoria Falls.

Blank

Vervoer ter plaatse

Tico organiseert reizen door Botswana op basis van fly-in’s, dat betekent dat u met kleine chartervluchtjes van de ene lodge naar de andere lodge vliegt. Deze zogenaamde bush flights vormen een prachtige manier van reizen en brengen u in de gelegenheid in relatief korte tijd veel van het land te leren kennen!

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is het wegennet van Botswana beperkt, maar de aanwezige geasfalteerde wegen zijn doorgaans van goede kwaliteit.

Blank

Tijdsverschil

In Botswana is het in onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Nederland.

Valuta

De lokale munteenheid is de Botswaanse Pula, onderverdeeld in 100 Thebe. Voor de actuele koers verwijzen wij u graag naar de website: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Betalingsmogelijkheden

Bij een rondreis door Botswana is het verblijf doorgaans op full-inclusive basis. Dit betekent dat alle maaltijden, drankjes, transfers en excursies zijn inbegrepen. Voor het betalen van eventuele extra’s is het aan te raden een creditcard mee te nemen (de meest gangbare zijn VISA en MasterCard). U heeft wel vaak uw pincode nodig, ook bij normale betalingen. Ook is het aan te raden een klein bedrag aan contant geld mee te nemen. Zowel US dollars als Euro’s worden geaccepteerd.

Blank

Taal

In Botswana spreekt men hoofdzakelijk Engels (officiële taal) en inheemse talen zoals: Setswana, Kalanga, Herero of Tswana.

Electriciteit

De netspanning in Botswana bedraagt 230 volt. Wij adviseren u om een wereldstekker mee te nemen, de stopcontacten zijn namelijk driepolig. Mocht uw reisstekker niet blijken te passen, dan kunt u in de supermarkt voor een klein bedrag een extra opzetstuk aanschaffen.

Mobiel bellen & internet

U zult bij de meeste lodges in Botswana prima gebruik kunnen maken van internet. Doorgaans is er WiFi bij de receptie en in de lobby, maar soms ook in uw kamer. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Botswana, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar zult zijn in Botswana.

Eten & drinken

U kunt in Botswana fantastisch eten! De keuken bestaat voornamelijk uit rund- en wild vlees. Het kraanwater is niet drinkbaar, maar flessen mineraalwater zijn overal ruim verkrijgbaar. Bij de lodges in Botswana wordt doorgaans verbleven op full-inclusive basis, dus alle maaltijden en drankjes zijn tijdens uw verblijf inbegrepen. Bij uw diner kunt u genieten van heerlijke (Zuid-)Afrikaanse wijnen. Tijdens de tours over land en over water worden typisch Afrikaanse snacks geserveerd als biltong, gedroogde mango en nootjes.

Blank

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Wanneer u in de zomermaanden reist (van november t/m maart) is het warm in Botswana, u heeft in deze maanden niet veel kleding nodig. Wel wordt aanbevolen regenkleding mee te nemen. In de winter kan het tegen de avond flink afkoelen en met name tijdens de ochtend drives erg fris zijn, neemt daarom in deze periode warme kleren mee. Bij safari’s wordt aangeraden geen felle kleuren te dragen en lange mouwen en pijpen kunnen handig zijn tegen muggenbeten.

Fooien

Fooien zijn niet verplicht maar een fooi van 10% is niet ongebruikelijk. Autobestuurders en gidsen krijgen meestal een fooi die ligt tussen de 2 en 10 Euro per dag.

Religie

De helft van de Botswana noemt zich christen, de andere helft hangt een traditionele religie aan. Het christendom kent in Botswana sowieso veel invloeden en gebruiken uit de traditionele religies. De Tswana geloven in twee werelden, die van de levenden en die van de geesten van de voorouders, de Badimo. De Tswana zijn zeer goed bekend met hun voorouders en kennen mensen van verschillende generaties bij naam en spreken hun geesten regelmatig aan.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat