Logo bg white

Beste reistijd Botswana

Klimaat Botswana

Botswana kent een woestijnklimaat en steppeklimaat in het noordoosten van het land.


In de wintermaanden (juni tot en met augustus) is koel en droog in het land. Overdag liggen de temperaturen tussen de 20 en 26 graden, maar ‘s nachts kunnen de temperaturen dalen tot het vriespunt. Tijdens de ochtend drives kan het dan ook behoorlijk koud zijn

September
en oktober zijn overgangsmaanden. De temperaturen stijgen, maar de regens blijven nog uit. Dit zijn dan perfecte maanden voor het spotten van wildlife. Een bezoek aan het centrale en zuidelijke deel van Botswana kan in deze maanden beter worden vermeden omdat de temperaturen onaangenaam heet kunnen zijn overdag.


Tijdens de zomermaanden (november tot en met maart) is het regenseizoen in het noorden. In de zomer is het overdag heet en vochtiger. In deze periode kent Botswana veel regen en flinke onweersbuien. De buien zijn doorgaans kort en hevig. De natuur is in deze periode op zijn groenst en vanaf eind november t/m maart kunt u de meeste vogels spotten. Een ideale periode dus voor vogelaars! In deze groene maanden worden de meeste jongen geboren en gelden doorgaans aantrekkelijke tarieven. De zomermaanden (inclusief april en mei) zijn een goede periode voor een bezoek aan de Kalahari.


April en mei zijn overgangsmaanden. Het wordt steeds droger en de temperaturen nemen langzamerhand af. Houdt er rekening mee dat de begroeiing nog dik is, dus dat het lastig kan zijn wild te spotten.


jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 32 32 30 28 23 22 22 26 31 33 32 32
mm 96 84 72 41 12 4 3 4 14 43 67 89

Beste reistijd

De wintermaanden van mei tot en met oktober zijn de beste maanden voor het spotten van wildlife in Botswana. Omdat het weer in deze maanden doorgaans aangenaam is, de begroeiing lager en minder dik en het wildleven dichtbij de waterbronnen blijft. Hierdoor is het in deze maanden makkelijker dieren te spotten. Houdt u er wel rekening mee dat dit populaire (en kostbare) maanden zijn voor een bezoek aan het land en dat u bij voorkeur uw reis vroeg van tevoren bespreekt.

Vanaf eind november tot en met maart kunt u de meeste vogels spotten en deze periode geldt dus als beste reistijd voor vogelaars. Houdt u in deze maanden wel rekening met de hogere temperaturen en meer regenval.

Gelet op de tarieven van de accommodaties in Botswana zijn laagseizoentarieven doorgaans van toepassing in de maanden december t/m maart. Midden seizoen tarieven zijn doorgaans van toepassing in april t/m juni en november. Hoogseizoen tarieven zijn van toepassing van juli t/m oktober.

Blank

Beste reistijd Makgadikgadi

De beste periode om wildlife te zien in de Makgadikgadi Pannen varieert jaarlijks en per gebied, maar globaal kan worden uitgegaan van de volgende omschrijvingen:

  • Het beste seizoen voor het zien van dieren in de Nxai Pan is december t/m april. Dan bevinden zich grote groepen zebra’s, wildebeest en springbok in deze omgeving en zijn tevens giraffes, kudu, leeuwen, cheetah’s. Bij verblijf nabij de Nxai Pan kan tevens een bezoek worden gebracht aan de beroemde Baines’ Baobabs!

  • Van april t/m juli trekken de pannen in het Madgadikgadi Pans Nationale Park grote kuddes zebra’s, wildebeest en andere grazers aan.

  • De Boteti rivier ligt ten westen van de pannen, hier bevinden zich in de maanden augustus t/m november de meeste dieren.
Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat