Logo bg white

Praktische informatie Costa Rica

Ligging

Costa Rica ligt in Centraal Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. In het westen bevindt zich de Stille of Grote Oceaan, in het oosten de Caribische Zee. De kustvlakten zijn laag, maar daartussen bevinden zich lange bergketens van vulkanische oorsprong. Costa Rica is ongeveer 1,4 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners.

Blank

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het Costa Rica 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd is het 8 uur vroeger.

Klimaat

De droge tijd loopt in Costa Rica van eind november tot half april, maar ook dan heeft u een grote kans op een regenbui. In september en oktober is de regenperiode in de centrale hooglanden het hevigst, maar valt aan de Caribische kust juist de minste regen. Het klimaat is afhankelijk van zowel de hoogte als de tijd van het jaar. Alhoewel Costa Rica een relatief klein land is, kent het door de hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones. Costa Rica is ook in het regenseizoen goed te bereizen.

Reisdocumenten

Voor Costa Rica is geen visum nodig als u een geldig Nederlands paspoort bezit. Wel moet uw paspoort minimaal 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Costa Rica.

Vluchten naar Costa Rica

Dagelijks vindt er een comfortabele KLM vlucht plaats vanuit Amsterdam naar Panama City waar u overstapt op een vlucht van Copa Airlines naar San José in Costa Rica.

Van 31 oktober tot en met maart biedt KLM tevens een directe vlucht aan vanuit Amsterdam naar San José! Deze vlucht wordt tweemaal per week (dinsdag en vrijdag) aangeboden.

Vervoer ter plaatse

Costa Rica is een prachtig land om per huurauto te verkennen. Door het heuvelachtige landschap rijden is avontuurlijk en leuk. U kunt stoppen waar u wilt om van de omgeving te genieten of te fotograferen. Houd er rekening mee dat wegen niet altijd goed onderhouden zijn. Vooral in het regenseizoen kunnen plotseling kuilen opdoemen.

Voor een bezoek aan Tortuguero maken wij gebruik van vervoer per boot. Voor een bezoek aan het Nationaal Park Corcovado maken wij zowel gebruik van de boot als een interne vlucht. Rijdt u bij voorkeur niet zelf met een huurauto rond, maar wenst u een reis naar Costa Rica op basis van losse transfers, of een auto met eigen chauffeur voor de gehele periode, dan is dit uiteraard mogelijk. Houd er rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Tico informeert u graag naar de mogelijkheden.

Valuta

De nationale munteenheid in Costa Rica is de Colón (vernoemd naar Christopher Columbus, in het Spaans Cristobal Colon). De Colon schommelt erg ten opzichte van de Amerikaanse dollar en inflatie is hoog. Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de ‘FXCheatSheet’).

Betalingsmogelijkheden

US Dollars en creditcards worden vrijwel overal in Costa Rica geaccepteerd. De Euro wordt inmiddels ook steeds meer geaccepteerd. Aan te raden is uw Euro’s te wisselen bij de lokale bank in lokale valuta. Betaalt u in principe niet met Euro’s; u krijgt vaak een zeer ongunstige koers doorberekend. Tegenwoordig kan in Costa Rica op veel plaatsen (vooral duurdere hotels, restaurants en winkels) met creditcard worden betaald (bij voorkeur Mastercard of Visa). Ook bevindt zich in Costa Rica tegenwoordig op bijna iedere hoek van de straat een pinautomaat waar u eenvoudig geld kunt pinnen, indien uw betaalkaart een Cirrus of Maestro logo heeft. Zorg er echter altijd voor dat u voldoende Colones op zak heeft als u buiten grote plaatsen en toeristencentra in Costa Rica gaat reizen.

Snorkelen/duiken

In Guanacaste, rondom Cahuita, Manuel Antonio en Dominical zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. De beste periode om te duiken is het droge seizoen. In de natte maanden is het zicht onderwater beperkt.

Schildpadden

Vijf soorten zeeschildpadden komen regelmatig nestelen op de stranden van Costa Rica. In het algemeen zijn er van mei/juni tot en met oktober nestelende schildpadden te zien in Tortuguero. De beste periode om schildpadden te zien, zijn de maanden juli en augustus. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien. Ook bij de kust van de Stille oceaan komen diverse soorten schildpadden hun eieren leggen. Per ras is er een verschillend seizoen en verblijfplaats. Ongeacht de reisperiode is er vrijwel altijd een ras schildpadden dat aan land komt om eieren te leggen.

Blank

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De meeste mensen die u op reis in Costa Rica zult tegenkomen, spreken een beetje Engels. Met Engels kunt u zich in de toeristische plaatsen en in de hoofdstad San José goed redden. Uiteraard maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker wanneer u een een klein woordje Spaans spreekt.

Cultuur

Costa Rica is een redelijk welvarend en westers land. De cultuurverschillen tussen de Costaricaanse maatschappij en die van ons zijn dan ook niet bijzonder groot. U zult in Costa Rica dan ook weinig last hebben van een cultuurschok. Er zijn geen overblijfselen te vinden van pre-Columbiaanse culturen. De cultuur en de architectuur zijn sterk beïnvloed door Spanje en de Verenigde Staten.

Elektriciteit

Het voltage is overwegend 110 volt. Voor de stopcontacten heeft u een wereldstekker nodig.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen en malaria verwijzen we u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Wij raden u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.

Kleding

Zorg dat u in Costa Rica comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriemen of een rugzak.

Neem in elk geval dunne katoenen kleding mee. Voor ’s avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne koltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig tegen de regen en de felle zon. Neem verder een paar ingelopen wandelschoenen met grof profiel mee en een paar slippers of sandalen. Een kleine rugzak of schoudertas is handig om uw handbagage in op te bergen. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldbuidel kopen, die u onder uw kleren kunt dragen.

Eten en drinken

Eten in Costa Rica is lekker en niet duur. De meeste restaurants in Costa Rica hebben ‘normaal’ eten, maar het eten met de lokale bevolking is zeker het proberen waard.

De keuken bestaat voornamelijk uit vlees, vis, groenten en lokale specialiteiten. Zoals in de meeste landen in Midden-Amerika wordt veel gekookt met rijst en bonen. Het nationale gerecht in Costa Rica is de ‘gallo pinto’, een gerecht dat bestaat uit rijst met bruine bonen en wordt veelal als ontbijt gegeten. Een ander typisch Costaricaans gerecht is de casado: rijst met kip of vlees met groenten. Het is een complete maaltijd voor een paar colónes, die de lokale bevolking ook gerust als ontbijt eet. Probeert u vooral ook de ceviche (heerlijke vissalade in limoensap), tortilla’s, avocadosalades, barbecuegerechten en uitstekende steaks. In veel gerechten en dranken worden bovendien verse vruchten verwerkt.

Het drinkwater is in Costa Rica vaak van goede kwaliteit, echter wordt het niet aangeraden dit te drinken. Mineraalwater in flessen is overal te koop. Een erg lekker en verfrissend drankje is de Batido: verse vruchten mixen met water of melk. Een milkshake of een smoothie dus van aardbeien, ananas, bramen etc.

Blank

Openingstijden winkels

Winkels in Costa Rica zijn doorgaans geopend van 8.00 u ’s ochtends tot 18.00 u ’s avonds. Banken gaan meestal rond 15.00 u al dicht.

Fooien

Fooi geven is gebruikelijk in Costa Rica. In restaurants wordt meestal ca. 10% fooi gegeven, maar soms zit dat ook al bij de rekening inbegrepen. Daarnaast is het gebruikelijk dat u aan gidsen en het hotelpersoneel een fooi geeft. Natuurlijk staat u de hoogte van het bedrag volledig vrij.

Religie

De Rooms-Katholieke Kerk is de staatskerk van Costa Rica, waartoe ruim 90% van de bevolking zich rekent.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen.

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen.

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2017 - Privé reizen op maat