Logo bg white

Praktische informatie Costa Rica

Ligging

Costa Rica ligt in Centraal Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. In het westen bevindt zich de Grote Oceaan (ook Stille of Pacifische Oceaan), in het oosten de Caribische Zee. De kustvlakten zijn laag, maar daartussen bevinden zich lange bergketens van vulkanische oorsprong. Costa Rica is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en heeft bijna 5 miljoen inwoners.

Blank

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het Costa Rica 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd is het 8 uur vroeger.

Klimaat

Alhoewel Costa Rica relatief klein is, kent het land door de hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones. Het klimaat is afhankelijk van zowel de regio als de tijd van het jaar. Op de 'Beste reistijd Costa Rica' pagina kunt u een uitgebreidere beschrijving vinden van het weer en de beste reistijd per regio.

Reisdocumenten

Voor een rondreis door Costa Rica is geen visum nodig. U dient enkel in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in Costa Rica. Daarnaast moet u uw vluchten/officieel geboekte transfer kunnen laten zien waarmee u Costa Rica zal verlaten.

Vluchten naar Costa Rica

Dagelijks vindt er een comfortabele KLM vlucht plaats vanuit Amsterdam naar Panama City (vluchtduur iets meer dan 11 uur) waar u overstapt op de vlucht van Copa Airlines die u in 1,5 uur naar San José in Costa Rica brengt.

In de maanden december t/m maart biedt KLM tevens een directe vlucht aan vanuit Amsterdam naar San José! Deze vlucht duurt iets minder dan 12 uur en wordt driemaal per week (op woensdag, vrijdag en zondag) aangeboden.

Vliegt u liever met een andere luchtvaartmaatschappij en/of vanaf een andere luchthaven dan Amsterdam, dan kunt u dit uiteraard doorgeven bij uw aanvraag. Uw reisspecialist zal u adviseren over de mooiste mogelijkheden.

Blank

Vervoer ter plaatse

Costa Rica is een prachtig land om per huurauto te verkennen. Afstanden zijn klein en een huurauto geeft u alle vrijheid ter plaatse. De wegen zijn niet altijd in perfecte staat en gaan door heuvelachtige landschap, maar dat is in onze optiek eerder een voordeel dan een nadeel! Wij zorgen er uiteraard voor dat u een goede, stevige 4WD huurauto tot uw beschikking heeft waarmee u probleemloos van A naar B kunt rijden.

Voor een bezoek aan Tortuguero wordt gezien de ligging gebruik gemaakt van vervoer per boot. Voor andere trajecten (wanneer bijvoorbeeld een snelle terugreis gewenst is vanuit Nationaal Park Corcovado naar San José) bieden we binnenlandse vluchten aan die doorgaans worden uitgevoerd door SANSA of Nature Air en ruimte bieden aan 12 of 18 passagiers. Rijdt u bij voorkeur niet zelf met een huurauto rond, maar wenst u een reis naar Costa Rica op basis van een auto met eigen chauffeur voor de gehele periode, dan is dit uiteraard ook mogelijk en bij ons aan te vragen.

Valuta

De nationale munteenheid in Costa Rica is de Colón (vernoemd naar Christopher Columbus, in het Spaans: Cristóbal Colón). Voor de actuele koers kunt u kijken op www.oanda.com. Voordat u op reis gaat is het handig een wisselkoers-app op uw telefoon te installeren.

Betalingsmogelijkheden

US Dollars en creditcards worden vrijwel overal in Costa Rica geaccepteerd. De Euro wordt ook steeds meer geaccepteerd, maar zorgt voor een minder gunstige koers. In Costa Rica kan op veel plaatsen (bij de meeste hotels, restaurants en winkels) eenvoudig met creditcard worden betaald (bij voorkeur Mastercard of Visa). Ook zijn er in iedere grotere plaats pinautomaten te vinden waar u eenvoudig Colones kunt pinnen.

Snorkelen en duiken

Snorkelen

In Costa Rica kunt u goed snorkelen. De beste snorkelspots bevinden zich bij Cahuita National Park (Caribische kust), bij Caño Island en Gulfo Dulce (nabij Uvita en Corcovado) en Guanacaste (aan de Pacifische Oceaan). In Guanacaste zijn de omgeving van de Catalina Islands en Golfo de Papagayo aanraders. De beste periode om te duiken aan de westkust (Pacific) is in het droge seizoen van december tot en met april. Aan de Caribische kust zijn de droogste maanden september en oktober. In de natste maanden is het zicht onderwater beperkt.


Duiken

Duikers kunnen bij Cahuita, Caño Island en de Catalina Islands ook uitstekend duiken. Nabij de Catalina Islands bevinden zich ook de Bat Islands die een uitstekende duikspot vormen (zowel de Catalina Islands als de Bat Islands bereikt u vanuit Playa del Coco aan de noordkant van Guanaste). Voor de allerbeste duikervaring reist u als ervaren duiker af naar Cocos Island. Cocos Island ligt op 550 km ten westen van de westkust en is daardoor enkel met een meerdaags arrangement te bereiken. Van juni tot en met septemberziet u hier de indrukwekkende hamerhaaien!

Blank

Schildpadden

Vijf soorten zeeschildpadden komen regelmatig nestelen op de stranden van Costa Rica. Bij de kust van de Stille oceaan komen diverse soorten schildpadden hun eieren leggen. Per soort is er een verschillend seizoen en verblijfplaats. Ongeacht de reisperiode is er vrijwel altijd een soort schildpadden dat aan land komt om eieren te leggen. Veruit de beste en bekendste plek om zeeschildpadden te zien is Tortuguero. Bij de pagina met 'Beste reistijd Costa Rica' treft u een mooi overzicht met meest gunstige maanden.

Blank

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De meeste mensen die u op reis in Costa Rica zult tegenkomen spreken daarnaast een beetje Engels. Met Engels kunt u zich in de toeristische plaatsen, bij veruit de meeste accommodaties en in de hoofdstad San José dan ook prima redden.

Cultuur

Costa Rica is een welvarend en redelijk westers land. De cultuurverschillen tussen de Costaricaanse maatschappij en die van ons zijn dan ook niet bijzonder groot. Niet de afwijkende cultuur, maar vooral de natuur zal voor een onvergetelijke reis zorgen.

Eten en drinken

De Costaricaanse keuken bestaat voornamelijk uit vlees, vis, groenten en lokale specialiteiten. Zoals in de meeste landen in Midden-Amerika wordt veel gekookt met rijst en bonen. Het nationale gerecht in Costa Rica is ‘gallo pinto’, een gerecht dat bestaat uit rijst met bruine bonen en wordt veelal als ontbijt gegeten. Een ander typisch Costaricaans gerecht is 'casado', rijst met kip of vlees met groenten. Probeert u vooral ook de ceviche (heerlijke vissalade in limoensap), tortilla’s, avocadosalades, barbecuegerechten en uitstekende steaks.

In veel gerechten en dranken worden bovendien verse vruchten verwerkt. Een erg lekker en verfrissend drankje is de batido: een verse vruchten mix met water of melk.

Blank

Elektriciteit

In Costa Rica komt u stopcontacten type A en type B tegen (met twee rechthoekige gaten). Voor uw elektrische apparaten heeft u dan ook een wereldstekker nodig. Het voltage is overwegend 120 volt.

Veiligheid

Costa Rica is een van de veiligste landen van Midden-Amerika. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot eventuele de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Voor vragen betreffende benodigde inentingen en malaria pillen verwijzen we u graag naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, de plaatselijke GGD, tropencentrum of uw huisarts. Het is aan te raden 8 tot uiterlijk 6 weken voor vertrek een afspraak te maken.

Fooien

Fooi geven is gebruikelijk in Costa Rica. In restaurants wordt meestal ca. 10% fooi gegeven, maar soms zit dat ook al bij de rekening inbegrepen. Daarnaast is het gebruikelijk dat u aan gidsen en het hotelpersoneel een fooi geeft. Natuurlijk staat u de hoogte van het bedrag volledig vrij.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat