Logo bg white

Praktische reisinformatie Borneo

Ligging

Borneo is een eiland in Zuidoost-Azië en bestaat uit twee delen. Het bovenste en tevens kleinste gedeelte hoort bij Maleisië. Het onderste en grootste gedeelte van Borneo hoort bij Indonesië en is beter bekend als Kalimantan.

Maleisisch Borneo bestaat uit twee delen: de staat Sabah en de staat Sarawak. De staat Sarawak grenst aan het relatief kleine land Brunei. In het westen grenst Maleisisch Borneo aan de Zuid-Chinese Zee en in het noordwesten aan de Suluzee.

Tijdverschil

Gedurende de Nederlandse winter is het op Borneo 7 uur later dan in Nederland. In de Nederlandse zomer bedraagt het tijdsverschil 6 uur.

Paspoort & visum

Voor een reis naar Borneo (Maleisië) heeft u geen visum nodig. Uw paspoort dient nog tenminste 6 maanden geldig te zijn na de uitreisdatum.

Douanebepalingen

Voor een bezoek aan Borneo hoeft u geen rekening te houden met specifieke douanebepalingen. De normale reiziger zal dan ook geen extra voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen. Een belangrijke vermelding verdient het zeer strenge drugsbeleid voor zowel Maleisië/Borneo als buurland Singapore: op invoering of bezit van verdovende middelen staat de doodstraf.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Klimaat

Borneo kent een tropisch klimaat. Gedurende het hele jaar is het er warm, zonnig en heerst er een zeer hoge luchtvochtigheid. Gemiddeld is het ’s nachts ca. 20°C, overdag lopen de temperaturen op tot wel 34°C. Het algemene regenseizoen loopt van oktober t/m maart.

Blank

Taal

De officiële voertaal op Borneo is Bahasa Malaysia. Echter is voor veel mensen op Borneo Engels de tweede taal. Het Engels wordt door bijna iedere inwoner gesproken.

Valuta

De munteenheid op Borneo is de Maleise Ringgit. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 sen en biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 Ringgit (RM). U kunt de actuale koers bekijken op de website van Oanda. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Betalen op Borneo

In principe kunt u op Borneo, indien u in het bezit bent van een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), bij bijna iedere bank terecht, vooral in de grotere steden en toeristische centra. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden op Borneo nagenoeg overal geaccepteerd als betaalmiddel, vooral in de hotels, lodges, betere winkels en restaurants.

Vervoer

Op Borneo biedt Tico, in verband met de slechte conditie van de wegen, geen self-drives aan. Wij verzorgen dan ook alleen reizen op transfer-basis. Veelal betreft het hier privé-transfers, soms wordt in internationaal gezelschap gereisd. Uiteraard is het altijd mogelijk om geheel op privé-basis te reizen, indien dit gewenst is. Ook wordt er veelal met gemotoriseerde boten gevaren om u van A naar B te verplaatsen.

Sommige binnenlandse trajecten kunnen worden overbrugd middels een binnenlandse vlucht. Zowel de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, als de low cost carriers Firefly (Malaysia Airlines) en Air Asia voeren dagelijks meerdere vluchten uit tussen de grotere steden. Vliegen is dan ook zeer voordelig. Indien u het Maleisisch schiereiland wilt combineren met een bezoek aan Borneo, dient u altijd te vliegen.

Blank

Electriciteit

Op Borneo is de netspanning 220 Volt. U heeft een verloopstekker nodig (een Engelse stekker). Een internationale reisstekker kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels.

​Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat. Houdt u altijd uw regenkleding of een paraplu bij de hand.

Een punt van aandacht bij het inpakken van uw koffer is de officiële godsdienst van Borneo: de Islam. Ondanks het feit dat het land zeer Westers georiënteerd is en de diverse religies harmonieus samen gaan, wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u hier rekening mee houdt. Vrouwen wordt afgeraden om korte rokjes of jurkjes te dragen. Houd er rekening mee dat de meeste vrouwen op Borneo gesluierd zijn. Het getuigt van respect wanneer u hier rekening mee houdt.

Fooien

Tijdens uw door Tico verzorgde reis door Borneo wordt u veelal begeleid door lokale chauffeurs en gidsen. In de toeristische sector wordt (overal ter wereld) een basis salaris uitbetaald. Fooien zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het inkomen. Het geven van fooi is echter nooit verplicht en moet gezien worden als een beloning voor een goede service. Heeft u dan ook een uitstekende chauffeur, kapitein of gids die daadwerkelijk van toegevoegde waarde is geweest, dan is het erg leuk om een fooi te geven. Voor de hoogte van deze fooi is echter geen standaard.

In restaurants en bars is het gebruikelijk om ca. 10% fooi te geven, uiteraard weer alléén wanneer u tevreden bent met de service.

​Religie

De officiële religie op Borneo is de Islam. Het geloof staat op Borneo echter minder centraal dan in West-Maleisië. Er heerst een grote religieuze tolerantie en zo belijden de Chinezen openlijk het boeddhisme en het taoïsme, de Indiërs het Hindoëisme, en anderen weer het Christendom. De diverse religieuze groeperingen gaan over het algemeen harmonieus samen.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat