Delen

15 juni 2023

Inspectiereis Tanzania

Door: Fraukje van Nes

Eind 2022 vertrok reisspecialiste Fraukje naar een gloednieuwe Tico-bestemming: Tanzania! In twee weken tijd bezocht zij de hoogtepunten en vele schitterende accommodaties van dit bijzondere land. Uiteraard stond ook Zanzibar op het programma voor een uitgebreide inspectie en maakte zij kennis met het magische landschap in het noordoosten van het land. Onderstaand lees je haar bevindingen terug:

Blank

“Na een uitgebreide studie van het land was het tijd om mijn koffer te pakken en af te reizen naar het land van de wereldberoemde Serengeti. De eerste stop van deze bijzondere reis is Zanzibar. In het donker land ik in Stone Town, waar ik word opgewacht door een chauffeur die mij naar het iconische Park Hyatt brengt. Zowel Stone Town, als het Park Hyatt verrassen mij. De stijlen die je hier tegenkomt zijn een ware mengelmoes en moeilijk in een hokje te plaatsen. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes leer in meer over het dagelijks leven op het eiland, maar ook over het huiveringwekkende slavenverleden. Dit heeft beslist veel indruk gemaakt.

Blank

De opvolgende dagen bezoek ik zowel de westkust, als de oostkust van Zanzibar, met als absolute hoogtepunt een verblijf in de &Beyond lodge op Mnemba Island. Zelden bezocht ik zo’n adembenemend mooie strandbestemming. Het is een plek waar ik absoluut niet meer wegwilde. Barefoot luxury pur sang! Daarnaast bezocht en verbleef ik in nog enkele pareltjes zoals Tulila Zanzibar, Zuri Zanzibar en White Sand Luxury Villa’s. Allen op hun eigen manier uniek. Ook leerde ik over het bizarre tij waar je aan de oostkust van het eiland mee te maken krijgt. Een groot deel van de dag verdwijnt de zee namelijk tot voorbij de horizon en is het mogelijk om eindeloos ver over het witte zand, wat een paar uur daarvoor nog zeebodem was, te wandelen. Op Zanzibar was ook mijn eerste kennismaking met de Maasai-bevolkingsgroep, die onder andere bekend staat om hun kleurrijke klederdracht. Deze kleding steekt schitterend af tegen de hemelsblauwe zee en parelwitte stranden.

Blank

Met een klein vliegtuigje vertrok ik naar het noordoosten van het land. Ik zat nog net niet op schoot bij de piloot en vanuit de vooruit had ik uitzicht op de top van de Kilimanjaro. Deze vliegreis was al een hele beleving an sich. Aangekomen op de luchthaven van Arusha werd ik opgewacht door de gids die de komende dagen tot mijn beschikking stond. Met een grote Land Cruiser, waarvan het dak omhoog kon, vertrok ik richting het Tarangire National Park, waar de eerste nacht in de wildernis op de planning stond. Het landschap onderweg maakt direct diepe indruk. Prachtige groene vlaktes, gesierd met de kleurrijk geklede lokale bevolking, maken op een gegeven moment plaats voor het ruigere landschap van Tarangire. Het bijzondere van Tanzania is dat er nergens hekken om de nationale parken heen staan. Al het dierenleven kan overal vrij rondlopen! Op een zeker moment heb ik een luipaard in een boom bewonderd, welke op slechts enkele meters van een dorpje stond. De dieren zijn in dit land minstens net zo belangrijk als de mensen. In Tarangire verbleef ik in de Mpingo Lodge. De locatie, boven op een heuvel, is verbluffend mooi. Wanneer je over de uitgestrekte savanne kijkt, verwacht je dat David Attenborough ieder moment met zijn praatje gaat beginnen. Tijdens de middagsafari wordt gelijk duidelijk dat de wilde dieren overvloedig zijn. Terwijl de zon langzaam ondergaat, prijs ik mezelf gelukkig dat ik deze plek heb mogen verkennen.

Blank

Vanuit Tarangire reis ik verder naar Lake Natron. Het is een reis over een grotendeels stoffige en hobbelige weg, maar wat was het de rit waard! Lake Natron staat bekend om haar grote kolonies flamingo’s, maar deze plek is zoveel meer dan dat. Ik had het gevoel op een andere planeet beland te zijn. Het landschap was zonder twijfel het meest bijzondere van de reis en wanneer ik terugkijk op deze inspectie, was dit bezoek voor mij het hoogtepunt. De redelijke luxe tenten waar je in verblijft zijn van alle gemakken voorzien, maar niet zo luxe als de andere accommodaties die Tico in Tanzania aanbiedt, dat moet gezegd worden. Je levert dus iets in qua comfort, maar qua ervaringen win je hier ruimschoots!

Blank

De volgende stop is er een waar ik vooraf enorm naar uitkeek, namelijk het verblijf in Gibbs Farm, en dit verblijf heeft zeker niet teleurgesteld. Sterker nog, ik vind dit een van de leukste accommodaties wereldwijd. In de kneuterige en zeer comfortabele cottages met uitzicht over de koffieplantages, of over de indrukwekkende groenentuin wil je blijven wonen. Alles is hier biologisch, gezond, mooi, het klimaat is aangenaam, de service is top, en het is een uitstekende uitvalbasis voor een bezoek aan een hoop verschillende hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld de Ngorongoro-caldera.

Blank

De tijd brak aan voor de verkenning van een van ’s werelds meest bijzondere gebieden; de uitgestrekte Serengeti. Veel mensen vliegen, maar ik ben over land naar de Nanyuki Lodge gereisd en wederom werd ik getrakteerd op de meest waanzinnige uitzichten. De Nanyuki Lodge is prachtig, en de eerste kennismaking met de Serengeti staat in mijn geheugen gegrift. Ook hier had ik weer het idee midden in een National Geographic documentaire te zijn beland. Het gevoel wat de Serengeti je geeft is lastig te beschrijven, het voelt zo ver van huis, zo ruig, nooit eerder bezocht ik een plek die mij dit gevoel gaf. Op het moment dat ik overweldigd was van alle indrukken, trok daar geheel onverwacht de great migration voorbij! Wow! Wat voel ik mij gezegend dat ik dit unieke tafereel in het wild heb mogen aanschouwen.

Blank

Nog geen uur later stond het volgende hoogtepunt alweer op de planning. Door Singita was ik uitgenodigd om twee nachten in één van hun fantastische mooie lodges in het Grumeti-reservaat te verblijven. Singita is mijn favoriete safari-keten. Ze bieden luxe op een niveau dat mij niet eerder bekend was. Werkelijk ongeëvenaard! Ik was in de luxe positie dat ik ook een kijkje mocht nemen in de andere 4 Singita lodges in dit gebied. Allen totaal anders, maar allen zo beeldschoon. Ik zou geen favoriet kunnen kiezen! Zelf verbleef ik in het Sabora Tented Camp, midden tussen al het dierenleven. Want ook hier zijn geen hekken. Mijn hartslag is alle kanten opgevlogen gedurende deze dagen, maar ook hier weer herinneringen voor het leven gemaakt. Singita is zeker een naam om te onthouden wanneer je naar Tanzania afreist!

Blank

Als kers op de taart stond de Ngorongoro-caldera op het programma. Beter bekend als de Ngorongoro-krater, echter is dit gebied geen krater, maar een caldera. Volgens onze gids zijn ze in het proces om deze naam te veranderen. Ook hier sliep ik in één van de vele prachtige &Beyond Lodges. Op de rand van de caldera bevindt zich deze unieke accommodatie, met een design dat je niet snel verwacht in een land als Tanzania. ‘Where Maasai meets Versailles’ is hun eigen omschrijving en dit is precies wat het is. Deze lodge prikkelt de zintuigen en het is er een die ik nog lange tijd zal herinneren. Het zal verder niet verbazen dat de safari in de caldera ook één uit duizenden was. Het is zo ontzettend bijzonder om daar te zijn, en iedere 15 minuten weer door een totaal ander landschap te rijden, eindeloos veel dieren te zien, terwijl je je in een soort kom bevindt. Woorden schieten te kort voor dit bijzondere stukje wereld!

Blank

Ik sloot de reis af met een nacht in Arusha. Arusha is voor vele het startpunt van een reis naar Tanzania en aangezien je daar vaak in de avond aankomt is een overnachting hier noodzakelijk. Het was dan ook interessant om hier enkele hotelinspecties te doen, zodat wij jullie naar de fijnste plek kunnen sturen. De meeste accommodaties liggen net buiten de drukte van de stad, tussen het groen en het is dan ook zeker geen straf om hier één of twee nachten te verblijven.

In de avond vlieg ik weer terug naar Amsterdam, waar de tijd aanbreekt om alle diepe indrukken een plekje te geven. Het is ongelofelijk hoeveel dit land, wat op een schappelijke afstand van Amsterdam ligt, te bieden heeft qua natuur en accommodaties. Enkel superlatieven voor deze bijzondere bestemming!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat