Logo bg white

Praktische informatie Tanzania

Praktische informatie Tanzania

Onderstaande informatie kunt u gebruiken ter voorbereiding op uw reis naar Tanzania. Indien u vragen heeft dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze speciaisten. Zij zijn u graag van dienst.

Blank

Betalen

In Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS) de nationale munteenheid, echter kunt u ook overal in Amerikaanse Dollars (USD) betalen.

Creditcard

Op de meeste plekken in Tanzania kunt u ook gewoon met creditcard betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn Visa en Mastercard. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed! Ook fooien kunt u in de luxere accommodaties met een creditcard betalen.

Elektriciteit

Het voltage in Tanzania heeft op de meeste plaatsen 230 volt. Voor uw eigen apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker nodig. U kunt een wereldstekker meenemen of op de luchthaven van aankomst en in de lokale supermarkten gemakkelijk een stekker aanschaffen. Op de meeste plekken past een Nederlandse stekker overigens wel in het stopcontact.

Fooien

Het geven van fooi is in Tanzania niet verplicht en service is altijd inbegrepen in de prijzen. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd goed om een fooi achter te laten. Hieronder een aantal sectorspecifieke tips m.b.t. het geven van fooi in Tanzania, gebaseerd op een gezelschap bestaande uit 2 personen. Deze bedragen zijn indicatief en niet verplicht.

Lodges & Gidsen

Gaat u een hele dag in groepsverband met een gids op pad tijdens safari's, dan kunt u denken aan een fooi van ca. USD 10 per persoon per dag. De fooi geeft u aan het einde van uw laatste drive. Bij het uitchecken kunt u daarnaast bij de lodge een fooi achterlaten voor al het andere personeel van USD 5 - 10 per kamer per dag.

Transport

Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen. Heeft Tico voor u een privé-vervoer geregeld, dan kunt u een fooi aanhouden van USD 5 - 10 per persoon per dag, afhankelijk van hoe lang u onderweg bent en of uw chauffeur tevens als uw gids fungeert.

Restaurants

Het is niet verplicht om fooi te geven. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.

Geografie

Tanzania is gelegen in het midden van Oost-Afrika. Het land is ca. 23 x zo groot als Nederland en grenst aan Kenia, Mozambique, Malawi, Zambia, Congo-Kinshasa, Burundi, Rwanda en Oeganda. De oostkust van Tanzania ligt aan de Indische Oceaan, in het noordwesten bevindt zich het gigantische Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi. De grens met Mozambique wordt gevormd door de rivier Rovuma. De hoofdstad van Tanzania is Dodoma.

Gezondheid

Adviezen omtrent vaccinaties en malariatabletten wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropen-centrum en/of uw huisarts.

Kleding

Tanzania is een land met doorgaans hoge temperaturen en het is dan ook te adviseren om luchtige kleding mee te nemen. Een trui, of vest is echter ook geen overbodige luxe voor in de vroege ochtend en de avonduren. Voor mogelijk lage temperaturen, maar tevens als bescherming tegen muggen. Wanneer u naar Zanzibar afreist en graag over het strand wandelt, is het te adviseren om waterschonen mee te nemen wanneer u aan de oostkust verblijft.

Klimaat

Tanzania kan in principe het grootste gedeelte van het jaar prima bezocht worden. Wat voor de beste reistijd is voor een reis naar Tanzania hangt af van de wensen en de te bezoeken gebieden. Wanneer u een reis maakt waarin meerdere gebieden worden gecombineerd zijn de maanden juni t/m oktober aan te raden.

De meeste regen valt in de maanden maart, april en mei. In deze periode zijn veel lodges gesloten. In november vindt het korte regenseizoen plaats en is het doorgaans erg rustig in de nationale parken. Wanneer u af en toe een bui op de koop toe neemt, dan is november een prachtige periode om te reizen. December en januari zijn ook prachtige maanden, al kan het in deze tijd wel erg warm worden.

Pinnen

U kunt in het hele land in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten (ATM). U kunt bij deze automaten meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week geld opnemen.

Reisdocumenten

Voor uw verblijf in Tanzania heeft u een visum nodig, welke Tico voor u verzorgd. Dit visum is geldig voor een verblijf van 90 dagen. Het is belangrijk dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is wanneer u naar Tanzania afreist. Daarnaast moet het paspoort over 2 lege pagina's beschikken.

Met uw reisdocumenten meldt u zich bij de douane na aankomst. Aangezien het ook mogelijk is om uw visum bij aankomst aan te schaffen, zijn er verschillende rijen. Let goed op dat u in de juiste rij gaat staan, zodat u niet onnodig lang hoeft te wachten.

Blank

Taal

De officiële taal in Tanzania is Swahili. Engels is één van de twee officiële talen in Tanzania. Swahili telt in totaal vijftien verschillende dialecten, waarvan Kiunguja het meest voorkomt.

Tijdverschil

In de zomertijd is het 1 uur later in Tanzania. In onze wintertijd is het 2 uur later in Tanzania.

Veiligheid

Een reis door Tanzania zal in de overgrote meerderheid van de gevallen zonder problemen verlopen. Het is echter verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen zodat u de kans op een zorgeloze reis nog eens extra vergroot.

De meeste gebieden zijn veilig om te bezoeken, maar in grotere steden als Dar es Salaam, de Arusha-regio en Zanzibar is op sommige plaatsen voorzichtigheid geboden. Dit geldt met name voor toeristische gebieden. Zorg ervoor dat u op deze plaatsen niet met sieraden loopt of uw camera in het zicht draagt. Zorg dat u overdag geld pint en kleine hoeveelheden contant geld bij u draagt. Let vooral op uw eigendommen tijdens een bezoek aan toeristische gebieden en gebruik vooral uw gezond verstand.


Houdt u er verder rekening mee dat er in Tanzania nergens hekken om de nationale parken staan en dat alle dieren dus vrij rondlopen, zo ook in alle safarikampen. Wees ten allen tijde voorzichtig. Wandelsafari’s raden wij af in Tanzania.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Vervoer

Tijdens de door Tico verzorgde reizen naar Tanzania reist u per privétransport. U wordt op het vaste land vervoerd in comfortabele Land Cruisers, waarvan het dak naar buiten uitgeschoven kan worden, zodat u kunt staan wanneer u door de nationale parken rijdt. Dit is een bijzonder prettige manier om het aanwezige dierenleven van dichtbij te bekijken. Op Zanzibar wordt u tevens vervoerd in ruime en comfortabele voertuigen.

Het is mogelijk om in Tanzania met een huurauto te reizen, echter is dit sterk af te raden. De wegen zijn op veel plekken uitdagend en de bewegwijzering is slecht. Daarbij is het gedrag van het aanwezige dierenleven onvoorspelbaar en om deze reden achten wij het niet veilig om op deze manier door Tanzania te reizen.

De kans is groot dat u tijdens uw reis minstens één keer binnenlands zal vliegen. Houdt u er rekening mee dat de vliegtuigjes waarmee u vervoerd wordt van klein formaat zijn en soms ca. 10 passagiers vervoeren.

Blank

Verzekeringen

Zorgt u ervoor dat u goed verzekerd op reis gaat? Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat