Logo bg white

Praktische informatie Colombia

Ligging van Colombia

Colombia is gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika. In het noorden grenst het land aan de Caribische Zee, in het oosten aan Venezuela, in het zuidoosten aan Brazilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador en in het westen aan de Grote Oceaan en buurland Panama. De totale oppervlakte van Colombia bedraagt ca. 1.140.000 vierkante kilometer waarmee Colombia bijna 28 keer zo groot is als Nederland. Het is het op drie na grootste land van Zuid-Amerika (na Brazilië, Argentinië en Peru). Het landschap van Colombia is verdeeld in 5 gebieden: de kust aan de Grote Oceaan in het westen, de Andes in het centraal-westelijke deel van het land, de Caribische kust in het noorden, de vlaktes van Los Llanos in het noordoosten en de Amazone in het zuidoosten. De grootte van het land en de verschillende gebieden zorgen voor een zeer uiteenlopende flora en fauna.

Tijdsverschil

In Colombia is het gedurende de Nederlandse zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

Reisdocumenten en douanebepalingen

U heeft een geldig Nederlands of Belgisch paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Een visum is niet nodig voor een bezoek. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u standaard een toeristenvisum voor 30, 60 of 90 dagen. Doorgaans wordt gevraagd hoe lang uw reis door Colombia zal duren zodat de stempel hierop wordt aangepast. Maakt u een reis van meer dan 30 dagen, let dan goed op of deze vraag gesteld wordt en u de juiste toeristenvisum in het paspoort gestempeld krijgt. Zorg er daarnaast voor dat u een retourticket kunt laten zien bij de douane.

Taal

De officiële taal in Colombia is Spaans. Daarnaast worden er nog ongeveer 70 lokale talen gesproken waarvan het Wayuu en het Páez de belangrijkste zijn. Houd er rekening mee dat (nog) relatief weinig Colombianen de Engelse taal machtig zijn. Zelfs in toeristische gebieden, de betere hotels en restaurants kan het goed voorkomen dat u personeel treft dat geen of zeer gebrekkig Engels spreekt. Het is niet noodzakelijk om zelf Spaans te spreken tijdens uw rondreis door Colombia, want alle belangrijke reisonderdelen zoals uw vluchten, transfers, excursies en hotelovernachtingen zijn reeds vastgelegd. Het is echter zeker de moeite waard wat basis kennis Spaans te beheersen. Dat zal uw reis en het contact met de lokale bevolking nog leuker maken en uw communicatie in de hotels en met uw chauffeur vergemakkelijken.

Klimaat

Door de ligging van Colombia, iets boven de evenaar, zijn er geen grote seizoensverschillen waarneembaar. De temperatuur wordt eerder bepaald door de hoogte waarop u zich bevindt. Bijna 85% van het land ligt onder de 1.000 meter, hier is de gemiddelde temperatuur ca. 24°C. Ongeveer 9% van het landoppervlak ligt tussen de 1.000 en 2.000 meter, hier is de temperatuur gemiddeld ca. 18°C. De resterende 6% van het land ligt tussen de 2.000 en 3.000 meter hoogte, waar de temperatuur gemiddeld 12°C is. De eeuwige sneeuw bevindt zich op een hoogte van 4.500 meter boven zeeniveau. Aan de Caribische kust is het doorgaans iets warmer dan aan de Pacific.

Valuta

De munteenheid is de Colombiaanse Peso (COP). De munteenheid wordt ter plaatse aangeduid met het Amerikaanse Dollarteken $. De actuele koers van de Colombiaanse Peso is te vinden op www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koersen die u mee kunt nemen op reis (kijk hiervoor bij de ‘Travel Exchange Rates’). Met dit overzichtje wordt het omrekenen tijdens uw reis erg makkelijk gemaakt.

Betalingsmogelijkheden

De beste manier om lokaal geld te verkrijgen in Colombia is pinnen met een internationale pinpas (zorg ervoor dat uw pinpas staat ingesteld op ‘Werelddekking’). In de grote en middel grote steden levert dit geen enkel probleem op en zijn er voldoende ATM’s aanwezig. Per keer kunt u vaak maar een bepaald maximaal opnemen en daarnaast kunt u vaak maximaal drie keer per dag pinnen. Als u afreist naar afgelegen gebieden, zorg er dan voor dat u de dagen daarvoor genoeg geld opneemt. Ook is het mogelijk om met uw creditkaart te betalen. Visa of Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards. Een creditcard kan vaak gebruikt worden in de betere hotels, restaurants en winkelcentra.

Vervoer

Colombia is een groot land en tijdens een rondreis zult u hoogstwaarschijnlijk verschillende delen van het land willen aandoen om hoogtepunten te bekijken. Tico stelt complete reizen samen waarin het vervoer reeds is inbegrepen. Voor de langere trajecten zullen binnenlandse vluchten opgenomen zijn, voor kortere trajecten zullen transfers voorgesteld worden met een privé chauffeur.

Intercontinentale vluchten: KLM vliegt direct van Amsterdam naar Bogotá en Cartagena. De reisduur is ongeveer 11½ uur (rechtstreekse vluchten van KLM brengen u vanuit Amsterdam naar Bogota en Cartagena).

Autohuur: In verband met de veiligheid en het wegennet wat soms te wensen overlaat, heeft Tico besloten geen reizen op basis van autohuur aan te bieden. Er wordt gebruik gemaakt van reeds besproken transfers met een privé chauffeur.

Transfers: Omdat bij Tico het comfort van de reis erg belangrijk is zullen in de reisprogramma’s kortere trajecten afgelegd worden met privé transport. U wordt opgehaald bij de luchthaven of uw hotel en wordt op een comfortabele manier naar uw volgende bestemming gebracht. De Spaanstalige chauffeur is reeds op de hoogte van de vertrektijd en pick-up en afleverdetails. Voor de langere trajecten zijn binnenlandse vluchten opgenomen.

Electriciteit

Het standaardvoltage in Colombia is 110 volt. Dit is gelijk aan het Amerikaanse systeem. Voor uw elektrische apparatuur heeft u dus een reisstekker nodig. Het is aan te raden deze stekker vanuit Nederland mee te nemen.

Mobiel bellen & Internet

Wilt u voordelig bellen, dan is het handig om een simkaart te kopen. Een simkaart koopt u in de winkels van telecomproviders. Daarna moet u nog een opwaardeerkaart kopen om te kunnen bellen, dit doet u in kiosken. Let op dat u een simlockvrije mobiele telefoontoestel heeft. U kunt overigens ook altijd bellen via internet.

In Colombia hebben veel hotels wifi bij de lobby en soms ook in de kamers. Dat geldt ook voor een groot aantal cafés en restaurants.

Fotograferen in Colombia

Colombia is een prachtig fotogeniek land met nog een ongerepte natuur en een mooie en gastvrije bevolking. De gemiddelde fotograaf kan hier zijn hart ophalen. Het is echter belangrijk de lokale bevolking te respecteren en altijd eerst toestemming te vragen alvorens u een foto maakt. In de meeste gevallen zult u merken dat de lokale bevolking er geen enkele moeite mee heeft.

Veiligheid

Reizen in Colombia kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

In Colombia bestaat uitstekende (particuliere) medische zorg. Met name in de grote steden zijn goede ziekenhuizen en klinieken te vinden. In geval van medische nood kan het hotel of de lokale agent een dokter regelen. Als er geen Engelssprekende arts voorhanden is, kan er voor een vertaler worden gezorgd. Licht altijd de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij in en volg hun instructies.

Kleding

Door de verschillen in hoogte is het aan te raden voor een reis naar Colombia veel laagjes kleding mee te nemen. Een fleece trui is zeker aan te raden, evenals shirts met lange en korte mouwen. Daarnaast kent Colombia seizoenen in regenval. Wij adviseren daarom ook regenkleding mee te nemen. U dient zich te kunnen kleden op alle weertypen.

Openingstijden winkels & banken

Winkels in Colombia gaan meestal om 09.00 uur open en sluiten om 20.00 uur (doordeweeks en zaterdag). De banken in Colombia zijn doordeweeks over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur. Op de laatste werkdag van de maand sluiten banken hun deuren om 12.00 uur ’s middags. ATM’s zijn vaak dag en nacht geopend.

Eten en drinken

Het eten in Colombia kan per regio verschillen. In het hele land wordt veel kip en rund gegeten. Daarnaast zult u arepas (een soort dikke pannenkoek van maïs) en tamales (gestoomde bananenbladeren met mais gecombineerd met kip, groente of vlees) door het hele land tegenkomen. Over het algemeen eten Colombianen een licht ontbijt, een warme lunch en een lichte avondmaaltijd. Aan de kust bestaat de maaltijd vaak uit vis. Bij de hotels wordt vaak een ontbijt geserveerd met koffie/thee, brood, ei en arepas. In Colombia raden wij u aan gebruik te maken van bronwater uit gesloten flessen. Verder staat Colombiaanse koffie wereldwijd bekend om zijn goede kwaliteit. En aquardiente (vuurwater) is de meest populaire sterke drank.

Fooien

In Colombia maakt fooi een belangrijk deel uit van het inkomen van mensen die werkzaam zijn in diverse branches. Het is daarom zeer gebruikelijk om bij tevredenheid over de ontvangen maaltijd of service, fooien te geven. Bij restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk wanneer het eten naar wens is geweest.

Let op: soms is de fooi reeds inbegrepen in het totaalbedrag (dit staat in dat geval echter altijd op de rekening vermeld).

Bevolking

Colombia is een dunbevolkt land met naar schatting 48 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid varieert enorm in het land. De meerderheid van de Colombianen woont in de centrale Andes. De volgende bevolkingsgroepen zijn te onderscheiden: mestiezen 55% (gemengd Indiaansen Europees bloed), mulatten 20% (gemengd Europees en Afrikaans bloed) en Zambos 5% (Afrikaanse afkomst). Ongeveer 35% van de totale bevolking woont nu in de vier grootste steden: Bogota, Medellin, Cali en Barranquilla. Bijna de gehele bevolking van Colombia (ca. 90%) is Rooms-Katholiek. Kerk en staat zijn bij de wet gescheiden en er bestaat een volledige godsdienstvrijheid.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat