Logo bg white

Praktische informatie Panama

Ligging

Panama is gelegen in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Het is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal Amerika. Aan de noordkant ligt de Caribische Zee en aan de zuidkant ligt de Grote Oceaan. Op het smalste deel van het langgerekte land ligt het Panamakanaal, het 81 km lange wereldwonder dat beide zeeën met elkaar verbindt. Over de volledige lengte van Panama loopt een bergkam die aan de oostkant het laagst is.Ten hoogte van het kanaal bevinden zich lage heuvels die richting het westen almaar hoger worden. Het hoogste punt van het land is de Barú vulkaan met zijn 3.474 meter hoogte. Doordat Panama een landbrug vormt tussen Midden en Zuid-Amerika, kent het groene land een bijzonder rijk dierenleven.

Blank

Tijdsverschil

In onze zomer is het in Panama 7 uur vroeger dan in Nederland. In de Nederlandse winter bedraagt het tijdsverschil 6 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Panama dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in Panama. Een visum is voor mensen met een geldig paspoort niet nodig. Bij aankomst in Panama krijgt u een stempel in het paspoort waarmee u 30 dagen in het land kunt verblijven.

Taal

Het overgrote deel van de bevolking van Panama spreekt Spaans, de officiële voertaal in het land. Steeds meer mensen in de toeristische gebieden spreken tevens een woordje Engels, maar dit is zeker niet overal het geval. Daarnaast zijn er lokale bevolkingsgroepen die hun eigen taal spreken. Zo wordt in de provincie Kuna Yala door de inheemse bevolking Kuna gesproken en spreken de Ngöbe-Buglé hun eigen taal Ngäbere.

Valuta

De officiële munteenheid van Panama is de Balboa (afgekort met PAB). De Balboa kent enkel muntgeld en de waarde van de Balboa staat gelijk aan de US dollar. Naast de Balboa is de Amerikaanse dollar een volledige geaccepteerde munteenheid in Panama. Voor de actuele koers: www.oanda.com.

Blank

Betalingsmogelijkheden

In Panama zijn in alle grotere steden pinautomaten aanwezig en u kunt bij hotels vaak met creditcard betalen. Houdt u er wel rekening mee dat het pinnen op de diverse eilanden lastig is. Voor een bezoek aan de San Blas eilanden kunt u bijvoorbeeld niet met pin of creditcard betalen.

Pinnen
U kunt in de grotere steden op veel plaatsen pinnen in Panama. Gebruik bij voorkeur alleen pinautomaten tijdens werktijden die grenzen aan een bank. Op het moment dat er iets niet goed gaat, kunt u direct bij de bank terecht voor assistentie.

Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. De meest gebruikte kaarten zijn Visa en MasterCard.


Vervoer

Tico Reizen organiseert prachtige reizen door Panama op individuele basis waarbij gebruik wordt gemaakt van privé transfers en/of een huurauto. Voor de lange afstanden wordt gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten.

Electriciteit & stekkers

Over het algemeen zult u in Panama zowel 110 volt als 220 volt tegenkomen. U kunt niet met gewone (Europese) stekkers terecht, omdat de meeste contactdozen twee of drie polen van platte stekkers hebben. Het is daarom verstandig een wereldstekker mee te nemen.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Zorg dat u in Panama comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriemen of een rugzak mee te nemen. Neem in elk geval dunne katoenen kleding mee. Voor ’s avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig bij een eventuele regenbui. Neem verder een paar ingelopen wandelschoenen met grof profiel mee en een paar slippers of sandalen. Een kleine rugzak of schoudertas is handig om uw handbagage in op te bergen.

Fooien

Fooi geven is gebruikelijk in Panama. In restaurants wordt meestal ca. 10% fooi gegeven, maar soms zit dat ook al bij de rekening inbegrepen. Daarnaast is het gebruikelijk als u aan gidsen en het hotelpersoneel een fooi geeft. Natuurlijk bent u volledig vrij in het bepalen van de hoogte van de fooi.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat