Logo bg white

Praktische reisinformatie

Ligging

Bolivia is 26 keer groter dan Nederland. Het ligt in Zuid-Amerika en wordt volledig omgeven door andere landen. In de zuiden grenst Bolivia aan Chili & Argentinië, in het westen aan Peru, ten noorden en oosten ligt Brazilië en in het zuidoosten Paraguay. Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte, waardoor de lucht op veel plekken wat ijler is dan u gewend bent.

Tijdsverschil

In Bolivia is het in onze zomer 6 uur en in de winter 5 uur vroeger dan in Nederland.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Bolivia heeft u geen visum nodig wanneer u beschikt over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort. Beschikt u over een andere nationaliteit, dan raden wij u ten zeerste aan om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Bolivia om te controleren of u een visum nodig heeft. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor eventuele visa. Wel moet uw paspoort tot en met 3 maanden na terugkeer in Nederland geldig zijn.

Taal

De officiële talen in Bolivia zijn Spaans, Quechua en Aymara. Vooral op het platteland worden de inheemse talen nog door de bevolking gesproken. Het is goed om te weten dat veel Bolivianen nog altijd niet goed Engels spreken. Ook niet in de grote steden of op toeristische plekken. Het meenemen van een taalgids of vertaal-app is dan ook aanbevolen.

Blank

Valuta

De officiële munteenheid in Bolivia is de Boliviano. Voor de actuele koers verwijzen wij u graag naar de site: www.oanda.com. Op deze website kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers, die u mee kunt nemen op reis.

Betalingsmogelijkheden

Naast de nationale munteenheid de Boliviano is de Amerikaanse Dollar (USD) de meest geaccepteerde munt. Wij raden dan ook aan om wat dollars mee te nemen in kleine coupures. Pinnen kan in alle grote steden, maar in kleine dorpen zijn vaak geen geldautomaten te vinden. Daarom is het verstandig om altijd kleine hoeveelheden contant geld op zak te hebben. Visa en Mastercard zijn de twee meest geaccepteerde creditcards in Bolivia.

Vervoer in Bolivia

De afstanden in Bolivia zijn groot en de lokale bussen in Bolivia niet al te best. Tico Reizen heeft dan ook bewust gekozen om alleen reizen te verzorgen op basis van privé-vervoer. Alleen waar nodig, is standaard een gids aanwezig. Op andere transfers volstaat alleen een auto met Spaans sprekende chauffeur. Ook maken we veel gebruik van binnenlandse vluchten in Bolivia, veelal uitgevoerd door de uitstekende luchtvaartmaatschappij Amaszonas.

Blank

Autohuur Bolivia

Het huren van een auto is niet aan te raden in Bolivia en bieden wij derhalve niet aan. Slechts een klein gedeelte van de wegen is geasfalteerd en verzekeringen zijn niet al te best geregeld.

Elektriciteit

Het voltage in Bolivia is 220 Volt. Soms kunt u 110 Volt tegenkomen, met name in de jungle. De meeste stekkers in hotels zijn echter aangepast aan onze ‘Europese’ stekker. Wij raden u echter wel aan om een wereldstekker mee te nemen.

Internet

Tegenwoordig heeft u in Bolivia vrijwel in alle hotels goed werkend en gratis draadloos internet (WIFI). Het loont dan ook zeker om een laptop, tablet of smartphone mee te nemen. De meeste hotels beschikken echter ook over een (klein) business centrum of een losse computer waar gasten kosteloos gebruik van kunnen maken. Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype).

Veiligheid op reis in Bolivia

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Hoogteziekte in Bolivia

Bolivia is een land, gelegen op forse hoogte in het Andesgebergte. De luchthaven van El Alto (La Paz) ligt op ruim 4.000 meter hoogte. Wij zijn niet gewend aan het leven op deze grote hoogtes, en u kunt dus ook last krijgen van hoogteziekte tijdens uw reis door Bolivia. Wij raden u aan bij aankomst in Bolivia vooral rustig te acclimatiseren, veel water te drinken, niet te zwaar te eten en het gebruik van alcohol, tabak, pijnstillers en slaapmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. In Bolivia wordt in vrijwel alle hotels gedurende de hele dag thee geserveerd van de coca bladeren. Deze hebben een zeer gunstige werking op uw gestel en zullen u helpen herstellen. U kunt eventueel voor u op reis gaat informatie inwinnen over de risico’s van reizen op grote hoogte bij uw huisarts.

Reizigers met algemene gezondheidsproblemen (zoals hart- en vaatziekten) raden wij aan om de huisarts te contacteren om de risico’s te bespreken.

Blank

Kleding

Neem zowel dunne als dikke kleding mee. Omdat Bolivia behoorlijk hoog ligt, kan het behoorlijk fris zijn en ’s nachts vriezen. Het is dus zeer raadzaam warme truien en een windjack mee te nemen. In de Amazone is het tropisch warm, hier is lichte kleding gewenst. Ook wordt in het regenwoud het dragen van lange mouwen en broeken aangeraden, in verband met muggen.

Eten en drinken

In Bolivia is de keuken en mix van Indiaanse en Europese gerechten. Vooral kip, rijst, aardappelen en salades zult u hier in overvloed vinden. In het laagland en bij het Titicacameer zult u daarnaast ook veel vis kunnen vinden.

Fooien

Het is gebruikelijk de obers in restaurants 10% fooi te geven. Kruiers op luchthavens en in hotels en kamermeisjes rekenen ook op een kleine fooi. Taxichauffeurs rekenen overigens niet op een fooi.

Religie

Het overgrote gedeelte van Bolivia (ca. 95%) is katholiek.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat