Logo bg white

Beste reistijd Bolivia

De beste reistijd voor Bolivia is de Boliviaanse winter (bij ons de zomer), van mei t/m september/oktober. Gedurende deze periode valt er weinig neerslag en is er een mooie heldere lucht. De Boliviaanse winter is ook wel de droge periode, waardoor er een stuk minder regen valt dan in het regenseizoen (de Boliviaanse zomer). Echter verschillen de temperaturen niet heel veel in de zomer en winter. Deze zijn namelijk vooral afhankelijk van de hoogte waar u zich bevindt. Op grotere hoogte is het uiteraard een stuk kouder dan wanneer u zich op plaatsen bevindt die op zeeniveau liggen.

Beste reistijd voor

Algemeen

mei t/m oktober

In het algemeen kan worden gesteld dat de beste reistijd voor Bolivia de Boliviaanse winter is, welke loopt van mei t/m oktober. Bolivia ligt op het zuidelijk halfrond, dus de seizoenen zijn omgekeerd: als het bij ons zomer is, is het daar winter en omgekeerd. In de wintermaanden heeft u de grootste kans op weinig regen, een heldere lucht en veel zonneschijn. Wel kan het dan vooral in de avonduren behoorlijk fris zijn. Dit komt vooral door de grote hoogte. Overdag kan het zonnig en aangenaam zijn, met temperaturen tussen de 12 en 20 graden. ’s Avonds kunnen de temperaturen echter onder nul komen! Uyuni kunt u eigenlijk het hele jaar door goed bereizen. Zowel de zomer als de winter hebben de eigen charme. We zullen echter bij het door u gekozen seizoen, wel een passend programma maken. In de Boliviaanse zomermaanden (november t/m april) valt er in het gehele land meer regen dan in de wintermaanden. Op de zoutvlakte van Uyuni vormt zich dan een laagje water, wat werkt als een spiegel. Dat ziet er schitterend uit! Wel bent u door het water, wel wat meer beperkt en kunnen niet alle wegen worden bereden. Dit is echter vooral het geval in de maanden januari & februari.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C 15 13 14 14 14 13 13 15 15 16 16 15
mm 130 106 71 48 12 5 10 15 28 40 50 92

Klimaat

Bolivia kent vele klimaatzones die vooral afhangen van de hoogte. In het Amazonegebied heerst een tropisch klimaat met een hoge gemiddelde temperatuur en een hoge vochtigheid. In het noordoosten van het land is de neerslag het grootst.In de overige gebieden is er tot 800 meter hoogte sprake van een tropisch klimaat (tierra caliente), van 800 – 1800 meter van een gematigde zone (tierra templada) en boven de 1800 meter van een koude zone (tierra fría). In de hoofdstad La Paz is de gemiddelde temperatuur het hele jaar door tussen de 10 en 15 graden.

Regenseizoen

Houdt u er tijdens het regenseizoen rekening mee dat delen van de Amazone of andere uithoeken van het land niet bereikbaar zijn, waardoor het reizen in deze periode een stuk moeilijker gaat. Voor de echte avonturiers is het echter wel een uitdaging. Wanneer u in de regenperiode afreist naar de zoutvlaktes van Uyuni, zult u zich in een onrealistische oase wanen. Het laagje regenwater dat op de zoutvlakte ligt zorgt namelijk voor een weerspiegeling van de lucht. Dit geeft prachtige verschijningen, wanneer de tour doorgaat. Het komt namelijk regelmatig voor dat jeeptours door de regenval niet door kunnen gaan tijdens het regenseizoen.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat