Logo bg white

Praktische reisinformatie IJsland

Op deze pagina kunt u allerlei informatie vinden over het reizen door IJsland welke u kan helpen bij het plannen van uw reis.

Algemeen

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland en ligt tussen Noorwegen en Groenland in. Ze wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden en de Straat van Denemarken in het westen. Het land telt ruim 350.000 inwoners en met een oppervlakte van ca. 103.000 km2 is het beslist het dunstbevolkte land van Europa. De meeste van haar inwoners zijn woonachtig in Reykjavík.

IJsland ligt vrijwel volledig ten zuiden van de Poolcirkel, met uitzondering van het eiland Grímsey in het noordoosten waar de Poolcirkel net doorheen loopt.

Blank

Betalen

In IJsland is de IJslandse kroon (ISK) de nationale munteenheid. Het is handig om voor uw vertrek een staatje uit te draaien met de relevante wisselkoers. U kunt kronen opnemen bij aankomst op de luchthaven of bv. in Reykjavík of Akureyri. Het is daarnaast aan te raden om altijd wat contanten in Euro's mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval contant geld op zak.

Pinnen

Geld opnemen kan in IJsland bij de meeste geldautomaten met uw Nederlandse pinpas. Voor IJsland hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten, echter dient u er wel voor te zorgen dat u geld kunt opnemen buiten Nederland. Houdt u er rekening mee dat u soms transactiekosten zal moeten betalen over het gepinde bedrag. Dit verschilt per bank.


Creditcard

Vrijwel overal in IJsland kunt u ook gewoon met een creditcard betalen. Zeker kaarten van American Express, Visa en Mastercard worden vrijwel overal geaccepteerd. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed!

U kunt met uw creditcard ook betalen bij tankstations, autoverhuurbedrijven, hotels en restaurants.

Blank

Daglicht

Het aantal uren daglicht varieert zo noordelijk enorm. In de wintermaanden is de hoeveelheid daglicht (net als bij ons) beperkt. Het is echter niet zo dat het maar een paar uur per dag licht is, de zon komt gewoon amper boven de horizon uit wat een prachtig mystiek beeld geeft. Het licht weerkaatst in de wintermaanden ook nog eens op de aanwezige sneeuw waardoor het buiten opvallend licht zal zijn!

In de zomermaanden (juni en juli) krijgt u te maken met de midzomernachtzon. Het wordt dan helemaal niet meer donker, zelfs niet in de late avond.

Blank

Douanebepalingen

IJsland valt wellicht wel onder Europa, maar is geen lid van de Europese Unie. Er zijn dan ook wat afwijkende bepalingen van toepassing als het gaat om o.a. het invoeren van voedselwaren.

U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Blank

Drinkwater

Het kraanwater is in IJsland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het wordt zelfs gezegd dat de IJslanders gezegend zijn met het beste kraanwater ter wereld. Het water komt van gletsjers en beekjes en is ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.

Het warme water uit de kraan (wat o.a. gebruikt wordt om te douchen) is van uitstekende kwaliteit, toch zal de zwavelgeur u (zeker in het begin) wellicht verrassen. De geur van rotte eieren is intens. Het kan echter geen kwaad en is juist goed voor de huid.

Blank

Electriciteit

In IJsland hebben de stopcontacten dezelfde netspanning als in Nederland (230 volt). De stopcontacten hebben twee ronde gaten, net als in Nederland. Het is dus niet nodig om een wereldstekker aan te schaffen.

Fooien

Het geven van fooi is in IJsland niet gebruikelijk en service is in principe altijd inbegrepen in de prijzen. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd leuk om een fooi achter te laten.


Restaurants

De kosten voor de service zijn reeds inbegrepen in de rekening bij alle restaurants in IJsland. Bent u echter súper tevreden met de geleverde service, dan zal het horecapersoneel natuurlijk altijd blij zijn met een extraatje (denk bv. aan 5-10% van de rekening).


Gidsen

Gidsen waarderen uw (extra) blijk van waardering in de vorm van een fooi enorm! Uiteraard is de hoogte van een fooi niet vast te stellen en bepaalt u zelf wat u wilt geven.


Taxi of transfer

  • Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen. U kunt echter gewoon met uw bankpas betalen in de taxi dus afronden is niet nodig.
  • Een chauffeur die u tijdens uw reis door IJsland per privé-transfer vervoert, zal een fooi waarderen. Ook hier zijn geen richtlijnen voor te geven.
Blank

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

IJsland beschikt over een uitstekende gezondheidzorg, wat een prettig gevoel geeft. Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Blank

Kleding

IJsland ligt noordelijk en de temperaturen zijn dan ook het hele jaar door niet al te hoog. In de zomermaanden varieert de temperatuur van 8 - 20 graden Celsius. In de winter zullen de temperaturen rond het vriespunt liggen. Extreem koud zal het echter - zelfs in de winter - nooit echt worden. Maar houdt u er - ook wanneer u in de zomer reist - rekening met 4 seizoenen in één dag en dus een zeer gevarieerde garderobe in uw bagage!

Belangrijke items welke niet mogen ontbreken in uw bagage:

  • regenjas of poncho
  • warme trui of fleece
  • windstopper
  • handschoenen, sjaal en muts
  • goede zonnebril met UV-bescherming tegen de weerkaatsende zon, vooral op de gletsjers
  • warme (bij voorkeur waterdichte) schoenen
  • goede wandelschoenen
  • winterjas/skikleding (wintermaanden)


Klimaat

IJsland ligt net beneden de Poolcirkel en kent een gematigd, koel zeeklimaat met koude, droge winters en niet al te warme zomers.

De temperatuurverschillen tussen de IJslandse winter en zomer zijn klein. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de -1 en 10 graden Celsius.

Houdt u er rekening mee dat het weer ontzettend snel kan veranderen. Staat u het ene moment in de stralende zon zonder jas, betrekt het een paar minuten later en maakt de stralende hemel plaats voor een hevige regen- (of zelfs hagel!) bui.

Blank

Midzomernachtzon

Deze periode, waarbij de dagen steeds langer worden, heeft de maand juni als piek en loopt van mei t/m augustus. De zon lijkt de horizon rond middernacht enkel te raken en komt vervolgens rustig weer op. De dagen zijn dus (héél) lang en er is alle tijd om al het moois in u op te nemen, zelfs tot in de de late (of in de vroege) uurtjes.

Blank

Muggen

In het noorden van IJsland vindt u het Mývatnmeer, wat ook wel bekend is als het 'Muggenmeer'. In de zomermaanden barst het hier van de kleine mugjes. Ze zijn echter vooral hinderlijk en steken niet. Gaat u wandelen of wilt u bv. een tocht maken te paard, dan is het te adviseren om een muggennetje aan te schaffen.

Noorderlicht

Voor velen tot de verbeelding sprekend is toch wel het noorderlicht, ofwel 'Aurora Borealis'. Het is een magisch natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de Poolcirkel voordoet. Doordat er vanuit de zon voortdurend elektrisch geladen deeltjes (de zgn. 'zonnewinden') met een snelheid tussen de 250 en 2.500 km/uur onze atmosfeer binnen komen en in contact komen met zuurstof- en stikstofdeeltjes, ontstaat er een licht wat we met het blote oog kunnen waarnemen.

In principe is het noorderlicht op alle plekken in IJsland (maar ook bv. in Lapland) te zien, echter zijn er geen garanties te geven. De omstandigheden moeten immers perfect zijn. Zo moet er geen lichtvervuiling zijn (geen omgevingslicht) en moet de nacht helder zijn.

Het noorderlicht is meestal te zien tussen 21:00 uur 's avonds en 01:00 uur 's ochtends. Trek er in de avonduren met een gids op uit, maakt een tocht per sneeuwscooter of neem plaats in een hottub en wacht het moment rustig af.

Blank

Prijsniveau

Wellicht is het u al bekend, maar het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland. De prijzen voor het dagelijks leven liggen gemiddeld ca. 30% hoger dan in Nederland. Vooral prijzen voor eten & drinken en alcohol liggen fors hoger.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan IJsland dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Ook meereizende kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen reisdocument.

Blank

Wellnesscultuur

De wellnesscultuur is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de IJslander. De geothermische warmwaterbronnen die u door het hele land kunt vinden worden ook door de IJslander zelf graag bezocht en reist u dan ook door IJsland, dan is het beslist aan te raden om er tenminste één te bezoeken. De bekendste is natuurlijk de Blue Lagoon, op niet al te grote afstand van Reykjavík, maar ook in de Gouden Driehoek, de omgeving van Mývatn en in het oosten bij Egilsstadir zijn aangename natuurbaden te vinden.

Blank

Taal

IJslands is de officiële taal in IJsland. Daarnaast wordt er door de bevolking van IJsland ook veel Engels en Deens gesproken.

Tijdverschil

Bij een reis naar IJsland dient u rekening te houden met een klein tijdsverschil. Tijdens de zomertijd in Nederland is het in IJsland 2 uur vroeger. Tijdens de wintertijd in Nederland is het in IJsland 1 uur vroeger. In IJsland kent men geen zomertijd en wintertijd.

Blank

Veiligheid

IJsland is een relatief veilig land.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat