Logo bg white

Beste reistijd IJsland

IJsland kan gedurende het hele jaar worden bereisd. Uiteindelijk is het helemaal afhankelijk van wat u er wenst te doen. Op deze pagina geven we u graag meer informatie over de beste reistijd IJsland.

Beste reistijd IJsland

Gehele jaar

Uiteindelijk is een en ander afhankelijk van wat ú graag wilt doen. Gaat u graag skiën, wilt u eropuit per sneeuwscooter voor het échte wintergevoel, komt u voor het noorderlicht, heeft u altijd al eens in een natuurlijk gevormde ijsgrot willen staan, rijdt u het liefste zelf voor de ultieme vrijheid of komt u speciaal voor de walvissen of de papegaaiduikers? In overleg met u selecteren we graag de beste tijd voor úw bezoek.

De meeste reizigers zullen echter de IJslandse zomer (juni t/m september) als favoriete periode benoemen.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
°C -1 -1 1 1 3 6 9 11 11 7 4 1
mm 100 80 65 55 50 50 55 70 90 100 90 85

IJslandse zomer

juni t/m september

De zomer is met stip de favoriete reistijd voor de meeste reizigers. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam met een gemiddelde van ca. 10 graden celcius in het hele land. Op sommige dagen (en met een beetje geluk) kan het kwik echter soms best oplopen richting de 15-20 graden. Maar houd er tevens rekening mee dat u zich in IJsland bevindt waar - ook in de zomermaanden - vier seizoenen in één dag kunnen plaatsvinden.

De zomermaanden zijn perfect voor een selfdrive vakantie door IJsland. Er ligt zelden sneeuw en de wegen zijn goed berijdbaar.

Blank

IJslandse winter

november t/m februari

De meeste reizigers zullen de IJslandse zomers kiezen voor een bezoek, maar in de winter is het land minstens zo mooi! Verrassend genoeg is het in de winter niet eens zo extreem koud, met temperaturen die variëren rond het vriespunt. Wel ligt er in de maanden december t/m tenminste februari vrijwel altijd sneeuw (uitzonderingen daar gelaten).

In de winter kunt u een natuurlijk gevormde ijsgrot bezoeken of een tocht maken per sneeuwscooter door het met een dik pak sneeuw bedekte landschap. De watervallen waarvan de oevers deels zijn bevroren hebben een geheel andere aanblik. In de avond heeft u grote kans om het magische noorderlicht te kunnen aanschouwen i.v.m. het beperkte daglicht.

Het is niet te adviseren om in de winter zelf te rijden in IJsland i.v.m. de aanwezigheid van sneeuw en ijs op de wegen. We verzorgen dan ook in de maanden november t/m maart met alle plezier een schitterende reis met privéchauffeur.

Blank

Midzomernachtzon

mei t/m augustus

Deze periode, waarbij de dagen steeds langer worden, heeft de maand juni als piek en loopt van mei t/m augustus. De zon lijkt de horizon rond middernacht enkel te raken en komt vervolgens rustig weer op. De dagen zijn dus lang (héél lang!) en er is alle tijd om al het moois in u op te nemen, zelfs tot in de de late (of in de vroege!) uurtjes.

Blank

Noorderlicht

oktober t/m maart

Voor velen tot de verbeelding sprekend is toch wel het noorderlicht, ofwel 'Aurora Borealis'. Het is een magisch natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de Poolcirkel voordoet. Doordat er vanuit de zon voortdurend elektrisch geladen deeltjes (de zgn. 'zonnewinden') met een snelheid tussen de 250 en 2.500 km/uur onze atmosfeer binnen komen en in contact komen met zuurstof- en stikstofdeeltjes, ontstaat er een licht wat we met het blote oog kunnen waarnemen.

In principe is het noorderlicht op alle plekken in IJsland (maar ook bv. in Lapland) te zien, echter zijn er geen garanties te geven. De omstandigheden moeten immers perfect zijn. Zo moet er geen lichtvervuiling zijn (geen omgevingslicht) en moet de nacht helder zijn.

Het noorderlicht is meestal te zien tussen 21:00 uur 's avonds en 01:00 uur 's ochtends. Trek er in de avonduren met een gids op uit, maakt een tocht per sneeuwscooter of neem plaats in een hottub en wacht het moment rustig af.

Blank

Papegaaiduikers

april t/m september

Deze prachtige vogels met hun felgekleurde snavels, schitterende ogen en hun onhandige 'loopje' zijn een bezienswaardigheid op zich. In IJsland nest ca. 60% van de totale populatie en het is dan ook een fantastische bestemming om deze bijzondere dieren te spotten. Ze ogen haast 'menselijk'. De paartjes blijven bij elkaar voor het leven, zorgen samen voor de kuikens en hebben overduidelijke sociale contacten binnen de kolonie.

Ze arriveren in de lente (begin april) om te paren en te broeden en de nieuwbakken jongelingen verlaten in de maand september het nest. Papegaaiduikers spenderen de hierop volgende maanden 'dobberend' op zee om vervolgens in de lente weer terug te keren op dezelfde plek.

De beste plekken om papegaaiduikers te zien in IJsland:


  • Vestmannaeyjar (Westman-eilanden, Zuid-IJsland)
  • Dyrhólaey (Zuid-IJsland)
  • Het eiland Lundey (Reykjavík)
Blank

Walvissen

mei t/m augustus

Vanuit o.a. Reykjavík en Vestmannaeyjar in het zuiden, Húsavík en Akureyri in het noorden en Olafsvík op het Snaefellsnes-schiereiland in het oosten worden boottochten verzorgd waarbij u op zoek gaat naar de reuzen van de oceaan. In de wateren rondom IJsland vindt u dwergvinvissen, bultrugwalvissen, blauwe vinvissen en orka's en de kans om daadwerkelijk walvissen te zien tijdens een tocht, is vrijwel gegarandeerd.

De beste periode om walvissen te spotten is in de IJslandse zomer, van mei t/m augustus. Vanuit Reykjavík worden echter het hele jaar door tochten verzorgd, ook gedurende de wintermaanden.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat