Logo bg white

Praktische informatie Mexico

Op deze pagina kunt u allerlei informatie vinden over het reizen door Mexico welke u kan helpen bij het plannen van uw reis.

Algemeen

Mexico (officieel de Verenigde Mexicaanse Staten) is gelegen in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan de Verenigde Staten van Amerika en in het zuiden aan Guatemala en Belize. Het land is opgedeeld in 31 staten en Mexico-Stad. Met een oppervlakte van bijna 2 miljoen vierkante kilometer is Mexico het op twee na grootste land van Latijns-Amerika, zo’n 47 keer groter dan Nederland. Mexico ligt in het westen aan de Stille Oceaan en in het oosten aan de Golf van Mexico en de Caribische Zee.

Het land telt meer dan 131 miljoen inwoners, waarvan een groot deel in de 9 grootste steden woont. Hoofdstad Mexico-Stad is met 9 miljoen inwoners de grootste stad van het land. In de agglomeratie Mexico-Stad wonen 23 miljoen mensen, hiermee staat het op plaats 10 van grootste stedelijke gebieden ter wereld.

Blank

Betalen

De nationale munteenheid in Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). De peso wordt net als de Amerikaanse dollar aangeduid met een $. De afkortingen M$ of MXN$ worden ook wel gebruikt om verwarring te voorkomen. Voor de actuele koers kunt u eenvoudig een van de vele beschikbare wisselkoers-apps gebruiken. De Reisapp van Buitenlandse Zaken beschikt ook over een goede omrekenfunctie.

Pinnen

Houdt er rekening mee dat u in de kleinere (souvenir)winkels en op straat vaak enkel met contanten kunt betalen. Zorg er dan ook dat u altijd contant geld op zak heeft. In de grote steden en toeristische plaatsen zijn doorgaans voldoende pinautomaten aanwezig waar u geld kunt opnemen. Het is wel noodzakelijk om uw betaalpas op ‘wereld’ te zetten wanneer u afreist naar Mexico.

Creditcard

In hotels, de betere restaurants en in de grotere winkels kan met een creditcard betaald worden. De meest geaccepteerde creditcards zijn o.a. Visa, Mastercard en American Express. Reis echter altijd met meerdere betaalmiddelen (contanten, bankpas en meerdere creditcards) om te voorkomen dat u ergens niet kunt afrekenen.

Blank

Elektriciteit

De netspanning in Mexico is 110 Volt. U kunt niet met uw Europese stekker terecht, er wordt gebruik gemaakt van de Amerikaanse stekker met twee of drie polen. Het is daarom verstandig een wereldstekker mee te nemen. Veel hotelkamers beschikken tegenwoordig ook over USB-poorten waarmee u uw telefoon (of ander USB-apparaat) kunt opladen.

Eten en drinken

De Mexicaanse keuken is wereldberoemd en is in 2010 tot UNESCO erfgoed uitgeroepen. De gerechten zijn een combinatie van inheemse en Spaanse tradities, de basis ingrediënten in bijna elke maaltijd maïs, tomaten en chilipepers. Voor de Mexicanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag.

Eten

U bent ongetwijfeld bekend met de ook bij ons zeer populaire taco’s, guacamole en tortilla’s, maar de Mexicaanse keuken is veel meer dan enkel deze gerechten. Vele typische Mexicaanse ingrediënten en lekkernijen vinden hun oorsprong in de staat Oaxaca in het zuiden van Mexico. De gelijknamige hoofdstad van deze staat wordt dan ook wel de culinaire hoofdstad van Mexico genoemd. Een van de meest befaamde creaties uit Oaxaca is ‘mole’, een zeer smakelijke saus die in vele variaties in Mexico terug te vinden is. De avontuurlijke eter kan gefrituurde sprinkhanen en wormen proberen; insecten zijn al heel lang onderdeel van de Mexicaanse eetcultuur.

Drinken

Mexico’s meest populaire drankjes zijn tequila, Corona, de margarita cocktail en mezcal; een alcoholische drank die net als tequila wordt gemaakt van de agave plant.

Drinkwater

Het kraanwater in Mexico is niet veilig om te drinken. In steeds meer hotels wordt de mogelijkheid geboden om een fles te laten vullen met veilig drinkwater. Neem daarom een herbruikbare fles mee vanuit huis. Hiermee kunt u het gebruik van plastic wegwerpwaterflesjes tijdens uw reis significant verminderen.

Blank

Fooien

Het geven van fooi is in Mexico zeer gebruikelijk. De lonen zijn laag, dus uw fooi is meer dan welkom wanneer u tevreden bent over de service. Het geven van fooi is niet verplicht, zeker wanneer u niét tevreden bent over de geboden service. Voelt u zich dan ook nooit verplicht om fooi te geven, het is en blijft vrijblijvend, een extra blijk van waardering.

Restaurants

In restaurants is een fooi van 10-15 procent gebruikelijk, tenzij er duidelijk op de rekening ‘servicio incluído’ staat. Dit betekent dat de fooi al is inbegrepen.

Gidsen en chauffeurs

Gaat u een hele dag met een privé-gids op pad, dan kunt u denken aan een fooi van ca. € 30 per koppel. Houd bij een halve dag rekening met ca. € 20. Heeft Tico voor u een privé-transfer geregeld, dan kunt u een kleine fooi achterlaten. Gaat het om transport voor een halve dag, dan kunt u ca. € 10 aanhouden, voor een hele dag ca. € 20.

Gezondheid

Adviezen omtrent gezondheid wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kleding en schoenen

U kunt voor uw reis naar Mexico het beste luchtige, katoenen kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater en regenjack, stevige (lichtgewicht) wandelschoenen en een hoed of pet. Ter voorkoming van muggenbeten in de jungle rondom Palenque adviseren wij een lange broek en bovenkleding met lange mouwen. Een kleine rugzak is handig als u op pad gaat.

Blank

Klimaat

Het klimaat is per streek verschillend vanwege de uitgestrektheid van het land. Voor meer informatie over het klimaat, de beste reistijd per regio, gemiddelde temperaturen per maand en regenval, verwijzen wij u graag door naar onze 'Beste reistijd Mexico' pagina.

Reisdocumenten

Voor Mexico is geen visum nodig wanneer u een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bezit. Wel moet uw paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Mexico. Het paspoort moet minimaal één lege pagina bevatten voor de stempels van de douane.

Religie

Het overgrote deel van de bevolking in Mexico is Rooms-Katholiek, een overblijfsel van de Spaanse kolonisatie. Wel wordt het Christendom in grote delen van het land gecombineerd met Pre-Spaanse religies, zoals die van de Maya’s.

Feestdagen

Naast Kerst en ‘Día de la independencia’ (Mexico’s onafhankelijkheidsdag) is voor Mexicanen ‘Dia de los Muertos’ (Dag van de Doden) het belangrijkste feest. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november. Tijdens deze dagen herdenken de Mexicanen de doden op een zeer vrolijke en uitbundige manier.

Blank

Taal

De officiële voertaal in Mexico is Spaans. Daarnaast zijn er een hoop Mexicanen die (ook) een inheemse taal spreken, waarbij het Maya, Zapoteeks en het Nahua het meest gesproken worden.

In de toeristische gebieden en in Mexio-Stad wordt in de meeste hotels, restaurants en bij belangrijke bezienswaardigheden Engels gesproken. Houdt u er rekening mee dat men buiten de toeristische gebieden vaak géén Engels spreekt. Het is dan ook altijd aan te bevelen om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Men stelt dit altijd zeer op prijs. Ook bieden vertaalapps zoals Google Translate uitkomst. De app is offline te gebruiken, zodat u geen verbinding met het internet nodig heeft om een tekst te vertalen.

Tijdsverschil

Mexico ligt in maar liefst vier verschillende tijdzones. Het land kent daarnaast een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van de Verenigde Staten. De zomertijd gaat de eerste zondag van april in. De klok wordt op de laatste zondag van oktober weer een uur vooruit gezet naar de wintertijd.

In het grootste deel van Mexico is het 7 uur vroeger dan in Nederland & België. In onze wintermaanden is het in de meest oostelijke staat Quintana Roo 6 uur vroeger en in de meest westelijke staten bedraagt het tijdverschil 8 of zelfs 9 uur.

Blank

Veiligheid

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen in Mexico veilig. Tico Reizen verzorgt alleen reizen naar Mexicaanse gebieden waarvan we in alle redelijkheid kunnen zeggen dat het ‘veilig’ is er om rond te reizen. Wees echter wel ten alle tijden alert op plekken waar veel mensen samenkomen, er kunnen zakkenrollers en oplichters actief zijn. Gebruik wanneer u door Mexico reist verder uw gezond verstand: reis overdag, ga niet alleen op stap, maak enkel gebruik van officiële taxi's en vermijd onveilige stadsdelen. Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee wanneer u uw hotel verlaat en laat daarnaast nooit waardevolle spullen achter in uw hotelkamer. Berg waardevolle spullen altijd op in een hotelkluisje.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Vervoer

Onze Mexico reizen zijn op individuele basis waarbij gebruik wordt gemaakt van privétransfers en/of een huurauto. Voor de lange afstanden worden binnenlandse vluchten geboekt.

Huurauto

Het schiereiland Yucatán is een leuke en veilige bestemming om zelf auto te rijden. Voor de rest van het land maken we gebruik van privétransfers. Indien u reist naar Yucatán verzorgen wij met plezier een comfortabele huurauto voor u bij één van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven. De wegen zijn relatief goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. Om te zorgen dat bestuurders zich aan de maximale snelheid houden zijn rond dorpen en steden ontzettend veel drempels aangelegd. Deze drempels zijn een stuk hoger dan we in Nederland of België gewend zijn, en het is dan ook zaak om hier met een (zeer) lage snelheid overheen te gaan. De drempels worden vaak zo’n 100 meter van te voren aangekondigd door middel van borden langs de weg.

Tolwegen

Een aantal snelwegen in Mexico hebben een tolsysteem. Er staat op een bord voor het tolpoortje aangegeven hoeveel de tol bedraagt, en u kunt deze tol enkel met contanten betalen. Neem dus altijd contant geld mee als u met de huurauto op pad gaat.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat