Delen

12 juni 2019

Tips voor een layover in Singapore

Door: Jelisa Davids

Onlangs vloog ik op uitnodiging van Singapore Airlines met deze luchtvaartmaatschappij via naar Indonesië. Op de terugreis had ik een layover van ongeveer 9 uur waarin SA mij meenamen om de stad te verkennen. Eigenlijk had Singapore mij nooit echt getrokken en ik was er dan ook nog nooit eerder geweest. Bij Singapore dacht ik altijd aan een moderne stad in Zuidoost-Azië, met veel wolkenkrabbers, teveel westerse invloeden, een stad zonder ziel. Wat had ik het mis, en wat is Singapore een geweldige stad!

Zodra we de luchthaven verlieten, viel me op dat vergeleken met andere steden in Azië (en zelfs vergeleken met Nederland), de snelwegen in Singapore heel rustig zijn. Alles ziet er op en top verzorgd uit, prachtige bomen en bloemen in de middenberm en het asfalt in zeer goede staat. Ik keek uit het raam en vond het een soort van openbaring, het leek wel alsof ik aan het dromen was. Ik wist niet dat dit in Zuidoost-Azië bestond!

Marina Bay & Merlion

We reden allereerst naar Marina Bay, bekend vanwege het Marina Bay Sands hotel. Dit futuristische gebouw heeft naast een hotel ook een casino, winkelcentrum, theater, zwembad en een museum. Het hotel staat voornamelijk bekend vanwege het zwembad dat zich op de 57e verdieping bevindt en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Het is daarmee het hoogste zwembad ter wereld! Helaas kun je alleen van het zwembad gebruikmaken wanneer je hier een overnachting hebt geboekt, en vanwege de layover hadden we dit natuurlijk niet! Nadat we de baai hadden bezocht en foto’s van het gebouw hadden genomen, wandelden we naar het beeld van de Merlion hét symbool van Singapore. De Merlion is een fictief dier dat het hoofd heeft van een leeuw, met de romp van een vis. Het vissenlichaam vertegenwoordigt de oorsprong van Singapore. Ooit was Singapore een vissersdorp met de naam Temasek, wat 'zeestad' in het Javaans betekent. De leeuwenkop vertegenwoordigt de oorspronkelijke naam van Singapore (Singapura) wat 'leeuwstad' betekent. Ik vond het leuk om hier even rond te lopen en het enorme Marina Bay Sands in het echt te kunnen zien. Het is een mooie plek om het bezoek aan Singapore te beginnen vanwege het verhaal van de Merlion waarbij ik meer te weten kwam over het ontstaan van de stad.

Chinatown

Onze volgende stop was Chinatown, want zo'n 80% van de Singaporese bevolking is van origine Chinees. Chinatown is een hele sfeervolle wijk met mooie oude gebouwen, kleurrijke winkels, gezellige terrasjes en interessante muurschilderingen die allemaal een verhaal over het verleden van de buurt vertellen. Chinatown is eigenlijk alles wat ik niet had verwacht tegen te komen in Singapore, wat een aangename verrassing! Ik vond het geweldig om rond te struinen tussen de lampionnen, kraampjes, tempels en de authentieke gebouwen. Het was een zeer vrolijke drukte en het is leuk om te zien hoe deze wijk afsteekt tegen de moderne wolkenkrabbers van het naastgelegen Central Business District. In Chinatown kun je de Buddha Tooth Relic tempel en de Sri Mariamman tempel bezoeken, maar de beste activiteit om in Chinatown te doen vond ik toch wel het ronddwalen. De straten staan vol met bijzondere Chinese winkels en grappige marktkraampjes waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Lau Pa Sat

Vervolgens was het tijd om te eten! Dit deden we bij de Lau Pa Sat food court, in het hart van het financiële district. Je kunt hier heerlijk Aziatisch eten zoals Maleis, Chinees maar ook Indiaas. De gids vertelde ons over een lokaal gerecht met garnalen en noedels, dit moest een typisch Singaporees gerecht zijn. Bij één van de tentjes bestelde ik dit gerecht en hoewel ik normaal niet heel erg van noedels hou, vond ik dit écht heel erg lekker! Als toetje kun je jezelf trakteren op vers fruit dat in het midden van de markt wordt verkocht. Rond 7 uur, wanneer de zon ondergaat, wordt één straat rondom Lau Pa Sat afgesloten voor het verkeer en worden er (lange) tafels neergezet. De saté-stalletjes komen tevoorschijn, en het was een heel sfeervol tafereel! Ik liep langs de vele kraampjes waar je vers bereide saté kunt kopen, om die vervolgens aan de grote tafels op te eten. Het was een gezellige bedoening met onwijs lekker (en veel) eten! Ik vond het leuk om te zien dat dit typisch Aziatische gebeuren middenin het financiële district plaatsvindt, tussen de wat modernere gebouwen. Het was bijzonder om te zien hoe twee werelden hier samensmelten.

Gardens Rhapsody – Gardens by the Bay

Elke dag om 19:45 uur en om 20:45 uur vindt er een muziek- en lichtspektakel plaats in het park Gardens by the Bay. Dit park in Singapore is bedoeld om de levenskwaliteit in de stad te verhogen door het verbeteren van flora en fauna. Een deel van het park is een futuristisch bos dat bestaat uit een aantal immense metalen bomen. Ik wist niet precies wat ik me bij deze lichtshow moest voorstellen, en liet me dan ook volledig verrassen! We zochten een plekje tussen de mensen op de grond en gingen op onze rug liggen. De show werd aangekondigd en op de beat van verschillende pop-hits (van o.a. Queen en Bruno Mars) werd er een geweldige lichtshow gegeven. Het was een soort grote disco! Je moet hier natuurlijk van houden maar ik vond het ge-wel-dig! Ik vind het ook mooi dat deze show dagelijks wordt georganiseerd en dat iedereen het gratis kan aanschouwen. Ik zag jong en oud hier samenkomen en genieten van dit bijzondere spektakel.

The Jewel – Singapore Airport

Helaas was het alweer bijna tijd om naar huis te gaan. Als laatste bezochten wij de nieuwste toeristische trekpleister van Singapore: The Jewel. Deze nexus van tien verdiepingen is een geweldige mix van eetgelegenheden, winkels en een soort overdekt park. In het midden stroomt een 40 meter hoge kunstmatige waterval, het is ’s werelds grootste overdekte waterval! Kunst en natuur komen hier samen in Forest Valley dat meer dan 2000 bomen telt. Ook is er een spectaculair dakpark (dat binnenkort wordt geopend) met ca. 14.000 m2 aan tuinen, wandelpaden en speelattracties. The Jewel is via alle terminals goed te bereiken en is voor de lokale bevolking écht een dagje uit! ’s Avonds is er elk uur een licht- en muziekshow van ca. 5 minuten waarbij de waterval verschillende kleurpatronen krijgt. Een hele leuke afsluiter van deze layover in Singapore waarin ik veel heb kunnen zien.

Ambassador Lounge – Singapore Airport

Na zo’n lange layover is het natuurlijk wel fijn als je je nog even kunt opfrissen, voor de lange vlucht (van 13 uur) terug naar huis. Momenteel loopt er een actie van Singapore Airlines (tot 30 september 2019) waarbij je (gratis) een transit voucher van S$20 kan ophalen wanneer je met Singapore Airlines, SilkAir of geselecteerde Air New Zealand vluchten van- en naar Singapore reist. Deze voucher kan je bij de aangesloten winkels op de luchthaven verzilveren of je kunt de voucher gebruiken om (2 uur) toegang te krijgen tot de Ambassador Lounge bij terminal 2 of 3, ik koos voor de laatste optie. Het was heerlijk om even te kunnen douchen en schone kleren aan te trekken voordat ik op de nachtvlucht terug naar Amsterdam stapte. Uiteraard kun je in de lounge gebruikmaken van de eet- en drinkfaciliteiten en de heerlijke zachte stoelen om bij te komen van deze enerverende layover Singapore.

Singapore heeft me op een positieve manier verrast, wat een geweldige stad! Alles hier is goed onderhouden en verzorgd. Mijn idee dat Singapore alleen maar uit moderne wolkenkrabbers bestaat is na dit bezoek helemaal weggenomen. Natuurlijk zijn deze gebouwen wel prominent aanwezig maar ik heb gezien dat Singapore nog veel meer is dan dat. Natuurlijk is het een stad waar mensen hard werken, maar het is ook een stad waar mensen genieten van een rijke cultuur en heerlijk eten. Vooral Chinatown en de Lau Pa Sat markt vond ik heel sfeervol. Mocht je dan ook de tijd hebben dan zou ik het zeker aanraden om (langer dan 9 uur) in Singapore te verblijven.

Mocht je het moeilijk vinden om deze plekken op eigen gelegenheid te bezoeken dan kun je – wanneer je layover langer dan 5,5 uur en korter dan 24 uur is – je aanmelden voor de gratis Singapore Tour. Deze tour duurt 2,5 uur en vindt plaats in internationaal gezelschap. Wij informeren je graag over de mogelijkheden van een layover of stop-over in Singapore tijdens je reis naar één van onze bestemmingen in Azië of Oceanië.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat