Logo bg white

Praktische reisinformatie Maleisië

Ligging

Maleisië is een land gelegen in Zuid-Oost Azië en bestaat uit twee delen: het westelijke schiereiland en Borneo (bestaande uit de staten Sabah en Sarawak). Beide delen worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het westelijk schiereiland grenst in het noorden aan Thailand, en in het zuiden aan Singapore. De staten Sabah en Sarawak (Maleisisch Borneo) grenzen aan Kalimantan (Indonesisch Borneo). Maleisië is ongeveer 8 keer groter dan Nederland.

Tijdverschil

In Maleisië is het gedurende onze winter 7 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomer is het tijdsverschil slechts 6 uur.

Reisdocumenten

Voor rondreizen naar Maleisië en Borneo heeft u geen apart visum nodig indien u niet langer dan 3 maanden als toerist gaat verblijven. U dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort met een minimale geldigheid van 6 maanden na thuiskomst. Tevens dient u er rekening mee te houden dat de staten Sabah en Sarawak (Maleisisch Borneo) als aparte landen worden geschouwd. U dient hier dan ook opnieuw de paspoortcontrole te passeren.

Douanebepalingen

Voor een bezoek aan Maleisië hoeft u geen rekening te houden met specifieke douanebepalingen. De normale reiziger zal dan ook geen extra voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen. Een belangrijke vermelding verdient het zeer strenge drugsbeleid voor zowel Maleisië als buurland Singapore: op invoering of bezit van verdovende middelen staat de doodstraf.

Taal

De officiële voertaal in Maleisië is Bahasa Malaysia. Echter is in Maleisië Engels de tweede taal. Het Engels wordt door bijna iedere inwoner gesproken. Maleisië was immers voorheen een kolonie van Groot-Brittannië.

Valuta

De munteenheid van Maleisië is de Maleise Ringgit. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 sen en biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 Ringgit (RM). Voor de actuele koers: www.oanda.com. Op deze site kunt u een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koers die u mee kunt nemen op reis (kijkt u hiervoor bij de Currency Tools bij de Travel Exchange Rates).

Betalen in Maleisië

In principe kunt u in Maleisië, indien u in het bezit bent van een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), bij bijna iedere bank terecht, vooral in de grotere steden en toeristische centra. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Maleisië nagenoeg overal geaccepteerd als betaalmiddel, vooral in de hotels, betere winkels en restaurants.

Vervoer

In Maleisië kunt u op verschillende manieren rondreizen, afhankelijk van het gebied dat u wenst te bereizen.

Doordat West-Maleisië (het schiereiland) niet overdreven groot is, is het zeer aan te raden te reizen op basis van een eigen huurauto. De openbare wegen zijn van zeer goede kwaliteit. De snelweg van Kuala Lumpur naar de historische havenstad Melaka behoort tot de beste wegen van Zuid-Oost Azië. Maleisië kent een uitgebreid net van tolwegen en dagelijks is men bezig aan de weg. De grote steden van het land zijn inmiddels nagenoeg allemaal verbonden middels zeer goed onderhouden tolwegen. Tico heeft dan ook verschillende autorondreizen Maleisië. Houdt u er rekening mee dat men in Maleisië aan de linkerzijde van de weg rijdt. Indien u thuis rijdt met een GPS systeem, is het wellicht een idee deze te huren (tegen een toeslag) of te zorgen dat u uw eigen navigatie meeneemt. Zorgt u er in het laatste geval wel voor dat u een up-to-date kaart van Maleisië koopt. U ontvangt van Tico tevens na definitieve boeking een duidelijke routekaart. Heeft u de voorkeur voor transport op basis van een eigen chauffeur en/of gids? Dan is dit uiteraard ook mogelijk. Informeert u bij Tico naar de mogelijkheden.

Electriciteit

In Maleisië is de netspanning 220 Volt. U heeft een verloopstekker nodig (een Engelse stekker). Een internationale reisstekker kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkels.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GG&GD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

Door het tropische klimaat en de hierbij horende hoge temperaturen, dient u dunne comfortabele en vooral lichte kleding mee te nemen. Zeker kleding van katoen of linnen zijn zeer comfortabel in een dergelijk klimaat. Brengt u ook een bezoek aan de Hill Stations als de Genting Highlands of de Cameron Highlands, dan is het zeker belangrijk een (fleece) trui mee te nemen. Ook in de shopping malls en grote supermarkten staat de airconditioning vaak aan en kan het zeer fris zijn. Houdt u altijd uw regenkleding of een paraplu bij de hand.

Een punt van aandacht bij het inpakken van uw koffer is de officiële godsdienst van Maleisië: de Islam. Ondanks het feit dat het land zeer Westers georiënteerd is en de diverse religies harmonieus samen gaan, wordt het zeer op prijs gesteld wanneer u hier rekening mee houdt. Vrouwen wordt afgeraden om korte rokjes of jurkjes te dragen. Houd er rekening mee dat de meeste vrouwen in Maleisië gesluierd zijn. Vooral aan de oostkust van het schiereiland zijn de traditionele normen en waarden nog zeer altijd zeer belangrijk. Het getuigt van respect wanneer u hier rekening mee houdt.

Eten en drinken

Ondanks het feit dat uw hotel wellicht over een goed restaurant beschikt, kan worden gesteld dat u op straat de beste lokale gerechten kunt eten.

Maleisië is in dit opzicht een gastronomisch paradijs. Niet alleen verschillen de gerechten per regio, maar zijn deze ook nog onder te verdelen in verschillende etnische variëteiten. In de historische havenstad Melaka en op het eiland Penang vindt u bijvoorbeeld vele gerechten uit de Peranakan-keuken, een combinatie van lokale Maleise en Chinese gerechten. Ook vindt u in Maleisië vele invloeden uit de Indiase keuken door de vele Indiase immigranten die al eeuwenlang in het land wonen. In Sarawak (Borneo) moet u zeker de ‘laksa’ proberen, een zeer pittig gekruide kippenbouillon op basis van kokosmelk met noedels en diverse soorten vis en soja. En in Sabah, kunt u het bijzondere Chinese gerecht ‘Ba Ku Teh’ eten, in een kruidige bouillon gekookt varkensvlees.

Bijna iedere Maleise stad beschikt wel over één of meerdere ‘pasars’ (ofwel markten) waar vele eetstalletjes bij elkaar een culinair paradijs vormen. De meest uiteenlopende gerechten uit alle windstreken zijn hier vaak vertegenwoordigd en u kunt hier fantastisch eten. Gaat u altijd naar het drukste eetstalletje: hier is het eten het beste en het meest vers.

Aangezien Maleisië een Islamitisch land is, wordt alcohol zeer zwaar belast. U zult dan ook ondervinden dat de prijzen voor bier en wijn onvoorstelbaar hoog zijn (zeker vergeleken met buurland Thailand). Uitzonderingen zijn de eilanden Tioman, Langkawi en Labuan: hier zijn alle alcoholhoudende dranken belastingvrij verkrijgbaar in verband met de belastingvrije status van de eilanden. Alcohol is echter bijna overal verkrijgbaar, vooral in de Chinese etablissementen.

Fooien

Aangezien er in Maleisië door de overheid geen omzetbelasting wordt geheven, wordt er vaak een service toeslag van 10% en een overheidsbelasting van 6% berekend. Deze belastingen en toeslagen treft u vaak apart aan onderaan de rekening. In restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en andere dienstverleners, is 10% fooi gebruikelijk als u tevreden bent over de service. Uiteraard kunt u de rekening ook gewoon afronden. Het is echter geen verplichting om fooi te geven.

Religie

De officiële religie van Maleisië is de Islam. Echter heerst er een grote religieuze tolerantie en belijden de Chinezen openlijk het boeddhisme en het taöisme, de Indiërs het hindoëisme, en anderen weer het Christendom. De inheemse stammen, de zogenaamde ‘Orang Asli’, belijden vaak nog de traditionele religie, verweven met óf de Islam óf het Christendom. De diverse religieuze groeperingen gaan over het algemeen harmonieus samen

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat