Logo bg white

Verantwoord reizen

Als organisator van uw reis hebben en voelen wij de verantwoordelijkheid uw reis zo verantwoord en duurzaam mogelijk te realiseren. Samen met onze partners wereldwijd kijken we dan ook hoe we zowel onze bestemmingen en reizen zelf kunnen verduurzamen.

Verantwoord reizen


Onze planeet heeft het moeilijk. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en we hebben te maken met grootschalige vervuiling van onze aarde. Daarnaast is er op veel van onze reisbestemmingen een grote sociale en/of economische ongelijkheid. Als organisator van uw reis hebben (en voelen!) wij de verantwoordelijkheid uw reis zo verantwoord mogelijk te realiseren. Samen met onze partners wereldwijd kijken we dan ook hoe we zowel onze bestemmingen als de reizen zelf kunnen verduurzamen.

We vinden het belangrijk dat al onze reizigers tijdens hun reis met respect omgaan voor mens, dier en milieu. We delen allemaal de passie voor reizen, het ontdekken van nieuwe plekken en het genieten van andere culturen. Maar als ook de generaties ná ons willen kunnen blijven genieten van onze prachtige aarde, zal er wel iets moeten veranderen. Het is een ongelofelijk lastig vraagstuk, maar we zullen ons blijven inzetten steeds beter uit te vinden welke koers we het beste kunnen varen.


Het is dus voor 2021 een van onze belangrijk aandachtspunten: hoé kunnen we onze reizen meer verantwoord maken? Het is van belang dat we onze manier van reizen onder de loep nemen en kijken hoe we onze footprint kunnen verkleinen. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de keuzes die we maken ten aanzien van:

  • vliegreizen
  • treinreizen
  • de lokale gemeenschap
  • dierenwelzijn
  • onze partners


Heeft u ideeën en suggesties hoe wij onze reizen duurzamer aan kunnen bieden? Laat het ons weten via gemma@tico.nl.

Blank

Vliegtickets

Het boeken van vliegtickets is als verre reizen specialist onvermijdelijk en de CO2-uitstoot van een vlucht is vergeleken met een trein- of busreis gigantisch. Luchtvaartmaatschappijen stunten wereldwijd met lage prijzen op vluchten met veel stops (en dus een lange vluchtduur). Zo is bv. een vlucht van Amsterdam (via London Heathrow) naar Rio de Janeiro vaak voordeliger dan enkel het traject Londen – Rio de Janeiro.

Tico reizen zal dan ook altijd in eerste instantie:

  • kiezen voor directe vluchten (waar mogelijk) om de CO2-uitstoot te beperken;
  • kiezen voor luchtvaartmaatschappijen als bijvoorbeeld KLM die al jaren koploper is op het gebied van het verduurzaming van de luchtvaart en investeert in onderzoeken om dit te bewerkstelligen;
  • enkel gebruikmaken van binnenlandse vluchten wanneer dit écht de beste (en soms enige) manier is om comfortabel van A naar B te reizen.
Blank

Treinreizen

Op steeds meer van onze bestemmingen wordt het spoor in ere hersteld en ontstaan de mooiste treinreizen. Op andere bestemmingen is het spoor altijd van groot belang geweest en wordt het zowel door lokalen, als door bezoekers veelvuldig gebruikt.

Zo kunt u in Australië met Journey Beyond Rail van West naar Oost reizen met de Indian Pacific of van Zuid naar Noord met The Ghan. In Zuid-Afrika en Namibië verzorgt Rovos Rail werkelijk schitterende treinreizen naar o.a. Kaapstad, Durban en Victoria Falls. In Peru heeft de exclusieve Belmond keten enkele rijtuigen gekocht en prachtig gerestaureerd tot luxueuze rijdende hotels waarmee u door het indrukwekkende Andesgebergte reist van Arequipa naar Cuzco. Het reizen per trein wordt zo een onvergetelijke ervaring op zich, niet slechts een manier om van A naar B te komen.

In Japan maakt Tico veelvuldig gebruik van het spoor en laten we onze reizigers de lange afstanden bij voorkeur afleggen met het uiterst stipte en professionele netwerk van razendsnelle treinen. Vliegen is niet alleen meer vervuilend, het is ook nog eens minder efficiënt!

Blank

Ervaringen ter ondersteuning van de lokale gemeenschap

Natuurlijk wilt ook u de hoogtepunten van een bestemming opnemen in uw reis. Dat zullen we dan ook zeker niet ontmoedigen. Deze hoogtepunten zijn ontzettend populair en u zal dan ook merken dat u zeker niet de enige bezoeker bent. Alhoewel de meeste bezienswaardigheden ongetwijfeld de moeite waard zijn, zijn het vaak de kleine en onverwachte momenten tijdens de reis die u het meeste bijblijven en die zorgen voor de mooiste herinneringen.

Voornamelijk in Azië maar op steeds meer van onze bestemmingen proberen we te kiezen voor ervaringen waarbij u daadwerkelijk bijdraagt aan een beter leven voor de lokale bevolking. U komt (wanneer u hiervoor openstaat) in contact met de mensen zelf. Volg een kookcursus bij een Vietnamese familie thuis en bereid samen een smakelijke lunch, breng een bezoek aan een traditionele smederij waar samuraizwaarden worden gemaakt, of draai een dagje mee met een boer en help bij het zaaien of oogsten. Op deze manier wordt u zelf onderdeel van de ervaring en kijkt u niet enkel van een afstandje toe. Door te kiezen voor dit type excursies, steunt u de lokale gemeenschap zowel financieel, als met non-materiële zaken zoals banen, opleidingen maar ook scholen, drinkwater en elektriciteit.

Blank

Dierenwelzijn

Vandaag de dag worden er op onze bestemmingen helaas nog altijd excursies aangeboden waarbij dierenleed voorkomt. Op de foto met een leeuw of tijger, een tocht op de rug van een olifant of een dolfijnenshow zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten die gewoonweg niet kunnen. Tico Reizen zal dergelijke ervaringen dan ook nooit opnemen in uw reis, ook niet wanneer hier specifiek naar gevraagd wordt.

Daarnaast vragen wij u ook om op reis alert te zijn. World Animal Protection heeft een aantal tips opgesteld hoe u diervriendelijk op vakantie kunt gaan. Zowel bij de factuur als bij de reisbescheiden ontvangt u van ons een document met praktische informatie waarin wij u hierover informeren.

Blank

Tico Reizen en haar partners

Op onze bestemmingen werken we samen met betrouwbare partners. Deze partners hebben alle directe contacten met de accommodaties en aanbieders van tours. We zijn we met onze partners veel in gesprek om na te gaan wat er ter plaatse kan worden verbeterd op het gebied van duurzaamheid. Partners zien het belang in van het blijven werken aan een duurzamer aanbod in transport, accommodaties en excursies die goed zijn voor de lokale bevolking en het milieu.

________________________________________________________________________________________________________


Heeft u ideeën hoe wij nog meer zorg kunnen dragen voor duurzame reizen? Laat het ons weten via gemma@tico.nl

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2017 - Privé-reizen op maat