Delen

21 juni 2021

Steun een bijzonder project in Myanmar

Blank
Door: Charissa Martens

Onze partner in Myanmar spant zich al 20 jaar in om de Myanmarese bevolking te helpen, haar leefomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een mooie toekomst. Normaal gesproken door (o.a. samen met Tico) bezoekers zoals u naar Myanmar te brengen en ze het beste van het land te laten zien. Alleen lokale toeleveranciers met een goed hart voor de bevolking worden betrokken bij uw door Tico verzorgde reis zodat iedere euro die wordt uitgegeven ook daadwerkelijk goed terecht komt. Maar nu de toeristen al geruime tijd weg blijven, is de steun harder nodig dan ooit. Helpt u mee?

Toerisme als belangrijke inkomstenbron

Nadat Myanmar jarenlang gesloten was voor toeristen en in de ban was van het militaire regime, opende het land in 2011 dan eindelijk haar deuren. Niets stond de ontwikkeling van Myanmar nog in de weg. In de jaren die volgden ontwikkelde de economie zich razendsnel, vestigden steeds meer buitenlandse investeerders zich binnen de landsgrenzen en werd ze langzaamaan verder ontwikkeld tot een schitterende reisbestemming die werkelijk iedere reiziger kon betoveren. In tegenstelling tot de meeste andere Aziatische bestemmingen, was Myanmar (logischerwijs) nog zeer authentiek. Er waren maar weinig hotels; het toerisme was kleinschalig. Buitengewoon belangrijk werd het feit dat een groot deel van de bevolking haar inkomen kon halen uit haar bezoekers vanuit o.a. de Verenigde Staten en veel Europese landen. Lokalen startten lokale eethuisjes, pensions of hotels of leerden Engels om aan de slag te gaan als gids. Het toerisme floreerde. Ook voor Tico bleek Myanmar sinds de lancering als nieuwe reisbestemming in 2013 een gouden zet. Veel van onze (vaak zeer bereisde) reizigers verkozen Myanmar als volgende bestemming en kwamen stuk voor stuk diep onder de indruk terug. Een flink aantal Tico-reizigers keerde zelfs binnen enkele jaren opnieuw terug. Ook bij onze reisspecialisten was Myanmar favoriet.

Politieke instabiliteit & Covid-19

Een hoop van haar glans raakte verloren door de brute vervolging van de Rohingya-moslims die werden verdreven richting o.a. buurland Bangladesh. Het land kwam internationaal nog enkel negatief in het nieuws en de toeristen bleven weg. En dat terwijl haar lokale bevolking de bezoekers juist zo hard nodig had om te overleven. Daarop volgde de wereldwijde Covid-19 pandemie waardoor de na 2011 massaal opgerichte kledingfabrieken onder invloed van de lockdowns de vraag drastisch zagen afnemen en vele mensen hun banen verloren. Het toerisme (althans: wat daar nog van over was) kwam volledig tot stilstand. Myanmar's nationale economie daalde met ruim 6% in één jaar. Als klap op de vuurpijl kwam daar nog de militaire coup in februari '21 bij waarbij democratisch leider Aung San Suu Kyi werd afgezet en (opnieuw) gevangen werd genomen.

Blank

Help de bevolking van Myanmar

Onze lokale partner zet zich al 20 jaar in voor de Myanmarese bevolking en streeft naar het verbeteren van de leefomstandigheden. Er wordt gewerkt met lokale gidsen, onderweg stopt men bij lokale families om aldaar (subliem!) te lunchen. Duurzaam reizen, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Maar nu er al geruime tijd geen toerist meer komt, heeft de lokale bevolking het zwaar. Er is geen sociaal vangnet, met grote armoede tot gevolg.

Kort geleden bereikte ons het bericht dat onze lokale partner het project 'Adopt a family' is gestart waarbij in de maand mei alleen al ruim US$ 16.500 is ingezameld om maar liefst 150 Myanmarese gezinnen te voorzien van voedsel gedurende 1 maand in Mawlamyine, Kalaw, Hsipaw, Kyaukme, het Inlemeer, Mandalay, Bagan en Yangon. De distributie geschiedt vanuit de lokale subkantoren onder leiding van o.a. de lokale gidsen die zorgen voor de inkoop en het verspreiden onder de allerarmsten. Er worden pakketten gemaakt met o.a. rijst, eieren, olie, ui en knoflook, maar ook wasmiddelen en andere basis toiletartikelen.

Wat kunt ú doen?

Met een bedrag van € 100 kunt u een klein gezin een hele maand lang voorzien van alle basisbehoeften. Mocht u dit bijzondere project - op wat voor manier en met welk bedrag dan ook - willen steunen, laat het ons dan weten. Wij brengen u graag in contact met onze partner. Iedere donatie is welkom! U kunt telefonisch contact opnemen met Myanmar reisspecialiste Charissa Martens via 020 - 788 7774 of een e-mail sturen naar charissa@tico.nl.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat