Delen

24 januari 2022

Duurzame initiatieven 2021

Blank
Door: Gemma Hanrath

In 2021 hebben we de eerste stappen gezet het Tico Reizen aanbod te verduurzamen, zonder in te leveren op luxe en comfort. Duurzaamheid is een onderwerp wat mij en collega's erg aan het hart gaat, maar wat we ook lastig samen vinden gaan met onze business; het organiseren van reizen naar (verre) bestemmingen. We zijn en blijven kritisch op ons eigen handelen, maar zijn voorzichtig trots op de stappen die we in 2021 hebben gezet. In dit blogartikel laten wij graag zien welke aanpassingen zijn doorgevoerd.

Onze genomen acties in 2021 zijn onderverdeeld in:

 • Wereldbolletjes in onze reizen Blank
 • Co2 compensatie
 • Gold Standard projecten
 • Zelf opgelegde vliegtaks
 • 'Duurzaam Reizen' pagina
Blank

Wereldbol icoontjes in onze reizen


Op onze website en in onze uitgewerkte reisprogramma's wordt inmiddels met een wereldbol icoontje, duidelijk herkenbaar wat de duurzame keuzes zijn. Wanneer deze achter een accommodatie of tour staat Blank, betekent het dat dit reisonderdeel goed is voor mens, milieu en/of planeet.

We selecteren sinds 2021 accommodaties, excursies en leveranciers die we gebruiken en aanbieden steeds meer op duurzaamheid. Welke accommodaties zijn niet alleen prachtig en luxe, maar hebben ook een duurzame focus? Kunnen we excursies aanbieden waarin je niet alleen een geweldige ervaring opdoet, maar waar je geen auto voor in hoeft? En met welke excursie laat je de bestemming zelf een beetje mooier achter door mens of milieu gericht te helpen? Wij willen onze klanten hier steeds beter in gaan helpen. Wij maken een voorselectie zodat het voor onze klanten enkel een kwestie van kiezen wordt uit prachtige, luxe én zo duurzaam mogelijke opties. Zo proberen we de positieve impact van onze reizen te vergroten.

Co2 compensatie


Sinds 1 juli 2021 bieden we al onze reizen aan inclusief CO2-compensatie. De compensatie is niet verplicht, maar we merken dat bijna iedereen positief reageert en het fijn vindt dat niet alleen de uitstoot van de vluchten, maar ook transfers, lokaal vervoer, excursies en accommodaties worden gecompenseerd. We werken met een vast bedrag per reis en compenseren voor intercontinentale reizen 5 ton aan CO₂ uitstoot (€ 50 per reiziger) en voor Europa reizen 2 ton aan CO₂ uitstoot (€ 20 per reiziger). Deze bedragen worden geïnvesteerd in Gold Standard projecten. Alle Gold Standard projecten voldoen aan een internationaal geaccepteerde standaard en zijn zeer transparant. De projecten bestaan niet uit het simpelweg planten van bomen, maar zorgen voor impact en voordelen op uiteenlopende gebieden.

De gesteunde Gold standard projecten


Om de gemaakte reizen uit 2021 te compenseren, hebben wij de volgende projecten gesteund. Ik licht ze kort toe en voor meer informatie kan ook altijd geklikt worden op het project.

 • Planting Biodiverse Forests in Panama. Dit project heeft tot doel een duurzame houtproductie te introduceren in Panama en aangetaste weilanden te herbebossen met een mix van inheemse boomsoorten. Er zijn inmiddels al meer dan 7,5 miljoen bomen gepland van 20 verschillende inheemse soorten. Deze herbeplanting biedt een natuurlijke habitat voor inheemse dieren en planten (waaronder 15 bedreigde diersoorten) en de bossen dragen bij aan de beperking van klimaatverandering. 25% is inmiddels uitgeroepen tot natuurreservaat. Door in sommige gebieden ook een mix van cacao en inheemse boomsoorten aan te planten, maakt het project ook duurzame cacaoproductie mogelijk. Het project zorgt voor de lokale bevolking tot opleidingen, bijscholing en voor langdurige werkgelegenheid. Er zijn tot durver 150 banen gecreëerd via de herbebossingsprojecten.

 • Sidrap Wind Farm Project in Indonesië. Dit project is gelegen in Zuid-Sulawesi en bestaat uit 30 windturbines. Deze produceren genoeg energie om meer dan 70.000 lokale huizen van stroom te voorzien. Dit project heeft 35 lokale banen gecreëerd.
  .
 • National Biodigester Programma in Cambodja. Dankzij dit project zijn al 28.000 biovergisters gebouwd door 118 lokale ondernemingen. Een biovergister maakt met behulp van onder andere mest groen gas. De biovergisters hebben al gezorgd voor een vermindering van 821.440 ton Co2 uitstoot en hebben 276.300 ton brandhout bespaard.

 • Stove Campaign in Myanmar. Myanmar is de op twee na grootste veroorzaker van ontbossing wereldwijd. Gezinnen wonend op het plattenland besteden maar liefst 40% van hun inkomen – of het tijdequivalent – aan het kopen of verzamelen van brandhout. Elke door dit project geleverde kookfornuis vermindert het houtverbruik met ten minste 50%, waardoor zowel de druk op de bossen als de huishoudelijke uitgaven voor brandstof worden verminderd. Luchtvervuiling wordt met 80% verminderd, wat de gezondheid en veiligheid van de hele gemeenschap verbetert. De CO2-uitstoot wordt met 60% of vier ton per jaar per kachel verminderd. De 36.000 zuinige kachels die tot nu toe zijn verkocht, hebben het leven van meer dan 165.000 mensen verbeterd. Elke kachel bespaart 2,5 ton hout per jaar.
  .
 • Qori Q'oncha Improved Cookstoves in Peru. Er zijn dankzij dit project meer dan 140.000 verbeterde kookfornuizen geïnstalleerd, waarvan ongeveer 600.000 mensen die in armoede leven profiteren. Dit heeft gezorgd voor verminderde CO2-uitstoot met bijna twee miljoen ton CO2 en gemiddeld 1,9 ton houtverbruik verminderd, wat overeenkomt met een vermindering van het houtverbruik met 39% (in Peru).

 • Terraclear Clean water access programma voor families in Laos. Dit project pakt het probleem aan van de beperkte toegang tot veilig en schoon drinkwater, door de verkoop van Ceramic Water Purifiers. Deze keramische waterzuiveraars verwijderen micro-organismen uit het water. Hierdoor vermindert de tijd die besteed wordt aan het verzamelen van bandhout, hebben gezinnen minder kosten, vermindert de morbiditeit en verbetert de aanwezigheid van kinderen op school. Klik hier voor een video van dit project.

Zelf opgelegde vliegtaks


Vliegreizen blijven een zeer lastige kwestie. Wat ons betreft kun je niet met recht duurzame reizen aanbieden wanneer vliegreizen daar onderdeel van uitmaken. Alle vliegreizen zijn vervuilend en slecht voor het milieu en ze kunnen dus het beste in zijn geheel voorkomen worden. Voor onze bestemmingen zijn helaas in veel gevallen geen alternatieven en is een vlucht onontkoombaar. Wanneer er gevlogen wordt, zorg dan voor een directe vlucht en ga liever 1 keer per jaar langer op reis, dan 3 keer per jaar korter.

Wij hopen in de nabije toekomst in Europa mooie treinverbindingen en daarmee snelle en comfortabele reizen per trein aan te kunnen bieden. Daarnaast zien wij uit naar steeds meer airlines die gebruik gaan maken van zuinige vliegtuigen en maximale inzet zo min mogelijk afval te produceren aan boord (en dit zo veel mogelijk te recyclen). Biobrandstoffen zijn wat ons betreft géén oplossing van het probleem. Biobrandstoffen worden voor het overgrote deel gemaakt van voedselgewassen (de eerste generatie biobrandstoffen). Voor de productie van gewassen die gebruikt worden als biobrandstof, worden nog steeds grote oppervlakten tropisch bos gerooid. De tweede generatie biobrandstoffen (geavanceerde biobrandstoffen genaamd) maken gebruik van plantaardige materialen die niet als voeding bestemd zijn. Het zou geweldig zijn als de luchtvaart gebruik zou kunnen maken van deze restproducten, maar er zijn grote twijfels of er voldoende geavanceerde biobrandstoffen zijn om de vraag aan te kunnen.

Wij zorgen sinds 1 juli 2021 voor een vliegtaks van € 25 per vertrokken reiziger. Deze vliegtaks brengen wij niet in rekening bij klanten, maar houden wij zelf in op de winst en maken we over naar een bedrijf of project wat zich inzet voor het verminderen van Co2 uitstoot. In 2021 hebben we deze zelf opgelegde vliegtaks ingezet voor een prachtig Renewable Energy Project in Brazilië.

Terugkijkend op 2021

We zijn voorzichtig trots op de stappen die we in 2021 gezet hebben. We zijn ons bewust van het lastige pakket waarin we verkeren doordat het grootste deel van onze bestemming enkel 'aan te vliegen is'. We blijven ons echter inzetten voor het verduurzamen van ons aanbod. Als de negatieve kant niet verkleind kan worden, dan zullen we de positieve impact van onze reizen moeten vergroten. Tips voor tijdens (het plannen van) de reis zijn altijd terug te vinden op onze Duurzame reizen pagina.

Ideeën en suggesties zijn altijd welkom en zie ik graag tegemoet (gemma@tico.nl)

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat