Logo bg white

Praktische informatie

Hier vindt u praktische informatie over het reizen naar Ierland

Betalen

In Ierland is de Euro (€) de nationale munteenheid. Wij raden u aan om altijd wat cash geld mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval geld op zak.


Pinnen

U kunt in het hele land in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten (ATM). U kunt bij deze automaten meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht. U betaalt in principe geen transactiekosten over het gepinde bedrag.


Creditcard

Op de meeste plekken in Ierland kunt u ook gewoon met creditcard betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn American Express, Visa, Mastercard, Diners Club en Maestro. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed! Hebben wij een huurauto voor u geregeld, dan is een creditcard vereist op naam van de hoofdbestuurder. Zorgt u dan ook zeker voor voldoende limiet zodat de borg hiermee gedekt kan worden.

Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Ierland. U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Drinkwater

In Ierland kunt u veilig water uit de kraan drinken.

Blank

Elektriciteit

In Ierland hebben de stopcontacten dezelfde netspanning als in Nederland (230 volt). De stopcontacten hebben drie rechthoekige gaten. Het is dus noodzakelijk om een wereldstekker aan te schaffen.

Fooien

Het geven van fooi is in Ierland niet verplicht. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd leuk om een fooi achter te laten. Hieronder een aantal sector-specifieke tips m.b.t. het geven van fooi in Ierland, gebaseerd op een gezelschap bestaande uit 2 personen. Deze bedragen zijn indicatief en geheel niet verplicht.

Restaurants

In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10 à 15% achter te laten wanneer de service goed was.

Gidsen

Gaat u een hele dag met een privé-gids op pad, dan kunt u denken aan een fooi van ca. € 40-60. Houd bij een halve dag rekening met ca. € 20-30.

Taxi of transfer

Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen.

Heeft Tico voor u een privé-transfer geregeld, dan kunt u een kleine fooi achterlaten. Gaat het om transport voor een halve dag, dan kunt u ca. € 10-20 aanhouden, voor een hele dag ca. € 30-50.

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Blank

Kledingadvies

Gezien het wisselvallige klimaat is het verstandig om verschillende lagen mee te nemen op reis. Een warme trui en een regenjas zijn geen overbodige luxe. Ook goede wandelschoenen komen in een land als Ierland goed van pas.

Klimaat

Ierland kent een zeeklimaat, wat betekent dat de winters doorgaans mild zijn en de zomers relatief koel. Regen en wind komen vanwege de directe ligging aan de Atlantische Oceaan met enige regelmaat voor, echter kunt u ook zeker rekenen op periodes met veel zon. Vanwege deze snelle afwisseling van regen en zon zijn er vaak regenbogen te zien in Ierland.

Ierland kan het beste bezocht worden in de lente, herfst, of de zomer. Meer informatie over de beste reistijd naar Ierland vindt u op onze beste reistijd-pagina.

Ligging

Ierland is een eiland ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Ten westen van het land bevindt zich de Atlantische Oceaan en in het oosten grenst het aan de Ierse Zee. Het noorden van Ierland behoort niet tot het land Ierland, maar tot haar buurland het Verenigd Koninkrijk. Het binnenland is heuvelachtig en dunbevolkt. Slechts een handjevol plaatsen mogen zichzelf een stad noemen, waaronder Dublin & Cork.

Blank

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Ierland dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Geadviseerd wordt een reisdocument met een minimale geldigheid van 2 maanden na uitreis.

Het Nederlandse (en Belgische) rijbewijs is geldig in Ierland. Een internationaal rijbewijs is dus niet nodig.

Blank

Taal

Ierland is een tweetalig land en de officiële talen zijn Iers & Engels.

Tijdverschil

In Ierland is het, het gehele jaar door, 1 uur vroeger dan in Nederland.

Blank

Veiligheid

Ierland is een relatief veilig land. Echter kunnen er, net als andere grote steden, zakkenrollers actief zijn. Wees daarom te allen tijde alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat