Logo bg white

Praktische informatie Zuid-Korea

Algemeen

Officieel de 'Republiek van Korea', maar in de volksmond beter bekend als eenvoudig 'Korea' is een land in Oost-Azië. Zuid-Korea beslaat ongeveer 50% van het Koreaanse schiereiland en deelt de grens met het noordelijke Noord-Korea. Ten oosten van Korea bevindt zich 'buurland' Japan (gescheiden door de Gele Zee). Qua oppervlakte is Zuid-Korea met ca. 100.000 km2 ongeveer 2,5 keer groter dan Nederland.

Het land telt ca. 50 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft woonachtig is in de hoofdstad Seoul. Het land behoort tot de rijkste landen ter wereld en heeft één van de snelst groeiende economieën.

Betalen

De lokale munteenheid in Zuid-Korea is de Won (KRW).

Cash

Ondanks alle moderne technologieën is Zuid-Korea nog altijd zeer georiënteerd op contant geld. Zorg dan ook dat u altijd contant geld op zak heeft.


Pinnen

In de grote steden zijn doorgaans voldoende pinautomaten aanwezig waar u geld kunt opnemen. Het is wel noodzakelijk om uw betaalpas op ‘wereld’ te zetten wanneer u afreist naar Zuid-Korea.


Creditcards

Betalen met creditcard is redelijk gangbaar in Zuid-Korea in hotels, restaurants en de grotere winkels. Vertrouw echter nooit volledig op het betalen met creditcard en reis altijd met meerdere betaalmiddelen (cash, bankpas en meerdere creditcards). De meest geaccepteerde creditcards zijn o.a. Visa, Mastercard en American Express.

Drinkwater

Het kraanwater in Zuid-Korea is overal goed drinkbaar. Het is wellicht niet het lekkerste kraanwater en kan - zeker in en om de grote steden - wat naar chloor smaken, maar u kunt het gewoon drinken.

Electriciteit

Alle stopcontacten in Zuid- Korea hebben een netspanning van 220 Volt en een frequentie van 60 Hertz. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde stopcontacten als in Nederland en u hoeft dan ook geen wereldstekker mee te nemen wanneer u afreist naar Zuid-Korea.

Fooien

Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Korea. Westerse hotels en taxi-chauffeurs zijn de enige uitzondering op de regeling, evenals sommige restaurants waar een fooienpot duidelijk zichtbaar is.

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw basiszorgverzekering. Het bedrag dat echter gedekt wordt, is meestal maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kleding & Schoenen

Koreanen zijn meestal netjes gekleed en korte broeken en rokken of blote schouders zijn dan ook bij zowel mannen als vrouwen een zeldzaamheid. Het is goed om hier rekening mee te houden en uw kleding hierop aan te passen tijdens uw reis.

In Zuid-Korea is het uittrekken van de schoenen de normaalste zaak van de wereld wanneer u ergens binnen komt. Bezoekt u bv. een tempel, dan dient u uw schoenen uit te doen. Ook in Koreaanse (niet-Westerse) hotels en andere etablissementen is dit het geval. In deze hotels staan dan altijd slippers klaar.

Op de dagen dat u veel tempels gaat bezoeken, is het verstandig om schoenen te dragen welke u eenvoudig aan- en uit kunt trekken.

Klimaat

Zuid-Korea kent een gematigd landklimaat met koude, droge winters en hete, vochtige zomers. Daarnaast zijn de 4 seizoenen net als bij ons, duidelijk waarneembaar. Voor meer informatie over de gemiddelde temperatuur en regenval per maand in Zuid-Korea, verwijzen wij u graag door naar de 'Beste reistijd Zuid-Korea' pagina.

Reisdocumenten

Als u reist naar Zuid- Korea moet u in bezit zijn van een geldig paspoort. U kunt gedurende 90 dagen zonder visum rondreizen in Zuid-Korea, mits u in het bezit bent van een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA). Deze goedkeuring om naar Zuid-Korea te reizen dient uiterlijk 24 uur voor vertrek aangevraagd te worden. Uiteraard assisteren wij u hier graag bij wanneer uw reis door ons wordt verzorgd.

Internationaal rijbewijs

Huurt u een auto in Zuid-Korea en bent u in het bezit van een Nederlands rijbewijs, dan dient u daarnaast een internationaal rijbewijs te regelen. Dit kan eenvoudig bij iedere ANWB-winkel. Het rijbewijs dient persoonlijk afgehaald te worden in combinatie met het officiële EU rijbewijs en 2 pasfoto's.

Blank

Religie

De twee belangrijkste religies in Zuid- Korea zijn het boeddhisme (23%) en het christendom (29%). In Seoul lichten elke avond vele honderden rode neonkruisjes op de nok van de kerken.

Taal

De officiële taal in Zuid- Korea is Koreaans. Binnen het land zijn er verschillende dialecten welke wat van elkaar verschillen in toon. Het Koreaanse schrift heet Hangul is een van de modernste schriften ter wereld. Het is alfabetisch en fonetisch.

Over het algemeen spreekt de jongere generatie beter Engels dan de oudere generatie; ze leren immers Engels op school. De uitspraak heeft vaak nog wel wat verbetering nodig en jongeren zullen dan ook vaak Engels willen oefenen met u als bezoeker. In hotels en restaurants kunt u vaak prima terecht met Engels.

Tijdverschil

In Zuid-Korea kent men geen zomer- en wintertijd. Gedurende de Nederlandse zomer is het 7 uur later in Zuid-Korea, in de winter bedraagt het tijdverschil 8 uur.

Veiligheid

Het reizen door Zuid-Korea kan absoluut als zéér veilig worden ervaren. De criminaliteitscijfers zijn zeer laag, net zoals in 'buurland' Japan.

Echter kan het reizen door Japan natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengen. Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Vervoer

Trein

Zuid-Korea kent een uitstekend treinennetwerk en een aantal afstanden kunnen dan ook prima en buitengewoon comfortabel per hogesnelheidstrein worden bereisd. Uiteraard verzorgt Tico - indien dit logistiek gezien goed te realiseren is - graag de transfers naar en van het treinstation.

Vliegtuig

De meeste steden maar ook het eiland Jeju in het zuiden hebben een vliegveld en kunnen dus eveneens worden aangedaan middels een binnenlandse vlucht. Tico zal echter de binnenlandse vluchten zoveel mogelijk vermijden, zeker wanneer op een duurzame, snelle en comfortabele wijze met een hogesnelsheidstrein kan worden gereisd of wanneer er onderweg gewoonweg téveel te zien is.

Metro

Grote steden als Seoul, Busan, Daegu, Incheon, Gwangju en Daejeon hebben een uitgebreid metronetwerk waar u gebruik van kunt maken om de stad te verkennen. Dit is vaak veel efficiënter dan wanneer we bv. een auto met chauffeur zouden moeten inzetten die continu op zoek zal moeten naar een parkeerplek en problemen ondervindt met de enorme drukte in het verkeer. Uiteraard regelen we een privé-gids die u gedurende uw verkenning van de stad assisteert, begeleidt en daarnaast plekken laat zien die u zelf niet gemakkelijk zou hebben gevonden.

Auto

Heeft u liever volledige vrijheid, dan kunnen we eveneens een auto met chauffeur voor u verzorgen. Ook lenen sommige delen van Zuid-Korea zich uitstekend om zelf te rijden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat